X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ

NBA, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης στο μικροσκόπιο: Οι 7 ημέρες και οι 4 αγώνες με τους Θάντερ

2022 AP PHOTO/ASHLEY LANDIS

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το 7ήμερο και τους 4 αγώνες του Γιώργου Καλαϊτζάκη στους Θάντερ Τα ενθαρρυντικά σημάδια, το σπάνιο χάρισμά του που εξακολουθεί να είναι το όπλο του και τα ψεγάδια του. 

Ήταν 5 απριλίου όταν ο Γιώργος Καλαϊτζάκης υπέγραψε 10ήμερο συμβόλαιο με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, οι οποίοι του έδωσαν “προαγωγή” από την θυγατρική τους ομάδα στην G-League. Επτά ημέρες και τέσσερις αγώνες αργότερα, η σεζόν ολοκληρώθηκε για τον Κρητικό γκαρντ, ο οποίος άφησε θετικά δείγματα.

Παίζοντας σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, όπου οι Θάντερ πρακτικά παρέταξαν στα τέσσερα τελευταια παιχνίδια τους μία ομάδα G-League συν τον Αϊζάια Ρόμπι, ο Καλαϊτζάκης προσπάθησε να ξεχωρίσει. Και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερε.

Στους 4 αγώνες που πήρε μέρος ο Κρητικός γκαρντ, είχε 17.5 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 3 αίστ, 2.5 κλεψίματα και 4 λάθη μέσο όρο με 46.4% στα σουτ, 36.4% στα τρίποντα και 47.6% στις βολές σε 41 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Κόντρα στους Λέικερς έκανε μάλιστα ρεκόρ καριέρας με 25 πόντους, βοηθώντας να γραφτεί ιστορία για το ελληνικό μπάσκετ, που είδε για πρώτη φορά 3 Έλληνες να έχουν +20 πόντους έστω σε ένα ματς την ίδια σεζόν.

Γενικά, θα έλεγε κανείς ότι δεν ήταν καθόλου άσχημη η εικόνα του Καλαϊτζάκη, δεδομένου και των συνθηκών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Ας δούμε όμως πώς μεταφράζονται αυτά από τα αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout.

Το Shot Chart του και τα καλά τελειώματα

Παίζοντας κυρίως στις “πλάγιες” θέσεις (ως σούτινγκ γκαρντ και ως σμολ φόργουορντ), ο Καλαϊτζάκης βρέθηκε κάποιες φορές με την μπάλα στα χέρια, που είναι θεωρητικά από τα δυνατά του σημεία. Δεδομένου όμως ότι οι πόιντ γκαρντ των Θάντερ είχαν στο μυαλό τους κυρίως την δική τους δημιουργία, συχνά ο διεθνής γκαρντ κλήθηκε όταν το παιχνίδι πήγαινε στο πέντε εναντίον πέντε να εκτελεί σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση).

Κοινώς χρειάστηκε να εστιάσει στο κομμάτι του παιχνιδιού του που ξέρει ότι πρέπει να δουλέψει για να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Και η αλήθεια είναι ότι έδειξε καλά σημάδια. Τα συνολικά 8/22 τρίποντα του Καλαϊτζάκη που μεταφράζονται σε ποσοστό 36.4% είναι ένα οριακά καλό νούμερο. Το ενθαρρυντικό όμως για αυτόν ήταν ότι είχε 6/14 τρίποντα σε καταστάσεις Catch and Shoot (42.8%). Το δείγμα σίγουρα είναι μικρό (μόλις 4 αγώνες) και ενδεχομένως παραπλανητικό. Εντούτοις είναι ένα καλό σημάδι για τον διεθνή γκαρντ. Το δε Shot Chart πάντως είναι ενδεικτικό του στυλ παιχνιδιού που χρειάστηκε να παίξει.

Το Shot Chart του Γιώργου Καλαϊτζάκη στους 4 αγώνες που φόρεσε την φανέλα των Θάντερ INSTAT SCOUT

Παρατηρώντας κάποιος το Shot Chart του διεθνή γκαρντ, μπορεί να προσέξει ότι σε γενικές γραμμές η λογική που ακολουθήθηκε ήταν είτε να σουτάρει πίσω από την γραμμή των 7.25 μέτρων, είτε να πάει προς το καλάθι. Το πραγματικά ενθαρρυντικό για τον Καλαϊτζάκη ήταν ότι σούταρε με ποσοστό 67% στο "ζωγραφιστό", όταν ο μέσος όρος στο NBA σε αυτά τα σουτ είναι στο 59%. Τα τελειώματα είναι ένα από τα καλά σημεία του διεθνή γκαρντ, ο οποίος με τα μακριά του χέρια και την επαφή που έχει με το καλάθι μπορεί να είναι παραγωγικός σε αυτό το κομμάτι.

Έτσι σκόραρε σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια

Παίζοντας ένα ελεύθερο στυλ παιχνιδιού, ο Καλαϊτζάκης είχε την άνεση να δοκιμάσει κάποια πράγματα. Άλλα του βγήκαν και άλλα όχι, κάτι που φαίνεται και από τους τρόπους που εκδήλωσε τις επιθέσεις του. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Καλαϊτζάκης εκδήλωσε επιθέσεις και σκόραρε ως εξής:
Catch and Shoot (σουτ από στάση): 4.5 πόντοι σε 3.3 κατοχές ανά αγώνα (1.29 πόντοι ανά κατοχη)
Transition (καταστάσεις αιφνιδιασμού): 4.3 πόντοι σε 3.5 κατοχές ανά αγώνα (1.21 πόντοι ανά κατοχή)
Catch and Drive (υποδοχή της μπάλας στην περιφέρεια και διείσδυση ή σουτ): 1.8 πόντοι σε 2.8 κατοχές ανά αγώνα (0.64 πόντοι ανά κατοχή)
Cuts (κοψίματα προς το καλάθι): 2.8 πόντοι σε 2.3 κατοχές ανά αγώνα (1.22 πόντοι ανά κατοχή)
Isolation (ένας εναντίον ενός): 1.8 πόντοι σε 2.3 κατοχές ανά αγώνα (0.78 πόντοι ανά κατοχή)
Pick and Roll που ήταν χειριστής της μπάλας: 0.3 πόντοι σε 1.5 κατοχές ανά αγώνα (0.17 πόντοι ανά κατοχή)

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί δείχνουν αρκετά. Επιβεβαιώνουν για αρχή ότι ο Καλαϊτζάκης είναι πολύ καλός στο ανοιχτό γήπεδο και κινείται εξαιρετικά χωρίς την μπάλα. Δείχνουν μία προοπτική σε καταστάσεις Catch and Shoot (αν και θέλει ακόμα δουλειά σε αυτό). Δείχνουν βέβαια και ότι ο διεθνής γκαρντ αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες όταν κλήθηκε να δημιουργήσει για τον εαυτό του, που θεωρητικά είναι το δυνατό του σημείο. Είναι άλλο όμως να δημιουργεί κάποιος στα ευρωπαϊκά παρκέ και άλλο στο NBA.

Για ακόμα μία φορά πρέπει να τονιστεί βέβαια ότι το δείγμα είναι μικρό. Ο Καλαϊτζάκης βρέθηκε στο παρκέ με παίκτες που είχε αγωνιστεί από ελάχιστα ως καθόλου στην ίδια ομάδα, ενώ δεν υπήρχε συνοχή στο σύνολο των Θάντερ. Ακόμα κι έτσι, όπως τονίζονται τα θετικά, πρέπει να τονιστούν και τα αρνητικά.

Το χάρισμα που τον ακολουθεί ακόμα

Από το ντεμπούτο του με τους Μπακς στο Summer League του Λας Βέγκας το περασμένο καλοκαίρι, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης είδε ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του μεταφράζεται και στο NBA: Το χάρισμά του να κερδίζει φάουλ. Στους 4 αγώνες που πήρε μέρος, ο Καλαϊτζάκης κέρδισε συνολικά 15 φάουλ, ήτοι 3.8 ανά αγώνα. Την φετινή σεζόν στο NBA μόλις 41 παίκτες κέρδιζαν περισσότερα από 3.8 φάουλ ανά αγώνα.

Δεν λέει κανείς ότι ο Καλαϊτζάκης ανήκει στους κορυφαίους του είδους σε αυτόν τον τομέα. Είναι ωστόσο σαφές ότι ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού εξακολουθεί να έχει την σπάνια ικανότητα να ψάχνει - και ενίοτε να δημιουργεί - την επαφή, πηγαίνοντας στις βολές. Το ποσοστό του βέβαια στις βολές σε αυτούς τους τέσσερις αγώνες (μόλις 47.6% σε 5.3 προσπάθειες ανά αγώνα) είναι ανησυχητικό. Δεδομένου όμως ότι στους 31 αγώνες που αγωνίστηκε στην G-League σούταρε με 80% από την γραμμή των βολών, αυτό αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας.

Ένα καλό φινάλε σε μια ιδιαίτερη σεζόν

Ο Καλαϊτζάκης είδε μία ιδιαίτερη σεζόν να ολοκληρώνεται. Επιλέχθηκε στο NBA Draft από τους πρωταθλητές Μπακς. Πήρε παιχνίδια με αυτούς στην κανονική περίοδο. Έμεινε ελεύθερος για χάρη του Γουέσλι Μάθιους. Επέστρεψε στην G-League. Κέρδισε μία θέση στο ρόστερ των Θάντερ για το φινάλε της σεζόν. Και έκλεισε με θετικό βαθμό την χρονιά.

Συνυπολογίζοντας και τους 9 αγώνες που έπαιξε με τους Μπακς, το φινάλε της χρονιάς βρήκε τον Καλαίτζάκη να κλείνει την πρώτη σεζόν του στο NBA έχοντας 6.6 πόντους, 1.6 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.8 κλεψίματα και 1.5 λάθος μέσο όρο με 46.3% στα σουτ, 38.5% στα τρίποντα και 46.7% στις βολές σε 16.5 λεπτά συμμετοχής σε 13 παιχνίδια (4 ως βασικός). Στο πρωτάθλημα της G-League από την άλλη πλευρά είχε 10.1 πόντους, 3.9 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 2.1 λάθη μέσο όρο σε 19 λεπτά συμμετοχής.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι κρύβει το μέλλον του Καλαϊτζάκη. Είναι δεδομένο ότι ο ίδιος έχει ως πρώτο στόχο το NBA. Και θα έχει ως βασικό επιχείρημα τους τέσσερις τελευταίους αγώνες της σεζόν, όπου έδειξε μέρος των δυνατοτήτων του. Όπως και να έχει, οι επόμενες αποφάσεις του διεθνή γκαρντ για το μέλλον του θα έχουν πολύ ενδιαφέρον.

TAGS ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ NBA ΗΠΑ ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ ΘΑΝΤΕΡ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ