EUROLEAGUE

Crème de la crème

Δείτε τις ομάδες που κατέβασαν... ρολά, εκείνες που (σχεδόν) έχασαν το λογαριασμό των πόντων που σκόραραν, τις πιο απρόσεχτες, την πιο προσεχτική, εκείνους που λάτρεψαν το τρίποντο, αυτούς που είχαν την καλύτερη αναλογία ασίστ/λαθών... και τι είχαν να πουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός για όλα αυτά.

Οι… πληροφορίες λένε πως οι αριθμοί στο μπάσκετ δεν λένε την αλήθεια. Είναι ψευδείς. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, επιβεβαιώνουν όσα βλέπουν και τα μάτια μας. Διαβάστε ποιοι ήταν οι καλύτεροι στην κανονική περίοδο της Euroleague, στις επί μέρους κατηγορίες και θα διαπιστώσετε ότι εκείνες που βρέθηκαν στο ΤΟΡ16 είναι αυτές που ξεχώρισαν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Οι καλύτερες άμυνες: άνηκαν στον πρώτο όμιλο, με την Αναντολού Εφές να “κρατά” αυτήν την κορυφή, καθώς σε δέκα ματς δέχθηκε 69,6 πόντους, ανά αγώνα. Ακολούθησε η Ζάλγκιρις, των 70.9 πόντων σε κάθε βράδυ. Ο Ολυμπιακός έκλεισε το ΤΟΡ3, με 711, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε την 8η καλύτερη επίδοση (74,3).

Οι καλύτερες επιθέσεις: επτά ομάδες σκόραραν +80 πόντους κατά μ.ο., με την ΤΣΣΚΑ να είναι στο Νο1 αυτής της λίστας, φτάνοντας τους 88π. κάθε βράδυ. Από πολύ κοντά παρακολουθούσε τις… εξελίξεις η Ρεάλ Μαδρίτης (87,3). Ο Παναθηναϊκός είχε την 13η καλύτερη επίθεση (76,8) και ο Ολυμπιακός την 20η (74,8).

Τα περισσότερα τρίποντα: Η Σάσαρι (να… ζήσουμε να τη θυμόμαστε) ήταν η ομάδα που επιχείρησε τις περισσότερες προσπάθειες από τα 6.75. Ήταν 291 στο σύνολο, 32 περισσότερα από την ΤΣΣΚΑ που είναι στο Νο2. Η “ομάδα του στρατού” ωστόσο, ήταν εκείνη που σκόραρε τα περισσότερα (110, με τη Σάσαρι να ‘χει 95), μαζί και το καλύτερο ποσοστό (42,5%, με την Μπαρτσελόνα να είναι η δεύτερη και τελευταία με +40% -είχε 40,4% ή αν προτιμάτε 90/223). Στα των “αιωνίων”, ο Παναθηναϊκός ήταν στο Νο4, στην κατηγορία ευστοχία% με 37,7% και ο Ολυμπιακός εντοπίστηκε στο Νο22 με 32,1%. Εάν τυχόν σας ενδιαφέρει, οι “ερυθρόλευκοι” δοκίμασαν 243 τρίποντα (δέκατη μεγαλύτερη επίδοση) και ο Παναθηναϊκός 228 (δέκατη τρίτη μεγαλύτερη επίδοση).

Τα περισσότερα εντός παιδιάς: Τέσσερις ομάδες είχαν +50% στα εντός παιδιάς, με την ΤΣΣΚΑ να είναι στο τιμόνι και αυτής της ιστορίας, με 52.9%. Η Μπαρτσελόνα και πάλι ακολουθεί (51,1%), η Φενέρμπαχτσε “κλείνει” την πρώτη τριάδα (50,5%) και η Ούνικς Καζάν το κουαρτέτο (50,4%). Πάμε και στα δικά μας: ο Παναθηναϊκός ήταν στο Νο7 με 48,7% και ο Ολυμπιακός στο Νο20 με 45,2%.

Τα περισσότερα ριμπάουντ: Ο Ερυθρός Αστέρας έχει στο ρόστερ του τον πολυτιμότερο παίκτη της κανονικής περιόδου (βλ. Μαριάνοβιτς), ο οποίος τυγχάνει και ο πιο ψηλός παίκτης της διοργάνωσης. Και εν πάση περιπτώσει, φέτος κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Μαζί του παρασύρει και την παρέα του και κάπως έτσι οι Σέρβοι ηγούνται στα ριμπάουντ, με 425 στο σύνολο. Είναι οι μόνοι που έσπασαν το φράγμα των 400. Ακολουθεί η Μάλαγα με 393. Στα της Ελλάδας, ο Ολυμπιακός ήταν στο Νο10 με 358 και ο Παναθηναϊκός στο Νο15 με 349.

Οι περισσότερες ασίστ: Ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι αλήθεια αυτό που λένε οι της ΤΣΣΚΑ, πως φέτος είναι πραγματική ομάδα, είναι οι ασίστ. Ηγήθηκαν της λίστας με 224, ενώ η Ρεάλ μοίρασε 220. Η τρίτη Μπαρτσελόνα είχε 194. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ΤΟΡ10 με 171 (ήταν στο Νο9), ενώ ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στο Νο13 με 165.

Τα περισσότερα λάθη: Αυτό που χώρισε τον πρώτο από τον δεύτερο της κατηγορίας, ήταν 1 παράπτωμα. Το… νεανικό της Ζάλγκιρις, αλλά και αυτό του Ερυθρού Αστέρα τους έκαναν τις ομάδες με τα περισσότερα λάθη. Οι μεν είχαν 165 και οι δε 164. Ο Παναθηναϊκός έφτασε τα 134 λάθη και ήταν στο Νο9 της λίστας, ενώ ο Ολυμπιακός υπέπεσε σε 117 και ήταν στο Νο16. Τα λιγότερα λάθη τα έκανε η Αρμάνι (100).

Αναλογία ασίστ-λαθών: Όλοι κάνουν λάθη και όλοι μοιράζουν ασίστ. Το θέμα είναι ποιος έχει την καλύτερη αναλογία. Ποιος δημιουργεί περισσότερο από ό,τι υποπίπτει σε λάθη. Είναι η Ρεάλ με την αναλογία να είναι 209.5%, καθώς έκανε 105 λάθη και πέρασε 220 ασίστ. Η ΤΣΣΚΑ που ακολούθησε, είχε 129 λάθη και 224 ασίστ, με το ποσοστό της αναλογίας να είναι 173,6%. Στα δικά μας, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο Νο9, με τα 119 λάθη και τις 171 ασίστ να γίνονται 143,7%, ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν στο Νο15, καθώς τα 134 λάθη και οι 165 ασίστ… έβγαλαν το 123,1%.

Οι καλύτερες -βάσει ranking: Με όλα όσα διαβάσατε έως εδώ, προφανώς και ξέρετε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ναι, οι πιο πολύτιμες του πρώτου γύρου ήταν η ΤΣΣΚΑ (1107) και η Ρεάλ (1054), με την Μπαρτσελόνα να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα (1025). Πού βρέθηκαν οι ελληνικές ομάδες; Ο Παναθηναϊκός στο Νο10 (851) και ο Ολυμπιακός στο Νο13 (825).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ