ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική Ελλάδας: Τι πρέπει να κάνει για να προκριθεί στο EuroBasket 2025

Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Τόμας Γουόκαπ
Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Τόμας Γουόκαπ EUROKINISSI - KLODIAN LATO

Η Εθνική Ελλάδας ρίχνεται σήμερα (22/2) στην μάχη των προκριματικών του EuroBasket 2025 αντιμετωπίζοντας για την 1η αγωνιστική την Τσεχία (21:00, Novasports Prime/ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) και το SPORT24 αναλύει το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης και τι πρέπει να κάνει για να προκριθεί.

Η Εθνική Ελλάδας κάνει σήμερα (23/2) πρεμιέρα στα προκριματικά του EuroBasket 2025 κόντρα στην Τσεχία (21:00, Novasports Prime/ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) στο ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη. Και θέλει να κάνει το πρώτο-βήμα πρόκρισης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο Group F, έχοντας ακόμα μαζί της την Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, σε έναν όμιλο όπου αν παρουσιαστεί σοβαρή θα πάρει την πρόκριση. Τι πρέπει όμως να κάνει για να προκριθεί στο EuroBasket 2025, που θα φιλοξενήσουν η Κύπρος, η Φινλανδία, η Λετονία και η Πολωνία; Το SPORT24 εξηγεί.

Το σύστημα διεξαγωγής και η αποστολή της Ελλάδας

Ξεκινώντας από τα βασικά: Αν η Ελλάδα κατακτήσει μία από τις πρώτες 3 θέσεις στον όμιλό της, τότε θα προκριθεί στο EuroBasket 2025. Δεν υπάρχει δεύτερη φάση προκριματικών, ούτε playoffs.

Συνολικά, στα προκριματικά του EuroBasket 2025 συμμετέχουν 32 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 8 ομίλους των 8 ομάδων. Μόλις ολοκληρωθούν τα προκριματικά, την πρόκριση θα πάρουν συνολικά 24 ομάδες. Σε τέσσερις από αυτούς τους ομίλους (A, B, D και F) την πρόκριση στο EuroBasket θα πάρουν οι ομάδες που θα κατακτήσουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Στους άλλους τέσσερις ομίλους όπου έχουν τοποθετηθεί οι τέσσερις συνδιοργανωτές (C - Λετονία, E - Κύπρος, G - Φινλανδία και H - Πολωνία) την πρόκριση έχουν πάρει - προφανώς - αυτόματα οι ομάδες που θα φιλοξενήσουν την διοργάνωση, συν άλλες δύο ομάδες που θα τερματίσουν πιο ψηλά στην κατάταξη.

Για να γίνει κατανοητό τι ισχύει, ιδού ένα παράδειγμα από το Group C, Που συμμετέχει η Λετονία μαζί με το Βέλγιο, την Σλοβακία και την Ισπανία:
Αν η Λετονία κατακτήσει την πρώτη θέση, μαζί της στο EuroBasket θα πάνε η 2η και η 3η του ομίλου τους.
Αν η Λετονία κατακτήσει την 2η θέση στον όμιλό της, την πρόκριση θα πάρουν μαζί της η 1η και η 3η ομάδα του ομίλου.
Αν η Λετονία κατακτήσει την 3η ή την 4η θέση, στο EuroBasket θα πάνε μαζί της η 1η και η 2η ομάδα του ομίλου τους.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ