AUTO 2024

Με "όπλο" την ηλεκτροκίνηση θα δούμε να αλλάζουν τα πάντα στα αυτοκίνητα, ακόμα και η μορφή τους

Σχεδιασμός Ηλεκτροκίνηση
Σχεδιασμός Ηλεκτροκίνηση VOLVO

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση της αλλαγής από τους συμβατικούς τρόπους ανεφοδιασμού των αυτοκινήτων με τα υγρά καύσιμα σε εκείνους με τις πρίζες και τις μπαταρίες, που εκτός όλων των άλλων θα επιτρέψουν την τελείως διαφορετική προσέγγιση της σχεδίασης των αυτοκινήτων.

Οι επιβεβλημένες φόρμες, σύντομα θα αποτελούν παρελθόν και με την τεχνολογία να επιτρέπει όλο και περισσότερο την ενσωμάτωση των μπαταριών στο πλαίσιο, οι σχεδιαστές θα έχουν ελευθερίες χωρίς προηγούμενο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που κάνουν ήδη λόγο για αλλαγή του τρόπου που θα βλέπουμε τα αυτοκίνητα στο άμεσο μέλλον, καθώς από απλές “θέσεις για πέντε επιβάτες” θα γίνουν “προσωπικοί χώροι μετακίνησης”

Σχεδιασμός Ηλεκτροκίνηση
Σχεδιασμός Ηλεκτροκίνηση VOLVO


Ήδη αυτό που εισπράττουν οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά ως αμιγώς ηλεκτρικά, είναι ένα επίπεδο αυξημένης ευελιξίας που έχει να κάνει τόσο με τη χωροταξία που αφορά τους επιβάτες στην καμπίνα, όσο και τα μηχανικά μέρη. Ειδικά για τα τελευταία, η… απουσία κινητήρα και λοιπόν μηχανικών μερών, επιτρέπει τη χρήση διαφορετικών ημιαξονίων που με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη γωνία των τροχών στο “τέρμα” του τιμονιού εκατέρωθεν.

Σε ότι αφορά τη σχεδίαση, η “απελευθέρωση” συγκριτικά περισσότερου χώρου σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, επιτρέπει στους κατασκευαστές να αλλάξουν τελείως τη φόρμα του αυτοκινήτου και να προσφέρουν πλουσιότερους χώρους για επιβάτες, αντικείμενα και αποσκευές. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως ο κόσμος της αυτοκίνησης έρχεται μπροστά στην επέκταση της καινοτομίας που ακούει στο όνομα “frunk”.

The Volvo EM90
The Volvo EM90 VOLVO CARS


Είναι ο όρος που αφορά στο μπροστινό χώρο αποσκευών, που πολλοί κατασκευαστές ενσωματώνουν στα ηλεκτρικά τους μοντέλα. Είναι μια ακόμα περίπτωση νεοτερισμού που θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο “κοινός τόπος” όταν μιλάμε για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Εκτός από αυτό όμως, “επανάσταση” πρέπει να θεωρείται και η αναθεώρηση της εικόνας της καμπίνας στα αυτοκίνητα.

Πλέον, υπάρχουν κατασκευαστές που μιλούν ανοιχτά για χώρους διαβίωσης, άνετους και “ζεστούς”, με όρους οικιακού σαλονιού. Τα “κινούμενα σαλόνια” παρέχουν την απόλυτη άνεση και ευζωία με τα μέχρι τώρα “μέτρα και σταθμά”. Χάρη στο πλάτος της καμπίνας, στον μεγάλο χώρο για τα πόδια, καθώς και σε πλειάδα έξυπνων λύσεων αποθήκευσης, τα ηλεκτρικά μοντέλα του μέλλοντος (που προφανώς δεν θα ανήκουν στις σπορ κατηγορίες) θα προσφέρουν ένα ευρύχωρο εσωτερικό για όλους.

Σχεδιασμός Ηλεκτροκίνηση
Σχεδιασμός Ηλεκτροκίνηση VOLVO


Περιστρεφόμενα καθίσματα, ηχοσυστήματα που θα προσομοιάζουν συναυλιακούς χώρους με δυναμική πολλών χιλιάδων watt αλλά και ένα ψηφιακό περιβάλλον που θα προσφέρει όλες τις ανέσεις που θα μπορούσε να αναζητήσει κανείς στο σπίτι ή τον εργασιακό του χώρο, τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα αλλάξουν ολιστικά την προσέγγιση της αυτοκίνησης από το ευρύ κοινό.

TAGS AUTO 2024 ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ