BASKETBALL ANALYSIS

Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι: Ένας Pick and Roll ψηλός με προοπτική ως σουτέρ στα χέρια του Αταμάν

Ο Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι
Ο Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι FIBA

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει το προφίλ του Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι (23 χρονών, 2.15 μέτρα) που συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό. Τα εξαιρετικά τελειώματα στο Pick and Roll, η προοπτική που έχει ως Stretch-5, η ικανότητα στην πάσα και τα θετικά σημάδια στην άμυνα. 

Ο Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι (23 χρονών, 2.15 μέτρα) είναι ο παίκτης με τον οποίο ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να κλείσει την γραμμή ψηλών του, δίνοντάς του το χρίσμα του back up του Ματίας Λεσόρ.

Ο Πολωνός γίγαντας είδε την διετία της εξέλιξής του με την φανέλα της Γκραν Κανάρια να τον φέρνει στην EuroLeague και τους “πράσινους”, σε μία ανταμοιβή για την δουλειά του την τελευταία διετία.

Το SPORT24 παρουσιάζει το προφίλ του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού.

Ένας ψηλός της νέας εποχής

Ο Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι είναι ο σέντερ-δεινόσαυρος, που πλέον κάθε ομάδα με στόχους πρέπει να έχει στο ρόστερ της. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές ότι κάθε ομάδα (πολύ) υψηλού επιπέδου πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν παίκτη με το δικό του μέγεθος στην θέση του σέντερ για να τα βάζει με τα... θηρία. Ο Πολωνός πάντως δεν είναι ο κλασικός δεινόσαυρος.

Ο Μπαλτσερόφσκι είναι ένας mobile (μετάφραση: ευκίνητος) ψηλός, που τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο. Είναι θετικός αθλητής για το μέγεθός του, έχει τεράστια άκρα και είναι αλτικός. Κοινώς, είναι ένας παίκτης που μπορεί να σταθεί στο ρόστερ μιας ομάδας που θέλει να παίξει γρήγορο μπάσκετ, κάτι απαραίτητο (και) για τον φετινό Παναθηναϊκό.

Ο Μπαλτσερόφσκι είναι ένας παίκτης με προοπτική. Στην πραγματικότητα, η πρώτη έκρηξη ήρθε την σεζόν 2021/22, όταν παραχωρήθηκε δανεικός στην Μέγκα Μότσαρτ του (ατζέντη του) Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Παίζοντας σε μία ομάδα που είχε ξεκάθαρη αποστολή να τον αναδείξει, ο Πολωνός έλαμψε, σε βαθμό που υποχρέωσε την Γκραν Κανάρια να διακόψει τον δανεισμό του μεσούσης της σεζόν. Ήταν τότε που κατάλαβαν οι Ισπανοί πώς να εκμεταλλευτούν τα καλά του σημεία.

Το Pick and Roll, η ικανότητα στην πάσα, το handoff και η προοπτική ως σουτέρ

Ο Μπαλτσερόφσκι είναι ένας εξαιρετικός ψηλός σε καταστάσεις Pick and Roll, με πολύ καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι (αν και έχει κάποια θέματα να τελειώσει φάσεις με επαφή). Είναι ευέλικτος, με καλή κίνηση στους γοφούς, έχει την ικανότητα να κάνει καλά σκριν και - κυρίως - να κάνει άμεσα rescreen (όπου αλλάζει άμεσα γωνία και δίνει δεύτερο συνεχόμενο σκριν στον περιφερειακό) πριν ρολάρει προς το καλάθι. Αυτό είναι που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση έναν παίκτη που τον μαρκάρει.

Παράλληλα, ο Μπαλτσερόφσκι έχει ένα πολύ βασικό (και υποτιμημένο) όπλο: Είναι πολύ καλός σε καταστάσεις handoff (πάσα χέρι με χέρι), όπου πασάρει και θέτει άμεσα σκριν. Αν κάποιος συνδέσει τις… τελίτσες καταλαβαίνει ότι αυτό το στοιχείο μπορεί να τον βοηθήσει να κουμπώσει εξαιρετικά με έναν από τους καλύτερους γκαρντ σε τέτοιες καταστάσεις: Τον Κώστα Σλούκα, που λατρεύει να λαμβάνει την μπάλα σε handoff καταστάσεις ενώ βρίσκεται σε κίνηση, παίρνοντας άμεσα το σκριν ώστε να πάρει μία απόφαση.

Ο άλλοτε παίκτης της Γκραν Κανάρια όμως δεν είναι απλώς καλός σε handoff καταστάσεις. Έχει δείξει - ειδικά με την φανέλα της Πολωνίας, που είχε μεγαλύτερο ρόλο - ότι έχει δυνατότητες ως πασέρ. Μπορεί με την ίδια ευκολία να κάνει το λεγόμενο Short Roll μετά από σκριν (όπου στέκεται στα 4-5 μέτρα) και να πασάρει καλά, ενώ είναι καλός πασέρ και όταν ποστάρει (πολλές φορές μπορεί ένα Post Up του να το εξελίξει άμεσα σε handoff play).

Αυτό βέβαια που έχει δει ο Εργκίν Αταμάν στον Πολωνό είναι η προοπτική που έχει δείξει ως σουτέρ. Ο Τούρκος είναι γνωστό ότι θέλει να παίζει με 5 σουτέρ στο παρκέ. Ο Μπαλτσερόφσκι δεν είναι σουτέρ ακόμα. Είναι ένας παίκτης όμως που έχει αποδείξει ότι μπορεί να σουτάρει από την περιφέρεια (έστω σε μικρό δείγμα) και μπορεί να κάνει το λεγόμενο Pick and Pop (όπου μετά το σκριν βγαίνει στην περιφέρεια και σουτάρει). Έχει εξαιρετική μηχανική και τα δείγματά του είναι εξαιρετικά. Παράλληλα, μπορεί να βάλει λίγο την μπάλα στο παρκέ και να επιτεθεί σε close out άμυνες.

Ο Μπαλτσερόφσκι έχει επίσης την δυνατότητα να ποστάρει και έχει καλό footwork. Μπορεί να τιμωρήσει κάποιο μις-ματς. Το συγκεκριμένο στοιχείο του όμως δεν βρίσκεται σε ελίτ επίπεδο και χρειάζεται να συνεχίσει να το εξελίσσει.

Το μέγεθος και οι δυνατότητες στην κάλυψη του Pick and Roll

Ο Μπαλτσερόφσκι είναι… τεράστιος, αρκετά καλός αθλητής και ευκίνητος. Αυτά τα στοιχεία του είναι που τον βοηθούν να θεωρείται ένας αρκετά καλός rim protector. Ο Πολωνός ξέρει πώς να προστατεύει το καλάθι της ομάδας του και είναι καλός μπλοκέρ. Το βασικό ωστόσο είναι ότι ξέρει τον λεγόμενο “law of verticality”. Σε ελεύθερα ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι ξέρει πώς να πηδάει κάθετα και να μην κατεβάζει τα χέρια του, θέλοντας να κρύψει το καλάθι στους αντιπάλους του χωρίς να κάνει φάουλ.

Η άμυνα στο Pick and Roll του Μπαλτσερόφσκι έχει πολλές καλές και κακές στιγμές. Για παίκτη με το δικό του ύψος έχει καλά πλάγια βήματα και κίνηση των γοφών, ενώ παίρνει συχνά καλή χαμηλή θέση. Αυτό τον βοηθάει να μπορεί ανά διαστήματα να μπορεί να υποστηρίξει άμυνα με αλλαγές στο Pick and Roll σε καλό επίπεδο και να βάζει δύσκολα σε αντίπαλους γκαρντ. Κόντρα σε καλούς αθλητές με ικανότητα στο σουτ μετά από ντρίμπλα πάντως, αντιμετωπίζει προβλήματα, κάτι λογικό για έναν παίκτη με το δικό του μέγεθος.

Η άμυνα στο Post του Μπαλτσερόφσκι έχει επίσης καλές και κακές στιγμές. Το μέγεθός του, το μάκρος του και το γεγονός ότι ότι ξέρει πως δεν χρειάζεται να πηδήξει παρά απλώς να σηκώσει ψηλά τα χέρια του για να εμποδίσει τον αντίπαλό του τον βοηθούν να είναι αποδοτικός. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι συχνά ρισκάρει (ειδικά στην πάσα εισαγωγής) να πάει για το κλέψιμο, κάτι που τον οδηγεί σε κάποια αχρείαστα φάουλ. Παράλληλα, συχνά σπρώχνει τον αντίπαλό του πετώντας το στήθος του μπροστά και ψάχνει την επαφή, κάτι που επίσης μπορεί να χρεωθεί με φάουλ. Παίκτες με μέγεθος που ποστάρουν καλά μπορούν να το εκμεταλλευτούν αυτό.

Ένα project με προοπτική

Ο Μπαλτσερόφσκι δεν είναι έτοιμος παίκτης, παρά περισσότερο ένα project με προοπτική. Παραδοσιακά εξάλλου οι ψηλοί ωριμάζουν πιο αργά από τους περιφερειακούς, αφού πρέπει να μάθουν πολλά πράγματα. Έχει ψεγάδια, αλλά και σημεία που δείχνουν ότι μπορούν να εξελιχθούν εξαιρετικά.

Ο Μπαλτσερόφσκι είναι ένας σύγχρονος σέντερ. Εξαιρετικός στο Pick and Roll, με προοπτική να εξελιχθεί σε Pick and Pop ψηλό (κάτι που θα του ζητήσει ο Αταμάν). Η ικανότητά του στην δημιουργία ιντριγκάρει, αφού μπορεί να εξελιχθεί σε playmaking σέντερ. Παράλληλα όμως, προς το παρόν δεν έχει αποδείξει στο υψηλότερο επίπεδο ότι μπορεί να σουτάρει με συνέπεια από την περιφέρεια, ούτε να ελέγχει αρκετά το κορμί του (και στις δύο πλευρές του παρκέ) ώστε να αποφεύγει κάποια αβίαστα φάουλ.

Αμυντικά, μπορεί να γεμίσει το γήπεδο. Να προστατεύσει το καλάθι, να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιους αντιπάλους γκαρντ σε καταστάσεις Pick and Roll. Είναι όμως περιέργως μέτριος ριμπάουντερ για το μέγεθός του και χρειάζεται να είναι πιο συγκεντρωμένος.

Στο τέλος της ημέρας, ο Μπαλτσερόφσκι είναι ένας παίκτης που έχει εξαιρετική πρώτη ύλη. Εδώ και μία διετία κάνει σταθερά βήματα μπροστά και - βάσει στοιχείων και ταλέντου - μπορεί να εξελιχθεί σε έναν παίκτη επιπέδου EuroLeague και να ταιριάξει καλά με τον Ματίας Λεσόρ. Το αν θα καταφέρει άμεσα να γίνει όλα αυτά που περιμένει ο Αταμάν είναι κάτι που θα φανεί όσο προχωράει η σεζόν.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ