STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων

Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Η Basket League 2023/24 ξεκινάει και το SPORT24 σάς παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το νέο σύστημα διεξαγωγής, τα ρόστερ και οι φιλοδοξίες των 12 ομάδων.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα (7/10) η Basket League 2023/24, η οποία θα διεξαχθεί με ανανεωμένο format μετά από πολλά χρόνια.

Και φέτος, όπως και πέρσι, στο πρωτάθλημα θα συμμετάσχουν 12 ομάδες, με το Μαρούσι να προβιβάζεται από την Elite League (σσ. μαζί με τον Τρίτωνα, που δεν κατάφερε να βρει όμως τους πόρους για να αγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια) και τον Ιωνικό να πέφτει κατηγορία και να επιστρέφει τελικά στην ερασιτεχνική του μορφή, για να συμμετάσχει στην ΕΣΚΑΝΑ.

Τα φαβορί για τον τίτλο -καλώς ή κακώς- είναι δύο. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ή Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, αν προτιμάτε.

Περιστέρι bwin, ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ και Προμηθέας -χωρίς απαραίτητα αυτή τη σειρά- ακολουθούν στη δεύτερη βαθμίδα δυναμικότητας, ενώ Κολοσσός, Καρδίτσα, Λαύριο, Απόλλωνας και Μαρούσι, ομάδες δηλαδή που δεν αγωνίζονται σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, φαίνεται να ξεκινάνει λίγο πιο πίσω σε αυτή την κούρσα.

Το νέο σύστημα διεξαγωγής

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της Basket League 2023/24, η οποία περιλαμβάνει 22 αγωνιστικές, οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ για μια νέα φάση του πρωταθλήματος πριν την έναρξη των playoffs.

Το Top 6 θα αποτελούν οι πρώτες έξι ομάδες της κανονικής περιόδου και το γκρουπ των play-out οι έξι τελευταίες. Και στα δύο γκρουπ οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους ένα γύρο 5 αναμετρήσεων.

Στο γκρουπ των play-out, η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία υποβιβάζεται στην Elite League, ενώ οι δύο πρώτες ομάδες προκρίνονται στα playoffs ως 7η και 8η ομάδα, ακόμη και εάν μετά την ολοκλήρωση της νέας φάσης του πρωταθλήματος έχουν καλύτερο ρεκόρ από τις δύο ή περισσότερες τελευταίες ομάδες του Top 6.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν πιο ψηλά στην κανονική περίοδο θα έχουν πλεονέκτημα έδρας στη νέα φάση της Basket League όπως φαίνεται στον πίνακα και ειδικότερα στην ανάλυση των αγωνιστικών του Top 6 και των play-out:

Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
ΕΣΑΚΕ

Μετά την ολοκλήρωση του Top 6 και των play-out, οι ομάδες από τις θέσεις 1 έως 8 θα συμμετάσχουν στα playoffs. Στην Α’ και στην Β’ Φάση των playoffs οι αγώνες είναι best of 3, κρίνονται δηλαδή στις δύο νίκες. Αντίθετα, η 3η θέση θα κριθεί σε έναν αγώνα,ενώ οι τελικοί του πρωταθλήματος θα είναι best of 5, κρίνονται δηλαδή στις τρεις νίκες.

Τα ρόστερ των 12 ομάδων της Basket League

Ολυμπιακός

Με στρατηγό τον Γιώργο Μπαρτζώκα και οδηγό την εγχώρια κυριαρχία των δύο προηγούμενων ετών, ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί και θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα του.

Έχει πλέον γραφτεί και ειπωθεί πολλάκις πως οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να ζήσουν χωρίς τους Σάσα Βεζένκοβ και Κώστα Σλούκα, όμως πέραν της αδιαμφισβήτητης αγωνιστικής αξίας αυτών των δύο παικτών, στο ελληνικό πρωτάθλημα τίθεται και αριθμητικό ζήτημα μετά τις δικές τους αποχωρήσεις, αφού η μοναδική εγχώρια προσθήκη που έγινε το καλοκαίρι, ήταν εκείνη του Γιώργου Τανούλη.

Κάπως έτσι οι Πειραιώτες θα πορευτούν φέτος με οκτώ ξένους (σσ. αφού ο Τόμας Γουόκαπ έχει πάρει ελληνικό διαβατήριο και αγωνίζεται στην Εθνική). Όπως ισχύει ήδη από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώνει επτά ξένους και να "κόβει" έναν πριν από κάθε αγωνιστική, οπότε για αρχή εκτός πρωταθλήματος έμεινε ο Ίγκνας Μπραζντέικις, ο οποίος αποκτήθηκε και τελευταίος χρονικά, με τους Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Λουκ Σίκμα και Νίκολα Μιλουτίνοβ να προτιμώνται προς ώρας.

  • PG: Τόμας Γουόκαπ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Μιχάλης Λούντζης
  • SG: Αϊζάια Κάναν, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Τζορτζ Πάπας
  • SF: Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ ΜακΚίσικ, Ίγκνας Μπραντζέικις (εκτός ρόστερ Basket League), Βενιαμίν Αμπόσι
  • PF: Άλεκ Πίτερς, Λουκ Σίκμα, Γιώργος Τανούλης, Αναστάσιος Ροζακέας
  • C: Νίκολα Μιλουτίνοβ, Μουσταφά Φαλ, Παναγιώτης Τσάμης, Στέφανος Σπάρταλης
  • Προπονητής: Γιώργος Μπαρτζώκας
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Η φωτοφράφιση του Ολυμπιακού για την Media Day της EuroLeague EUROKINISSI

Παναθηναϊκός

Στροφή 180 μοιρών, ολικό rebuild ή επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Πείτε όπως θέλετε, η ουσία δεν αλλάζει. Το ρόστερ του φετινού Παναθηναϊκού δεν έχει καμία σχέση με εκείνα των τελευταίων ετών και άπαντες στο εσωτερικό της ομάδας προσδοκούν πως ούτε τα αποτελέσματα θα μοιάζουν με αυτά του πρόσφατου παρελθόντος.

Οι μάχες με τον αιώνιο αντίπαλο δεν θα είναι εύκολες -όπως ποτέ άλλωστε- αλλά σίγουρα θα είναι πιο ενδιαφέρουσες, αν ο Εργκίν Αταμάν καταφέρει να ενώσει γρήγορα τα κομμάτια του πράσινου παζλ, με τις 11 προσθήκες των Κώστα Σλούκα, Λούκα Βιλντόσα, Δημήτρη Μωραΐτη, Κάιλ Γκάι, Τζέριαν Γκραντ, Ιωάννη Παπαπέτρου, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Ντίνου Μήτογλου, Ματίας Λεσόρ, Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι και Κώστα Αντετοκούνμπο.

Η ύπαρξη επτά ξένων στο ρόστερ δίνει την ευχέρεια για rotation από παιχνίδι σε παιχνίδι, αν φυσικά δεν προκύψει κάποια νέα προσθήκη μεσούσης της σεζόν.

  • PG: Κώστας Σλούκας, Τζέριαν Γκραντ, Δημήτρης Μωραΐτης
  • SG: Λούκα Βιλντόσα, Κάιλ Γκάι, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης
  • SF: Ιωάννης Παπαπέτρου, Μάριους Γκριγκόνις
  • PF: Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Ντίνος Μήτογλου, Λευτέρης Μαντζούκας, Αλέξανδρος Σαμοντούροβ (σσ. θα αγωνίζεται και στον Πανερυθραϊκό με το καθεστώς του διπλού δελτίου)
  • C: Ματίας Λεσόρ, Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι, Κώστας Αντετοκούνμπο
  • Προπονητής: Εργκίν Αταμάν
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Η ομαδική φωτογραφία του Παναθηναϊκού στο φινάλε του 5ου τουρνουά Παύλος Γιαννακόπουλος EUROKINISSI

Περιστέρι bwin

Η πρώτη χρονιά του Βασίλη Σπανούλη σε πάγκο επαγγελματικής ομάδας (σσ. γιατί είχε προηγηθεί η παρουσία του στο ANGT της EuroLeague) χαρακτηρίζεται άκρως επιτυχημένη, μιας και το Περιστέρι bwin κατέλαβε την 3η θέση στο πρωτάθλημα, ενώ έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό.

Για την ομάδα των δυτικών προαστίων ή οποιαδήποτε άλλη του ελληνικού πρωταθλήματος, μοιάζει δύσκολο να μπει ανάμεσα στο δίπολο των αιωνίων, όμως ο πήχης των προσδοκιών έχει τοποθετηθεί αρκετά ψηλά, οπότε στόχος θα είναι μια ανάλογη πορεία με την περσινή (σσ. και λίγο καλύτερη σε επίπεδο BCL).

Οι προσθήκες δύο έμπειρων γκαρντ όπως ο Βασίλης Ξανθόπουλος και ο Τζο Ράγκλαντ, αλλά και οι μεταγραφές αθλητών που αγωνίζονταν και πέρσι στην Ελλάδα, όπως ο Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ, ο Κένι Γουίλιαμς, ο Τζέιλεν Χαντς, ο Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς και ο Νέιτ Ρένφρο, σίγουρα θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

  • PG: Τζο Ράγκλαντ, Βασίλης Ξανθόπουλος,Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ
  • SG: Τζέιλεν Χαντς, Στέλιος Πουλιανίτης
  • SF: Κένι Γουίλιαμς, Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς, Σωτήρης Σταυρακόπουλος
  • PF: Λεωνίδας Κασελάκης, Νίκος Χουγκάζ
  • C: Νέιτ Ρένφρο, Τρέβορ Τόμπσον, Βαγγέλης Ζούγρης, Δημήτρης Χατζής
  • Προπονητής: Βασίλης Σπανούλης
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Ο αρχηγός του Περιστερίου bwin, Λεωνίδας Κασελάκης KLODIAN LATO / EUROKINISSI

ΠΑΟΚ

Ο Φώτης Τακιανός ανέλαβε τον ΠΑΟΚ στα μέσα της περασμένης σεζόν και συνεχίζει στο τιμόνι του Δικεφάλου του Βορρά, όμως από το περσινό ρόστερ παρέμειναν μόλις δύο αθλητές. Ο 42χρονος Βαγγέλης Μαργαρίτης και ο 24χρονος Νίκος Τσιακμάς.

Σε αντίθεση με το Περιστέρι, ο Δικέφαλος του Βορρά έφερε στη Θεσσαλονίκη έξι ξένους που δεν έχουν παραστάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα. Πρόκειται για τους Αμερικανούς Μάικλ Γκίλμορ, Σκάιλερ Φλάτεν, Τζαμάνι ΜακΝις, Άντριου Χάρισον, τον Ισλανδό Έλβαρ Φρίντρικσον και τον Λιθουανό Λαουρίνας Μπελιάουσκας.

Στόχος της ομάδας θα είναι και πάλι η παρουσία στην τετράδα, όμως το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, δεδομένου και του ανταγωνισμού.

  • PG: Έλβαρ Φρίντρικσον, Νίκος Τσιακμάς, Θοδωρής Κωνσταντινίδης, Θοδωρής Σκουλαριώτης
  • SG: Άντριου Χάρισον, Λαβρίνας Μπελιάουσκας, Νίκος Αρσενόπουλος
  • SF: Σκάιλερ Φλάτεν, Σταύρος Σχίζας
  • PF: Μάικλ Γκίλμορ, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Άρης Σωτηρίου
  • C: Τζαμάνι ΜακΝις, Μιχάλης Τσαϊρέλης
  • Προπονητής: Φώτης Τακιανός
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης με τον Μιχάλη Τσαϊρέλη LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Προμηθέας Πάτρας

Καλοκαίρι αλλαγών ήταν αυτό για τον Προμηθέα, που έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Ηλία Παπαθεοδώρου και μετακόμισε από το EuroCup στο Basketball Champions League.

Το έμψυχο δυναμικό της ομάδας μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη υπάγονται αυτοί που έχουν συνεργαστεί ξανά με τον 48χρονο τεχνικό, δηλαδή οι Λίνος Χρυσικόπουλος, Αντώνης Κόνιαρης, Κρις Κόφι και Τζαμάλ Τζόουνς.

Στην δεύτερη βρίσκουμαι τα παιδιά από τα σπλάχνα του Προμηθέα, δηλάδή τους Νάσο Μπαζίνα, Άγγελο Λάγιο, Νίκο Πλώτα, Νίκο Βασιλείου, αλλά και τον Άντονι Κάουαν, τον μόνο που παρέμεινε στην Πάτρα από το περσινό ρόστερ, ενώ στην τρίτη έχουμε τους νεοφερμένους Ντεσόν Στέφενς, Χάντερ Χέιλ, Χάιμε Ετσενίκε και Άρτουρς Κούρουτς. Ο τελευταίος έχει μάλιστα παραστάσεις και από την EuroLeague, έχοντας καταγράψει 70 συμμετοχές εκεί με την Μπασκόνια την τελευταία τριετία.

  • PG: Άντονι Κάουαν, Αντώνης Κόνιαρης, Νίκος Πλώτας, Νίκος Σοϊλεμετζίδης
  • SG: Χάντερ Χέιλ, Άρτουρς Κούρουτς, Νάσος Μπαζίνας, Βασίλης Βλάσσης
  • SF: Καμ Ρέινολντς, Άγγελος Λάγιος, Νίκος Βασιλέιου, Γρηγόρης Πρέκας
  • PF: Κρις Κόφι, Λίνος Χρυσιμόπουλος, Αντώνης Καραγιαννίδης
  • C: Χάιμε Ετσενίκε, ΝτεΣόν Στίφενς
  • Προπονητής: Ηλίας Παπαθεοδώρου
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου δίνοντας οδηγίες στους παίκτες του Προμηθέα ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / EUROKINISSI

ΑΕΚ

Ο Μάκης Αγγελόπουλος ήθελε να δημιουργήσει κάτι εντυπωσιακό για την επετειακή σεζόν των 100 χρόνων της ΑΕΚ και το κατάφερε.

Ο Ζουάν Πλάθα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, φέρνοντας άρωμα Ισπανίας στα Άνω Λιόσια, ενώ οι Μπεν ΜάκΛεμορ (571 συμμετοχές στο NBA), Τζόρνταν ΜακΡέι (123 συμμετοχές στο NBA και πρωτάθλημα με τους Καβαλίερς το 2016), Τσέισον Ραντλ (119 συμμετοχές στο NBA) και Εμφιόντου Καμπενγκέλε (55 συμμετοχές στο NBA) έσκασαν σαν βόμβες που έκαναν θόρυβο σε όλη την Ευρώπη.

Οι Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Λάνγκστον Χολ και Τζάστιν Τίλμαν συμπλήρωσαν την επτάδα των ξένων, ενώ οι Δημήτρης Φλιώνης, Ζώης Καράμπελας, Όμηρος Νετζήπογλου, Γιάννης Κουζέλογλου, Μανώλης Χατζηδάκης, Θωμάς Κώττας, Άλφης Πιλάβιος, Μωυσής Μητρέλος και Μάνος Ματαλιωτάκης απαρτίζουν τον ελληνικό κορμό.

Μένει να φανεί αν το εντυπωσιακό αυτό στα χαρτιά μείγμα, θα είναι αποδοτικό και πάνω στο παρκέ.

  • PG: Λάνγκστον Χολ, Δημήτρης Φλιώνης, Ζώης Καράμπελας
  • SG: Μπεν ΜάκΛεμορ, Τσέισον Ραντλ
  • SF: Τζόρνταν ΜακΡέι, Όμηρος Νετζήπογλου, Άλφης Πιλάβιος, Μωυσής Μητρέλος
  • PF: Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Τζάστιν Τίλμαν, Γιάννης Κουζέλογλου
  • C: Φιόντου Καμπενγκέλε, Μανώλης Χατζηδάκης, Θωμάς Κώττας, Μάνος Ματαλιωτάκης
  • Προπονητής: Ζουάν Πλάθα
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ζουάν Πλάθα ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/INTIME

Κολοσσός Ρόδου

Πέραν του Ζουάν Πλάθα, ο Κούρο Σεγκούρα είναι ο έτερος Ισπανός προπονητής του πρωταθλήματος. Αυτός έχει βέβαια και πρότερη εμπειρία από τους πάγκους του Ιωνικού και της ΑΕΚ. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ο Σεγκούρα είναι ο πρώτος ξένος τεχνικός στην ιστορία του Κολοσσού.

Στη Ρόδο παρέμειναν μόνο οι Σωτήρης Μπιλής και Γιάννης Χατζηνικόλας, ενώ από την ελληνική αγορά αποκτήθηκαν οι Κωστής Γόντικας , Ανδρέας Πετρόπουλος, Νίκος Καμαριανός, Ιωσήφ Κολοβέρος και ο Μηνάς Παπαγιάννης, ο μικρότερος αδερφός του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος είναι rookie σε επίπεδο Basket League.

Σε ό,τι αφορά τους ξένους, οι Τάιλερ Πόλι και Τζέρελ Σίμονς έχουν βρεθεί ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε ΠΑΟΚ και Απόλλωνα, πιο συγκεκριμένα, την ώρα που οι Πολ Γιόργκενσεν, Ντάνιελ Ουτόμι, Λούκα Μπραΐκοβιτς και Λόντον Περάντες θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο τελευταίος έχει κάνει και ένα πέρασμα από το NBA, αγωνιζόμενος σε 14 ματς με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς τη σεζόν 2017/18.

  • PG: Λόντον Περάντες, Ιωσήφ Κολοβέρος, Γιάννης Χατζηνικόλας
  • SG: Τζέρελ Σίμονς, Πολ Τζόργκενσεν
  • SF: Ντάνιελ Ουτόμι, Ανδρέας Πετρόπουλος, Σωτήρης Μπιλλής
  • PF: Λούκα Μπραΐκοβιτς, Νίκος Καμαριανός, Μηνάς Παπαγιάννης
  • C: Τάιλερ Πόλι, Κωνσταντίνος Γόντικας
  • Προπονητής: Κούρο Σεγκούρα
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Ο νέος προπονητής του Κολοσσόυ, Κούρο Σεγκούρα ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Άρης

Η προσπάθεια που έγινε το καλοκαίρι από τη διοίκηση του Άρη για την ανανέωση της συνεργασίας με τον Γιάννη Καστρίτη απέδωσε καρπούς. Η επιστροφή των κιτρινόμαυρων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από μία πενταετία, με τη συμμετοχή στο EuroCup έπαιξε σίγουρα το ρόλο της. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το πως θα λειτουργήσει η ομάδα, με δεδομένο ότι φέτος θα δώσει σίγουρα άλλα 18 παιχνίδια (σσ. ή περισσότερα, αν προκριθεί στην επόμενη φάση του EuroCup).

Με τη φανέλα του Άρη συνεχίζουν φέτος οι Βασίλης Τολιόπουλος (σσ. μετά το σύντομο πέρασμα από τη Γαλλία), ο Ίσμαελ Σανόγκο και ο Γιώργος Φίλλιος, ενώ για τρίτη φορά θα αγωνιστεί στην ομάδα ο Λευτέρης Μποχωρίδης. Ακόμα αποκτήθηκαν οι Δημήτρης Κατσίβελης, Διαμαντής Σλαφτσάκης (κι αυτός με πρότερη θητεία στην ομάδα) και Νίκος Περσίδης.

Από την Καρδίτσα στη Θεσσαλονίκη ανέβηκε ο Ρομπέρτο Γκάλινατ, την ώρα που στο Αλεξάνδρειο μετακόμισαν οι Μάρκους Καρ, Ρόνι Χάρελ, Ρόμπερτ Μπλούμπεργκς, Σίλβιο Ντε Σόουζα και Μάνι Μπέιτς. Ο τελευταίος στάθηκε, ωστόσο, άτυχος, αφού τραυματίστηκε σε φιλικό προετοιμασίας και θα μείνει εκτός δράσης για αρκετό καιρό.

  • PG: Λευτέρης Μποχωρίδης, Δημήτρης Κατσίβελης, Γιώργος Φίλλιος, Βασίλης Καζαμίας
  • SG: Μάρκους Καρ, Βασίλης Τολιόπουλος
  • SF: Ρομπέρτο Γκαλινάτ, Ρόνι Χάρελ, Νίκος Περσίδης, Ανδρέας Καλόγηρος
  • PF: Ίσμαελ Σανόγκο, Ρόμπερτ Μπλούμπεργκς, Διαμαντής Σλαφτσάκης, Φίλιππος Τσαχτσίρας
  • C: Σίλβιο Ντε Σόουζα, Μάνι Μπέιτς (τραυματίας)
  • Προπονητής: Γιάννης Καστρίτης
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Ο Γιάννης Καστρίτης δίνοντας οδηγίες στους παίκτες του Άρη ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ EUROKINISSI

Λαύριο

Έπειτα από την απρόσμενη αποχώρηση του Γιώργου Λιμνιάτη από το Λαύριο (σσ. αφότου οι δύο πλευρές είχαν ανανεώσει τη συνεργσία τους και είχαν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις) ο Κώστας Μέξας ήταν αυτός που επελέγη για να καθοδηγήσει φέτος την ομάδα, έχοντας ως πρώτη αποστολή την εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία.

Η συνταγή που εφάρμοζε επί σειρά ετών ο Χρήστος Σερέλης στο Λαύριο δεν έχει αλλάξει, αφού οι "Μεταλλωρύχοι" εξακολουθούν να βασίζονται σε (άπειρους) νεαρούς και ανερχόμενους παίκτες, είτε Έλληνες, είτε ξένους.

Για του λόγου το αληθές, οι Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους, Ζέιβιερ Καστανέδα και Καλίντ Μουρ θα κάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Οι Σωτήρης Οικονομόπουλος (σσ. δανεικός από τον Ολυμπιακό) και Μιχάλης Σπρίντζιος βρίσκονται επίσης σε αρχικό στάδιο της καριέρας του, ενώ σαφώς περισσότερες παραστάσεις έχουν οι Βασίλης Καββαδάς, Θοδωρής Ζάρας, Κώστας Παπαδάκης, Μάρκους Θόρτον και Ιλία Γκρόμοβς.

  • PG: Ζέιβιερ Καστανέντα, Κώστας Παπαδάκης, Γιαννίκος Αϊβαζίδης
  • SG: Μάρκους Θόρντον, Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους, Σωτήρης Οικονομόπουλος, Γιάννης Βαζούκης
  • SF: Τζέρικολ Χέλεμς, Θοδωρής Ζάρας
  • PF: Καλίντ Μουρ, Μιχάλης Σπρίντζιος, Δημήτρης Δεϊμέζης
  • C: Βασίλης Καββαδάς, Ίλια Γκρόμοβς
  • Προπονητής: Κώστας Μέξας
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΞΑΣ

Καρδίτσα

Η περσινή νεοφώτιστη Καρδίτσα, χρειάστηκε να παλέψει μέχρι και την τελευταία στιγμή για να μείνει στα μεγάλα σαλόνια. Μετά την παραμονή του Νίκου Παπανικολόπουλου στην άκρη του πάγκου, η Θεσσαλική ομάδα ήθελε φέτος να κάνει το βήμα παραπάνω, για να μην βρίσκεται σε κίνδυνο και άγχος όλη τη σεζόν, όμως η κακοκαιρία Daniel της χάλασε τα σχέδια, αφού την έβγαλε από το γήπεδό της, το κλειστό Γιάννης Μπουρούσης, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές και θα την αναγκάσει να δώσει όλα τα ματς του πρώτου γύρου στις έδρες των αντιπάλων της.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη στελέχωση του ρόστερ, ο μόνος που περέμεινε από την προηγούμενη ομάδα είναι ο Θανάσης Τσούκας, ενώ οι Νίκος Δίπλαρος, Γιώργος Καμπερίδης, Βασίλης Χρηστίδης και Νεοκλής Αβδάλας (σσ. δανεικός από τον Παναθηναϊκό) είναι νεαροί σε ηλικία, αλλά "διψασμένοι". Προεξάρχοντος του Τζόρνταν Σάιμπερτ, ο οποίος προέρχεται από θητεία στον ΠΑΟΚ, όλοι οι ξένοι έχουν παραστάσεις από διάφορες Λίγκες της Ευρώπης ή του Ισραήλ.

  • PG: Μάρεκ Κλάσεν, Νίκος Δίπλαρος, Αιμίλιος Αλεξιάδης, Κωνσταντίνος Πηλίτσης
  • SG: Σακ Μπιουκάναν, Νεοκλής Αβδάλας (σσ. δανεικός από τον Παναθηναϊκό), Θανάσης Τσούκας
  • SF: Τζόρνταν Σάιμπερτ, Γιώργος Καμπερίδης
  • PF: Τρε ΜακΚάλουμ, Μίτσελ Σμιθ, Φώτης Μαλέλης, Ηλίας Κουρέπης
  • C: Ρομέλο Γουάιτ, Βασίλης Χρηστίδης
  • Προπονητής: Νίκος Παπανικολόπουλος
Ο Νίκος Παπανικολόπουλος στον πάγκο της Καρδίτσας
Ο Νίκος Παπανικολόπουλος στον πάγκο της Καρδίτσας EUROKINISSI

Απόλλωνας Πάτρας

Το λιμάνι του έχει βρει στον Απόλλωνα ο Νίκος Βετούλας, που ανέλαβε το 2020 τους Πατρινούς, τους επανέφερε αμέσως στην Basket League και τα δύο επόμενα χρόνια τους βοήθησε να διατηρήσουν τη θέση τους στην πρώτη κατηγορία. Αυτός είναι και ο φετινός πρωταρχικός στόχος του κλαμπ.

Ο Γάιος Σκορδίλης, ο Βασίλης Μουράτος, ο Χρήστος Σαλούστρος, ο Πέτρος Φιλιππάκος και ο Γιώργος Γκιουζέλης που έχουν παραστάσεις και εμπειρίες θα τραβήξουν κουπί από πλευράς Ελλήνων, με την υποστήριξη των νεαρών Γιώργου Κογιώνη, Τηλέμαχου Βησσαρίου και Γιώργου Μηλιτσόπουλου.

Κάτω από το όριο των ξένων βρίσκεται -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- ο Απόλλωνας, αφού αποκτήθηκαν τέσσερις, δηλαδή οι Τι Τζέι Σταρκς (πέρσι στον Κολοσσό), Ντέσμοντ Ουάσινγκτον, Ντιλέινι Μπλέιλοκ και Μαλίκ Όσμπορν. Να σημειώσουμε πως αρχικά η ομάδα είχε συμφωνήσει και με τον Τζέρεμι Σέπαρντ, ωστόσο, εκείνος δεν έπεισε με τις εμφανίσεις του στην προετοιμασία και τελικά αποδεσμεύτηκε πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.

  • PG: Τι Τζέι Σταρκς, Βασίλης Μουράτος, Χρήστος Καφέζας, Γιώργος Μηλιτσόπουλος
  • SG: Ντέσμοντ Ουάσινγκτον, Τηλέμαχος Βησσαρίου
  • SF: Ντιλέινι Μπλέιλοκ, Χρήστος Σαλούστρος
  • PF: Γιώργος Γκιουζέλης, Πέτρος Φιλιππάκος, Γιώργος Κογιώνης
  • C: Μαλίκ Όσμπορν, Γάιος Σκορδίλης
  • Προπονητής: Νίκος Βετούλας
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Ο προπονητής του Απόλλωνα Πάτρας, Νίκος Βετούλας ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ / EUROKINISSI

Μαρούσι

Έντεκα χρόνια πέρασαν από το τότε που το Μαρούσι αγωνιζόταν στην Basket League. Πλέον, η ομάδα των βορείων προαστίων θα αγωνίζεται ξανά στα μεγάλα σαλόνια, εμπιστευόμενη τον άνθρωπο που την επανέφερε εκεί, δηλαδή τον Γιώργο Σκαραφίγκα, που θα βρεθεί για 5η σεζόν στην άκρη του πάγκου του συλλόγου, αποσκοπώντας σε μία πορεία που θα διατηρήσει το Μαρούσι στην πρώτη κατηγορία.

Οι μεταγραφές του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα με τους 53 αγώνες κανονικών περιόδων στο NBA και τις 73 συμμετοχές στην EuroLeague, του Αϊζάια Μπρίσκο με τις 39 εμφανίσεις στο NBA, του Στέφαν Πένο με θητεία σε Μπαρτσελόνα, Άλμπα, Μπιλμπάο, αλλά και του Χάρη Γιαννόπουλου, που έχει αγωνιστεί σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Περιστέρι, Παναθηναϊκό, Μανρέσα, Ομπραντόιρο, Ρέθυμνο, ΑΕΚ, Προμηθέα και Κολοσσό ήταν εκείνες που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη αίσθηση.

  • PG: Στέφαν Πένο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ορφέας Στασινός, Παύλος Ξύδας
  • SG: Αϊζάια Μπρίσκο, Άχμεντ Χιλ, Βασίλης Σταυρακούκας
  • SF: Αϊζάια Όσμπορν, Χάρης Γιαννόπουλος, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Χρήστος Ιορδάνου
  • PF: Μάρκο Λούκοβιτς
  • C: Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Σακούρ Τζούστον, Στράτος Καλογερίας
  • Προπονητής: Γιώργος Σκαραφίγκας
Basket League 2023/24: Το νέο σύστημα διεξαγωγής και τα ρόστερ των 12 ομάδων
Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα με τη φανέλα του Αμαρουσίου ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI


Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ