ADIDAS NEXT GEN

Adidas Next Generation Tournament: Αυτοί ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν στη σεζόν

Adidas Next Generation Tournament: Αυτοί ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν στη σεζόν
EUROKINISSI

Η σεζόν του Adidas Next Generation Tournament ολοκληρώθηκε μετά από πέντε τουρνουά σε τρεις μήνες και το SPORT24 παρουσιάζει τους παίκτες που ξεχώρισαν και θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

Πέντε τουρνουά, τέσσερις πόλεις, μία πρωταθλήτρια. Από το Βελιγράδι στην Πάτρα, από εκεί στο Βαρέζε και τη Λιουμπλιάνα και ξανά πίσω στο Βελιγράδι, το Adidas Next Generation Tournament ολοκληρώθηκε με την Μέγκα πρωταθλήτρια και με τις Next Gen Select Teams του Βασίλη Σπανούλη να παίρνουν την δεύτερη θέση σε μία διαδικασία στην οποία είδαμε δεκάδες ταλέντα. Κάποια με προοπτική το NBA, κάποια με προοπτική την EuroLeague, κάποια με προοπτική να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο που μπορούν, αρκεί να συνεχίσουν να δουλέυουν σκληρά.

Μπασάλα Μπαγκαγιόκο

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνει 16 ετών. Είναι, δηλαδή, μόλις 15 και με ύψος 2μ.08 μάλλον θα πάρει μερικούς πόντους ακόμη. Ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Liga Endesa εμφανίστηκε στο τελικό τουρνουά με την φανέλα της Μέγκα και ήταν φαντασμαγορικός με 17.3 πόντους (68% στο δίποντο), με 12.3 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ, 2.3 κλεψίματα, 1.7 μπλοκ και 28 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 36:14. Εκπληκτικό ταλέντο, εκπληκτικά φυσικά προσόντα, υψηλός δείκτης νοημοσύνης, ένας σπουδαίος αθλητής που βρίσκεται πια στην αγκαλιά του Μίσκο Ραζνάτοβιτς.

Δεν είναι το πιο μακρύ κορμί που θα δει κάποιος στα ευρωπαϊκά παρκέ, έχει όμως εξαιρετική αντίληψη του χώρου, είναι καλός μπλοκέρ, μπορεί να κατεβάσει την μπάλα, να επιτεθεί κατά μέτωπο, να τελειώσει την άλεϊ-ουπ πάσα πάνω από τον αντίπαλό του, θα κολλήσει το σώμα του στον παίκτη που επιτίθεται, δεν έχει αναπτύξει παιχνίδι με πλάτη, δεν έχει ακόμη το σουτ από μέση ή από μακρινή απόσταση, αλλά ξαναλέμε, είναι μόλις 15 ετών. Ξεκάθαρα ο MVP του τελικού τουρνουά κι ας του το πήρε το βραβείο ένας συμπαίκτης του. Θα τον ακούμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον, όλα δείχνουν ότι θα γράψει ιστορία σε Ευρώπη και NBA.

Νίκολα Τζούρισιτς

Ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς του τα... έχωνε στη διάρκεια των αγώνων της Μέγκα, ο 18χρονος περιφερειακός των 204 εκατοστών του απαντούσε και κάπως έτσι έβρισκε κίνητρο για να παίζει ακόμη καλύτερα. Εξαιρετικό κορμί, 20 πόντοι ανά αγώνα στο τελικό τουρνουά, 4.3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 16.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 33:51, έβαλαν τον Τζούρισιτς για τα καλά στο στόχαστρο ομάδων της Ευρώπης. Αρκετοί σκάουτ του NBA κράτησαν το όνομά του, καθώς είχαν ένα ψηλό, δυνατό κορμί να παίζει με θράσος, με αποφασιστικότητα, να είναι ανταγωνιστικός στον υπερθετικό βαθμό.

Ο Τζούρισιτς είναι μία κλασική περίπτωση Σέρβου μπασκετμπολίστα που αμέσως καταλαβαίνεις ότι θα παίξει μπάσκετ σε ένα καλό επίπεδο. Το ερώτημα είναι τι ταβάνι έχει. Ίσως το ταβάνι του να είναι μια καλή ομάδα της EuroLeague, ίσως να μην του ταιριάζει το NBA, σίγουρα πάντως πρόκειται για ένα καλό ταλέντο που στο τέλος του τουρνουά πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη. Δεν πιστεύουμε ότι το άξιζε, καθώς στον τελικό είχε 21 πόντους από 21 σουτ και μόλις 8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, σίγουρα όμως είναι ένα όνομα που θα πρέπει να κρατήσουμε, γιατί θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.

Πακόμ Νταντιέ

Στα 16 του (θα γίνει 17 ετών στις 27 Ιουλίου), ο Γάλλος περιφερειακός βλέπει τον κόσμο από τα δύο μέτρα και προσπαθεί να καταλάβει αυτός και οι γύρω του αν θα παίξει στη θέση δύο ή στην θέση τρία. Στα τέσσερα παιχνίδια στην Πάτρα έγραψε 18.8 πόντους (50% στο δίποντο, 36% στο τρίποντο, 91% στις βολές με 27/30), 4.2 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 18.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 29:23, δεν μπήκε στην κορυφαία πεντάδα, έκανε όμως καταπληκτικές εμφανίσεις χωρίς να υπερβάλλει.

Στο τελικό τουρνουά είχε 15.2 πόντους και 5.8 ριμπάουντ, με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, αλλά και με φανερό το μεγάλο potential μόλις βρει την θέση του και αποκτήσει περισσότερο θράσος. Σκόρερ ολκής, θα χρειαστεί να βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ και το διάβασμα του παιχνιδιού στο κομμάτι της δημιουργίας. Θα παίξει καλό μπάσκετ αν γίνει πιο σκληρός με τον εαυτό του. Αν το κάνει, αν γίνει πιο αποφασιστικός, μπορεί να φτάσει στο NBA.

Μοχάμεντ Ντιαβαρά

Στις 29 Απριλίου έγινε 17 ετών και το κορμί του είναι σχεδόν έτοιμο ακόμη και για το NBA. Παίζει στην Παρί, στην ίδια ομάδα με τον Πακόμ Νταντιέ και μάλιστα είναι ρολίστας (7.8 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ ανά 25.9 λεπτά), σίγουρα όμως όσοι τον είδαν κυρίως στο τουρνουά της Πάτρας, έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Και θα γινόταν πολλή περισσότερη συζήτηση για εκείνον αν δεν αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα στα γόνατα, το οποίο τον φρέναρε μετά από το πρώτο παιχνίδι του τουρνουά.

Άγνωστο αν θα παίξει στο δύο, στο τρία ή στο τέσσερα και πραγματικά μικρή σημασία έχει από τη στιγμή που είδαμε έναν φαντασμαγορικά ταλαντούχο παίκτη που μπορεί να κάνει τα πάντα από καλό, έως απόλυτο βαθμό. Μπήκε σε έναν πολύ πιο συμπληρωματικό ρόλο στο τελικό τουρνουά, δεν ήταν το ίδιο επιθετικός, άφησε την αίσθηση πως δεν ήταν υγιής, όμως τα ένστικτά του και το μέγεθός του, τον διατηρούν πολύ ψηλά σε κάθε λίστα. Μπορεί να κατεβάσει την μπάλα, είναι καλός πασέρ, είναι με δυο λόγια ένα από τα πιο ελκυστικά ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ αυτή τη στιγμή.

Ελί Εντιαγέ

Στις 26 Ιουνίου θα ενηλικιωθεί και με αυτά που έδειξε στους επτά αγώνες των Adidas Next Generation Tournaments (MVP στη Λιουμπλιάνα), έπεισε ότι μπορεί να διεκδικήσει έναν ρόλο ακόμη και στην ανδρική ομάδα της Ρεάλ. Undersized σέντερ των 204 εκατοστών, ο Εντιαγέ είχε 14.6 πόντους από 57% στο δίποντο, 30% στο τρίποντο και 67% στις βολές, 9.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και σχεδόν ένα μπλοκ, μαζί με 20 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 26 λεπτά στη διοργάνωση. Πήγε κι αυτός στο τελικό τουρνουά για να το κατακτήσει, όμως η ήττα από τη Μέγκα σόραρε τη Ρεάλ και του στέρησε την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο και το MVP.

Ο Εντιαγέ είναι ένας ευέλικτος ψηλός με έφεση στο ριμπάουντ, μπορεί να φτιάξει ένα αξιόπιστο περιφερειακό σουτ (είχε 5/7 τρίποντα στο προκριματικό τουρνουά και 1/13 στο τελικό τουρνουά στο Βελιγράδι), αυτή ήταν η τρίτη του χρονιά στα Adidas Next Generation Tournaments και πλέον πρέπει να κάνει το βήμα προς τα εμπρός. Κι αν δεν το κάνει στη Ρεάλ, θα πρέπει να βρει μια ομάδα που θα του δώσει χώρο και χρόνο συμμετοχής για να ωριμάσει παίζοντας σε υψηλότερο επίπεδο. Δεν είναι το πιο φανταχτερό όνομα ή ο πιο φαντασμαγορικός παίκτης που είδαμε φέτος, σίγουρα όμως έχει ένα πολύ καλό πακέτο που μας κάνει να αισθανόμαστε σίγουροι ότι θα τον βλέπουμε τα επόμενα χρόνια και θα απολαμβάνουμε το παιχνίδι του.

Ματέο Βιζιντίν

Ο MVP του τουρνουά της Πάτρας, είναι 18 ετών, έχει ύψος 1μ.90 και είναι ένας καταπληκτικός πλέι μέικερ που κάνει τα πάντα στο παρκέ. Σκοράρει, παίζει απίθανη άμυνα πάνω στη μπάλα, είναι εντυπωσιακός κλέφτης, αξιόλογος δημιουργός, δεν κάνει το εύκολο λάθος, μπορεί να παίξει 40 λεπτά με την ίδια ένταση. Ο Βιζιντίν έκλεισε τη σεζόν με 20 πόντους (55% στο δίποντο, 31% στο τρίποντο, 64% στις βολές), 4.1 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ, 4.6 κλεψίματα και 22.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 34:06, άγγιξε δηλαδή το 20/5/5/5 που δεν ήταν και τόσο μακρινό και περιμένει μια ευκαιρία για να παίξει σε ανδρικό επίπεδο, σε κάποια ομάδα που θα τον εμπιστευθεί και θα επενδύσει στο ταλέντο του.

Ήπιος χαρακτήρας, καλός συμπαίκτης, μοιάζει με σφουγγάρι που συγκεντρώνει πληροφορίες, ήρεμη δύναμη στον αγωνιστικό χώρο, δεν ασχολείται με τίποτα πέρα από την επόμενη επίθεση της ομάδας του και την επόμενη άμυνα πάνω στη μπάλα. Πιέζει σε όλο το γήπεδο, θυμίζει σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού του Αλέξανδρο Νικολαΐδη, είναι όμως συνολικά ανώτερος μπασκετμπολίστας, πιο πλήρης και πιο κοντρολαρισμένος. Με την Στελατσούρα έκανε σπουδαίες εμφανίσεις, με την ανδρική ομάδα στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας δεν έχει ανάλογα νούμερα, είναι όμως ένας πολύ ελκυστικός πόιντ γκαρντ που απλά πρέπει να μπει σε μια κατάσταση η οποία θα ταιριάζει στον αγωνιστικό του χαρακτήρα.

Κιμανί Ουινσού

Η Βιλερμπάν δεν έχει ένα, αλλά τουλάχιστον τρία πολύ μεγάλα ταλέντα. Ο Κιλιάν Μαλουαγιά (16 ετών, 1μ.98) ήταν ο MVP του προκριματικού τουρνουά του Βελιγραδίου, ο Ζακαρί Ρισασέ (17 ετών, 2μ.04) είναι αυτός που παρακολουθεί η Ευρώπη και το NBA, ο Κιμανί Ουινσού (18 ετών, 1μ.96) είναι όμως ο πιο έτοιμος απ' όλους για να σταθεί σε ανδρικό επίπεδο. Δύσκολα θα τον δούμε να κυνηγάει το αμερικανικό όνειρο, είναι παίκτης που έχει το πακέτο για να φτιάξει καλό όνομα στην Ευρώπη και μετά από το μέτριο τουρνουά που είχε κάνει τον Φεβρουάριο στο Βελιγράδι, γύρισε για να κάνει θραύση στην τελική φάση.

Ο Ουινσού είχε 14 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2.5 κλεψίματα και 24.2 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 29:18 σε τέσσερις αγώνες στη Ράνκο Ζεράβιτσα Χάλα, έδειξε καλύτερος συμπαίκτης, λιγότερο γκρινιάρης σε σχέση με αυτό που είδαμε τον Φεβρουάριο και σαφώς πιο παραγωγικός σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού. Έχει πάρει αγώνες με την ανδρική ομάδα της Βιλερμπάν και μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό κομμάτι του ροτέισον ακόμη και από την επόμενη σεζόν. Καλός αθλητής, υψηλός δείκτης νοημοσύνης, από τους μπασκετμπολίστες που σου αρέσει να παρακολουθείς.

Μίρο Λιτλ

Τι περίπτωση παίκτη... Σωματικά μοιάζει με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ και όταν τον βλέπεις να γεμίζει την στατιστική του με παρόμοιο τρόπο, αναρωτιέσαι ποιο είναι το ταβάνι του. Ο 18χρονος πόιντ γκαρντ της Ακαδημίας Ελσίνκι είναι μια απίστευτη περίπτωση αθλητή, είχε 23 πόντους, 8.2 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ και 23.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 31:44 στο τουρνουά της Πάτρας και ενώ έχει αποφασίσει να παίξει στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ την περίοδο 2023/24, την μεθεπόμενη δηλαδή, θα αγωνιστεί την επόμενη στο High School Sunrise Christian. Μέχρι τα 20 θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, με την ελπίδα το καλοκαίρι του 2024 να γίνει draft και να ξεκινήσει το όνειρο του NBA.

Ο Λιτλ θα μπορούσε να βγάλει από τώρα χρήματα στην Ευρώπη, να παίξει σε κάποια ομάδα του Basketball Champions League ή του EuroCup, όμως φαίνεται πως στο μυαλό του υπάρχει μόνο ένα σενάριο. Αυτό που θα τον βάλει στην καλύτερη Λίγκα του κόσμου, δίπλα στους κορυφαίους μπασκετμπολίστες. Ο τρόπος με τον οποίο έπαιξε στο τουρνουά της Πάτρας εντυπωσίασε όσους παρακολούθησαν τους αγώνες της Ακαδημίας Ελσίνι, της οποίας ηγείται ο Χάνο Μότολα, ήταν μακράν του δεύτερου ο πιο συμπαθής παίκτης της διοργάνωσης και εκείνος που έβγαλε τις περισσότερες φωτογραφίες και υπέγραψε τα περισσότερα αυτόγραφα. Προσγειωμένος, ισορροπημένος και καλός εργάτης, πιστεύουμε ότι τη σεζόν 2024/25 θα έχει ρόλο στο NBA.

Παούλιους Μουράουσκας

Ο κορυφαίος παίκτης της Ζάλγκιρις, που για ένα καλάθι έχασε την ευκαιρία να πάρει το τουρνουά της Λιουμπλιάνα και να βρεθεί στην τελική φάση του Adidas Next Generation Tournament. Ο 18χρονος ψηλός (2μ.04) της ομάδας του Κάουνας έκανε θραύση στη Σλοβενία, είχε 18 πόντους από 62% στο δίποντο, 54% στο τρίποντο και 64% στις βολές, είχε επίσης 13 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 1.8 μπλοκ και 26.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης παίζοντας 27:39 ανά αγώνα. Απίθανα νούμερα σε αυτόν τον χρόνο, από έναν παίκτη που σίγουρα θα δούμε την επόμενη σεζόν να παίρνει συμμετοχές με την ανδρική ομάδα της Ζάλγκιρις.

Οι Λιθουανοί ηττήθηκαν με 61-60, με τον Μουράουσκας να βάζει μεγάλο σουτ για να μειώσει στον πόντο (60-59) στα 32", να παίρνει στη συνέχεια δύο αμυντικά ριμπάουντ, αλλά όχι και την μπάλα για το σουτ της νίκης. Αυτή ήταν η τέταρτη σεζόν του στη διοργάνωση και η τελευταία πριν από το ανδρικό επίπεδο.

Ζακ Περίν

Θα γίνει 18 στις 30 Αυγούστου, ήδη όμως φαίνεται η ποιότητα και η κλάση του. Ο Γάλλος των 207 εκατοστών είναι ένας mobile σέντερ, που παίζει με αποφασιστικότητα κοντά στο καλάθι, έχει σουτ από μέση απόσταση, είναι αξιόλογος ριμπάουντερ και καλός χαρακτήρας. Στο προκριματικό τουρνουά του Βαρέζε ο Ζακ Περίν είχε δύο μεγάλες εμφανίσεις απέναντι στην Ακαδημία Βαρέζε (19 πόντοι, 9/10 δίποντα, 12 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 32 ranking σε 24:42) και στην Μπανταλόνα (23 πόντοι, 9/14 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/5 βολές, 13 ριμπάουντ, 26 ranking σε 37:16), στο τελικό τουρνουά στο Βελιγράδι δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός, ήταν όμως αρκετά μόνος στη θέση καθώς ο Σαμίτ Γιγκίτογλου δεν πήρε αρκετό χρόνο.

Ο Περίν ανήκει στην Αντίμπ, ομάδα που συμμετείχε φέτος στην Α2 Γαλλίας, δεν πήρε ευκαιρίες, όμως στην U21 είχε 21.6 πόντους, 10.8 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 59% στο δίποντο και 25 ranking ανά 29.7 λεπτά συμμετοχής σε 19 αγώνες. Οι ψηλοί ωριμάζουν πιο αργά, όμως ο Γάλλος έχει το ταλέντο και αν δουλέψει περισσότερο, μπορεί να φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δύσκολα θα τον δούμε, πάντως, στο NBA, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Το SPORT24 βρέθηκε στο Βελιγράδι, εκεί όπου η adidas, το αυθεντικό basketball brand, με moto το "Impossible is Nothing" έδωσε για ακόμα μία φορά την ευκαιρία στους νέους ταλαντούχους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες να βγουν στο προσκήνιο μέσω του adidas Next Generation Tournament.

TAGS ADIDAS NEXT GEN ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ