ΑΛΕΞ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Αυτή είναι η άγνωστη Μαζεϊκάι που ανακοίνωσε την απόκτησή του

Ο Άλεξ Αντετοκούνμπο
Ο Άλεξ Αντετοκούνμπο PRINTSCREEN

Το SPORT24 παρουσιάζει την Μαζεϊκάι, που ανακοίνωσε τον Άλεξ Αντετοκούνμπο. Τα μόλις 19 χρόνια ιστορίας, η μικρή πόλη που την φιλοξενεί, οι πιο γνωστοί παίκτες στην ιστορία της ομάδας, ο μπαμπάς ενός παίκτη της Μπαρτσελόνα και οι ανταγωνιστές του Άλεξ για χρόνο συμμετοχής.

Ο Άλεξ Αντετοκούνμπο (23 χρονών, 2.02 μέτρα) είναι πλέον παίκτης της Μαζεϊκάι, η οποία ανακοίνωσε την απόκτησή του, σε μία κίνηση-έκπληξη.

Ο μικρότερος εκ των 5 αδελφών Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται να αγωνιστεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του στην Ευρώπη, αφού την σεζόν 2020/21 είχε κάνει ένα πέρασμα από την Μούρθια, παίζοντας τότε κυρίως στην 2η ομάδα του συλλόγου στην 4η κατηγορία της Ισπανίας.

Ποια είναι όμως η Μαζεϊκάι M. Basket delamode, όπως είναι το πλήρες όνομά της με την προσθήκη του χορηγού;

Η ιστορία της πόλης και της ομάδας

Η Μαζεϊκάι M. Basket delamode εδρεύει στην πόλη Μαζεϊκάι, που βρίσκεται βορειοδυτικά στην Λιθουανία. Η συγκεκριμένη πόλη έχει πληθυσμό 32.000 ανθρώπων. Η πρώτη αναφορά στην πόλη γίνεται το 1335, όπου αναφέρεται ότι ο Δούκας Μαζεϊκάι (από τον οποίο πήρε το όνομά της) είδε την περιοχή που ήταν στον έλεγχό του να διαλύεται. Λόγω θέσης, η πόλη αποτέλεσε σημείο τριβής για την Λετονία και την Λιθουανία το 1919, αφού συνέδεε μέσω γραμμών τρένου τις Λετονικές πόλεις Ρίγα, Γεγκλάβα και Λιεπάγια.

Η Μαζεϊκάι ως σύλλογος δημιουργήθηκε το 2005 από επιχειρηματίες της περιοχής, παίρνοντας την θέση της προηγούμενης ομάδας με το… ίδιο όνομα που είχε διαλυθεί για οικονομικούς λόγους. Ο σύλλογος ξεκίνησε από την 3η κατηγορία του λιθουανικού πρωταθλήματος (2005/06), όπου κέρδισε αμέσως την άνοδό της στην 2η κατηγορία. Το 2013 κέρδισε την άνοδό της από την Α2 ως πρωταθλήτρια στην πρώτη κατηγορία, ωστόσο λόγω έλλειψης γηπέδου έμεινε στην Α2. Έναν χρόνο αργότερα ανέβηκε ξανά ως πρώτη και αυτή τη φορά δεν είχε εμπόδια. Την σεζόν 2014/15 όμως δεν άντεξε τον ανταγωνισμό και υποβιβάστηκε ξανά στην Α1. Έμεινε εκεί μέχρι και πέρυσι, όταν και κατέκτησε την 2η θέση, παίρνοντας την άνοδο, αφού στον τελικό ηττήθηκε από την 2η ομάδα τη Ζάλγκιρις.

Οι πιο γνωστοί παίκτες και η σύνδεση με την… Μπαρτσελόνα

Ο γερόλυκος Σίμας Γιασάιτις (42 χρονών, 2.02 μέτρα) αποτελεί τον πιο γνωστό παίκτη που έχει φορέσει την φανέλα της ομάδας. Ο Γιασάιτις αγωνίστηκε πέρυσι στην Μαζεϊκάι, βοηθώντας στην άνοδο στην Α1. Το αμέσως πιο γνωστό επόμενο όνομα είναι ένας γνώριμό μας. Ο λόγος για τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους (35 χρονών, 1.93 μέτρα), ο οποίος αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό την διετία 2011-2013, κατακτώντας δύο EuroLeague με τους “ερυθρόλευκους”. Από εκεί και πέρα, ο (άλλοτε παίκτης του Ιωνικού την σεζόν 2021/22) - που φόρεσε την φανέλα της ομάδας στο ξεκίνημα της σεζόν είναι ένας παλιός μας γνώριμος.

Την φανέλα της ομάδας έχει φορέσει και ο Αϊβάρας Γιουκουμπάιτις την διετία 2007-2009. Πρόκειται για μία μορφή της πόλης του Μαζεϊκάι και πατέρα του Ρόκας Γιοκουμπάιτις (24 χρονών, 1.93 μέτρα) της Μπαρτσελόνα.

Η περσινή άνοδος, η φετινή της θέση και ο ανταγωνισμός του Άλεξ για χρόνο συμμετοχής

Όπως αναφέρθηκε, η Μαζεϊκάι κέρδισε πέρυσι την άνοδό της στην Α1 κατηγορία, ως δευτεραθλήτρια στο πρωτάθλημα της Α2, αλλά πρακτικά ήταν 1η, αφού στον τελικό ηττήθηκε από την 2η ομάδα της Ζάλγκιρις, που δεν είχε δικαίωμα να προβιβαστεί. Έπειτα από 19 αγωνιστικές, βρίσκεται στην 6η θέση με ρεκόρ 9-10, ενώ ηττήθηκε στο τελευταίο παιχνίδι της με 88-86 από την Γιουβέντους.

Ηγέτης της Μαζεϊκάι είναι ο Λιθουανός Γκιέντριους Στανιούλις (33 χρονών, 2.06 μέτρα) με 12 πόντους και 7.7 ριμπάουντ μέσο όρο, με τον Μαρτίνας Παλιουκένας (31 χρονών, 1.91 μέτρα) να έχει 11.1 πόντους και 4.3 ασίστ μέσο όρο και τον Τσόνσι Κόλινς (29 χρονών, 1.85 μέτρα) να ακολουθεί με 10.2 πόντους μέσο όρο.

Παίζοντας από το 2 μέχρι το 4, ο Άλεξ θα πρέπει να παλέψει για χρόνο συμμετοχής με τον Γερμανό Κέι Μπρούκε (23 χρονών, 2.04 μέτρα - 9.4 πόντοι και 4.3 ριμπάουντ μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής), τον Φινλανδό Χένρι Κάντονεν (27 χρονών, 1.98 μέτρα - 6.8 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχής) και τον βετεράνο Λιθουανό Αρτούρας Γιομάντας (39 χρονών, 2.00 μέτρα - 7.2 πόντοι και 4.1 ριμπάουντ μέσο όρο σε 18 λεπτά συμμετοχής), ελπίζοντας να παίξει αρκετά.

Όπως και να έχει, ο Άλεξ Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται έπειτα από καιρό να βγει από την ζώνη άνεσής του και θα προσπαθήσει να πάρει χρόνο συμμετοχής σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον, ξέροντας ότι τα βλέμματα θα είναι πάνω του λόγω του ονοματεπώνυμού του. Και θα κληθεί να αντέξει αυτή την πίεση.

TAGS ΑΛΕΞ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ