EUROLEAGUE

Χίμκι - Παναθηναϊκός 76-78: Σκληρός και θριαμβευτής στη Μόσχα

Ο Παπαπέτρου στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Χίμκι
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν άψογος τακτικά και χάρη σε μεγάλα καλάθια του Ιωάννη Παπαπέτρου στο φινάλε, πήρε την εκτός έδρας νίκη απέναντι στη Χίμκι (76-78). Αστόχησε στην εκπνοή για την παράταση ο Νταϊρίς Μπερτάνς.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πήγε κόντρα στο ρεύμα και στις πιθανότητες, παρουσιάστηκε πολύ πιο σκληρός (αγωνιστικά και πνευματικά) σε σχέση με όσα έδειξε στο Super Cup και κέρδισε εκτός έδρας τη Χίμκι (76-78). Σε ένα παιχνίδι όπου κυριάρχησαν οι απουσίες των ομάδων (οι πράσινοι δεν είχαν τους Πιερ Τζάκσον, Χάουαρντ Σαντ Ρος και Άαρον Γουάιτ, ενώ οι γηπεδούχοι έπαιξαν δίχως τους Αλεξέι Σβεντ, Γκρεγκ Μονρό, Στέφαν Γιόβιτς και Έρικ ΜακΚόλουμ), το τριφύλλι έπαιξε σπουδαία άμυνα στο τελευταίο τρίλεπτο και χάρη σε σπουδαία καλάθια του Ιωάννη Παπαπέτρου, πήρε τη νίκη στην πρεμιέρα της EuroLeague για το 2020/21.

Ο MVP

Σε μια βραδιά που ο Νέμανια Νέντοβιτς ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό (7 πόντοι με 3/10 σουτ, αν και έπαιξε πολύ καλές άμυνες), ο Ιωάννης Παπαπέτρου δήλωσε εμφατικά παρών. Ο αρχηγός των πρασίνων έβαλε μεγάλα καλάθι στην τελευταία περίοδο, κι ήταν αυτός που με έμμεσο τρίποντο στο 1'47'' έβαλε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ σε θέση οδηγού. Μπορεί να ήταν άστοχος από μακριά (0/6 τρίποντα), η εν γένει παρουσία του στο γήπεδο όμως, ήταν εξαιρετική. Κι όχι μόνο βάσει αριθμών (16 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 λάθη), αλλά κυρίως βάσει της εικόνας του στην άμυνα.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Ο Γιάνις Τίμα δεν βοήθησε επί της ουσίας την ομάδα του, με εξαίρεση ένα δίλεπτο ξέσπασμα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ήταν διστακτικός, δεν έκανε αυτά που έπρεπε στην άμυνα και εκτέθηκε επανειλημμένως από τους φόργουορντ των πρασίνων. Η αποβολή του με πέντε φάουλ στα 6'28'' για το τέλος ήταν το... επιστέγασμα μιας κακής εμφάνισης.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν εξαιρετικός στα ριμπάουντ (42 έναντι 34), ανανέωσε 19 επιθέσεις στη διάρκεια του αγώνα, με τον Λεωνίδα Κασελάκη να έρχεται από τον πάγκο και σε 8'48'' συμμετοχής να μετράει 5 επιθετικά ριμπάουντ. Αυτό το στοιχείο ήταν που αποδείχθηκε καθοριστικό στο φινάλε, αφού οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα έβαλαν δύο σημαντικά καλάθια από επιθετικό ριμπάουντ και εν συνεχεία ο Ιωάννης Παπαπέτρου "καθάρισε" στους αιθέρες στο πίσω μέρος του παρκέ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν με σημαντικά κενά στο "1" αλλά αυτή που έδειξε να το καλύπτει καλύτερα ήταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Κι αυτό γιατί ο Λευτέρης Μποχωρίδης έκανε εξαιρετικά ώριμο παιχνίδι. Ο 27χρονος γκαρντ μοίρασε το παιχνίδι από το πικ εν ρολ, έφερε ηρεμία στο παιχνίδι των πρασίνων και ήταν αυτός που συνέβαλε αποφασιστικά προκειμένου οι φιλοξενούμενοι να πάρουν από νωρίς το προβάδισμα. Η Χίμκι ήταν πολύ άστοχη από την αρχή, κι αν δεν ήταν ο Ντέβιν Μπούκερ για να δίνει κάποιες λύσεις από επιθετικά ριμπάουντ, το πράγμα θα... είχε ξεφύγει.

Παρά τις προσπάθειες του αθλητικού ψηλού, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρήκε τον τρόπο να περιορίσει τη ζημιά και με τον Ντίνο Μήτογλου να σκοράρει έφτασε μέχρι το +13 (11-24) λίγο πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου. Σε εκείνο το σημείο, ήρθε η αντίδραση των γηπεδούχων.

Με τον Νταϊρίς Μπερτάνς να ηγείται και τον Γιάνις Τίμα να βάζει προσωπικά καλάθια, οι γηπεδούχοι ανέκαμψαν και έφεραν τα πάνω κάτω. Όσο μάλιστα ο Νέμανια Νέντοβιτς ήταν νευρικός στην επίθεση (είχε 1/6 σουτ στο ημίχρονο), έβρισκαν τον τρόπο να μειώσουν τη ζημιά στο πίσω μέρος του παρκέ. Σε τέτοιο βαθμό που πήραν το προβάδισμα (36-35) στα δύο λεπτά για την ανάπαυλα.

Πάνω που άρχισαν να φτιάχνουν την ψυχολογία τους όμως, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκανε ένα βήμα μπροστά και με δικό του καλάθι έδωσε ξανά το πάνω χέρι στο τριφύλλι, το οποίο πήγε στα αποδυτήρια, έχοντας μικρό προβάδισμα (39-41).

Οι πράσινοι ξεκίνησαν καλύτερα το τρίτο δεκάλεπτο, είδαν τον Ντίνο Μήτογλου να βάζει δύο σερί τρίποντα και μπόρεσαν να οδηγήσουν το προβάδισμά τους μέχρι το +5 (46-51) στο 24ο λεπτό. Από εκεί και πέρα όμως, ακολούθησε ένα τετράλεπτο δίχως εντός παιδιάς καλάθι, για να χαθεί πλήρως ο έλεγχος του ρυθμού. Την ίδια ώρα, η παθητική άμυνα πάνω στον Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ δεν απέδωσε. Ο γκαρντ της Χίμκι έβαλε συνεχόμενα καλάθια (κυρίως από μέση απόσταση) και έφερε... τούμπα το παιχνίδι, για να οδηγήσει τους γηπεδούχους από το -5 (46-51) στο +5 (61-56).

Ο ρυθμός της τέταρτης περιόδου ήταν φρενήρης σε κάποιες περιπτώσεις, με τον Βιάτσεσλαβ Ζάιτσεφ και τον Τζόρνταν Μίκι να βάζουν προσωπικά καλάθια. Στην αντίπερα όχθη όμως, υπήρχε ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο αρχηγός του τριφυλλιού ήταν αυτός που ξεκόλλησε την ομάδα του σε κρίσιμο σημείο, έβαλε μαζεμένους πόντους και έφερε τον Παναθηναϊκό στο +2 (73-75) με κάτι λιγότερο από δύο λεπτά να απομένουν.

Από εκεί και πέρα, αυτό που έκαναν οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα ήταν να προστατεύσουν το καλάθι τους. Με σπουδαίες άμυνες και τον Ιωάννη Παπαπέτρου να κυριαρχεί στα ριμπάουντ, βρήκαν την ευκαιρία να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το προβάδισμά τους (73-78 στα 36.1'') και να είναι αγκαλιά με τη νίκη.

Ο Νταϊρίς Μπερτάνς έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο αμέσως μετά, έδωσε παράταση στην αγωνία, αλλά όχι και στο παιχνίδι. Κι αυτό γιατί το δίποντο που επιχείρησε με την εκπνοή, κατέληξε στο σίδερο. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κέρδισε (76-78) στη Mytishchi Arena και έκανε ιδανικό ποδαρικό στη νέα αγωνιστική περιόδου.

Διαιτητές: Γιόβτσις - Χόρντοφ - Ντραγκόγιεβιτς.

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 39-41, 62-59, 76-78.

ΧΙΜΚΙ (Κουρτινάιτις): Τίμα 9 (1), Καράσεφ 3 (0/5 σουτ, 3/3 βολές), Ζάιτσεφ 11 (4/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5 ασίστ), Μόνια 3 (1/4 τρίποντα), Βορόνοφ, Μπούκερ 15 (6/11 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 3/5 βολές, 7 ριμπάουντ), Γερέμπκο 9 (1 τρίποντο, 9 ριμπάουντ), Μπερτάνς 14 (1/7 τρίποντα), Μίκι 12 (5 ριμπάουντ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ (Βόβορας): Παπαγιάννης 6 (4 ριμπάουντ), Μποχωρίδης 10 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 4 λάθη), Όγκαστ 4 (5 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 16 (6/8 δίποντα, 0/6 τρίποντα, 4/5 βολές, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κασελάκης (6 ριμπάουντ), Καλαϊτζάκης 2, Φόστερ 10, Νέντοβιτς 7 (2/5 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 0/2 βολές, 4 ασίστ), Μήτογλου 12 (3/5 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Μπεντίλ 11 (2 ριμπάουντ).

Ομαδικά στατιστικά - Χίμκι: 21/39 δίποντα, 5/23 τρίποντα, 19/24 βολές, 35 ριμπάουντ (23+12), 17 ασίστ, 6 κλεψίματα, 10 λάθη, 4 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 23/45 δίποντα, 5/23 τρίποντα, 17/23 βολές, 42 ριμπάουντ (23+19), 14 ασίστ, 5 κλεψίματα, 13 λάθη, 1 μπλοκ.

Οι επόμενοι αγώνες των ομάδων: Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υποδέχεται σε μία βδομάδα τον Ολυμπιακό, ενώ η Χίμκι φιλοξενεί τη Ζάλγκιρις.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΧΙΜΚΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ