BASKETBALL CH. LEAGUE

BCL Final Eight: Οι 8 διεκδικητές του τίτλου

Το τρόπαιο του BCL
Το τρόπαιο του BCL EUROKINISSI

Οκτώ ομάδες διεκδικούν το τρόπαιο του Basketball Champions League με τη Νίζνι να είναι η οικοδέσποινα του Final Eight που κάνει τζάμπολ σήμερα (5/5) στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας. Δείτε πώς έφτασαν οι ομάδες ως εδώ, τους παίκτες-κλειδιά και τους προπονητές.

Λίγες ώρες έμειναν για την έναρξη του Final Eight του Basketball Champions League που κάνει τζάμπολ σήμερα (5/5) με τους δύο πρώτους αγώνες, ενώ αύριο (6/5) θα διεξαχθούν οι άλλοι δύο προημιτελικοί.

Το Final Eight θα φιλοξενηθεί στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας και το SPORT 24 σας παρουσιάζει τους οκτώ διεκδικητές του πολυπόθητου τροπαίου.

Μπορεί φέτος να μην υπάρχει εκπροσώπηση από κάποια ελληνική ομάδα, ωστόσο το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και οι αγώνες αναμένεται να είναι συναρπαστικοί. Καμία ομάδα δεν θα έχει εύκολο έργο μιας και όλες οι ομάδες έχουν την ίδια "δίψα" και λαχτάρα για τη νίκη και τον τίτλο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προημιτελικών:

Τετάρτη (5/5)

Νίζνι - Σαραγόσα (19:00)

Νίμπουρκ - Καρσίγιακα (21:30)

Πέμπτη (6/5)

Τενερίφη - Στρασμπούρ (17:00)

Χάποελ Χολόν - Μπόυργος (20:00)

Ιδού λοιπόν οι οκτώ μονομάχοι:

ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ

Ο δρόμος προς το Final Eight

Η γαλλική ομάδα επιστρέφει στο Final Eight της διοργάνωσης μετά το 2018, αυτή τη φορά με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια. Στην regular season τερμάτισε στην πρώτη θέση του πέμπτου ομίλου με τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Αν και ισοβαθμούσε με την Ρίγα, οι Γάλλοι πήραν το πλεονέκτημα χάρη στη μεταξύ τους αναμέτρηση μαζί και την πρώτη θέση του ομίλου.

Στην φάση των 16, η Στρασμπούρ αν και ξεκίνησε με το αριστερό, έχοντας τρεις ήττες, βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, ξεπερνώντας το εμπόδιο της ΑΕΚ και κατακτώντας έτσι τη δεύτερη θέση του ομίλου της.

Τo αστέρι

Η Στρασμπούρ δεν μπαίνει ως ένα από τα φαβορί στο Final Eight του BCL όμως σίγουρα έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Ένας από αυτούς είναι και ο Μπρόνζι Κόλσον. Ο Αμερικανός φόργουορντ με μέσο όρο 19.1 πόντους σε 11 ματς, είναι σίγουρα από τα "δυνατά χαρτιά" των Γάλλων. Με 75.7% αποτελεσματικότητα στο δίποντο, ο 25χρονος σκόρερ της Στρασμπούρ είναι ένας από τους παίκτες που δεν θες να επιτρέψεις να μπει στη ρακέτα γιατί θα κάνει ζημιά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Κόλσον έχει μείνει σε μονοψήφιο αριθμό πόντων μόλις σε ένα ματς, απέναντι στο Περιστέρι, σε σύνολο 11 παιχνιδιών ως τώρα στο BCL.

Ο προπονητής

Ο Φινλανδός κόουτς, Λάσι Τουόβι είναι αυτός που έχει αναλάβει να οδηγήσει την ομάδα σε αυτό το Final Eight. Μία ομάδα που ξέρει πολύ καλά καθώς έχει κάτσει στον πάγκο της ως βοηθός προπονητή τη σεζόν 2016/17 αλλά και από το 2018-20. Μάλιστα από το 2020 έως τώρα έχει αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή. Ο μόνος τίτλος που έχει καταφέρει να κερδίσει με τη Γαλλική ομάδα είναι ένα Leaders Cup τη σεζόν 2018/19 σαν βοηθός και ευελπιστεί να κάνει ένα ιδανικό ξεκίνημα στους τίτλους ως πρώτος προπονητής.

ΜΠΟΥΡΓΟΣ

Ο δρόμος προς το Final Eight

Οι Ισπανοί μπαίνουν σε αυτό το Final Eight θέλοντας να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Παρά το γεγονός ότι στο ξεκίνημα της σεζόν γνώρισαν μία αναπάντεχη ήττα από την Οστάνδη, την πρώτη μάλιστα μετά την κατάκτηση του τροπαίου, η Μπούργος πήρε τα πέντε επόμενα ματς και τερμάτισε στην πρώτη θέση του όγδοου ομίλου της κανονικής περιόδου.

Το ξεκίνημά τους στην φάση των 16 ήταν αντιστρόφως ανάλογο με αυτό της κανονικής περιόδου. Εκεί, η Μπούργος ξεκίνησε δυνατά με τρεις νίκες, γνώρισε όμως και δύο ήττες, με τη μία μάλιστα να είναι η πιο βαριά στην ιστορία της στο BCL (89-60 από την Τενερίφη).Με συγκομιδή λοιπόν 4 νίκες και 2 ήττες, η Μπούργος τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από την Τενερίφη και συνεχίζει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Το αστέρι

Μπενίτε και ΜακΦάντεν ηγούνται της φετινής προσπάθειας της Μπούργος να κρατήσει τον τίτλο του BCL. Ο Μπενίτε με 14.1 πόντους μέσο όρο ανά ματς είναι σίγουρα μία αξιόπιστη επιθετική λύση και μαζί με την εμπειρία και τους 10.8 πόντους μέσο όρο του ΜακΦάντεν δημιουργούν ένα πολύ δυναμικό δίδυμο στα γκάρντ. Από την άλλη, με 13 πόντους μέσο όρο σε 10 ματς, ο Τζασιέλ Ριβέρο είναι ο must watch παίκτης των Ισπανών και ίσως ο παίκτης - αποκάλυψη της φετινής σεζόν. Ο Κουβανός μαζεύει μέσο όρο επτά ριμπάουντ ανά ματς και θα έλεγε κανείς ότι κυριολεκτικά κάνει όλη τη "βρώμικη δουλειά" για την ομάδα του σε αυτό το κομμάτι. Δεν είναι ο καλύτερος στις βολές (57,5%) αλλά τα ποσοστά του στο δίποντο είναι πολύ ικανοποιητικά και σίγουρα ένα από τα στοιχεία – κλειδιά στο παιχνίδι του.

Ο προπονητής

Στα σίγουρα χέρια του Χοάν Πενιαρόγια στηρίζεται και φέτος η Μπούργος με μοναδικό στόχο να παραμείνει στον "θρόνο" της και αυτή τη χρονιά. Ο Ισπανός κόουτς, οδήγησε την τότε "Σταχτοπούτα" Μπούργος στον τίτλο του BCL τη σεζόν 2019/20 και επιστρέφει στο Final Eight φέτος με στόχο το back-to back. Ο Πενιαρόγια βρίσκεται στην ομάδα από το 2019 και αν η ομάδα συνεχίσει να φέρνει επιτυχίες και δείχνει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο σε Liga Endesa και BCL, τότε ο 52χρονος προπονητής δύσκολα θα φύγει.

ΤΕΝΕΡΙΦΗ

Ο δρόμος προς το Final Eight

Η Τενερίφη, παρά το γεγονός ότι γνώρισαν μία από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία τους στο BCL, αυτή κόντρα στην Σάσαρι, πήραν το προβάδισμα από τους Ιταλούς στην ισοβαθμία και με τέσσερις νίκες και τρεις ήττες τερμάτισαν στην κορυφή του πρώτου ομίλου της regular season. Μάλιστα, η κορυφή αυτή συνοδεύτηκε με την πιο εντυπωσιακή τους -επιθετικά- νίκη, αυτή κόντρα στην Ντιναμό, με διαφορά 30 πόντων.

Η συνέχεια για τους πρωταθλητές τους 2017 είχε θετικό πρόσημο εξασφαλίζοντας και εκεί την κορυφή του ομίλου τους. Παρά την ήττα με μεγάλη διαφορά από την Μπούργος στο τελευταίο ματς της φάσης των 16, που ουσιαστικά θα έκρινε και την πρωτιά, η Τενερίφη κράτησε το προβάδισμα από το πρώτο μεταξύ τους ματς και έκλεισε την υπόθεση της πρώτης θέσης.

Το αστέρι

Ο Γκιόργκι Σερμαντίνι, γνωστός στα ελληνικά γήπεδα, είναι ο παίκτης που αναμφίβολα ξεχωρίζει στο ισπανικό ρόστερ. Ο Γεωγιανός ύψους 2.16 σέντερ, είναι από τους κορυφαίους της ομάδας του σε σκοράρισμα (16.6 πόντους μέσο όρο ανά ματς) και ριμπάουντ (5.8 ριμπάουντ μέσο όρο ανά ματς). Κορυφαία του εμφάνιση τη φετινή σεζόν στη διοργάνωση, οι 26 πόντοι που σημείωσε απέναντι στις Bakken Bears έχοντας μάλιστα 10/12 δίποντα, 6/6 βολές και 7 ριμπάουντ σε 21 λεπτά αγώνα. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, πως η Τενερίφη, με τον Σερμαντίνι στο ρόστερ της, κερδίζει όχι μόνο σε ύψος και μέγεθος αλλά και σε σκοράρισμα.

Ο προπονητής

Ο Ισπανός Τσους Βιντορέτα βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας από το 2018, διανύοντας τη δεύτερή του θητεία στην ομάδα. Τη διετία 2015-17 ήρθε για πρώτη φορά στην Τενερίφη και να επιστρέψει ξανά το 2018 μετά από απουσία μόλις ενός χρόνου. Ο 54χρονος κόουτς, που πήρε και το βραβείο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς στη Liga Endesa τη σεζόν 2016-17, έχει οδηγήσει την Τενερίφη σε ένα τίτλο BCL το 2017 εκεί που οι Ισπανοί είχαν επικρατήσει της Μπάνβιτ στον τελικό.

ΧΑΠΟΕΛ ΧΟΛΟΝ

Ο δρόμος προς το Final Eight

Η ομάδα από το Ισραήλ δεν ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν στη διοργάνωση έχοντας μία μόλις νίκη και δύο ήττες στο ξεκίνημα. Στη συνέχεια όμως, κέρδισε τα τρία επόμενα ματς, συμπεριλαμβανομένου και αυτό με την ΑΕΚ, αλλάζοντας άρδην το αρνητικό πρόσωπο που είχε παρουσιάσει. Η νίκη επί της Σολέ ήταν αυτή που την έφερε σε θέση ισχύος για μία θέση στα playoffs ενώ η υπεροχή της απέναντι στην ΑΕΚ στο μεταξύ τους ματς ήταν αυτή που της χάρισε και την πρώτη θέση του ένατου ομίλου.

Στην φάση των 16, η θέση της στη συνέχεια της διοργάνωσης κρίθηκε απέναντι στην Ιταλική Μπρίντισι. Εκεί, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, έστειλε το ματς στην παράταση, κέρδισε και κατέκτησε την κορυφή του ομίλου με τέσσερις νίκες και δύο ήττες πηγαίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Final Eight εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την κάτοχο του τροπαίου, Μπούργος.

Το αστέρι

Η Χάποελ Χολόν έχει πολλούς παίκτες που θα μπορούσαν να κάνουν τη ζημιά. Ο Σι Τζέι Χάρις όμως, θα έλεγε κανείς ότι είναι ο man-to-watch της Ισραηλινής ομάδας. Ο Αμερικανός γκάρντ φέτος στη διοργάνωση δεν έχει σκοράρει σε κανένα ματς λιγότερους από 10 πόντους ενώ σε 32.2 λεπτά που παίζει μέσο όρο ανά ματς, σκοράρει 18.3 πόντους. Η δημιουργία είναι εξίσου ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του μιας και μοιράζει 4.3 ασίστ ανά παιχνίδι.

Ο προπονητής

Ο δικός μας, Στέφανος Δέδας βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2019. Στα 38 του, ο Έλληνας προπονητής οδήγησε την ομάδα του στα ημιτελικά του Κυπέλλου στο Ισραήλ αλλά και στην κατάκτηση της Balkan League πριν λίγο καιρό, εκεί που μάλιστα πήρε το τρόπαιο με 11 νίκες και καμία ήττα.

ΣΑΡΑΓΟΣΑ

Οι Ισπανοί πραγματοποίησαν μία εξαρετική πορεία στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης και με μόλις μία ήττα και πέντε νίκες τερμάτισαν και αυτοί στην κορυφή του ομίλου τους πάνω από την αντίπαλό της στο Final Eight, Νίζνι.

Η πορεία τους στην δεύτερη φάση των ομίλων δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη μιας και κατέκτησαν τη δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από την Νίμπουρκ, έχοντας τέσσερις νίκες και δύο ήττες. Αυτό όμως, δεν τους στοίχισε τη θέση τους στην τελική οκτάδα της διοργάνωσης μιας και είχαν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους εκεί από το πέμπτο ματς της φάσης των 16, κερδίζοντας μάλιστα τρία συνεχόμενα ματς με διψήφια διαφορά.

Το αστέρι

Ο Ντίλαν Ένις είναι ένας από τους παίκτες που με την σταθερότητα αλλά και την αποτελεσματικότητά τους βοηθούν την Σαραγόσα. Με 14.8 πόντους μέσο όρο ανά ματς, 3.2 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ, θα έλεγε κανείς πως είναι μία αξιόπιστη λύση σε πολλά στοιχεία του παιχνιδιού της Σαραγόσα. Άξιος συμπαραστάτης του Ένις είναι όμως και ο γνώριμός μας, από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, Τζέικομπ Γουάιλι που με 12.7 πόντους και 6.7 ριμπάουντ μπορεί να προσφέρει τις βοήθειες που χρειάζεται η ομάδα.

Ο προπονητής

Δεν έχει κλείσει ούτε ένα μήνα από τότε που ανέλαβε την ομάδα αντικαθιστώντας τον Σέρχιο Ερνάντεζ. Ο νέος προπονητής της Σαραγόσα, Λούις Κασιμίρο ήρθε για να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει τους στόχους της στον διαγωνισμό αλλά και στην Liga Endesa, προσθέτωντας έξτρα εμπειρία μιας και ο ίδιος, στα 60 του χρόνια έχει περάσει από τους πάγκους πολλών ισπανικών ομάδων.

ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ

Ο δρόμος προς το Final Eight

Η Καρσίγιακα είναι από τις ομάδες που βαδίζουν με αργά αλλά σταθερά βήματα προς τον στόχο. Τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του ομίλου της, με τέσσερις νίκες και δύο ήττες, είναι ίσως η μοναδική ομάδα που δεν έχει πάρει νίκη με πάνω από 13 πόντους διαφορά ως τώρα στη διοργάνωση. Οι Τούρκοι παλεύουν για κάθε ματς και κάθε παιχνίδι γι' αυτούς είναι ένα ντέρμπι.

Μία νίκη κόντρα στην ιταλική Μπρίντισι, είναι αυτή που τους χάρισε το εισιτήριο για το Final Eight της διοργάνωσης. Με αυτό το νικηφόρο αποτέλεσμα, η τούρκικη ομάδα ανέβηκε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από τη Χάποελ Χολόν, με τρεις νίκες και ισάριθμες ήττες.

Το αστέρι

Η ομάδα προχωράει με τον Ρέιμαρ Μόργκαν στη θέση του ηγέτη. Ο Αμερικανός φόργουορντ ηγείται σε πόντους και ριμπάουντ και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του προπονητή της Καρσίγιακα. Ο Μόργκαν σκοράρει μέσο όρο 18.3 πόντους ανά παιχνίδι και μαζεύει 5.7 ριμπάουντ μέσο όρο ανά ματς. Οι 25 πόντοι που σημείωσε απέναντι στην Μπάμπεργκ στην κανονική περίοδο, ήταν και η καλύτερή του εμφάνιση ως τώρα στη σεζόν.

Ο προπονητής

Ο Τούρκος, Ουφούκ Σαρικά είναι ο προπονητής της ομάδας, γνωρίζοντας μάλιστα πολύ καλά τον σύλλογο. Έπειτα από τρεις θητείες στην ομάδα ως παίκτης και ως προπονητής, ο Σαρικά ήταν μέλος της ομάδας τη σεζόν 2001/02 ως παίκτης, ενώ επέστρεψε την τετραετία 2012-16 ως προπονητής. Έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας, επέστρεψε στην ομάδα το 2019 και συνεχίζει έως και τώρα να οδηγεί την ομάδα. Όλοι οι τίτλοι που έχει στο βιογραφικό του σαν προπονητής είναι με την Καρσίγιακα. Ένα πρωτάθλημα Τουρκίας τη σεζόν 2014/15, ένα κύπελλο τη σεζόν 2013/14 και ένα President's Cup το 2014 είναι οι τίτλοι που έχει κατακτήσει με την ομάδα ως προπονητής.

ΝΙΜΠΟΥΡΚ

Ο δρόμος προς το Final Eight

Η ομάδα από την Τσεχία είναι αυτή που οδηγεί όλες τις υπόλοιπες στους πόντους αλλά και στα ριμπάουντ. Σκοράρει 89.8 πόντους ανά παιχνίδι και μαζεύει 44 ριμπάουντ ανά ματς (30.4 αμυνατικά και 13.6 επιθετικά). Η Νίμπουρκ συνάντησε κάποιες δυσκολίες για να φτάσει ως εδώ. Τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της στην κανονική περίοδο με τέσσερις νίκες και δύο ήττες, κερδίζοντας μάλιστα στην ισοβαθμία την Μπούρσα. Παρά την πολύ βαριά ήττα τους από την Ντιζόν με 24 πόντους, οι Τσέχοι κατάφεραν να πάρουν τη νίκη στη ρεβάνς, να καλύψουν τη διαφορά και να αφήσουν πίσω τους τη πρώτη βαριά ήττα.

Η συνέχεια στην φάση των 16 ήταν σαφώς καλύτερη μιας και κατέκτησαν την πρώτη θέση του ομίλου με πέντε νίκες και μόλις μία ήττα. Η ομάδα από την Τσεχία μάλιστα ολοκλήρωσε τα playoffs με μία εντυπωσιακή νίκη απέναντι στην Μπάμπεργκ που ενώ βρισκόταν 18 πόντους πίσω, έκανε την ανατροπή και πήρε το ματς.

Το αστέρι

Η Νίμπουρκ θα λέγαμε ότι έχει δύο παίκτες που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα. Ένας από αυτους ειναι ο Χέιντιν Ντάλτον που ηγείται της ομάδας σε πόντους αξιολόγησης σε στα ριμπάουντ, έχοντας 7.2 ανά ματς. Από την άλλη, ο παίκτης που ηγείται στο σκοράρισμα είναι ο Όμαρ Προύιτ. Ο Αμερικανός φόργουορντ οδηγεί την ομάδα με 15.9 πόντους ανά ματς και προσφέρει εξίσου πολύτιμες λύσεις και στη δημιουργία, εκεί όπου έχει 3.4 ασίστ.

Ο προπονητής

Ο Όρεν Αμιέλ είναι ο προπονητής της ομάδας που μάλιστα έχει βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα των Τσέχων. Ξεκίνησε ως βοηθός προπονητή στην ομάδα, για να πάρει λίγο καιρό αργότερα τη θέση του πρώτου προπονητή τη σεζόν 2017/18.

ΝΙΖΝΙ

Ο δρόμος προς το Final Eight

Για το τέλος αφήσαμε την οικοδέσποινα Νίζνι που θέλει να παρουσιάσει μία πολύ καλή εικόνα μέσα στην έδρα της. Πρόκειται για την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στο τρίποντο (43.5% ευστοχία), ένα κομμάτι στο οποίο πολλές ομάδες δυσκολεύονται. Η Νίζνι κατέκτησε τη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου στον όμιλό της, πίσω από τη Σαραγόσα, έχοντας τέσσερις νίκες και δύο ήττες.

Στα φάση των 16, το ξεκίνημά της ήταν ιδιαίτερα δυναμικό, έχοντας τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, γεγονός που την έστειλε από νωρίς στο Final Eight της διοργάνωσης, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση του ομίλου. Μάλιστα η Νίζνι ήταν η ομάδα που σόκαρε την ΑΕΚ, υποχρεώνοντάς την στην πιο βαριά της ήττα στην ιστορία της στο BCL (88-60).

Το αστέρι

Κάσεϊ Σέπερντ και Αντρέι Βοροντσέβιτς είναι οι δύο παίκτες που ηγούνται της προσπάθειας της Νίζνι. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι αυτός που έχει αναλάβει το σκοράρισμα και τη δημιουργία της ομάδας με 18.1 πόντους και 4.9 ασίστ ανα παιχνίδι, την ώρα που ο Ρώσος φόργουορντ έχει αναλάβει το κομμάτι των ριμπάουντ, με 7.3 ανά παιχνίδι. Η ομάδα σίγουρα έχει ανάγκη και τους δύο παίκτες, τον καθένα για διαφορετικό λόγο ενώ και οι δύο έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ως τώρα επιτυχημένη πορεία της Νίζνι.

Ο προπονητής

Ο Σέρβος, Ζόραν Λούκιτς βρίσκεται στον πάγκο της Νίζνι από το 2017 έως και τώρα. Μάλιστα, είχε περάσει ακόμα μία φορά από την ομάδα ως προπονητής από το 2008 έως το 2014. Παρά τα πολλά του χρόνια στην ομάδα, ο Λούκιτς δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τίτλο με τη Νίζνι και ευελπιστεί να το κάνει για πρώτη φορά φέτος, μέσα στην έδρα τους.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ