X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πώς θα ήταν τα Μουντιάλ του 2014 και του 2026 με 48 ομάδες

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει πλέον 48 ομάδες και ως εκ τούτου αλλάζουν πολλά. Πώς θα ήταν η διοργάνωση του 2014 με αυτήν τη μορφή και πώς θα είναι εκείνη του 2026; Πού θα βρισκόταν η Ελλάδα;

Η απόφαση της FIFA να αυξήσει τον αριθμό των φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο από 32 σε 48 αλλάζει πολλά από τα δεδομένα που υπήρχαν για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Η παγκόσμια ομοσπονδία προχώρησε σε αυτήν την κίνηση για την αύξηση των εσόδων του τουρνουά, ωστόσο μαζί αυξάνεται και το... μπέρδεμα με τον τρόπο διεξαγωγής.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι ομάδες από την Ευρώπη θα είναι 16, οι ομάδες από την Αφρική 8+1, από την Ασία άλλες τόσες, από τη Νότια Αμερική 6+1, από τη Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική 6+1 και από την Ωκεανία 1.

Εάν κάνουμε τη... μετατροπή στα δεδομένα που είχαμε στο τελευταίο Μουντιάλ, αυτό της Βραζιλίας, η εικόνα είναι κάπως έτσι:

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, πρωτοπόροι τέθηκαν οι κορυφαίες ομάδες του FIFA ranking συν τη διοργανώτρια Βραζιλία.

Από τους 16 ομίλους που προκύπτουν, προκρίνονται απευθείας οι δύο πρωτοπόροι και από εκεί και πέρα αρχίζει η νοκ άουτ φάση με 32 ομάδες.

Η Ελλάδα θα κληρωνόταν σε όμιλο μαζί με Ουρουγουάη και Ουζμπεκιστάν, με συνέπεια η πρόκριση να έμοιαζε αρκετά πιθανή.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η κατάταξη της FIFA για τη σχηματοποίηση ομίλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, με τις ΗΠΑ διοργανώτριες μιας και είναι το φαβορί, η κατάσταση θα ήταν κάπως έτσι:

Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει το όνομα της Ελλάδας, αφού η χώρα μας αυτήν τη στιγμή βρίσκεται μόλις στην 42η θέση της κατάταξης (Δεκέμβριος 2016) και 24 μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Παρ' όλα αυτά, τα προκριματικά δεν αλλάζουν μορφή και ως εκ τούτου, το παραπάνω παράδειγμα δεν σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα μπορεί να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ σε εννέα χρόνια, αν δεν βελτιώσει τη θέση της στο FIFA ranking.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οριστικό: Μουντιάλ με 48 ομάδες απ' το 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ