"Ενιαίος και αδιαίρετος" (ξανά)
Το SPORT 24 αναλύει την ανακοίνωση της Παναθηναϊκός Ενωτικής Κίνησης, κάνοντας αναδρομή στα διοικητικά του ''τριφυλλιού'' και στη φράση ''ενιαίος κι αδιαίρετος''
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ήθελε όσο τίποτα να αναλάβει τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, πράγμα το οποίο δεν έγινε και έστρεψε το ενδιαφέρον του στο τμήμα μπάσκετ. Είναι γεγονός ωστόσο, ότι ο νυν ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε βοηθήσει τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό οικονομικά, είτε με μεταγραφές, είτε με οποιουδήποτε άλλου είδους βοήθεια, αλλά η ΠΑΕ συστάθηκε από την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Από τότε ο Παναθηναϊκός, είναι η πιο υγιής ομάδα στην Ελλάδα, τόσο διοικητικά, όσο και οικονομικά, αλλά και οργανωτικά, ενώ το όνομα του συλλόγου στην Ευρώπη εδραιώθηκε τη δεκαετία του 80’. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό.
Παράλληλα όμως τα γεγονότα είχαν φέρει ένα μεγάλο πλήγμα στην έκφραση "ενιαίος και αδιαίρετος", όχι μόνο στον Παναθηναίκό, αλλά σε κάθε ελληνικό σύλλογο με ποδοσφαιρική επαγγελματική ομάδα, πράγμα που θα γινόταν πιο εύκολα αντιληπτό σε σημαντικό βάθος χρόνου.
Τα είκοσι πρώτα χρόνια οι σχέσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον κόσμο της ομάδας, αντιμετώπισε λίγα προβλήματα τα οποία κρυβόντουσαν στην σκιά των μεγάλων ευρωπαϊκών επιτυχιών της ομάδας, ενώ και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης που ουκ ολίγες φορές κοντραρίστηκε με τους οργανωμένους οπαδούς, διακρίθηκε από διαλλακτικότητα που εξομάλυνε τα πράγματα.
Η μετά Καπετάνιου εποχή
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αποφάσισε να φύγει από την προεδρεία του Παναθηναϊκού (2000) σε καιρούς δύσκολους για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο η ομάδα του Παναθηναϊκού είχε ταυτιστεί με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Τα τελευταία έντεκα χρόνια, ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός είναι μακριά από τους τίτλους, ενώ και οι ευρωπαϊκές επιτυχίες έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που δεν συνάδει με την ιστορία του συλλόγου και που κάνει τους φίλους της ομάδας να χάνουν την υπομονή τους, έχοντας έρθει πολλές φορές σε ανοικτή κόντρα με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ, Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Ίσως λοιπόν έχει έρθει το βάθος χρόνου που ανάφερα παραπάνω και που κάνει πλέον αντιληπτό το γεγονός ότι ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός δεν είναι ενιαίος και αδιαίρετος, καθώς κάθε ένα από τα επαγγελματικά τμήματα λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.
Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. ( Ερασιτέχνης), με πρόεδρο τον Θανάση Γιαννακόπουλο, ταλανίζεται από πολλά προβλήματα κυρίως οικονομικής φύσεως, που οδήγησαν ακόμα και στο κλείσιμο ιστορικών, για το σύλλογο και την χώρα, τμημάτων.
Το τμήμα μπάσκετ, με πρόεδρο τον Παύλο Γιαννακόπουλο, την τελευταία δεκαετία ζει στιγμές απαράμιλλης δόξας, ενώ και το ΤΑΠ βόλεϊ τα τελευταία χρόνια κάνει σταθερά βήματα προόδου με πρόεδρο τον Βλάση Σταθοκωστόπουλο.
Είναι αλήθεια ότι γύρω από το όνομα του Παναθηναϊκού, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής, υφίστανται ορισμένες κόντρες, οι οποίες δεν αρμόζουν στο όνομα του Παναθηναϊκού. Η γνωστή (οικονομικής υφής και σχέσης εξάρτησης) κόντρα ΠΑΕ-Ερασιτέχνη, η κόντρα ΠΑΕ-Οργανωμένων οπαδών, η κόντρα των (φίλα προσκείμενων στον Παναθηναϊκό) αθλητικών εφημερίδων μεταξύ τους, ή ακόμα και οι κόντρες μεταξύ οπαδών, δημιουργούν έναν συνεχή αρνητισμό που είναι ασύμφωνος με την έννοια της ενότητας και του αδιαίρετου του πιο ιστορικού συλλόγου στην Ελλάδα.
Στο προσκήνιο η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση
Μια μέρα μετά την ήττα-πλήγμα από τον αιώνιο αντίπαλο στο Καραϊσκάκη, η υπό δημιουργία Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση, με επικεφαλής τον Ανδρέα Βγενόπουλο, έρχεται να επαναφέρει το μότο " ενιαίος και αδιαίρετος", θέλοντας να το εφαρμόσει και στην πράξη, ενώ παράλληλα ζητά το "άνοιγμα" της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Όπου άνοιγμα η πρόσθεση της λέξης "πολυμετοχικός" στο ιστορικό μότο. Η έννοια πολυμετοχικός στην ουσία, δεν αναφέρεται μόνο στην οικονομική ενίσχυση της ομάδας, αλλά και στη δυνατότητα να συμμετέχουν περισσότεροι άνθρωποι στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων, ώστε να μην τις μονοπωλεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση, εμπεριέχοντας τη λέξη Ενωτική θέλει να συσπειρώσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού γύρω από την έννοια της χαμένης ενότητας και όλοι είναι σε αναμονή της συνέντευξης τύπου την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα αναλυθεί το σχέδιο της ΠΕΚ. Σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλεται η οικογένεια Βαρδινογιάννη, καθώς αναγνωρίζεται η συνεισφορά της όλα αυτά τα χρόνια.
Οι προτάσεις της ΠΕΚ
Αφήνονται όμως σαφείς αιχμές για τα δικαιώματα κυριότητας της ΠΑΕ, η οποία λειτουργεί περισσότερο σαν ανώνυμη εταιρεία, παρά σαν σύλλογος που σέβεται τα εκατομμύρια των οπαδών του. Για τον λόγο αυτό σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης δεν γίνεται αντιληπτή κάποια διάθεση εξαγοράς της ΠΑΕ, αλλά αντίθετα γίνεται λόγος για συνεργασία και διαλλακτικότητα.
Τα οφέλη από μια τέτοιου είδους συνεργασία, είναι αυτονόητο πως θα είναι και οικονομικά, καθώς στην ΠΕΚ θα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, πετυχημένοι επιχειρηματίες, φίλοι του Παναθηναϊκού, αλλά και άνθρωποι που το όνομα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομα του Παναθηναϊκού. Ανοικτό είναι άλλωστε και το άνοιγμα στην οικογένεια Γιαννακόπουλου, με σκοπό την καθολική ενότητα του Παναθηναϊκού σε όλα τα σπορ.
Μάλιστα, θέλοντας να χτυπήσει βαθιά στα πιο Παναθηναικά των συναισθημάτων, τόσο των δύο μεγάλων αρωγών οικογενειών, όσο και όλων των φίλων της ομάδας (με σκοπό την άμεση ανταπόκριση), ο Ανδρέας Βγενόπουλος προχωρά σε μια μορφή πίεσης, ώστε να φανεί ότι η υπάρχουσα κατάσταση στον (ποδοσφαιρικό κυρίως) Παναθηναϊκό... δεν πάει άλλο:
"Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι πάνω απ΄ όλα είναι Παναθηναϊκοί είναι αδιανόητο να μην ανταποκριθούν στην έκκλησή μας και να μην μας αφήσουν να βοηθήσουμε. Ο Παναθηναϊκός είναι όλων μας, είναι δικός μας και έφθασε η στιγμή όλοι μαζί να γυρίσουμε σελίδα για νέες μεγάλες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές επιτυχίες".
Τέλος, θέλοντας να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να προτάξει τα στήθια του προς όφελος και προστασία του Παναθηναϊκού, άφησε το καλύτερο για το τέλος, ασκώντας δριμεία κριτική προς τον Πέτρο Κόκκαλη, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Super League λίγο μετά τη λήξη του αγώνα κυπέλλου.
Εν κατακλείδι...
Είναι σίγουρο πως η δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης, δρομολογείται εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι μια ενέργεια που γίνεται εν βρασμώ ψυχής.
Η ανακοίνωση της ΠΕΚ ήρθε σε μια χρονική στιγμή που ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι πληγωμένος από την ήττα στο Καραϊσκάκη.
Είναι σημαντικό το πώς θα δεχτεί η πλειοψηφία του κόσμου του Παναθηναϊκού (στον οποίο επίσης γίνεται άνοιγμα) την κίνηση αυτή, καθώς για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται να την ενστερνιστεί η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της ομάδας.
Εδώ δημιουργούνται ερωτήματα, των οποίων οι απαντήσεις αναμένεται να κρίνουν πολλά σε ότι αφορά στο μέλλον του Παναθηναϊκού, την ώρα που είναι γνωστό πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν πωλείται.
-Πώς θα αντιδράσει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία βλέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση;
-Θα δεχόταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη να "ανοίξει" την ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν;
-Θα έλεγε ναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας και της πολυμετοχικότητας;
Μια κίνηση που έχει ως βάση την αγάπη για τον Παναθηναϊκό, αλλά και την συνεργασία όλων των πλευρών, θα λειτουργήσει μόνο προς όφελος της ομάδας, αρκεί να μείνουν έξω οι εγωισμοί και τα προσωπικά συμφέροντα.
Ωστόσο σημαντικά είναι και τα ερωτήματα που δημιουργούνται και από την άλλη πλευρά και τα οποία αναμένεται να απαντηθούν στην συνέντευξη τύπου η οποία είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη. Η σύσταση, η δομή, οι θέσεις και οι προτάσεις της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης θα επισημοποιηθούν και θα γίνουν γνωστές.
Εξάλλου απορίες δημιουργεί και η συνέντευξη του Ανδρέα Βγενόπουλου στο Παναθηναϊκό Τριφύλλι το Δεκέμβριο, στις οποίες δήλωνε θαυμαστής του Γιάννη Βαρδινογιάννη, ενώ αρνιόταν κάθε φήμη περί εμπλοκής του στα διοικητικά του Παναθηναϊκού, θεωρώντας πως δε θα μπορούσε να προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες.
Άραγε άλλαξε ρότα, όπως σωστά αναρωτήθηκε ο ρεπόρτερ του SPORT 24 Σωκράτης Μόσχος, ή απλά δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του;
Η ιστορία του Παναθηναϊκού γράφεται στο παρόν. Το αν θα επιτευχθεί το "ενιαίος και αδιαίρετος" θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Τα σπουδαια; Την επόμενη εβδομάδα!