EUROLEAGUE

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 74-71: Απελπιστικά μόνος ο Παπαπέτρου

Ο Παπαγιάννης απέναντι στον Νταβίντοβατς στο Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός
Ο Παπαγιάννης απέναντι στον Νταβίντοβατς EUROKINISSI

Παρά την τρομερή προσπάθεια του Ιωάννη Παπαπέτρου στο τελευταίο πεντάλεπτο, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα (74-71) στο Βελιγράδι. Μοιραίος στο τέλος ο Νεμάνια Νέντοβιτς.

Με την άμυνα στο πρώτο μέρος να είναι -το λιγότερο- απογοητευτική και την επίθεσή του σε όλο το σαραντάλεπτο να παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ηττήθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι (74-71), στην αυλαία του α' γύρου στην EuroLeague.

Όπως πριν από τρεις ημέρες κόντρα στον Ηρακλή, έτσι κι απόψε, οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα αδυνατούσαν να αμυνθούν με συνέπεια, επέτρεψαν στους γηπεδούχους να βρουν ρυθμό (είχαν 10/18 τρίποντα μέχρι την ανάπαυλα) και υποχρεώθηκαν να κυνηγούν σε όλο σχεδόν το σαραντάλεπτο. Ακόμη κι όταν η συνέπεια στο πίσω μέρος του παρκέ βελτιώθηκε, οι επιλογές στην επίθεση ήταν κακές, τα σουτ ακόμη χειρότερα, με τους ερυθρόλευκους να φτάνουν στη νίκη.

Ό,τι κι αν επιχείρησε ο Ιωάννης Παπαπέτρου στο τελευταίο πεντάλεπτο (είχε 16 πόντους από το 35' μέχρι το 40'), δεν έφτανε για την ελληνική ομάδα, που είδε το παιχνίδι από το -17 να πηγαίνει στο "Χ" στα 55'' για το τέλος, αλλά ένα λάθος του Νεμάνια Νέντοβιτς στα 21'' να αποδεικνύεται καθοριστικό.

O MVP

Ο Κόρι Γουόλντεν άναψε την σπίδα για την ερυθρόλευκη φωτιά στο πρώτο μέρος, κι ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά για την ομάδα του. Ο βασικός άσος του Ερυθρού Αστέρα τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους (με 2/5 δίποντα, 3/8 τρίποντα και 4/4 βολές), 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 λάθη σε 29'01'' συμμετοχής. Κυρίως όμως αποτέλεσε πονοκέφαλο για την ελληνική άμυνα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Ήταν πολλοί εκείνοι που στην Aleksandar Nikolic Hall δεν έθελξαν ακριβώς με την απόδοσή τους. Ο Μάρκους Φόστερ δεν πρόλαβε να δείξει πολλά στα 3'11'' που χρησιμοποιήθηκε, ο Ντίνος Μήτογλου το ίδιο σε 13'02'' συμμετοχής, ενώ κι ο Χάουαρντ Σαντ Ρος δεν προσέφερε το ελάχιστο επιθετικά στα 20'58'' που βρέθηκε στο παρκέ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Η άμυνα των πρασίνων στο πρώτο μέρος ήταν από κακή έως απογοητευτική, έδωσε πολλά ελεύθερα σουτ στους ερυθρόλευκους. Στην αρχή αυτό φάνηκε να αποτελεί στόχο της άμυνας (να εκτελούν δηλαδή συγκεκριμένοι παίκτες), πολύ γρήγορα όμως ο Ερυθρός Αστέρας έβαζε το ένα τρίποντο μετά το άλλο. Οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν το πρώτο μέρος με 10/18 τρίποντα, την ώρα που μετά την ανάπαυλα είχαν μόλις 2/12 από τα 6μ75.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ξεκίνησε καλά το παιχνίδι, τουλάχιστον για το πρώτο τρίλεπτο. Οι πράσινοι βρέθηκαν πολύ γρήγορα στο +6 (2-8) με τον Γιώργο Παπαγιάννη να έχει δύο μπλοκ μέχρις εκείνο το σημείο και τον Σέλβιν Μακ να κάνει εξαιρετική δουλειά στην επίθεση. Κάπου εκεί όμως, έπεσε ο διακόπτης.

Οι πράσινοι ήταν υπερβολικά ευάλωτοι στην άμυνα, επέτρεψαν στους ερυθρόλευκους να βρουν ρυθμό από τα 6μ75 και το μομέντουμ άλλαξε απότομα. Βασικός υπαίτιος γι αυτό ήταν ο Κόρι Γουόλντεν των 11 πόντων (με 3/4 τρίποντα) και των 2 ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο, που βρήκε τον Ερυθρό Αστέρα να είναι στο +7 (22-15).

Η αμυντική ανυπαρξία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, ενόσω οι παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς σκόραραν κατά ριπάς από την περιφέρεια. Με τον Όγκνιεν Ντόμπριτς να παίρνει πλέον την σκυτάλη από τα 6μ75 (ξεκίνησε με 0/3 τρίποντα, για να ακολουθήσουν τα 3/3 μέχρι το ημίχρονο), οι γηπεδούχοι βρέθηκαν μέχρι το +17 (48-31) στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης.

Ο Γιώργος Βόβορας έκανε διαρκώς αλλαγές σε πρόσωπα και σχήματα (από το κοντό με τον Ιωάννη Παπαπέτρου στο "4" πήγε σε πολύ ψηλό με τον Άαρον Γουάιτ στο "3" μέσα σε μερικά λεπτά), τίποτα όμως δεν μπορούσε να αλλάξει επί της ουσίας. Αν δεν ήταν μάλιστα οι 12 πόντοι του Νεμάνια Νέντοβιτς, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα μπορούσε πολύ εύκολα να πάει στα αποδυτήρια με την εις βάρος του διαφορά να είναι πολύ μεγαλύτερη από το -11 (48-37) του 20ου λεπτού.

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν απογοητευτικό για τους φίλους του αθλήματος, με δύο ομάδες να κάνουν κάκιστες επιλογές στην επίθεση και να σκοράρουν μονοψήφιο αριθμό πόντων (έκαστη σημείωσε από 9). Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως το πρώτο καλάθι της τρίτης περιόδου επετεύχθη μετά από πέντε λεπτά αγώνα, από τα χέρια του Μπεν Μπέντιλ.

Η ουσία όμως δεν άλλαξε. Οι πράσινοι βελτίωσαν αισθητά την εικόνα τους στο πίσω μέρος του παρκέ, την ίδια ώρα όμως αδυνατούσαν να σκοράρουν. Είχαν 5/14 σουτ και 3 λάθη, αδυνατώντας να μαζέψουν τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα (57-46).

Παρά τα πολλά λάθη και την αστοχία, οι παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς συνέχισαν να διατηρούν διαφορά ασφαλείας από τους φιλοξενούμενους στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ο έλεγχος των ριμπάουντ και η συνέπεια από τις βολές, βοήθησε τους γηπεδούχους να παραμείνουν σε θέση οδηγού, το μικρό ξέσπασμα του Ιωάννη Παπαπέτρου όμως έδωσε στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ το δικαίωμα να διεκδικήσει τη νίκη στο φινάλε. Ο αρχηγός των πρασίνων έβαλε συνεχόμενα καλάθια και με δύο δικά του τρίποντα (ένα άμεσο κι ένα έμμεσο), το παιχνίδι έφτασε στο "Χ" (68-68) με 53'' για το τέλος.

Εκεί, οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα παρουσιάστηκαν ψύχραιμοι από τις βολές (είχαν 6/6 από την γραμμή), την ώρα που ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν ο μοιραίος με το λάθος που έκανε στα 21'' για το τέλος, κι ενώ ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έψαχνε το σουτ της νίκης. Η νίκη κατέληξε δίκαια στη σερβική ομάδα (74-71), την ώρα που το τριφύλλι έβλεπε ακόμη ένα παιχνίδι να καταλήγει στην απέναντι πλευρά.

Διαιτητές: Πέρεθ - Πατέρνικο - Σέμες.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 48-37, 57-46, 74-71.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (Ράντονιτς): Ο'Μπράιαντ 5 (1/5 σουτ, 4 ριμπάουντ), Γουόλντεν 17 (3/8 τρίποντα, 5 ασίστ), Νταβίντοβατς 6 (2/8 σουτ, 4 ασίστ), Λάζιτς, Ριθ 7 (1), Ραντάνοφ 5 (1), Ντόμπριτς 11 (3/7 τρίποντα), Γιάγκοντιτς - Κουρίτζα 6 (2/7 σουτ, 4 ριμπάουντ), Κούζμιτς 4 (7 ριμπάουντ), Κολόμ 13 (3/5 τρίποντα).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ (Βόβορας): Μακ 5 (1 τρίποντο, 5 ασίστ, 4 λάθη), Παπαγιάννης 5 (5 ριμπάουντ), Μποχωρίδης, Παπαπέτρου 20 (5/6 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 1/2 βολές), Κασελάκης 3 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Φόστερ 2, Νέντοβιτς 16 (3/6 δίποντα, 2/10 τρίποντα, 4/4 βολές, 4 ασίστ), Γουάιτ 8 (1/4 τρίποντα), Μήτογλου 4, Μπέντιλ 6, Σαντ Ρος 2.

Ομαδικά στατιστικά - Ερυθρός Αστέρας: 11/27 δίποντα, 12/30 τρίποντα, 16/19 βολές, 31 ριμπάουντ (22+9), 12 ασίστ, 8 κλεψίματα, 10 λάθη, 1 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 17/28 δίποντα, 8/29 τρίποντα, 13/15 βολές, 35 ριμπάουντ (25+10), 16 ασίστ, 5 κλεψίματα, 15 λάθη, 4 μπλοκ.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Ο β' γύρος της EuroLeague ξεκινά για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ με το εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στη Ζενίτ (7/1, 21:00), με τον Ερυθρό Αστέρα να έχει κι αυτός αγώνα στο γήπεδό του, με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε (7/1, 20:00).

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ