BASKETBALL ANALYSIS

Ελλάδα - Τσεχία: Η ανάλυση της αντιπάλου της Εθνικής στην φάση των 16

Ελλάδα - Τσεχία: Η ανάλυση της αντιπάλου της Εθνικής στην φάση των 16

Ο Στέφανος Μακρης αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το προφίλ της Τσεχίας, σημερινής (11/9) αντιπάλου της Εθνικής Ανδρών για την φάση των 16 του EuroBasket 2022. Το δίδυμο Σατοράνσκι - Βέσελι, οι 5 διαφορετικές αρχικές πεντάδες, το μέγεθος σε κάθε θέση και οι σουτέρ που ανοίγουν το γήπεδο.

Η Εθνική Ανδρών αντιμετωπίζει σήμερα (11/9) την Τσεχία (21:45, ΕΡΤ1 και LIVE από το SPORT24) για την φάση των 16 του EuroBasket 2022, ψάχνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Έχοντας ξεκινήσει με 5/5 στην φάση των ομίλων, η Ελλάδα μπαίνει έχοντας την ταμπέλα του φαβορί, ωστόσο η Τσεχία είναι μία ομάδα με εμπειρία και παίκτες που παίζουν χρόνια μαζί, κάτι που την κάνει εξαιρετικά επικίνδυνη.

Μία ομάδα με μέγεθος σε κάθε θέση και οι 5 διαφορετικές αρχικές πεντάδες

Η Τσεχία είναι μία ψηλή ομάδα. Εξαιρετικά ψηλή ομάδα για την ακρίβεια και μία από τις λίγες που - τουλάχιστον στα χαρτιά - μπορεί να ματσάρει καλά με την Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τον Οντρέι Σένχαλ (1.90 μέτρα) στο ρόστερ της δεν υπάρχει παίκτης πιο κοντός από 1.95 μέτρα, ενώ συνολικά υπάρχουν 8 παίκτες με ύψος τουλάχιστον 2.00 μέτρα.

Οι Τσέχοι ξεκινούν με τον δίμετρο Τόμας Σατοράνσκι στην θέση του πόιντ γκαρντ, για να φτάσουν στον ύψους 2.13 μέτρων Γιαν Βέσελι στη θέση του σέντερ, ενώ υπάρχει και ο ύψους 2.17 μέτρων Όντρι Μπάλβιν (ο οποίος μπορεί και να συνυπάρξει με τον Βέσελι για λίγα λεπτά).

Αυτό που τραβάει την προσοχή για τους Τσέχους στην πρώτη φάση ήταν ότι - λόγω και του τραυματισμού του Σατοράνσκι - παρέταξαν πέντε διαφορετικές πεντάδες στα πέντε παιχνίδια του ομίλου. Συνολικά 9 παίκτες βρέθηκαν έστω για ένα παιχνίδι στην βασική πεντάδα, με τον Ρόνεν Γκίνζμπουργκ να μην φοβάται να δοκιμάσει πράγματα. Ήταν επίσης σίγουρα ενδιαφέρον ότι κόντρα στην - εξαιρετικά ψηλή - Σερβία η Τσεχία ξεκίνησε έχοντας παρέα τους Βέσελι και Μπάλβιν στην πεντάδα, κάτι που ίσως αποτελεί οιωνό ενόψει της Ελλάδας.

Ο Σατοράνσκι και ο ρόλος του Βέσελι

Με τον Σατοράνσκι να μην βρίσκεται στο 100%, οι Τσέχοι υποχρεώθηκαν να προσαρμοστούν στην πρώτη φάση. Ούσα μία ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους, η Τσεχία “έτρεξε” αρκετά την επίθεσή της γύρω από τον Γιαν Βέσελι - έναν εξαιρετικό πασέρ για την θέση του - ενώ προσπάθησε να ανοίξει το γήπεδο έχοντας αρκετούς σουτέρ στο παρκέ, αλλά και διαρκή κίνηση.

Με τον Σατοράνσκι διαθέσιμο βέβαια άλλαζαν τα πράγματα. Και πρέπει να είναι δεδομένο ότι θα αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες κόντρα στην Ελλάδα από ότι στην πρώτη φάση. Σύμφωνα με το InStat Scout, στους τρεις αγώνες που αγωνίστηκε ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα, οι 9.3 ασίστ που μοίραζε έδιναν 22.7 πόντους στους Τσέχους.

Αυτό που δεν πρέπει να υποτιμηθεί ωστόσο είναι ότι την ίδια στιγμή παίκτες ο Τόμας Κίζλινκ (3.4 ασίστ που έδιναν 7.4 πόντους ανά αγώνα), ο Οντρέι Σενχάλ (3.6 ασίστ που έδιναν 8.4 πόντους ανά αγώνα), ο Βόιτεχ Χρούμπαν (2.4 ασίστ που έδιναν 6 πόντους ανά αγώνα), ο Γιάρομιρ Μπόχατσικ (1.8 ασίστ που έδιναν 4.6 πόντους ανά αγώνα) και ο Βέσελι (1.8 ασίστ που έδιναν 3.8 πόντους ανά αγώνα) ξέρουν ακριβώς πότε και πώς να πασάρουν.

Ο βασικός άξονας των Τσέχων είναι το δίδυμο των Σατοράνσκι και Βέσελι. Η ικανότητα αμφότερων στην δημιουργία - ο Βέσελι είναι εξαιρετικός είτε πηγαίνοντας προς το καλάθι, είτε σουτάροντας από τα 5 μέτρα, είτε κάνοντας Short Roll μετά από Pick and Roll για να πασάρει - ανοίγει όλο το παιχνίδι των Τσέχων. Την ίδια στιγμή όμως η Τσεχία έχει παίκτες που μπορούν να παίξουν τον ρόλο δεύτερου δημιουργού (Μπόχατσικ, Χρούμπαν, Σενχάλ, Κίζλινκ), δίνοντας επιλογές στο παιχνίδι της. Τέλος υπάρχει και ο... τζόκερ: Ο NBAερ Βιτ Κρέιτσι των Θάντερ, ένας παίκτης με ασαφή ρόλο λόγω της παρουσίας των βετεράνων της ομάδας, ο οποίος όμως μπορεί να δώσει το κάτι διαφορετικό λόγω του ιδιαίτερου στυλ παιχνιδιού του.

Ο κόσμος πρέπει επίσης να έχει στο μυαλό του το εξής: Οι Τσέχοι εκτελούν συνήθως με ταχύτητα τα συστήματά τους στην επίθεση, ωστόσο γενικά προσπαθούν να κατεβάσουν τον ρυθμό (μόλις 7.4 αιφνιδιασμοί ανά αγώνα), κάτι που δεδομένα θα θελήσουν να κάνουν και κόντρα στην - εξαιρετική στο ανοιχτό γήπεδο - Ελλάδα. Την ίδια στιγμή

Η τριάδα των σουτέρ και ο Μπάλβιν

Η Τσεχία έχει μία ισορροπία στο πώς εκδηλώνει επιθέσεις από μέσα προς τα έξω. Ο ρόλος που έχει αυτή την ισορροπία όμως είναι το γεγονός ότι σουτάρει εξαιρετικά από την περιφέρεια (43.6% στο τρίποντο στην πρώτη φάση), αφού το γεγονός αυτό βελτιώνει τις αποστάσεις και ανοίγει το γήπεδο.

Το δίδυμο των Χρούμπαν και Μπόχατσικ στην περιφέρεια μαζί με τον Μάρτιν Πέτερκα σε θέση πάουερ φόργουορντ είναι κυρίως υπεύθυνο για το άνοιγμα του γηπέδου. Οι τρεις αυτοί παίκτες είναι πολύ καλοί σουτέρ σε Spot Up καταστάσεις (σουτ από στάση), με τους δύο πρώτους να μπορούν να βάλουν και την μπάλα στο παρκέ δημιουργώντας σε έναν βαθμό. Γενικά ωστόσο η Τσεχία έχει παίκτες που μπορούν να σουτάρουν (όπως ο Γέλινεκ που έχει μικρότερο χρόνο συμμετοχής), ενώ έχει και σουτέρ ημέρας.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι οι Τσέχοι προσαρμόζονται αντίστοιχα όταν στο παρκέ βρίσκεται ο θηριώδης Μπάλβιν. Ο δυναμικός σέντερ παίρνει μπάλες στο post (μέχρι στιγμής δεν είναι αποτελεσματικός σε αυτό), ενώ όταν βρίσκεται στο παρκέ η Τσεχία τρέχει Pick and Roll με αυτόν.

Μία διαφορετική προσέγγιση στην άμυνα

Η Τσεχία ξέρει να εκμεταλλεύεται το μέγεθός της στην άμυνα. Την ίδια στιγμή όμως αποφεύγει γενικά τα ρίσκα. Στην πρώτη φάση οι Τσέχοι έκαναν μόλις 3.8 κλεψίματα ανά αγώνα και υποχρέωναν τους αντιπάλους τους σε μόλις 10 λάθη. Η λογική της Τσεχίας είναι να μην υπάρχει ανισορροπία στην άμυνα που ίσως υποχρεώσει σε πολλές περιστροφές. Οι Τσέχοι επίσης δεν φοβούνται να δώσουν το τρίποντο (οι αντίπαλοί τους επιχειρούσαν 33.4 δίποντα για 29.8 τρίποντα στην πρώτη φάση) στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το ριμπάουντ.

Η άμυνα στο Pick and Roll ποικίλει. Οι Τσέχοι έχουν δοκιμάσει να παίξουν “ICE” (να αρνηθούν το σκριν στέλνοντας στην πλάγια γραμμή τον γκαρντ) από τις 45 μοίρες, έχουν παίξει “Flat” (ειδικά με τον αργό Μπάλβιν στο παρκέ), αλλά και Hedge out (όπου ο ψηλός βγαίνει δυναμικά και επιστρέφει). Δεδομένης της παρουσίας του Βέσελι όμως στο ρόστερ και του ψηλού ρόστερ, έχουν χρησιμοποιήσει και αλλαγές, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και κόντρα στην Ελλάδα.

Οι Τσέχοι έχουν βασικές αρχές, αλλά προσαρμόζονται, όπως όλες οι ομάδες, κάτι λογικό. Απολύτως λογικά αντιμετώπισαν διαφορετικά στο Pick and Roll παίκτες όπως ο Μίτσιτς και ο Αβντίγια στην πρώτη φάση σε σχέση με το πώς συμπεριφέρθηκαν όταν σε τέτοια κατάσταση εμπλεκόταν ο Γιάραμαζ ή ο Μπλατ. Το γεγονός ότι έχουν μέγεθος σε κάθε θέση και συνοχή ως ομάδα τους βοηθάει να προσαρμόζονται αντίστοιχα.

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι

Η Εθνική ρίχνεται στην μάχη για την φάση των 16 του EuroBasket και όλα τα κλισέ μπαίνουν σε εφαρμογή: Κάθε παιχνίδι είναι επικίνδυνο, κάθε αντίπαλος μπορεί να κάνει την ζημιά, οι απαιτήσεις και το άγχος ανεβαίνουν. Υπάρχει λόγος που κάποιες φάσεις γίνονται κλισέ και είναι αλήθεια ότι αρκετές από αυτές έχουν πράγματι εφαρμογή στον αγώνα με την Τσεχία.

Η Τσεχία είναι πράγματι μία επικίνδυνη ομάδα. Μία συμπαγής ομάδα που αν… μυρίσει αίμα και χτίσει την αυτοπεποίθησή της μπορεί να κάνει την ζημιά, κάτι που έχει δείξει και σε προηγούμενες διοργανώσεις - με την Ελλάδα να το έχει μάθει αυτό από πρώτο χέρι. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Εθνική είναι το φαβορί. Μία από τις δύο αήττητες ομάδες της πρώτης φάσης μαζί με την Σερβία. Και οφείλει να το δείξει. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΣΕΧΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ