AUTO 2024

Ψηφιοποίηση ακόμα και της εικόνας του καθρέφτη στο αυτοκίνητο

SmartRearViewMirror
SmartRearViewMirror ΚΜ

Οι εξελίξεις στην αυτοκίνηση τρέχουν και δεν αφορούν μόνο στην ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης αλλά και όλες εκείνες τις τεχνολογίες που μας φέρνουν πολύ κοντά στο “μέλλον”.

Κάποτε το βλέπαμε ως φουτουριστικό στοιχείο σε πρωτότυπα μοντέλα και το θαυμάζαμε, ενώ τώρα ήρθε η ώρα που σε αρκετά αυτοκίνητο το απολαμβάνουμε. Η αντικατάσταση του παραδοσιακού καθρέπτη από οθόνη προβολής της εικόνας που λαμβάνει μία ή και περισσότερες κάμερες, είναι μια πραγματικότητα με την οποία βρίσκονται “αντιμέτωποι” αρκετοί αγοραστές αυτοκινήτου στον κόσμο.

SmartRearViewMirror
SmartRearViewMirror ΚΜ


Βλέπετε, δεν είναι ένας και μόνο ο κατασκευαστής που έχει προχωρήσει στη διάθεση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, που απευθύνεται προφανώς στους φίλους της αυτοκίνησης αλλά και της τεχνολογίας. Προσφέροντας αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα όπως είναι η υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας εικόνα κοντά στον οδηγό αλλά και η ορατότητα ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών -καιρικών ή φωτισμού- οι ψηφιακές οθόνες αντί για καθρέπτες, κερδίζουν σταθερά έδαφος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η χρήση τους -που σε πολλές χώρες απαγορεύεται ακόμα και σήμερα- στην Ιαπωνία έχει επιτραπεί από το 2016 και αυτό είναι ένα στοιχείο ακόμα που δικαιολογεί το γιατί την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας την “είδαμε” για πρώτη φορά από Ιάπωνα κατασκευαστή σε μοντέλο παραγωγής (Lexus). Σε μικρό χρονικό διάστημα είδαμε τη Honda αλλά και την Audi, να τοποθετούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία- αντικαθιστώντας του δύο εξωτερικούς καθρέπτες.

Αντίστοιχα, η Lexus και η Toyota, μας έφεραν την αντίστοιχη πρόταση “αντικατάστασης” του εσωτερικού καθρέπτη, με τη δεύτερη να πετυχαίνει και τη σημαντικότερη “εκλαΐκευση” της συγκεκριμένης τεχνολογίας, καθώς μετά το δημοφιλέστατο SUV RAV-4 τώρα είναι διαθέσιμη και στη νέα γενιά του C-HR. Δεν ξέρουμε αν όντως τελικά επικρατήσουν οι οθόνες που παίζουν το ρόλο του καθρέπτη.

Είναι από τις περιπτώσεις που το “εφέ” της τεχνολογίας, δεν δίνει και τόσο σημαντικό πρακτικό πλεονέκτημα σε πραγματικές συνθήκες, δεδομένου και της σημαντικής διαφοράς στο κόστος. Όπως και να έχει όμως, η αντικατάσταση ενός στοιχείου που έχει καθιερωθεί να θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για τον εξοπλισμό κάθε αυτοκινήτου, με ένα τεχνολογικό gadget, είναι σίγουρα μια ένδειξη πως την εξέλιξη τίποτα δεν τη σταματά.

SmartRearViewMirror
SmartRearViewMirror ΚΜ


Άλλωστε είναι πάντα ωραίο να έχεις επιλογές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα πρακτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η επιλογή του συνδυασμού κάμερας- οθόνης για την αντικατάσταση του εσωτερικού καθρέπτη. Η επιλογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας δίνει την καλύτερη λύση στην περίπτωση που στο πίσω κάθισμα υπάρχουν επιβάτες με μεγάλο ανάστημα και μπλοκάρουν την ορατότητα του οδηγού που χρησιμοποιεί παραδοσιακό καθρέπτη.

Επιπλέον, σημαντικό είναι πως στις περισσότερες εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας, υπάρχει δυνατότητα για zoom, δίνοντας έτσι καλύτερη εικόνα στον οδηγό. Τέλος, από την απουσία των συμβατικών εξωτερικών καθρεπτών, προκύπτει σημαντικό -σύμφωνα με τις εταιρείες- όφελος σε επίπεδο αεροδυναμικής αντίστασης του αμαξώματος.

TAGS AUTO 2024 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ