ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ο Μάιλς είναι ο ορισμός του Stretch-4 και ξεκλειδώνει τον… playmaker Μίτσελ

Ο Αϊζέια Μάιλς με την φανέλα της ΑΕΚ
Ο Αϊζέια Μάιλς με την φανέλα της ΑΕΚ EUROKINISSI

Η έλευση του Αϊζέια Μάιλς έχει αλλάξει το προφίλ της επίθεσης της ΑΕΚ, με το εξαιρετικό σουτ του Αμερικανού να ξεκλειδώνει περισσότερο τον Ακίλ Μίτσελ, που κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας μοίρασε 19 πόντους στους συμπαίκτες του. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει.

Ο Αϊζέια Μάιλς χρειάστηκε να περιμένει αρκετό καιρό μέχρι να δηλωθεί στην Basket League από την ΑΕΚ. Έδινε πράγματα στο Basketball Champions League - ειδικά στην σειρά με την Τόφας - αλλά ήταν σε… αναμονή στην Ελλάδα μέχρι η ΑΕΚ να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με τα ban. Στο ντεμπούτο του όμως στο ελληνικό πρωτάθλημα κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας (νίκη με 69-61) έδειξε γιατί έχει αλλάξει όλο το προφίλ της ΑΕΚ.

Σε μία βραδιά που πολλά πράγματα μπορούσαν να πάνε στραβά εν τη απουσία των Φρεζίερ (έμεινε εκτός για χάρη του Μάιλς) και Μάντσεν (πρόβλημα της τελευταίες στιγμής), η ποιότητα του Μάιλς ξεχώρισε ξανά. Μόνο που αυτή τη φορά έγινε ακόμα πιο σαφές σε πόσο πολύτιμη μονάδα έχει εξελιχθεί για την ομάδα, απελευθερώνοντας τον Ακίλ Μίτσελ.

Ο ορισμός του Stretch-4

Ο Μίτσελ πραγματοποίησε την πιο παραγωγική του εμφάνιση με την φανέλα της ΑΕΚ, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 19 πόντους με 4/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 5/7 βολές και 5 ριμπάουντ σε 34 λεπτά συμμετοχής. Είναι όμως ο τρόπος που εκδήλωσε τις επιθέσεις του που κάνει την διαφορά.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Αμερικανός πήρε 8 προσπάθειες σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση) προσφέροντας 14 πόντους (1.75 ανά κατοχή), σε ένα εξαιρετικό νούμερο. Άλλοι δύο πόντοι ήρθαν με κόψιμο προς το καλάθι, με τους υπόλοιπους τρεις να έρχονται από δύο βολές από φάουλ εκτός φάσης και 1 ακόμα σε κατάσταση transition (αιφνιδιασμού), όπου κέρδισε φάουλ και είχε 1/2 βολές. Το δε Shot Chart του, περιγράφει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του.

Το Shot Chart του Αϊζέια Μάιλς στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα Πάτρας
Το Shot Chart του Αϊζέια Μάιλς στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα Πάτρας INSTAT SCOUT

H ΑΕΚ είχε 13/28 τρίποντα, παίρνοντας 20 πόντους σε καταστάσεις Catch and Shoot. Κοινώς, οι 14 από τους 20 πόντους της ΑΕΚ σε τέτοια κατάσταση ήρθαν από τον Μάιλς, που έδωσε μία άλλη διάσταση και άνοιξε τις αποστάσεις της ομάδας παίζοντας σε θέση πάουερ φόργουορντ. Για την ιστορία, οι άλλοι 6 πόντοι σε καταστάσεις Catch and Shoot ήρθαν από τρίποντα των Στρέλνιεκς και Παπαδάκη.

Ο Μάιλς ξεκλείδωσε για τα καλά τον Μίτσελ

Ο Ακίλ Μίτσελ έχει τραβήξει πολύ κουπί από το ξεκίνημα της σεζόν, αποτελώντας πυλώνα της ΑΕΚ σε άμυνα και επίθεση. Πέρα όμως από την εξαιρετική του παραγωγικότητα, ένα στοιχείο του παιχνιδιού του που κάνει την διαφορά είναι το πώς βλέπει το γήπεδο, είτε όταν ποστάρει, είτε όταν κάνει Short Roll (ρολάρει στα 3-4 μέτρα) μετά το σκριν που κάνει σε καταστάσεις Pick and Roll, παίζοντας τον ρόλο ενός ψηλού playmaker. Αν έχει αρκετούς σουτέρ στο πλευρό του να ανοίγουν το γήπεδο, ο Μίτσελ ανθίζει. Κόντρα στον Απόλλωνα έγινε ακριβώς αυτό χάρη στον Μάιλς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Αμερικανός σέντερ τελείωσε τον αγώνα με μόλις 4 πόντους με 2/11 σουτ και 11 ριμπάουντ. Την ίδια στιγμή ωστόσο μοίρασε 6 ασίστ από τις οποίες η ΑΕΚ πήρε 14 πόντους, ενώ η “Ένωση” πήρε άλλους 5 πόντους σε καταστάσεις Pick and Roll όπου ήταν αυτός ο σκρινέρ. Ο Μίτσελ δηλαδή έδωσε έμμεσα 19 πόντους στους “κιτρινόμαυρους”.

Η παρουσία ενός εξαιρετικού σουτέρ σε θέση πάουερ φόργουορντ όπως ο Μάιλς (αφού ούτε ο Μάντσεν, ούτε ο ΜακΓκρίφ είναι σταθεροί) απελευθέρωσε ακόμα περισσότερο τον Μίτσελ, άνοιξε τους χώρους. Απόδειξη για αυτό είναι ότι οι 4 από τις 6 ασίστ του Μίτσελ είχαν αποδέκτη τον Μάιλς, ο οποίος σημείωσε τους 9 από τους 19 πόντους από τις πάσες του συμπατριώτη του.

Οι προσθήκες που θα βοηθήσουν και οι λύσεις της τριάδας των Ελλήνων γκαρντ

Οι Βλάντο Γιάνκοβιτς και Κωστής Γόντικας έμειναν άποντοι στο πρώτο τους παιχνίδι μετά την επιστροφή τους στην “Ένωση”. Ήταν εμφανές ότι βρίσκονταν εκτός ρυθμού. Είναι δεδομένο ωστόσο ότι προσφέρουν κάτι που έλειπε στην ΑΕΚ: Μέγεθος στην γραμμή ψηλών, με τον Γιάνκοβιτς να γεμίζει τις δύο θέσεις των φόργουορντ και τον Γόντικα να προσφέρει ένα δυνατό κορμί στην θέση του σέντερ πίσω από τον Μίτσελ, όπου υπήρχε ο πιο… light Μάντσεν και ο - για αρκετό διάστημα εκτός δράσης - Μαυροειδής. Η ΑΕΚ έπαιξε βέβαια αρκετά με δίδυμο Μάιλς-ΜακΓκρίφ στις θέσεις των ψηλών, αλλά αυτό είναι επίσης μέρος του παιχνιδιού της.

Την ίδια στιγμή πάντως, δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη η βοήθεια των τριών Ελλήνων γκαρντ σε ένα ματς που απουσίαζε ο Τιμ Φρεζίερ. Η τριάδα των Φλιώνη (9 πόντοι), Παπαδάκη (8 πόντοι) και Κόνιαρη (5 ασίστ) έδωσε πράγματα με συνέπεια, έχοντας παρέα 22 πόντους και 6 ασίστ.

Η διαχείριση του ρυθμού από τον Φλιώνη, το θράσος και η εκτελεστική δεινότητα του Παπαδάκη και η αμυντική προσήλωση του Κόνιαρη αποδείχθηκαν κομβικά σε ένα ματς που εύκολα μπορούσε να στραβώσει για την ΑΕΚ, που είδε πολλά από τα βαριά της χαρτιά (Στρέλνιεκς, ΜακΓκρίφ, Γουίλιαμς) σε μέτρια ή κακή μέρα.

Συνεχίζει με θετικό πρόσημο

Αθόρυβα και μεθοδικά η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι εντός στόχων σε όλες τις διοργανώσεις. Ισοβαθμεί με τον Κολοσσό στην 3η θέση της Basket League, είναι σε καλή θέση ενόψει του Final Eight και βρίσκεται στην φάση των 16 στο Basketball Champions League. Κυρίως ωστόσο βρίσκει τρόπο να νικάει και να βγάζει από την… μύγα ξύγκι αν χρειαστεί.

Η ενεργοποίηση του Μάιλς στην Basket League και οι προσθήκες των Γιάνκοβιτς, Γόντικα δίνουν βάθος στην ΑΕΚ, που έχει μπροστά της μερικές κρίσιμες εβδομάδες προκειμένου να καθορίσει την σεζόν της. Το πρόσημο αυτή τη στιγμή παραμένει θετικό. Και είναι μία καλή ευκαιρία αυτό να συνεχίσει να ισχύει και στην συνέχεια.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ