ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αλέκος Σπανουδάκης: Τα 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τον εμβληματικό αρχηγό του Ολυμπιακού

Αλέκος Σπανουδάκης: Τα 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τον εμβληματικό αρχηγό του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός ανήμερα της συμπλήρωσης 94 χρόνων από την ίδρυσή του βυθίστηκε σε πένθος για τον χαμό του Αλέκου Σπανουδάκη και το Sport24.gr σάς θυμίζει 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον εμβληματικό αρχηγό των ερυθρολεύκων.

Ο Ολυμπιακός την Κυριακή (10/3) συμπλήρωσε 94 χρόνια ζωής, αλλά τα "γενέθλια" των ερυθρολεύκων επισκιάστηκαν από τον θάνατο του Αλέκου Σπανουδάκη, οι οποίος σε ηλικία 91 ετών έφυγε για το πιο μεγάλο ταξίδι. Ο πρώτος κι εμβληματικός αρχηγός των ερυθρολεύκων θα παρακολουθεί πλέον τον αγαπημένο του Ολυμπιακό από ψηλά και το Sport24.gr σας υπενθυμίζει πέντε σημαντικά στοιχεία που χαρακτήριζαν τον Αλέκο Σπανουδάκη.

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο Αλέκος Σπανουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά και έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στο πλούσιο βιβλίο της ιστορίας του Ολυμπιακός βοηθώντας σημαντικά στη... γιγάντωση των ερυθρολεύκων. Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 με μαθητές από την Ιωνίδιο Σχολή και ο Αλέκος Σπανουδάκης - όπως και ο αδελφός του, Γιάννης - ήταν μία από τις ανακαλύψεις του καθηγητή φυσικής αγωγής, Γιώργου Σταματάκη.

Ο Ολυμπιακός το 1949 κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα και τα αδέλφια Σπανουδάκη ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του. Ο πρώτος εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού, ήταν παρών και στο δεύτερο πρωτάθλημα των ερυθρολεύκων το 1960, ενώ με εκείνον αρχηγό ξεκίνησε και το ευρωπαϊκό ταξίδι των Πειραιωτών απέναντι στη Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Νοεμβρίου του 1960.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ

Ο Αλέκος Σπανουδάκης ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του, καθώς ήταν ο πρώτος παίκτης στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε το τζαμπ σουτ. Το παράδειγμα του Αλέκου Σπανουδάκη σιγά - σιγά ακολούθησαν και άλλοι Ευρωπαίοι παίκτες και το τζαμπ σουτ καθιερώθηκε και στην Γηραιά Ήπειρο.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Ο Ολυμπιακός, το μπάσκετ και ο αθλητισμός γενικότερα είχαν περίοπτη θέση στην καρδιά του Αλέκου Σπανουδάκη, ο οποίος παρακολουθούσε τόσο την αγαπημένη του ομάδα, όσο και τις εξελίξεις. Ο Αλέκος Σπανουδάκης μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής ήταν συχνός θαμώνας του ΣΕΦ. Η παρουσία του, όμως, στο φαληρικό στάδιο δεν περιοριζόταν μόνο στους αγώνες. Ο Αλέκος Σπανουδάκης κάθε χρόνο έδινε το "παρών" στην εκκίνηση της προετοιμασίας των ερυθρολεύκων για να βάλει τους νεοφερμένους στο κλίμα της ομάδας, αλλά και να δώσει σε όλους τις ευχές του, ενώ και άλλες φορές παρακολουθούσε προπονήσεις των ερυθρολεύκων.

Ο Αλέκος Σπανουδάκης, όμως, δεν έμενε μόνο σε ρόλο θεατή, καθώς άργησε να αφήσει την πορτοκαλί θεά από τα χέρια. Ακόμα και ως τα 70 του χρόνια έπαιζε μπάσκετ σε ανοιχτό γήπεδο στην Βουλιαγμένη, ενώ πάντα ήταν δίπλα σε νέα παιδιά για να τα βοηθήσει μοιράζοντας απλόχερα συμβουλές.

Αλέκος Σπανουδάκης: Τα 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τον εμβληματικό αρχηγό του Ολυμπιακού

Ο Αλέκος Σπανουδάκης με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο κατά την βράβευσή του με αφορμή την συμπλήρωση 500 παιχνιδιών του Ολυμπιακού στην Ευρώπη στις 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ "ΠΑΙΔΙΑ" ΤΟΥ

Ο Αλέκος Σπανουδάκης μετά το τέλος της καριέρας του ίδρυσε τις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Μεταξύ άλλων διετέλεσε προπονητής στα τμήματα μίνι και προμίνι των ερυθρολεύκων και από τα χέρια στα γήπεδα στο Πασαλιμάνι μπροστά από τα παλιά γραφεία της λέσχης του Ολυμπιακού, πέρασαν πολλοί αθλητές. Οι Γιώργος Σιγάλας, Νίκος Μίχαλος, Βασίλης Σούλης και Βασίλης Ξανθόπουλος πήραν πολύτιμα μαθήματα μεταξύ άλλων από τον Αλέκο Σπανουδάκη και τα χρησιμοποίησαν στη μετέπειτα καριέρα τους. Ο Αλέκος Σπανουδάκης ήταν πάντα δίπλα στα "παιδιά" του, ενώ συμπεριφερόταν με ευγένεια με όσους συναναστρεφόταν.

Ο ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΟΣ ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Αλέκος Σπανουδάκης ήταν παρών τόσο στην πρώτη επιτυχία του Ολυμπιακό, όσο και σε εκείνη της Εθνικής Ελλάδας. Ο Αλέκος Σπανουδάκης φόρεσε 28 φορές την φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος και οι πέντε εξ αυτών ήταν στο Ευρωμπάσκετ του 1949 στην Αίγυπτο, όπου η γαλανόλευκη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ