ΑΕΚ

ΑΕΚ: Παπαδάκης και Κόνιαρης φώναξαν "παρών", αλλάζοντας τα δεδομένα κόντρα στην Ρέτζο Εμίλια με ρεσιτάλ απλότητας

Ο Κώστας Παπαδάκης σε αγώνα της ΑΕΚ
Ο Κώστας Παπαδάκης σε αγώνα της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

Σε ένα βράδυ που η ΑΕΚ έπαιζε για την ζωή της στο Basketball Champions League χωρίς τους Στρέλνιεκς, Ξανθόπουλο και - από ένα σημείο κι έπειτα στο 2ο ημίχρονο - χωρίς τον Φρεζίερ, οι Παπαδάκης και Κόνιαρης βγήκαν μπροστά για την ομάδα τους.

Ο αγώνας με την Ρέτζο Εμίλια ήταν τελικός επιβίωσης στο Basketball Champions League για την ΑΕΚ. Ένας τελικός που χρειάστηκε να δώσει χωρίς τους Στρέλνιεκς-Ξανθόπουλο, από τα μέσα της τρίτης περιόδου χωρίς τον Φρεζίερ και έχοντας να βρεθεί πίσω με διψήφια διαφορά. Κι όμως, στο τέλος βρήκε τον τρόπο να πάρει την νίκη με 68-59.

Πολλά πράγματα πήγαν στραβά για την ΑΕΚ για κάτι παραπάνω από 20 λεπτά κόντρα στους Ιταλούς. Οι δικαιολογίες ήταν με το μέρος της. Η “Ένωση” έπρεπε να φέρει τούμπα ένα ματς χωρίς τους τρεις πιο έμπειρους γκαρντ της. Αποδείχθηκε ότι το σκηνικό που στήθηκε ήταν αυτό που χρειαζόταν για να βγουν μπροστά οι Κώστας Παπαδάκης και Αντώνης Κόνιαρης.

Είχαν συνυπάρξει για 5 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα όλη την σεζόν

Πριν από τον αγώνα με την Ρέτζο Εμίλια η ΑΕΚ είχε δώσει 13 παιχνίδια. Σε αυτά τα 13 παιχνίδια οι Παπαδάκης και Κόνιαρης είχαν συνυπάρξει στην ίδια πεντάδα συνολικά 5 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα. Κόντρα στην ιταλική ομάδα συνυπήρξαν για 5 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, διάστημα στο οποίο η ΑΕΚ είχε πρόσημο +7.

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι Παπαδάκης και Κόνιαρης είχαν αμφότεροι +12 στο σύστημα +/-, το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες τους. Καθόλου τυχαία, η αντεπίθεση της ΑΕΚ ξεκίνησε όταν οι δυο τους συνυπήρξαν στην τρίτη περίοδο, με τον Φρεζίερ να βρίσκεται στον πάγκο τραυματίας και τον Φλιώνη φορτωμένο με φάουλ.

Με τους δύο διεθνείς γκαρντ στο παρκέ η ΑΕΚ αύξησε την πίεσή της στην άμυνα. Όποιος εκ των δύο μάρκαρε τον χειριστή της μπάλας πίεζε, ενώ αυτός που μάρκαρε μακριά από αυτήν έσπαγε τα σκριν, μην αφήνοντας τους σουτέρ των Ιταλών να πάρουν την μπάλα και να εκτελέσουν. Αυτή η ένταση στην άμυνα ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να βγει με τον Φρεζίερ, με τους Παπαδάκη, Κόνιαρη - και στην συνέχεια τους Φλιώνη, Πετρόπουλο - να κάνουν αυτό που έπρεπε.

Η απλότητα στο Pick and Roll και το θράσος του Παπαδάκη

Η AEK νίκησε από την άμυνα, ωστόσο ήταν και πράγματα που έκανε στην επίθεση στο δεύτερο μέρος που βοήθησαν να ξεκλειδώσει την άμυνα των Ιταλών. Μία επίθεση που έκανε τα απλά, με παίκτες που ακολούθησαν το πλάνο τους, με πρώτο τον Παπαδάκη.

Ο νεαρός γκαρντ ήταν αυτός που έστησε τα περισσότερα Pick and Roll στο διάστημα που η ΑΕΚ ανέτρεψε την κατάσταση (με τους Κόνιαρη, Φλιώνη να ακολουθούν), σπάζοντας το δυναμικό Hedge Out των Ιταλών (ο ψηλός έβγαινε επιθετικά για να τον βγάλει εκτός θέσης), πασάροντας στον σωστό χρόνο στον Ακίλ Μίτσελ αντί να ψάχνει το σουτ του. Ο Μίτσελ από την πλευρά του είναι εξαιρετικός τόσο στο να τελειώνει φάσεις, όσο και στο να κάνει Short Roll (ρολάρει στα 4-5 μέτρα μετά το σκριν και εξετάζει τις επιλογές του πριν επιτεθεί). Αυτή η λεπτομέρεια ήταν που έκανε την διαφορά.

Το θράσος του Παπαδάκη και το γεγονός ότι δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες (έστω και αν ενίοτε ξεφεύγει) είναι γνωστό. Κόντρα στην Ρέτζο Εμίλια υπήρχαν στιγμές που άφησε τον ενθουσιασμό του να ξεφύγει. Ήταν όμως οι στιγμές απλότητας που έκαναν την διαφορά προκειμένου η ΑΕΚ να βρει τις λύσεις που έψαχνε για να αποκωδικοποιήσει την άμυνα των Ιταλών.

Φάνηκε για πρώτη φορά το βάθος στις θέσεις των γκαρντ

Όταν η ΑΕΚ χτίστηκε το καλοκαίρι, υπήρχε ένας μικρός προβληματισμός στις τάξεις κάποιων λόγω της παρουσίας έξι παικτών που αγωνίζονται αποκλειστικά στις θέσεις των δύο γκαρντ (Φρεζίερ, Στρέλνιεκς, Ξανθόπουλος, Φλιώνης, Κόνιαρης, Παπαδάκης), ξέχωρα από τους Στρέλνιεκς, Πετρόπουλο και Γουίλιαμς που επίσης μπορούν να αγωνιστούν ως σούτινγκ γκαρντ. Στον πιο κρίσιμο αγώνα της σεζόν ωστόσο - μέχρι τον επόμενο - αυτό το πρόβλημα αποδείχθηκε ότι ήταν η λύση.

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα με τεράστιο βάθος στις θέσεις των γκαρντ, με τον Ηλία Καντζούρη να προσπαθεί να βρει χρόνο για όλους, έχοντας πάντα στο μυαλό του το καλύτερο για την ομάδα του. Κόντρα στην Ρέτζο Εμίλια, με τους τρεις πιο έμπειρους γκαρντ της ομάδας εκτός μάχης, η λύση δόθηκε από τους παίκτες που βρίσκονται πιο πίσω στην… επετηρίδα. Ελπίδα πλέον όλων στην “Ένωση” είναι αυτό το παιχνίδι να αποτελέσει την αρχή για αυτούς προκειμένου να βοηθήσουν με μεγαλύτερη συνέπεια.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ BASKETBALL CH. LEAGUE BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ