ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η ανετοιμότητα για το δυνατό παιχνίδι της Χάποελ και η στόχευση των Ισραηλινών στο αδύναμο χέρι των γκαρντ της "Ένωσης"

Ο Δημήτρης Φλιώνης
Ο Δημήτρης Φλιώνης ©BASKETBALLCL

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την ήττα της ΑΕΚ από την Χάποελ. Η ανετοιμότητα των “κιτρινόμαυρων” για την πίεση στην μπάλα των Ισραηλινών, η στόχευση της Χάποελ στο αδύναμο χέρι των γκαρντ της “Ένωσης” και ο παράγοντας Σμιθ.

Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε στον πρώτο αγώνα των προημιτελικών κόντρα στην Χάποελ Ιερουσαλήμ. Το καταστροφικό πρώτο δεκάλεπτο (26-6) τελικά στοίχισε στην “Ένωση”, που προσπάθησε να κάνει την ανατροπή της χρονιάς και να επιστρέψει από το -22, αλλά έμεινε από δυνάμεις και τελικά ηττήθηκε.

Η ΑΕΚ ήταν εκτός τόπου και χρόνου στην πρώτη περίοδο. Από την δεύτερη περίοδο κι έπειτα βρήκε πατήματα, ωστόσο σε αυτό το επίπεδο δεν γίνεται μία ομάδα να νικήσει όταν έχει χαραμίσει ένα ολόκληρο δεκάλεπτο. Πώς έφτασε όμως η ΑΕΚ σε αυτή την ήττα και την παραλίγο ανατροπή;

Η πίεση της Χάποελ που έπνιξε τους γκαρντ της ΑΕΚ και το αδύναμο χέρι

Η άμυνα της Χάποελ είναι από τα πιο δυνατά της σημεία την φετινή σεζόν. Η πίεση που ασκεί στην μπάλα το δίδυμο των Σμιθ και Κορνίλιους κάνει την αρχή για τους Ισραηλινούς, κάτι που συνέβη και κόντρα στην ΑΕΚ. Οι γκαρντ των “κιτρινόμαυρων” ανά διαστήματα είχαν δυσκολία να περάσουν ακόμα και το κέντρο του γηπέδου, ενώ δύο φορές έχασαν την μπάλα στο κέντρο (από μία Φλιώνης και Λεμάρ) δεχόμενοι καλάθι στον αιφνιδιασμό.

Η Χάποελ έχει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία υπό τις οδηγίες του κόουτς Ντζίκιτς, η οποία ξεκινάει με το να στέλνει τον αντίπαλο γκαρντ στο αδύναμο χέρι του. Αυτό σημαίνει ότι τον αριστερόχειρα Φλιώνη τον έστελνε δεξιά και τους δεξιόχειρες Λεμάρ, Ξανθόπουλο, Κόνιαρη και Παπαδάκη αριστερά. Με αυτό τον τρόπο οι Ισραηλινοί μπορούν να ορίσουν τους δικούς τους κανόνες στο γήπεδο, να μικρύνουν το γήπεδο και να στείλουν κάθε γκαρντ πάνω στον - εξαιρετικό στην άμυνα ψηλά - Ζακ Χάνκινς. Αποδείχθηκε ότι η ΑΕΚ δεν είχε απάντηση σε αυτό.

Η “Ένωση” είχε ξεκάθαρο πρόβλημα δημιουργίας. Με τον μόνο παίκτη που μπορεί να παίξει κάθετα στο παρκέ (Λεμάρ) να είναι εγκλωβισμένος από την άμυνα των Ισραηλινών, η ΑΕΚ έμοιαζε - και ήταν - παγιδευμένη. Μπήκε στον ρυθμό της Χάποελ, άργησε να προσαρμοστεί.

Ό,τι καλό έκανε η ΑΕΚ βγήκε από off screen plays

Με τους γκαρντ της ομάδας εγκλωβισμένους από την προσαρμοσμένη άμυνα της Χάποελ - που εκτός των άλλων έπαιζε “ICE” στο Pick and Roll κλείνοντας δηλαδή τον κεντρικό διάδρομο - η ΑΕΚ χρειάστηκε να προσαρμοστεί. Τότε ήταν που ήρθε η ενεργοποίηση του Κένι Γουίλιαμς.

Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης σε off screen καταστάσεις (σ.σ βγαίνοντας από σκριν). Η ΑΕΚ έχει παίκτες που κάνουν καλά σκριν μακριά από την μπάλα. Έστησε έτσι όλο το πλάνο της γύρω από αυτή την ικανότητα του Γουίλιαμς - και ανά διαστήματα του Αϊζέια Μάιλς - να βγαίινει από σκριν και να εκτελεί ή να δημιουργει ανισορροπία σε τέτοιες καταστάσεις, απασχολόντας την άμυνα της Χάποελ.

Σχεδόν ό,τι καλό πήρε η ΑΕΚ στην επίθεση κόντρα στους Ισραηλινούς το πήρε από συστήματα με σκριν μακριά από την μπάλα. Είναι αλήθεια ότι πήρε και πόντους στο post (με τον Γιάνκοβιτς και τον Μίτσελ), ωστόσο η κλειστή άμυνα της Χάποελ και οι διαρκείς βοήθειες από τους παίκτες που μάρκαραν τους περιφερειακούς της ΑΕΚ που δεν θεωρούνται μεγάλη απειλή από την περιφέρεια (Ξανθόπουλος, Φλιώνης, Γιάνκοβιτς όταν πόσταρε ο Μίτσελ) δυσκόλεψε την επίθεσή της.

Η άμυνα της ΑΕΚ, οι πόντοι από λάθη και ο Σμιθ

Αν πριν από το παιχνίδι με την Χάποελ κάποιος έλεγε στον Ηλία Καντζούρη ότι η ΑΕΚ θα δεχόταν 64 πόντους στην Ιερουσαλήμ σίγουρα ο Έλληνας τεχνικός θα ήταν αισιόδοξος ότι η “Ένωση” θα είχε αυξημένες πιθανότητες για την νίκη. Αποδείχθηκε ότι οι 64 πόντοι της Χάποελ ήταν αρκετοί για να νικήσει την ΑΕΚ. Η άμυνα της “Ένωσης” όμως δεν ήταν κακή.

Η ΑΕΚ κράτησε την Χάποελ στο 37.7% στα σουτ. Έκλεισε τους χώρους στον Χάνκινς ρίχνοντας κορμιά πάνω του, κρατώντας τον Αμερικανό στους 2 πόντους με 1/7 σουτ. Περιόρισε τον Ράντολφ στους 12 πόντους με 5/15 σουτ, υποχρεώνοντάς τον σε σουτ που δεν του αρέσουν. Δέχθηκε όμως 20 πόντους από δικά της λάθη. Κοινώς το 31% των πόντων που δέχθηκε οφειλόταν σε δικές της ολιγωρίες στην επίθεση, που έδωσαν ευκαιρίες στην Χάποελ να βρει ανοργάνωτη την άμυνά της.

Ακόμα κι έτσι, σε μία βραδιά που σχεδόν τίποτα δεν δούλεψε στην επίθεση, η ΑΕΚ έμεινε μέσα στο ματς. Στο τέλος όμως υπήρχε ο παράγοντας Σπίντι Σμιθ (20 πόντοι). Ο Αμερικανός είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες σε κατάσταση Pick and Roll στο Basketball Champions League. Με όλα τα άλλα πλάνα να μην δουλεύουν για την Χάποελ, οι Ισραηλινοί απλώς του έδωσαν την μπάλα και τον άφησαν να δημιουργήσει και να εκτελέσει. Όλα τα υπόλοιπα ήταν ιστορία, με τον Σμιθ να βάζει στο τέλος τα σουτ που έπρεπε.

Στο τέλος της ημέρας, φάνηκε ότι η ΑΕΚ δεν ήταν έτοιμη να αντέξει την ένταση που έβγαλαν οι Ισραηλινοί στην άμυνα. Βγήκε εκτός παιχνιδιού. Έμοιαζε με τον μποξέρ που δέχθηκε το χτύπημα στο σαγόνι και ζαλίστηκε. Παρόλα αυτά επέστρεψε στο παιχνίδι και αυτό της πιστώνεται. Την επόμενη Τετάρτη (12/4) όμως, θα πρέπει να παρουσιαστεί πιο ισορροπημένη και στις δύο πλευρές του παρκέ. Διαφορετικά, η ευρωπαϊκή της περιπέτεια θα ολοκληρωθέι.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ