ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η ραψωδία των ξεγραμμένων

Ο Ντάριλ Μέικον με τον Νίκο Ζήση της ΑΕΚ σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό
Ο Ντάριλ Μέικον με τον Νίκο Ζήση της ΑΕΚ σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό EUROKINISSI

Η κλάση του Μέικον, η “αναισθησία” του Γκίκα, το πείσμα του Γόντικα, η επιρροή του Βαγγέλη Αγγέλου. Σε μία σειρά που είναι το ξεκάθαρο αουτσάιντερ, η ΑΕΚ δείχνει κόντρα στον Παναθηναϊκό ότι το λέει η καρδιά της.

Η ΑΕΚ έφτασε ασθμαίνοντας στα ημιτελικά της Stoiximan Basket League. Πέρασε οριακά τον ΠΑΟΚ. Δεν έχει τον Κιθ Λάνγκφορντ. Έχει χάσει τον Μάρκους Σλότερ. Η ΑΕΚ είναι στο 1-1 κόντρα στον Παναθηναϊκό μετά την νίκη της με 92-80 στον 2ο αγώνα των ημιτελικών.

Σε αυτές τις πέντε φράσεις μπορεί να συνοψίσει τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην “Ένωση”. Είναι όμως πέντε φράσεις που ενώ λένε όλη την αλήθεια, ταυτόχρονα μοιάζει να μην λένε σχεδόν τίποτα. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής η ΑΕΚ, η οποία με την νίκη της στον δεύτερο αγώνα των ημιτελικών κόντρα στον Παναθηναϊκό ισοφάρισε σε 1-1 μία σειρά που κάποιοι περίμεναν να κριθεί στο... τζάμπολ του πρώτου αγώνα.

Η ΑΕΚ όμως είναι ανταγωνιστική. Βασικά, είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική. Στον πρώτο αγώνα τρόμαξε τον Παναθηναϊκό. Στον δεύτερο τον νίκησε. Στα ίσα, παίζοντας το δικό της παιχνίδι, κυριαρχώντας στο δεύτερο ημίχρονο με ένα επιμέρους σκορ 53-33 στο δεύτερο ημίχρονο.

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Σε μία σειρά με ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ, όπου ο Παναθηναϊκός υπερτερεί λίγο-πολύ σε όλα, η ΑΕΚ βρήκε την λύση να του βάλει δύσκολα. Πώς; Μετατρέποντας ένα μειονέκτημα σε πλεονέκτημα για αυτή, γυρνώντας μπούμερανγκ στον Παναθηναϊκό το ξεκάθαρο πλεονέκτημα μεγέθους που έχει.

Με τους “πράσινους” να στηρίζονται επί εποχής Όντεντ Κάτας στα ψηλά σχήματα, ο Βαγγέλης Αγγέλου ξέρει ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να ματσάρει το μέγεθος των “πράσινων”. Μπορεί όμως να χτυπήσει την εμμονή του Παναθηναϊκού στην άμυνα με αλλαγές. Για αυτό ακριβώς και σε πολύ μεγάλο μέρος του αγώνα χρησιμοποιούσε τρία γκαρντ και προσπαθούσε να τρέξει, έχοντας στο παρκέ τρεις εκ των Γκίκα, Μέικον, Κατσίβελη και Ζήση. Με τους δύο πρώτους να χτυπούν αλύπητα τα βαριά κορμιά του Παναθηναϊκού σουτάροντας μετά από ντρίμπλα, η ΑΕΚ έβρισκε λύσεις στην επίθεση και έμενε κοντά στο σκορ, μέχρι που τελικά πήρε προβάδισμα.

Την ίδια στιγμή που στην επίθεση οι Γκίκας και Μέικον πλήγωναν τον Παναθηναϊκό, στην άμυνα η ΑΕΚ είδε τους “πράσινους” να παρουσιάζουν μία κλασική “ασθένεια”. Μην έχοντας καθαρό πόιντ γκαρντ στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός δεν διάβαζε σωστά το παιχνίδι, δεν έκανε τις σωστές επιλογές. Οι παίκτες που είχαν την μπάλα στα χέρια στο δεύτερο ημίχρονο (Σαντ-Ρος, Παπαπέτρου, Μπρέι, Μποχωρίδης, Χεζόνια) συνήθως εκτελούσαν σε πρώτο χρόνο μετά από ντρίμπλα, δεν έψαχναν πιθανά μις-ματς (και δεδομένου ότι η ΑΕΚ έπαιζε συχνά με τρεις γκαρντ και άλλαζε στα σκριν μεταξύ περιφερειακών υπήρχαν πολλά μις-ματς κοντά στο καλάθι), δεν τροφοδότησαν τον Γιώργο Παπαγιάννη. Έκαναν δηλαδή πιο εύκολη την δουλειά της ΑΕΚ.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ

Η ΑΕΚ ήταν ανταγωνιστική στο πρώτο παιχνίδι. Κυριάρχησε στο δεύτερο παιχνίδι. Παραμένει όμως το αουτσάιντερ στην σειρά με τον Παναθηναϊκό. Όπως έχει δείξει όμως μέχρι στιγμής, σκοπεύει να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της.

Ο Βαγγέλης Αγγέλου δεν είναι θαυματοποιός. Έχει φέρει όμως μία ισορροπία στην ομάδα. Άνοιξε κι άλλο το ροτέισον μετά την απώλεια του Λάνγκφορντ, μοιράζοντας τον χρόνο συμμετοχής. Έδωσε ακόμα περισσότερο την μπάλα στον Μέικον. Στηρίζεται στην “αναισθησία” του Γκίκα, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται ποιον έχει αντίπαλο. Έβγαλε από την ναφθαλίνη τον Γόντικα, βλέποντας τον δυναμικό σεντερ να του δίνει περισσότερα πράγματα από τον Κίνγκσλεϊ, ρίχνοντας μπασκετικό “ξύλο”. Δεν φοβάται να ρισκάρει, να δοκιμάσει πράγματα σε άμυνα και επίθεση. Από τις ματς-απ ζώνες, μέχρι τις αλλαγές στα σκριν μεταξύ περιφερειακών. Η διαχείριση που έχει κάνει μέχρι στιγμής είναι εξαιρετική.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την σειρά με τον Παναθηναϊκό ως το απόλυτο αουτσάιντερ και παραμένει το απόλυτο αουτσάιντερ. Ο περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να την θεωρεί ξεγραμμένη. Πολλοί πιστεύουν ότι απλώς καθυστερεί το... αναπόφευκτο. Αυτό όμως είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει την “Ένωση”. Ο δεύτερος αγώνας με τον Παναθηναϊκό ήταν η ραψωδία των ξεγραμμένων. Η σειρά είναι στα ίσα. Η ΑΕΚ είναι ακόμα εδώ. Και, είτε χάσει είτε νικήσει, σκοπεύει να το κάνει παλεύοντας. Από την αρχή μέχρι το τέλος.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ