EUROLEAGUE

Be like Mike: Ο δρόμος του Τζέιμς μέχρι την κορυφή, οι αγαπημένοι αντίπαλοι και η υπόκλιση από Σκαριόλο, Πασκουάλ, Μακσβίτις

Be like Mike: Ο δρόμος του Τζέιμς μέχρι την κορυφή, οι αγαπημένοι αντίπαλοι και η υπόκλιση από Σκαριόλο, Πασκουάλ, Μακσβίτις
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο πρώτος σκόρερ της EuroLeague από το βράδυ της 7ης Μαρτίου του 2024. Πώς έφτασε όμως μέχρι την κορυφή ο Αμερικανός γκαρντ; Ποιοι είναι οι...αγαπημένοι του αντίπαλοι και τι λένε για εκείνον και το ξεχωριστό του ταλέντο οι Σέρτζιο Σκαριόλο, Τσάβι Πασκουάλ και Κάζις Μακσβίτις;

Από τις 2 Ιανουαρίου του 2015, που έκανε ντεμπούτο στην EuroLeague, μέχρι και τις 7 Μαρτίου του 2024, που μπήκε στα βιβλία της ιστορία, μεσολάβησαν 3.353 ημέρες και 271 παιχνίδια.

Τόσα χρειάστηκε ο Μάικ Τζέιμς για να σημειώσει 4.464 πόντους και να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, εκθρονίζοντας έναν παίκτη είδωλο για εκείνον, τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος και είχε κρεμάσει τα παπούτσια του με 4.445 πόντους σε 358 εμφανίσεις.

Μπασκόνια, Παναθηναϊκός, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μονακό οι σταθμοί της καριέρας του. Buesa Arena, ΟΑΚΑ, Mediolanum Forum, Megasport Arena και Salle Gaston Médecin τα σπίτια του.

Σταθερά και προοδευτικά, ο Τζέιμς κατάφερε μέσα σε μία δεκαετία -με κάποια ενδιάμεσα περάσματα από το NBA- να αναρριχηθεί μέχρι την κορυφή και να κάνει άπαντες να υποκλιθούν στο αστείρευτο ταλέντο του. Ακόμα κι αν πολλές φορές βαφτίστηκε κακό παιδί από τον κόσμο ή τα ΜΜΕ.

Όπως σοφά είπε, όμως, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο νυν προπονητής του, Σάσα Ομπράντοβιτς: "Οι μεγάλοι παίκτες πρέπει να έχουν μια δόση ναρκισσισμού και εγωισμού. Γι' αυτό κάνουν τη διαφορά". Κι ο Μάικ Τζέιμς σίγουρα ξέρει πώς να κάνει τη διαφορά.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της καριέρας του 33χρονου γκαρντ από το Πόρτλαντ έχει γράψει 467 πόντους σε 45 παιχνίδια της EuroLeague με τη φανέλα της Μπασκόνια, 522 πόντους σε 52 εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό, 595 πόντους σε 30 ματς με την Αρμάνι Μιλάνο, 1.112 πόντους σε 55 συμμετοχές με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και 1.760 πόντους σε 104 αγώνες που έχει δώσει μέχρι στιγμής ως αθλητής της Μονακό.

Οι "αγαπημένοι" αντίπαλοι του Μάικ Τζέιμς

Μέσα στο πέρασμα αυτής της δεκαετίας, ο Τζέιμς έχει αντιμετωπίσει περισσότερες φορές από κάθε άλλη ομάδα τον Ολυμπιακό. Την προπέρσινη σεζόν (2021/22) μόνο ο Αμερικανός γκαρντ της Μονακό βρήκε απέναντι του επτά φορές τους ερυθρόλευκους (σσ. δύο στην regular season και πέντε στα playoffs). Όπως είναι λογικό, απέναντι στους Πειραιώτες έχει βάλει αθροιστικά και τους περισσότερους πόντους: 425 για την ακρίβεια.

Σε μέσο όρο σκοραρίσματος, βέβαια, "κερδίζει" η Μπάγερν Μονάχου, κόντρα στην οποία ο Τζέιμς μετράει 21.8 πόντους ανά παιχνίδι. Με τους Βαυαρούς έχει κοντραριστεί μόλις 10 φορές, όμως εκείνοι δεν έχουν βρει τον τρόπο να τον σταματήσουν και έχουν δεχθεί συνολικά 218 πόντους από εκείνον.

Μέσα στο Top-10 βρίσκονται και δύο πρώην ομάδες του, η Αρμάνι και ο Παναθηναϊκός. Σε 15 αναμετρήσεις κόντρα στους Μιλανέζους ο Τζέιμς έχει πετύχει 248 πόντους (16.5 μ.ό), ενώ απέναντι στο τριφύλλι έχει σκοράρει 235 πόντους σε 14 ματς, δηλαδή 16.7 κατά μέσο όρο.

Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον Μάικ Τζέιμς τόσο ξεχωριστό και τόσο επικίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες; Τρεις κορυφαίοι προπονητές, που είτε έχουν βρεθεί απέναντι του στο παρελθόν, είτε τον έχουν κοουτσάρει, απάντησαν στο SPORT24. Ο λόγος για τους Σέρτζιο Σκαριόλο, Τσάβι Πασκουάλ και Κάζις Μακσβίτις.

"Σου κάνει δύσκολο το να του χαρίσεις οποιαδήποτε ενέργεια"

"Νομίζω πως η πραγματική δύναμη του Μάικ Τζέιμς είναι ότι σου κάνει δύσκολο το να του χαρίσεις οποιαδήποτε ενέργεια όταν είσαι απέναντί του. Εννοώ ότι μπορεί να πάρει ένα pull-up, οπότε πρέπει να τον πιέζεις όταν έχει την μπάλα και κατεβαίνει στο παρκέ, γιατί μπορεί να βρει την ντρίπλα του ή να πάρει ένα μακρινό σουτ τριών πόντων.

Την ίδια ώρα πρέπει να είσαι προσεκτικός στο close-out, γιατί είναι καλός και σε καταστάσεις catch n shoot. Πρακτικά μπορεί να πάει τόσο δεξιά, όσο και αριστερά. Προφανώς προτιμάει να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι με το δεξί και να κάνει τις λόμπες με το αριστερό, αλλά μπορεί να κάνει και το αντίθετο με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Παράλληλα, είναι ο άνθρωπος της τέταρτης περιόδου. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να γυρίσει εντελώς ένα παιχνίδι, βρίσκοντας ένα καλό διάστημα στην επίθεση. Δεν επηρεάζεται αν δεν έχει παίξει καλά μέχρι εκείνο το σημείο. Ακόμα κι έχει παίξει άσχημα μπορεί να βρει την αυτοπεποίθηση και να βάλει δύο-τρία κρίσιμα καλάθια. Προφανώς κερδίζει και πολλά φάουλ, γιατί όπως είπα και πριν πρέπει να τον μαρκάρεις πολύ στενά, αφού μπορεί να πάρει τα drive και δεξιά και αριστερά με πολύ επιθετικό τρόπο.

Είναι ελίτ σουτέρ ελεύθερων βολών. Είναι και ένας αξιοσέβαστος αμυντικός, ιδίως στις κρίσιμες στιγμές ενός αγώνας, κάτι που δεν είναι σύνηθες για έναν σούπερ σκόρερ όπως ο Τζέιμς. Είναι ικανός να βάλει προκλήσεις στους αντιπάλους και να τους μαρκάρει, κάτι που δεν συναντάμε πολλές φορές σε έναν τόσο σπουδαίο σκόρερ όπως εκείνος", ήταν τα λόγια του ομοσπονδιακού τεχνικού της Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο.

“Ό,τι κάνει χαρούμενο τον Μάικ, κάνει και εμένα”

"Πρώτα από όλα θέλω να πω έχω πολύ καλή σχέση με τον Μάικ, από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί, πολύ καλός άνθρωπος και είμαι πολύ χαρούμενος που έγινε ο πρώτος σκόρερ της EuroLeague.

Be like Mike: Ο δρόμος του Τζέιμς μέχρι την κορυφή, οι αγαπημένοι αντίπαλοι και η υπόκλιση από Σκαριόλο, Πασκουάλ, Μακσβίτις
Ο Τσάβι Πασκουάλ και ο Μάικ Τζέιμς στην κοινή τους θητεία στον Παναθηναϊκό ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI


Νομίζω ότι στην παρούσα φάση της καριέρας του, ο Μάικ έχει την εμπειρία και πολύ καλό έλεγχο του εαυτού του. Είναι πάντα θαρραλέος και πιστεύει στον εαυτό του για να είναι εκεί στις κρίσιμες στιγμές. Κοντρολάρει το παιχνίδι πολύ καλύτερα από όσο φαίνεται. Είναι ένας παίκτης που στο ξεκίνημα των αγώνων μοιράζει περισσότερο την μπάλα και μετά, όταν το παιχνίδι γίνεται ντέρμπι, παίρνει περισσότερες αποφάσεις.

Για την ακρίβεια πιστεύω ότι είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους παίκτες στη διοργάνωση και το δείχνει κάθε μέρα. Και πάλι θέλω να πω πως ό,τι κάνει χαρούμενο τον Μάικ, κάνει και εμένα”, ανέφερε από τη δική του πλευρά ο νυν τεχνικός της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Τσάβι Πασκουάλ.

"Έχει απίστευτες ικανότητες"

"Ο Μάικ Τζέιμς έχει απίστευτες ικανότητες, εξαιρετική φυσική κατάσταση, μεγάλη αγάπη για το μπάσκετ και νοοτροπία νικητή. Όλα αυτα τα στοιχεία μαζί τον έκαναν τον παίκτη που είναι”, είπε με δωρικό, αλλά περιεκτικό τρόπο ο Κάζις Μακσβίτις, ομοσπονδιακός τεχνικός της Λιθουανίας.

Η μελλοντική αξία του ρεκόρ

Παρότι ο Μάικ Τζέιμς έφτασε σε ένα πολύ σπουδαίο επίτευγμα, το οποίο φαινόταν εδώ και μήνες πώς θα επιτευχθεί μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, εκείνος το αντιμετώπισε αρκετά κυνικά. Δεν έδειξε να συγκινείται τη στιγμή που άφησε δεύτερο τον Βασίλη Σπανούλη και είδε την αναμέτρηση της Μονακό με τον Ερυθρό Αστέρα για την 28η αγωνιστική της EuroLeague να διακόπτεται προσωρινά για να χειροκροτηθεί και να πάρει την μπάλα του αγώνα ως ενθύμιο.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στην συνέντευξή του στο SPORT24 τον περασμένο Δεκέμβριο, αυτό το ρεκόρ θα σημαίνει πολλά για εκείνον στο μέλλον. Όταν θα έχει αποσυρθεί και θα έχει πάρει τις αποστάσεις του, για να μπορέσει να κατανοήσει τι ακριβώς έχει πετύχει.

"Νομίζω ότι στο μέλλον θα σημαίνει περισσότερα από ότι αυτή τη στιγμή. Θα αντανακλά (την αξία μου). Δεν θέλω να γίνω πολύ βαθυστόχαστος και λυρικός, αλλά είμαι αυτός που είμαι και προέρχομαι από εκεί που προέρχομαι. (Σκέφτομαι) όλο αυτό το ταξίδι και η διάρκειά μου στη διοργάνωση, που είναι η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο (σσ. πίσω από το NBA).

Όταν φτάσω, λοιπόν, σε αυτή την κορυφή δεν θα το εκτιμήσω μάλλον τόσο, όσο θα το εκτιμήσω αργότερα. Προφανώς το να ξεπεράσεις τον Μπίλι σε οτιδήποτε είναι εκπληκτικό, εξαιτίας του ποιος είναι και τι σημαίνει για το μπάσκετ. Όλοι ξέρουν ποιος είναι. Σε μία όχι τόσο ποιητική σκοπιά, αλλά ποιητικά, κατά βάθος θα σημαίνει πολλά για εμένα κάποια στιγμή", είχε πει ενδεικτικά τότε.

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΙΚ ΤΖΕΙΜΣ ΜΟΝΑΚΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ