ADIDAS NEXT GEN

Adidas Next Generation Tournament, Προμηθέας: Τούντε Βάλμπεργκ, ένα διαμάντι που ανακαλύφθηκε στην Α2 Σουηδίας

Ο Τούντε Φασάσι Βάλμπεργκ του Προμηθέα
Ο Τούντε Φασάσι Βάλμπεργκ του Προμηθέα INTIME

Το SPORT24 παρουσιάζει τον Τούντε Φασάσι Βάλμπεργκ του Προμηθέα, ένα ακατέργαστο διαμάντι που βρήκαν οι Πατρινοί στην δεύτερη κατηγορία της Σουηδίας που ήδη έχει αφήσει υποσχέσεις. 

Το όνομά του είναι Τούντε Φασάσι Βάλμπεργκ (18 χρονών, 2.02 μέτρα). Δεν έχει κλείσει καν τα 18 του χρόνια (τα κλείνει στις 4 Ιουνίου). Και στον Προμηθέα πιστεύουν ότι έχουν χτυπήσει φλέβα χρυσού.

Οι… υποψιασμένοι ήξεραν τον Σουηδό φόργουορντ από την παρουσία του στο Rising Stars της ΕΟΚ. Κάποιοι άλλοι τον έμαθαν ακόμα καλύτερα στο Adidas Next Generation Tournament. Ο υπόλοιπος κόσμος θα τον μάθει στο μέλλον. Όπως και να έχει, ο Φασάσι είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση, με τον Σουηδό φόργουορντ να είναι από τους παίκτες που ξεχώρισαν στην Πάτρα, έχοντας 14.8 πόντους, 5.2 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 1.8 κλεψίματα μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής. Και το SPORT24 σας παρουσιάζει την ιστορία του.

Η Μπαρτσελόνα, η Α2 Σουηδίας και ο Προμηθέας

Ο Βάλμπεργκ ήταν από τους παίκτες που είχαν ξεχωρίσει από νωρίς στην Σουηδία. Στα πρώτα του βήματα ωστόσο δεν είχε την ίδια σωματοδομή, αφού είχε περισσότερα κιλά. Ακόμα κι έτσι η συμμετοχή του σε αγώνες της Βαλτικής με την φανέλα της εθνικής Παιδων της Σουηδίας την σεζόν 2019/20 του άνοιξε κάποιες προοπτικές. Αποτέλεσμα ήταν να περάσει εκείνη την περίοδο και από ένα δοκιμαστικό από την Μπαρτσελόνα, χωρίς ωστόσο να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ των Καταλανών. Αυτό ωστόσο αποτέλεσε μία αρχή για αυτόν.

Ο Φασάσι μεγάλωνε και ψήλωνε. Από το 1.96 μέτρα έφτασε τα 2.00 μέτρα (πλέον είναι 2.02 μέτρα χωρίς παπούτσια) και έφτιαξε το κορμί του. Την σεζόν 2020/21 ήταν παίκτης της ΑΪΚ Στοκχόλμης που αγωνιζόταν στην Α2 Σουηδίας, έχοντας 12.2 πόντους και 4.8 ριμπάουντ μέσο όρο. Προπονητής του εκεί ήταν ο Βασίλης Σκαρλάτος, ο οποίος στο παρελθόν είχε μία γεμάτη καριέρας στις εθνικές κατηγορίες, φορώντας τις φανέλες ομάδων όπως ο Αίαντας Ευόσμου, η ΜΕΝΤ και η Ελευθερούπολη. Και ήταν αυτός που ειδοποίησε τους - τωρινούς - εκπροσώπους του νεαρού φόργουορντ, που είδαν κάτι σε αυτόν.

Ο Βάλμπεργκ είχε αρχίσει να εξελίσσεται. Ήρθε στην χώρα μας λοιπόν και πέρασε από δοκιμαστικά από τον ΠΑΟΚ και τον Προμηθέα, ενώ πήγε και σε ένα καμπ στην Ισπανία. Δέχθηκε πρόταση και από τις δύο ελληνικές ομάδες, αποφασίζοντας τελικά να συμφωνήσει με τους Πατρινούς, με την προοπτική κάποια στιγμή να υπογράψει - όταν ενηλικιωθεί - επαγγελματικό συμβόλαιο.

Στο περιβάλλον της Πατρινής ομάδας ο Βάλμπερκ ενσωματώθηκε άμεσα στην εφηβική ομάδα. Προπονήθηκε σκληρά. Και, τελικά, ήταν από τους παίκτες των Πατρινών που ξεχώρισαν στο Rising Stars της ΕΟΚ, ολοκληρώνοντας την διοργάνωση έχοντας 10.6 πόντους, 3.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο σε 22 λεπτά συμμετοχής. Ο Βάλμπεργκ δεν ήταν εντυπωσιακός, ωστόσο έδειξε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Και όταν έφτασε η ώρα του Adidas Next Generation Tournament μπόρεσε να δείξει την βελτίωσή του, όντας ο κορυφαίος - και πλέον ανταγωνιστικός - παίκτης των Πατρινών στην διοργάνωση.

Το αγωνιστικό του προφίλ και η προοπτική του

Ο Τούντε Φασάσι Βάλμπεργκ είναι ένας φόργουορντ με εξαιρετικό μέγεθος για την θέση. Στον Προμηθέα έχει αγωνιστεί από τις θέσεις 2 έως 4, ωστόσο είναι σαφές ότι για να κάνει καριέρα πρέπει να σταθεροποιηθεί στις θέσεις της περιφέρειας, αφού έχει αρκετά στοιχεία για να το υποστηρίξει αυτό, αλλά και αρκετά στοιχεία που πρέπει να δουλέψει.

Ο Βάλμπεργκ είναι ένας καλός - όχι ελίτ - αθλητής. Έχει εντυπωσιακό διασκελισμό και ένα κορμί που ενώ χρειάζεται δουλειά - και μυϊκά - κιλά, δίνει την εντύπωση ότι με την κατάλληλη προπόνηση μπορεί να “γεμίσε” σωστά. Η μπασκετική ηλικία του νεαρού φόργουορντ μάλλον είναι μικρότερη από την κανονική του, ωστόσο αυτό που κάνει εντύπωση είναι η ταχύτητα με την οποία μαθαίνει νέα πράγματα και βελτιώνεται. Για να το καταλάβει κάποιος αυτό δεν έχει παρά να παρακολουθήσει έναν αγώνα του στο Rising Stars και να τον συγκρίνει με έναν αγώνα του στο Adidas Next Generation.

Περνώντας τώρα στο καθαρά τεχνικό κομμάτι, ο Βάλμπεργκ έχει στοιχεία ενός παίκτη που μπορεί να εξελιχθεί σε 3-and-D περιφερειακό (καλός σουτέρ τριών πόντων και καλός αμυντικός). Είναι ένας παίκτης που κινείται εξαιρετικά χωρίς την μπάλα, έχει δείξει προοπτική ως σουτέρ σε Spot Up καταστάσεις, ενώ είναι και εξαιρετικός επιθετικός ριμπάουντερ. Το ενθαρρυντικό για αυτόν ήταν ότι στο ANGT είχε καλές στιγμές με την μπάλα στα χέρια ως δευτερεύων δημιουργός, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι έχει πολύ δρόμο σε αυτό το κομμάτι, αφού υστερεί στον χειρισμό της μπάλας και είναι λίγο άγουρος δημιουργικά. Παρόλα αυτά, έχει δείξει ότι βλέπει γήπεδο και έχει προοπτική ως πασέρ.

Στην άλλη πλευρά του παρκέ, ο Βάλμπεργκ είναι καλός αμυντικός πάνω στην μπάλα. Τα μακριά του χέρια τον βοηθούν να κλέβει μπάλες και να κλείνει το οπτικό πεδίο των αντιπάλων του. Το πραγματικά δυνατό του σημείο ωστόσο - όταν είναι συγκεντρωμένος - είναι οι βοήθειες που δίνει στην άμυνα όταν βρίσκεται μακριά από την μπάλα, στην αδύνατη πλευρά. Μπορεί τακτικά να υστερεί ακόμα, ωστόσο έχει εξαιρετικό αμυντικό ένστικτο και συχνά εμφανίζεται ξαφνικά από την αδύνατη πλευρά για να βοηθήσει κάποιον συμπαίκτη του, αλλά και να προσπαθήσει να εμποδίσει κάποιο σουτ. Το ψεγάρι του βέβαια είναι ξεκάθαρο: Έχοντας αδύναμο άνω μέρος του σώματος, οι πιο γυμνασμένοι παίκτες μπορούν να τον πάνε πιο κοντά στο καλάθι και να σκοράρουν απέναντί του, αφού τα μακριά του χέρια δεν γίνεται να καλύπτουν τα πάντα.

Ένα ακατέργαστο διαμάντι

Οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι και ο Προμηθέας έχει βρεθεί να έχει στα χέρια του ένα διαμάντι. Ακατέργαστο μεν, αλλά διαμάντι. Ο Βάλμπεργκ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Έχει εξαιρετικά στοιχεία, δουλεύει σκληρά και ρουφάει κάθε πληροφορία που του δίνεται. Η δε βελτίωσή του το τελευταίο διάστημα ήταν εμφανής, αφού σε σχέση με το Rising Stars είχε προσθέσει κι άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του, έστω και σε πρώιμο στάδιο.

Ο Βάλμπεργκ είναι ένας παίκτης με υψηλή προοπτική. Πλέον όμως είναι στο χέρι το δικό του - αλλά και του Προμηθέα - να συνεχίσει να δουλεύει προκειμένου να πιάσει το μπασκετικό του ταβάνι. Αν συνεχίσει να βελτιώνεται με τον ίδιο ρυθμό, τότε είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε έναν παίκτη με εξαιρετικά στοιχεία. Όσο για το ταβάνι του; Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Αλλά προς το παρόν δεν έχει και σημασία.

TAGS ADIDAS NEXT GEN ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ