BASKETBALL ANALYSIS

Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός: Το Pick and Roll με τον Ντάνστον, οι Μίτσιτς - Κλάιμπερν και ο εγκλωβισμός των Μπέικον - Γουόλτερς

Ο Μπέικον στο Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός
Ο Μπέικον στο Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα του Παναθηναϊκού από την Αναντολού Εφές. Το Pick and Roll με τον Μπράιαντ Ντάνστον που ξεκλείδωσε την άμυνα των “πράσινων”, το ρεσιτάλ δημιουργίας του Μιτσιτς, ο κυνικός Κλάιμπερν και το δίδυμο Μπομπουά-Μπράιαντ που κλείδωσε τα ατού του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Αναντολού Εφές. Οι “πράσινοι” έμειναν πίσω στο σκορ από νωρίς και γνώρισαν την ήττα με 88-69 από την back-to-back κάτοχο της EuroLeague.

Οι “πράσινοι” υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα του συνόλου του Εργκίν Αταμάν, που επέβαλλε από νωρίς τον ρυθμό του και δεν αντιμετώπισε πρόβλημα κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό που δεν είχε το απαιτούμενο επίπεδο συγκέντρωσης για να φανεί ανταγωνιστικός.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα των “πράσινων”.

Η δημιουργία του Μίτσιτς και ο κυνισμός του Κλάιμπερν

Ο Παναθηναϊκός είδε τα μεγάλα όπλα της Εφές να αισθάνονται από την αρχή άνετα στο παρκέ, γεγονός που έκανε εξ αρχής πιο δύσκολα τα πράγματα. Ο Βασίλιε Μίτσιτς (19 πόντοι και 8 ασίστ, από τις οποίες η Εφές πήρε 17 πόντους) ήταν αυτός που έλεγξε από την αρχή το τέμπο του αγώνα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Ντέγιαν Ράντονιτς ξεκίνησε το ματς με τον Νέιτ Γουόλτερς να τον μαρκάρει, θέτοντας τον τόνο.

Ο Μίτσιτς δεν είχε κανένα πρόβλημα να διαβάσει την άμυνα του Παναθηναϊκού στο Pick and Roll. Οι “πράσινοι” δοκίμασαν 3 διαφορετικά πράγματα πάνω του (Soft Hedge Out, όπου ο ψηλός έβγαινε ελαφρά πάνω του πριν επιστρέψει στον παίκτη του σε μία λογική Help and recover, ICE στις 45 μοίρες όπου του αρνούνταν τον κεντρικό διάδρομο και αλλαγές). Τίποτα από αυτά δεν είχε αποτέλεσμα.

Ο λόγος δεν ήταν τόσο η εκτέλεση του Σέρβου, που σκόραρε άμεσα μόλις 6 πόντους σε κατάσταση Pick and Roll σε 9 κατοχές που πήρε την επίθεση, αλλά η δημιουργία του, αφού ο Μίτσιτς έβρισκε πάντα τον ελεύθερο συμπαίκτη του. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 8 ασίστ του Σέρβου ήρθαν έπειτα από Pick and Roll, όπου είτε πάσαρε στον παίκτη που ρόλαρε στο καλάθι, είτε έβρισκε ελεύθερο συμπαίκτη στην περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή που ο Μίτσιτς έδινε ρεσιτάλ δημιουργίας, ο Γουίλ Κλάιμπερν (23 πόντοι, 10 ριμπάουντ) έδινε ρεσιτάλ… κυνισμού. Ο Αμερικανός φόργουορντ είχε μεν μόλις 6/16 σουτ, ωστόσο την ίδια στιγμή είχε 5/8 τρίποντα, με όλα να έρχονται σε καίριες στιγμές με 4 διαφορετικούς τρόπους. Συγκεκριμένα, ο Κλάιμπερν ευστόχησε σε δύο τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση) και από ένα τρίποντο σε κατάσταση Isolation (ένας εναντίον ενός), Pick and Roll όπου ήταν ο χειριστής της μπάλας και Pick and Pop όπου ήταν ο σκρινέρ. Ήταν μία επίδειξη δύναμης και απλότητας του Αμερικανού σταρ.

Ο Ντάνστον ξεκλείδωσε όλη την άμυνα του Παναθηναϊκού

Ο Μπράιαντ Ντάνστον (13 πόντοι, 8 ριμπάουντ) φάνηκε να γυρνάει τον χρόνο πίσω κόντρα στον Παναθηναϊκό, πραγματοποιώντας μία σπουδαία εμφάνιση. Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει ήταν πως τα Pick and Roll που ενεπλάκη αυτός ήταν και τα πλέον αποτελεσματικά για την Εφές, η οποία πήρε άμεσα ή έμμεσα συνολικά 37 πόντους σε τέτοιες καταστάσεις όταν ενεπλάκη αυτός!

Συγκεκριμένα, η Εφές πήρε 27 πόντους από τα Pick and Roll του Μίτσιτς με τον Ντάντον (6 από ασίστ του Μίτσιτς στον Ντάνστον, 6 από ασίστ του Μίτσιτς σε τρίτο παίκτη, 6 από προσωπικά καλάθια του Σέρβου και 9 πόντους από ασίστ του Ντάνστον) και άλλους 10 όταν ο Ντάνστον έδωσε σκριν σε άλλο παίκτη (4 από σκριν στον Κλάιμπερν, 3 από σκριν στον Κλάιμπερν που έβγαλε ελεύθερο τρίποντο στον Μπομπουά και άλλους 3 από σκριν στον Τέιλορ όπου στην εξέλιξη της φάσης βγήκε τρίποντο του Μίτσιτς).

Σύμφωνα με το InStat Scout ο Ντάνστον πρόσφερε 9 πόντους από ασίστ και άλλους 4 από σκριν που έκανε, ανεβάζοντας το σύνολο των πόντων που ήταν υπεύθυνος στους 26 και όχι στους 37. Είναι όμως ο τρόπος που τραβούσε την άμυνα, η ικανότητά του στην πάσα έπειτα από Short Roll μετά το σκριν που έκανε (έμενε στα 3-4 μέτρα και πάσαρε στην περιφέρεια) και - φυσικά - το στυλ παιχνιδιού της Εφές που κατέδειξε ακόμα περισσότερο την σημασία αυτών που έκανε στο ματς.

Μπράιαντ και Μπομπουά κλείδωσαν τα ατού του Παναθηναϊκού

Το πλέον υποτιμητικό κομμάτι της κυριαρχίας της Αναντολού Εφές ήταν ο τρόπος που μπόρεσε να περιορίσει τα ατού των “πράσινων” και κυρίως το δίδυμο των Νέιτ Γουόλτερς (2 πόντοι με 1/6 σουτ) και Ντουέιν Μπέικον (20 πόντοι με 8/18 σουτ, αλλά ήταν άποντος στο πρώτο ημίχρονο όταν η Εφές πήρε την διαφορά). Για να συμβεί αυτό, βγήκαν μπροστά οι Ρόντρικ Μπομπουά και Ελάιτζα Μπράιαντ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μπομπουά έκανε δύσκολη την ζωή του Γουόλτερς στην άμυνα με την ταχύτητά του και το μάκρος του, πριν κάνει το ίδιο με τον Λι. Συμφωνα με το InStat Scout, ο Μπομπουά ήταν κύριος αμυντικός σε 11 κατοχές του Παναθηναϊκού, δεχόμενος μόλις 7 πόντους με μόλις 3/9 σουτ, ενω προκάλεσε και δύο λάθη.

Ο Μπράιαντ από την πλευρά του είχε το δύσκολο έργο να περιορίσει τον Μπέικον, με την βοήθεια των συμπαικτών του βέβαια. Ο Αμερικανός έστελνε τον συμπατριώτη του αριστερά, ενώ στο Pick and Roll η Εφές έπαιζε “Show and recover”, όπου ο ψηλός έβγαινε λίγο σε βοήθεια πριν επιστρέψει πίσω. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπράιαντ ήταν ο κύριος αμυντικός σε 15 κατοχές και δέχθηκε 12 πόντους. Στις 11 κατοχές που ο Μπέικον πήρε προσπάθεια απέναντί του, ο σταρ του Παναθηναϊκού είχε 9 πόντους 4/9 σουτ και 2 λάθη.

Να μην σταθεί περισσότερο σε αυτό το παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στην έδρα της back-to-back κατόχου της EuroLeague. Όσο αισιόδοξος και να είναι κάποιος, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μία ήττα εκτός προγράμματος, όχι για το “τριφύλλι”,, αλλά πρακτικά για όλες τις ομάδες της EuroLeague. Οι “πράσινοι” δεν έχουν περιθώριο να μείνουν περισσότερο σε αυτό το παιχνίδι και οφείλουν να εστιάσουν σε αυτά που έρχονται.

Ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα στην άμυνά του στο Pick and Roll κόντρα στον κατά τεκμήριο καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη σε τέτοια κατάσταση (Μίτσιτς). Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν γίνεται να μην αναφερθεί ότι το προβλέψιμο στυλ παιχνιδιού των “πράσινων” με τις πολλές προσπάθειες να παίξει ένας εναντίον ενός ο Μπέικον αποδείχθηκε βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων, σε μία ακόμα απόδειξη ότι το “τριφύλλι” πρέπει να προσθέσει πράγματα στην επίθεση.

Στο τέλος της ημέρας πάντως, ο Παναθηναϊκός έκανε μία ήττα… εντός προγράμματος. Το θέμα είναι τι μπορεί να μάθει από αυτή προκειμένου να εμφανιστεί καλύτερος στην συνέχεια.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ