X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΕΚ

ΑΕΚ: Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ, ένα ταξίδι ακόμη

Ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ με τη φανέλα της Πολωνίας @ 2019 BORIS GRDANOSKI / AP IMAGES

Ο πολυταξιδεμένος Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ προσθέτει στο διαβατήριο του έναν ακόμη επαγγελματικό προορισμό αποδεχόμενος την προοπτική του δανεισμού της ΑΕΚ για να ολοκληρώσει την τρέχουσα σεζόν και να φύγει έτσι, όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον πόλεμο.

Ο,τι έχει να κάνει με την ποδοσφαιροσύνη του Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ αποδεικνύεται από μια ματιά και μόνο στο βιογραφικό του. Τόσο απλά, τόσο κατανοητά, τόσο ξεκάθαρα.

Τα όσα συνοδεύουν την επαγγελματική πορεία του Πολωνού μέσου, ο οποίος έρχεται στα μέρη μας για να βγάλει τη σεζόν με τη φανέλα της ΑΕΚ ξεφεύγοντας από τον πόλεμο, διαμορφώνουν την μια ολότητα που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφενός επιβεβαιώνει πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και αφετέρου πως το περιτύλιγμα δεν είναι απλώς μια γαρνιτούρα, αλλά λέει πράγματα, προσθέτει, ενισχύει και αναδεικνύει.

Σκληραγωγημένος. Παιδί ακόμη, 12 χρονών ήταν που έφυγε από το σπίτι του προκειμένου να ενταχθεί σε ποδοσφαιρικό σχολείο. Δεν το πολυγούσταρε το τόπι, κατόπιν όμως παρότρυνσης και επιμονής του αδερφού του άρχισε να το κλωτσάει και δεν χρειάστηκε πολύ για να ξεχωρίσει και έτσι να καταλήξει από νωρίς στην ποδοσφαιρική εκπαίδευση.

Ευρυμαθής και ενδελεχής. Όπου και αν πήγε, όπου και αν αγωνίστηκε, επιδίωξε να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Πρωτίστως σε προσωπικό επίπεδο και μετά σε επαγγελματικό. Βασικό εργαλείο; Η γλώσσα. Ως επαγγελματίας ξεκίνησε στη Γαλλία (είχε ξεχωρίσει σε παιχνίδια των "μικρών" εθνικών ομάδων της Πολωνίας, ένας scout της Μπορντό τον καπάρωσε και τον πήγε στους Γιρονδίνους πριν καν ενηλικιωθεί).

Επτά χρόνια, τέσσερις διαφορετικές ομάδες, όλα τα επίπεδα. Από National (σ.σ. 3η κατηγορία) ως… ταβάνι, Παρί. Τα γαλλικά λοιπόν, πλέον, εφάμιλλα της μητρικής του. Πήγε στη Σεβίλλη. Έμαθε ισπανικά. Πέρασε ένα φεγγάρι από την Αγγλία. Έμαθε αγγλικά.

Πριν μάλιστα συμφωνήσει τότε με την Γουέστ Μπρομ ήταν ένα βήμα από τη μετακόμιση στη Serie A. Δεν έκατσε τελικά, τα ιταλικά όμως, έστω σε βασικό επίπεδο, έκατσε σε δύο μήνες και τα έμαθε, τουλάχιστον για να συνεννοείται. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Ρωσία. Έμαθε ρωσικά.

Παράλληλα, στο ξεκίνημα της καριέρας του στη Γαλλία, ολοκλήρωσε ένα διετές course στο Πανεπιστήμιο της Λιόν, πάνω στο αθλητικό μάνατζμεντ, που του επιτρέπει, αν το θελήσει να συνεχίσει την καριέρα του ως αθλητικός διευθυντής. Έκδηλο επίσης το γεγονός ότι πήρε το πτυχίο του για να ικανοποιήσει την επιθυμία του πατέρα του, ο οποίος πάντα τον… έπρηζε για ακαδημαϊκή μόρφωση και – όπως τη θεωρούσε – εξασφάλιση.

Αφοσιωμένος και πιστός. Με τη σύντροφό του τη Σέλια είναι ζευγάρι από το 2010. Άργησε βέβαια να την αποκαταστήσει, αλλά το έκανε τον Δεκέμβριο του 2019. Πλέον, είναι και επιχειρηματικοί συνεργάτες, όπως και με τον αδερφό του.

Προνοητικός. Με τη Σέλια και τον αδερφό του έχουν εδώ ανοίξει εταιρεία ένδυσης και υψηλής ραπτικής. Η μόδα, έτσι κι αλλιώς, είναι το μεράκι του. Το στιλ του ευδιάκριτο, ξεχωριστό, πάντα καλόγουστο (ίσως γι’ αυτό ακόμη και σήμερα με μαράζι λέει πως θα ήθελε να παίξει κάποια στιγμή στην Ιταλία).

Πριν δύο καλοκαίρια δαπάνησε πάνω από 1 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα μιας πατέντας, πάνω στην οποία δημιούργησε μια κατασκευαστική εταιρεία (3EStyle), η οποία ειδικεύεται στην γρήγορη κατασκευή κατοικιών, από το πρώτο τούβλο ως και την εσωτερική του διακόσμηση.

Το επιχειρηματικό του portfolio επεκτείνεται με μια σειρά ενεργειακών τροφών, ποτών και συμπληρωμάτων διατροφής, την BioGol. Ήδη λοιπόν, όπως αποδεικνύεται, πολυσχιδής η δραστηριότητά του Κριχόβιακ που ουσιαστικά εξασφαλίζει και εκείνη για την επόμενη του ποδοσφαίρου επαγγελματική του μέρα.

Ταξιδευτής. Ποδοσφαιρικά έχει γυρίσει την Ευρώπη απ’ άκρη σ’ άκρη. Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Ρωσία. Κάτι που προφανώς πυροδότησε και την ταξιδιωτική του μανία. Δεν χάνει ευκαιρία να ταξιδεύει. Παντού. Οπουδήποτε, σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Ο προσωπικός του λογαριασμός στο Instagram θυμίζει ταξιδιωτικό οδηγό.

Ηγέτης. Δύο χρόνια έμεινε στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», πρόλαβε να χριστεί αρχηγός της Σεβίλλης. Το περιβραχιόνιο, έτσι κι αλλιώς, το είχε από τα μικράτα του στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Πολωνίας και – εννοείται – το μοιράζεται στην πρώτη ομάδα με τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Αρχηγός στη Λοκομοτίβ Μόσχας, αρχηγός και στην Κράσνονταρ.

Η ηγετική του φυσιογνωμία φάνηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις. Δεν περίμενε καμία απόφαση των αρχών του διεθνούς ποδοσφαίρου. Ήταν ο ίδιος που ουσιαστικά ζήτησε να μην μείνει στην Κράσνονταρ και στη Ρωσία, ήταν ο ίδιος που πρώτος μεταξύ των μη Ρώσων συμπαικτών του, ξεκαθάρισε πως δεν θα συνέχιζε για όσο διαρκούσε ο πόλεμος και πάνω στη δική του επιθυμία συντάχθηκαν και οι αντίστοιχες των "λεγεωνάριων" συμπαικτών του, που ουσιαστικά ανάγκασαν τη διοίκηση των «ταύρων» να την ικανοποιήσει χωρίς περαιτέρω συζητήσεις, παύοντας τα συμβόλαια τους ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Καλοκαιρινή αναζήτηση, ανοιξιάτικη ευκαιρία

Ποδοσφαιρικά, τα πεπραγμένα, το βιογραφικό, οι παραστάσεις και η διαδρομή του, απόλυτα ενδεικτικές της ποιότητάς του. Μέσος που γεμίζει τον χώρο ευθύνης του. Τόσο με το παράστημά του (1.87) όσο και την αντίληψή του.

Δυναμικός, επιθετικός, αποφασιστικός, με εξαιρετική τεχνική και ικανοποιητική ταχύτητα για τα δεδομένα του κορμιού και της θέσης του, ιδανικός στο να πάρει την πρώτη πάσα από την άμυνα και από εκεί να ορίσει το παιχνίδι (διόλου τυχαίο πως στην εθνική Πολωνίας φορούσε το 10…).

Ένας, για να μιλήσουμε σε… κατανοητούς όρους Football Manager, deeplying playmaker, έχοντας όμως και την ευχέρεια βάσει αγωνιστικών χαρακτηριστικών να αξιοποιηθεί – αν και εφόσον χρειαστεί και συνήθως ικανοποιητικά - και ως κεντρικός αμυντικός.

Κοντολογίς, ο τύπος ποδοσφαιριστή που έψαχνε η ΑΕΚ από το περασμένο καλοκαίρι, δεν της βγήκε – προφανώς – στην επιλογή του Νταμιάν Λε Ταλέκ, αλλά το αγωνιστικό προφίλ και background του Κριχόβιακ, ικανοποιεί απόλυτα (πάντα σε θεωρητικό επίπεδο) τις σχετικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένη αγωνιστική ανάγκη της Ενωσης.

Στα 24 του πήρε και το σχετικό, πρώτο … ISO, επιλεγμένος από τον κορυφαίο αθλητικό διευθυντή των ημερών μας, τον Μόντσι, ο οποίος και τον έφερε στη Σεβίλλη. Κατέκτησε δύο διαδοχικά Europa League (2015-16), αναδείχτηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της La Liga την πρώτη του σεζόν και στις κορυφαίες του Europa League και στις δύο και ουσιαστικά «ανάγκασε» τον Ουνάι Εμερι, με το που πήγε στην Παρί να απαιτήσει την αγορά του και τους Άραβες των Παριζιάνων να πληρώσουν 30 εκατ. ευρώ για να την πραγματοποιήσουν.

Δεν δούλεψε. Άλλοι και άλλοι έχουν αποτύχει στο σαθρό και σε επισφαλή θεμέλια χτισμένο, ποδοσφαιρικά, οικοδόμημα των πρωτοπόρων της Ligue 1, εντάχθηκε στην σχετική αλυσίδα έστω και ύστερα από μόνο μία σεζόν και σίγουρα με λεζάντα που δεν (του) άξιζε – ή καλύτερα ήταν υπερβολικά πρόωρη και ορμώμενη από το κόστος της αγοράς του -, αφού χαρακτηρίστηκε ως μια από τις χειρότερες μεταγραφές εκείνης της χρονιάς (2016-17) σε ολάκερο το σαμπιονά.

Πήρε τζούρα από Premier League, με τον δανεισμό του στην Γουέστ Μπρομ, ο υποβιβασμός όμως της οποίας (2018) ουσιαστικά επίσπευσε την αλλαγή σκηνικού και επιπέδου. Ακολούθησε λοιπόν νέος δανεισμός στη Λοκομοτίβ, η οποία καταβάλλοντας το συμφωνηθέν buyout – 10 εκατ. ευρώ – τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2019.

Με δύο Κύπελλα Ρωσίας και ένα Σούπερ Καπ αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι από τη Μόσχα ώστε να αποτελέσει τον πυλώνα του κέντρου της Κράσνονταρ, υπογράφοντας το συμβόλαιο της ζωής του, έναντι 3 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μπόνους, ενώ δύο συμμετοχές σε τελική φάση Euro (2016, 2020) και μια σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2018), διανθίζουν το ποδοσφαιρικό παλμαρέ του.

Ο πόλεμος δεν (του) άφησε περιθώρια. Κρούσεις, άλλες, είχε. Να πάει στην Ισπανία, στη Γερμανία και αλλού, πιο… εξωτικά. Το ακαθόριστο όμως – πέραν του καλοκαιριού - στάτους που υπάρχει για τους ποδοσφαιριστές που φεύγουν πλέον από τη Ρωσία και η έστω και όχι επισήμως διατυπωμένη και εκφρασμένη απροθυμία (sic) των κατά τόπους ευρωπαϊκών ομοσπονδιών να ξεκαθαρίσουν το πλαίσιο, δεν μετέτρεψε αυτές τις κρούσεις σε σαφείς, ξεκάθαρες προτάσεις, έστω και με ορίζοντα καλοκαιριού.

Κάπως έτσι προέκυψε η δυνατότητα, η ΑΕΚ την εκμεταλλεύτηκε, προφανώς με κόστος σημαντικό – όσα για παράδειγμα εισπράττει ο Λε Ταλέκ για όλη την χρονιά, θα εισπράξει κοντά ο «Κρι» μόνο για τους δύο ουσιαστικά μήνες που θα αγωνιστεί στην Ένωση – αλλά είναι από τις περιπτώσεις που δικαιολογεί (και δικαιολογείται) υπέρβαση.

Ακόμη και για δύο μήνες. Ποιος ξέρει άλλωστε τι μπορεί να προκύψει αφότου περάσουν.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ THE SPORTS ECONOMIST
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ