ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εθνική Γυναικών είναι εδώ

Η Εθνική Γυναικών πανηγυρίζει την πρόκριση στο Eurobasket 2021
Η Εθνική Γυναικών πανηγυρίζει την πρόκριση στο Eurobasket 2021 FIBA

Η πρόκριση-θρίλερ της Εθνικής Γυναικών στο Eurobasket 2021 έδειξε ότι το γυναικείο μπάσκετ είναι ακόμα εδώ και έχει παρόν και μέλλον. Κι ας βρίσκεται στον “πάγο” λόγω κορονοϊού.

Η Εθνική Γυναικών κατάφερε αυτό που έμοιαζε (επιεικώς) δύσκολο πριν το τελευταίο “παράθυρο” της FIBA, παίρνοντας την πρόκριση για το Eurobasket 2021 χάρη στην νίκη της με 73-55 επί της Βουλγαρίας.

Το κρίσιμο καλάθι και φάουλ της Μαριέλλας Φασούλα λίγο πριν το τέλος, που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα θυμίζοντας τον πατέρας της, Παναγιώτη Φασούλα που πριν 28 χρόνια είχε κάνει κάτι αντίστοιχο στον προημιτελικό του Eurobasket 1993 αποτέλεσε την δικαίωση για μία ομάδα που πάλεψε κόντρα στις πιθανότητές της, πανηγυρίζοντας μία πανάξια και μάγκικη νίκη-πρόκριση.

Μία ομάδα που – για δικό της καλό – έχει αρκετές παίκτριες να αγωνίζονται το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται στον "πάγο" όπως όλος ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα από τον περασμένο Νοέμβριο λόγω της διακοπής των πρωταθλημάτων εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μία ομάδα που είχε αρκετές παίκτριες να έχουν μόνο κάποιες προπονήσεις – έπειτα από σχετική άδεια που πάρθηκε – και όχι αγώνες στα πόδια της πριν παλέψει για την πρόκριση.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προκριματικά έχοντας έξι παίκτριες με διψήφιο αριθμό πόντων σε μέσο όρο, απόρροια βέβαια και του γεγονότος ότι δεν έπαιξαν όλες και στα 6 παιχνίδια των προκριματικών. Για την ακρίβεια, μόνο η Άρτεμις Σπανού και η Άννα Σταμολάμπρου έπαιξαν και στους 6 αγώνες των προκριματικων.

Πρώτη σκόρερ της Ελλάδας στα προκριματικά (μιλώντας πάντα για μέσους όρους) ήταν η Φασούλα με 12.5 πόντους, (σε 4 αγώνες) με την Σπανού να ακολουθεί με 11 πόντους, την Ελεάννα Χριστινάκη με 10.5 πόντους (σε 4 αγώνες) και από εκεί και πέρα την Τζάκι Γέμελος να έχει 10.3 πόντους (σε 3 αγώνες), την Σταμολάμπρου 10.2 πόντους και την Αγγελική Νικολοπούλου 10 πόντους (σε 5 αγώνες), ενώ η Πηνελόπη Παυλοποόυλου είχε 9.5 πόντους μέσο όρο (σε 4 αγώνες).

Πρώτες ριμπάουντερ της Εθνικής Γυναικών στα προκριματικά ήταν οι Φασούλα (7.5 μέσο όρο), Σπανού (6.5 μέσο όρο) και Νικολοπούλου (5 μέσο όρο), ενώ πρώτες πασέρ ήταν οι Νικολοπούλου (5.6 μέσο όρο) και Παυλοπούλου (5.3 μέσο όρο).

ΕΝΑ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΡΟΣΤΕΡ

Στον απόηχο της απόσυρσης της Έβίνας Μάλτση, της κατά τεκμήριο καλύτερης Ελληνίδας παίκτριας όλων των εποχών, η Ελλάδα δεν έχει παίκτρια με την κλάση της. Έχει όμως ένα από τα πλέον ισορροπημένα ρόστερ των τελευταίων χρόνων και μία ισορροπία ανάμεσα στην περιφερειακή γραμμή της και την frontline της.

Η αρχή γίνεται από την γραμμή των ψηλών της ομάδας, όπου δεσπόζει το δίδυμο της 28χρονης Σπανού (1.89 μέτρα) με την 23χρονη Φασούλα (1.94 μέτρα), με την σταθερή άνοδο της δεύτερης την τελευταία τριετία να έχει βοηθήσει την Σπανού να περάσει την φυσική της θέση, αυτή της πάουερ φόργουορντ. Δίπλα τους ξεκινούσε η 24χρονη Χριστινάκη (1.86 μέτρα), συμπληρώνοντας μία frontline με καλό μέγεθος αγωνιζόμενη ως σμολ φόργουορντ, με τις έμπειρες Κατερίνα Σωτηρίου (34 χρονών, 1.84 μέτρα), Άννα Σπυριδοπούλου (32 χρονών, 1.84 μέτρα) και Βασιλική Λουκά (25 χρονών, 1.94 μέτρα) να δίνουν το απαραίτητο βάθος.

Στις θέσεις των γκαρντ η Εθνική είδε την τετράδα της 25χρονης Παυλοπούλου, της 26χρονης Σταμολάμπρου, της 33χρονης Γέμελος και της 30χρονης Νικολοπούλου να δίνει την απαραίτητη ισορροπία στο ρόστερ συνδυάζοντας δημιουργία και εκτέλεση, με τον τεχνικό της ομάδας, Βασίλη Μασλαρινό, να παίρνει το βέλτιστο από το υλικό που είχε στα χέρια του.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΦΟΥΡΝΙΑ

Αυτό που είναι πραγματικά ελπιδοφόρο ωστόσο για το ελληνικό μπάσκετ είναι ότι πίσω από τις παίκτριες που τράβηξαν το κουπί υπάρχει μία από τις πιο ελπιδοφόρες πεντάδες παικτριών που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Η 20χρονη Ιωάννα Κριμίλη (1.78 μέτρα, πόιντ γκαρντ, φοιτά στο Κολέγιο του Σαν Φρανσίσκο), η 19χρονη Ιωάννα Χατζηλεοντή (1.84 μέτρα, πάουερ φόργουορντ, φοιτά στο Κολέγιο του Κάνσας), η 17χρονη Ελένη Μποσγανά (1.88 μέτρα, σμολ φόργουορντ, έχει ήδη δεχθεί υποτροφία από το Κολέγιο του Στάνφορντ), η 18χρονη – κόρη του Λάζαρου Παπαδόπουλου – Δανάη Παπαδοπούλου (1.92 μέτρα, σέντερ) και η 18χρονη Χριστίνα Αναστασοπούλου (1.83 μετρα, φόργουορντ) έρχονται με φόρα, μοιάζοντας έτοιμες να ενσωματωθούν σε ένα ρόστερ που ήδη έχει ισορροπία.

Δεν είναι ακόμα σίγουρο αν κάποια ή κάποιες εξ αυτών θα βρίσκονται στο ρόστερ για το Eurobasket 2021. Αν ωστόσο συνεχίσουν να βελτιώνονται με τον ρυθμό που το κάνουν ήδη, τότε μόνο καλά πράγματα μπορεί να συμβούν στο ελληνικό μπάσκετ.

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η Εθνική Γυναικών χτίστηκε μέσα και από την αποτυχία πρόκρισης στο Eurobasket του 2019. Έχτισε χαρακτήρα, δούλεψε και δύο χρόνια μετά επιστρέφει, δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμα καλή μαγιά στο γυναικείο ελληνικό μπάσκετ.

Το βασικό ωστόσο για αυτή την Εθνική Γυναικών είναι πως έχει παρόν και μέλλον. Οι ηλικίες των παικτριών που αποτελούν τον βασικό κορμό επιτρέπουν να γίνει ένας σχεδιασμός με βάθος χρόνων. Η παρουσία στο Eurobasket 2021 θα βοηθήσει όλες τις παίκτριες να βρεθούν ακόμα περισσότερο μεταξύ τους και να βρουν ακόμα καλύτερη χημεία παίζοντας αγώνες σε υψηλό επίπεδο. Η ενσωμάτωση των νεαρότερων παικτριών θα βοηθήσει ώστε να μπει κι άλλο “νέο αίμα”, να χτίσει η ομάδα ένα δικό της στυλ παιχνιδιού. Η ομάδα αυτή έχει και παρόν και μέλλον. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Photo Credits: FIBA

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ