EURO 2020

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αρχισκόρερ των Euro, ξεπέρασε τον Πλατινί

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει την ιστορική επίδοση που κατέρριψε στη διάρκεια του αγώνα με την Ουγγαρία, όντας πλέον ο αρχισκόρερ των Euro
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει την ιστορική επίδοση που κατέρριψε στη διάρκεια του αγώνα με την Ουγγαρία, όντας πλέον ο αρχισκόρερ των Euro TIBOR ILLYES/POOL VIA AP

Χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στην αναμέτρηση με την Ουγγαρία, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, αφήνοντας πίσω του τον Μισέλ Πλατινί. Τρίτος ο Άλαν Σίρερ.

Η μεγάλη, ιστορική το δίχως άλλο, στιγμή του Κριστιάνο Ρονάλντο ήρθε στη Βουδαπέστη. Στην πρεμιέρα της Πορτογαλίας με αντίπαλο την Ουγγαρία στο Euro 2020, ο 36χρονος επιθετικός βρήκε δύο φορές δίχτυα και άφησε πίσω την επίδοση του Μισέλ Πλατινί στην ιστορία του θεσμού.

Αρχικά ο σταρ της Γιουβέντους σκόραρε από την άσπρη βούλα του πέναλτι, κάνοντας το 2-0 για τη 'σελεσάο' του Φερνάντο Σάντος.

Κατόπιν, ολοκλήρωσε ιδανικά μια ατομική ενέργεια και διαμόρφωσε με εμφατικό τρόπο το τελικό αποτέλεσμα (3-0) για την κάτοχο του τροπαίου.

Με αυτά τα δύο γκολ ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 11 προσωπικά σε 22 παιχνίδια πέντε διαφορετικών διοργανώσεων (2004, 2008, 2012, 2016, 2020). Από την πλευρά του, ο Μισέλ Πλατινί είχε σκοράρε 9 φορές στο δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου από τη Γαλλία στη διοργάνωση του 1984. Ο εμβληματικός αρχηγός είχε αγωνιστεί φυσικά και στα 5 ματς των 'μπλε'.

Τρίτος της λίστας των κορυφαίων σκόρερ είναι (και παραμένει) ο Άγγλος Άλαν Σίρερ με 7 τέρματα. Ο μοναδικός που απειλεί στην παρούσα φάση τον 'CR7' είναι ένας άλλος Γάλλος, ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος σε 7 συμμετοχές έχει 6 γκολ.

Ο "CR7" έγινε μάλιστα ο γηραιότερος που σκοράρει τουλάχιστον δύο γκολ σε ένα ματς τελικής φάσης Euro (36 ετών, 130 ημερών) παίρνοντας το ρεκόρ από τον Αντρέι Σεβτσένκο που σε ηλικία 35 ετών και 256 ημερών είχε βρει δύο φορές το δρόμο προς τα δίχτυα με τη φανέλα της Ουκρανίας απέναντι στην Ελβετία στο Euro 20212.

Η πρώτη 10άδα των κορυφαίων γκολτζήδων έχει ως εξής:

Ονοματετεπώνυμο
Εθνικότητα Γκολ
Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία 11
Μισέλ Πλατινί Γαλλία 9
Άλαν Σίρερ Αγγλία 7
Αντουάν Γκριεζμάν Γαλλία 6
Ρουντ Φαν Νιστελρόι Ολλανδία 6
Πάτρικ Κλάιφερτ Ολλανδία 6
Γουέιν Ρούνεϊ Αγγλία 6
Τιερί Ανρί Γαλλία 6
Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς Σουηδία 6
Νούνο Γκόμες Πορτογαλία 6
TAGS EURO 2020 ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ