ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα μπασκετικές κλωτσοπατινάδες που έμειναν στην ιστορία

Δέκα μπασκετικές κλωτσοπατινάδες που έμειναν στην ιστορία
INTIME

Με αφορμή την τρομακτική σύρραξη στο Game 2 της Ρεάλ με την Παρτίζαν, το SPORT24 θυμάται δέκα περιπτώσεις που τα παρκέ του - εκτός NBA - κόσμου στιγματίστηκαν από τσακωμούς μεταξύ παικτών. Από την "μάχη" Τόμιτς - Μποντιρόγκα, στον Τζον Κόρφα και από το Φιλιππίνες - Αυστραλία στους Γκάλη - Πρέλεβιτς και το ντέρμπι της Μπολόνια.

Το ευρωπαϊκό - αλλά και το παγκόσμιο - μπάσκετ έχει συγκλονιστεί από την ομαδική σύρραξη στο Game 2 της Ρεάλ με την Παρτίζαν, με την WWE λαβή του Γκέρσον Γιαμπουσέλε στον Ντάντε Έξουμ να έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο σοκ. Το παγκόσμιο μπάσκετ όμως - δυστυχώς - δεν βρίσκεται για πρώτη φορά σε αυτή την θέση.

Στο πρόσφατο παρελθόν, σε αγώνες ανά τον κόσμο, έχουν γίνει αρκετές - ευτυχώς όχι πάρα πολλές - φορές παρόμοια σκηνικά, που είχαν αφήσει τους φιλάθλους με το στόμα ανοιχτό από την βιαιότητά τους.

Το SPORT24 θυμάται 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ο κόσμος του μπάσκετ σοκαρίστηκε βλέποντας μπασκετμπολίστες να τσακώνονται μέσα στο παρκέ. Στιγμές από Ελλάδα, EuroLeague, Ιταλία, Ισπανία, αλλά και τις Φιλιππίνες έχουν συμπεριληφθεί. Για προφανείς λόγους, υπάρχει μόνο ένας τσακωμός από το NBA, ο... απόλυτος, αφού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι συρράξεις είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Προσοχή: Κάποιες εικόνες είναι σκληρές, ενώ κάποια VIDEO έχουν age restriction.

Η μπουνιά του Κόρφα

Ήταν το μακρινό 1988 όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι για το Κύπελλο Κόρατς. Η ένταση ήταν εμφανής και στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους η κατάσταση ξέφυγε.

Ο Τζον Κόρφας κατέβασε την μπάλα και κέρδισε φάουλ από τον Ζόραν Ράντονιτς. Ο ομογενής γκαρντ πίστεψε όμως ότι ο αντίπαλός του έπαιξε βρώμικα. Αποτέλεσμα ήταν να εκνευριστεί και να γρονθοκοπήσει τον αντίπαλό του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει γενικευμένη σύρραξη.

Το ξύλο του Γκάλη με τον τον Πρέλεβιτς

Είναι 8 Μαΐου 1991 και ο Άρης με τον ΠΑΟΚ κοντράρονται στους τελικούς της Α1 (νυν Basket League). Το παιχνίδι τελειώνει, ο - τυπικά φιλοξενούμενος, αφού οι δύο ομάδες μοιράζονταν το "Αλεξάνδρειο" - παίρνει την νίκη με 80-81 και μαζί το πρωτάθλημα. Και τότε έγινε το... κακό.

Μέσα στην αναμπουμπούλα, οι δύο σταρ των ομάδων, ο Νίκος Γκάλης του Άρη και ο Μπάνε Πρέλεβιτς του ΠΑΟΚ, ήρθαν στα χέρια και αντάλλαξαν μπουνιές. Ο κόσμος συμμετείχε και αυτός στην κλωτσοπατινάδα. Το σκηνικό, απογοητευτικό.

Η κλωτσοπατινάδα στο ντέρμπι της Μπολόνια

Το μίσος της Βίρτους Μπολόνια με την Φορτιτούντο Μπολόνια είναι γνωστό. Το μακρινό 1998 η Βίρτους λεγόταν Κίντερν Μπολόνια και η Φορτιτούντο λεγόταν Τιμσίστεμ Μπολόνια. Το μίσος όμως εξακολουθούσε να υπάρχει. Και σε έναν αγώνα τον Μάρτιο του 1998 έφτασε στο χειρότερο σημείο του.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο στην Μπολόνια, το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα σκληρό φάουλ του Ζόραν Σάβιτς στον Γκρεγκόρ Φουτσκα. Ο Φούτσκα αντέδρασε και ο - συμπαίκτης του στην εθνική Ιταλίας - Άμπιο τον έσπρωξε. Ο χαμός που ακολούθησε ήταν... αναμενόμενος.

Τόμιτς εναντίον Μποντιρόγκα, Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού

Είναι οι ημιτελικοί της Α1 το 2002. Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από την κατάκτηση της EuroLeague, αλλά έχει χάσει το πλεονέκτημα έδρας από τον Ολυμπιακό, που είχε αλώσει το ΟΑΚΑ στο πρώτο ματς. Ο δεύτερος τελικός μύριζε μπαρούτι και η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει.

Σε μία διεκδίκηση της μπάλας, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος γύρισε δυναμικά τον αγκώνα του και χτύπησε τον Στεφάν Ρίζασέ. Ο Γάλλος γκαρντ τότε του ζήτησε τον λόγο και οι δύο τους ήρθαν στα χέρια. Κάπου εκεί μπλέχτηκε και ο Ντέγιαν Μποντίρογκα, με τον Μίλαν Τόμιτς τότε να εμφανίζεται και να ρίχνει γροθιά στον Σέρβο. Η κατάσταση πλέον είχε ξεφύγει για τα καλά, με τους παίκτες των "αιωνίων" να γίνονται ένα κουβάρι.

Μαντσινέλι εναντίον Ντούρνεκαμπ

Ξύλο σε φιλικό; Κι όμως. Και - όπως θα θυμηθεί ο κόσμος και στην συνέχεια - δεν θα ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά. Δράστες σε αυτή την περίπτωση ήταν ο Στέφανο Μαντσινέλι με τον Άρον Ντούρνεκαμπ σε φιλικό της Ιταλίας με τον Καναδά το 2009.

Σε μία φάση που δεν έδειχνε ότι θα συμβεί κάτι, ο Μαντσινέλι πήγε για το κλέψιμο, με τον Ντούρνεκαμπ να παρεμβάλλεται και στην προσπάθειά του να τον εμποδίσει να του ρίχνει αγκωνιά. Ο Ιταλός όμως δεν το εκτίμησε αυτό ιδιαίτερα και χτύπησε από πίσω τον Καναδό, πέφτοντας στην συνέχεια από πάνω του, κάτι που οδήγησε σε σύρραξη.

Ελλάδα εναντίον Σερβίας

Είναι μία από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία του ελληνικού και του σερβικού μπάσκετ. Για την κλωτσοπατινάδα του 2010 λόγος στο τουρνουά "Ακρόπολις", που κόντεψε να δημιουργήσει ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι, όταν ο Αντώνης Φώτσης επιχείρησε τρίποντο, με τον Μίλος Τεόντοσιτς να του κάνει φάουλ, χτυπώντας τον στα γεννητικά όργανα. Ο Φώτης τότε αντέδρασε και ήρθε στα χέρια με τον Τεόντοσιτς. Αυτό που ακολούθησε μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως χάος. Ο Μάρκο Κέσελι, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης και - κυρίως - ο Νέναντ Κρσιτς, αλλά και γενικά όλοι οι παίκτες ενεπλάκησαν.

Στο αποκορύφωμα όλων, ο Κρστιτς το έβαλε στα πόδια όταν είδε τον Σχορτσανίτη και τον Μπουρούση να πλησιάζουν και πέταξε μία καρέκλα, που βρήκε τον Μπουρούση στο κεφάλι.

Μενσά-Μπονσού εναντίον Πρίντεζη και Μπέγκιτς

Την σεζόν 2013/13 ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε σε έναν αγώνα της κανονικής περιόδου την Γαλατάσαραϊ. Όλα κυλούσαν ομαλά, ο Ολυμπιακός είχε καθαρίσει το παιχνίδι, το οποίο όδευε στο φινάλε του. Σε μία διεκδίκηση ενός ριμπάουντ όμως, ο Μίρζα Μπέγκιτς των "ερυθρόλευκων" εκνευρίστηκε με τον Ποπς Μενσά-Μπονσού και του έριξε αγκωνιά στο κεφάλι. Ήταν δεδομένο ότι αυτό δεν θα τελείωνε καλά.

Ο ψηλός της Γαλατά - και μετέπειτα της ΑΕΚ - τρελάθηκε και χτύπησε τον Σλοβένο. Τότε μπήκε στην μέση και ο Γιώργος Πρίντεζης. Ο τσακωμός... επεκτάθηκε. Το αποτέλεσμα - για ακόμα μία φορά - δεν ήταν ωραίο.

Μιλουτίνοβ εναντίον Νέλσον

Αρκετά χρόνια πριν ο Νίκολα Μιλουτίνοβ γίνει ένας από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη, αγωνιζόταν στην Παρτίζαν. Όπως κάθε Σέρβος που σέβεται τον εαυτό του, στο ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα έδειχνε υπέρμετρο πάθος. Μόνο που σε έναν αγώνα ξέφυγε και το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό για όλους.

Με τους διαιτητές να έχουν καταλογήσει ένα φάουλ, ο Σέρβος σέντερ κόλλησε το πρόσωπό του στον ΝτεΜάρκους Νέλσον. Αυτός τον έπιασε από τον λαιμό. Ο Μιλουτίνοβ απάντησε. Οι δυο τους ήρθαν στα χέρια και μπλέχτηκαν κι άλλοι. Στο φινάλε του σύρραξης, ο Νέλσον με μία λαβή WWE (όχι σαν αυτή του Γιαμπουσέλε) πέταξε στο παρκέ τον Μιλουτίνοβ.

Σενγκέλια εναντίον Τοντόροβιτς

Τα ντέρμπι της Μπιλμπάο με την Μπασκόνια δεν τραβούν τα βλέμματα. Δεν παύουν όμως να είναι τοπικά ντέρμπι ανάμεσα σε δύο βάσκικες ομάδες. Πριν από 8 χρόνια, σε ένα παιχνίδι των δύο ομάδων (με την Μπασκόνια να έχει τότε το όνομα Λαμποράλ Κούτσα) φάνηκε πώς η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Το παιχνίδι είχε κριθεί, με την Μπιλμπάο να ετοιμάζεται να πανηγυρίσει την νίκη. Ο Τοντόροβιτς ωστόσο πήγε να παραβιάσει τον άγραφο κανόνα που αναφέρει ότι δεν κάνεις επίθεση. Αντιθέτως, πήγε για το κάρφωμα. Ο Σενγκέλια πήγε να τον κόψει και τελικά του έκανε φάουλ. Ο Τοντόροβιτς εκνευρίστηκε και τον έσπρωξε. Ο Σενγκέλια τον χτύπησε. Την συνέχεια την φαντάζονται όλοι.

Φιλιππίνες εναντίον Αυστραλίας

Πριν από την κλωτσοπατινάδα της Μαδρίτης, οι Φιλιππίνες με την Αυστραλία κρατούσαν - με άνεση - τον τίτλο της χειρότερης σύρραξης των τελευταίων χρόνων.

Το - όχι πολύ μακρινό - 2019, οι Αυστραλοί έκαναν πάρτι σε έναν αγώνα στα πλαίσια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέσα στις Φιλιππίνες. Κάποια στιγμή, λίγο πριν από το τέλος του αγώνα, ο Ρότζερ Πόγκοϊ των Φιλιππινών πέταξε κάτω στο παρκέ τον Κρις Γκούλντινγκ. Οι Αυστραλοί ήρθαν σε βοήθεια.

Αυτό που ακολούθησε δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Για αυτό υπάρχει το VIDEO. Αυτό που μπορεί να αναφερθεί είναι ότι τελικά αποβλήθηκαν 13 παίκτες (9 των Φιλιππινών και 4 των Αυστραλών), οι γηπεδούχοι έμειναν με 3 παίκτες και τελικά έκαναν συνέχεια φάουλ για να μείνουν με ένα παίκτη για να αντιδράσουν.

Bonus, το απόλυτο brawl: Malice at the Palace

Το απόλυτο ξύλο. Το χειρότερο επεισόδιο όλων των εποχών. Δεν έγινε στα ευρωπαϊκά γήπεδα, άλλαξε όμως όλη την οπτική του NBA στο θέμα της ασφάλειας παικτών και θεατών. Ήταν 19 Νοεμβρίου του 2004, όταν οι Πίστονς υποδέχθηκαν τους Πέισερς στον αγώνα που δεν θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη των φίλων του αθλήματος.

Ένα σκληρό φάουλ του Ρον Αρτέστ στον Μπεν Γουάλας 45.9 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος οδήγησε στο απόλυτο χάος, με παίκτες να ανεβαίνουν στις εξέδρες, να δέρνουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους και ένα κοινό 22.076 θεατών να παρακολουθεί εικόνες που δεν είχαμε δει ποτέ μέχρι τότε.

Ο Αρτέστ έφαγε 86 ματς, ο Στίβεν Τζάκσον 30, ο Ζερμέιν Ο' Νιλ 15, ο Μπεν Γουάλας 6, ο Άντονι Τζόνσον 5 και οι Τσάνσι Μπίλαπς, Ντέρικ Κόουλμαν, Έλντεν Κάμπελ, Ντέιβιντ Χάρισον από ένα.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ EUROLEAGUE ΙΤΑΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ LIGA ENDESA ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ FIBA WORLD CUP ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΡΤΙΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ