Νικολάκης: "Νικήσαμε τα χειρουργεία και πήραμε τον τίτλο"
Ο προπονητής του Ολυμπιακού στο γυναικείο βόλεϊ, Γιάννης Νικολάκης, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Fever pitch" με τους Θέμη Καίσαρη και Σταύρο Γεωργακόπουλο, και μίλησε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας από τις "ερυθρόλευκες".
Στην εκπομπή "Fever pitch" με τους Θέμη Καίσαρη και Σταύρο Γεωργακόπουλο στον Sport24 Radio 103,3, φιλοξενήθηκε ο προπονητής του Ολυμπιακού στο γυναικείο βόλεϊ, Γιάννης Νικολάκης, και μίλησε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας από τις "ερυθρόλευκες".
Αναλυτικά όσα είπε ο τεχνικός του Ολυμπιακού:
Για την επιτυχία του Ολυμπιακού: “Έπαιξε ρόλο η σωστή οργάνωση από πλευράς διοίκησης και παρότι η ομάδα ήταν να την πετάξουν από την κορυφή, εκείνη τα κατάφερε και παρέμεινε”.
Για τα ντέρμπι: “Πάντα οι αγώνες Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είναι πολύ σημαντικοί και υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον κόσμο και τους αθλητές. Το λένε στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο. Ήμασταν φαβορί στους τελικούς, αλλά η ήττα με 3-0 στο δεύτερο ματς, έφερε προβληματισμό. Τελικά δίκαια κατακτήσαμε το πρωτάθλημα”.
Για την ατμόσφαιρα με τον Παναθηναϊκό: “Ήταν πολύ δύσκολος ο τελευταίος τελικός, έπρεπε να υπερβάλλουν εαυτούς τα κορίτσια και γι” αυτό είπα ότι έπαιξαν σαν άντρες. Ήταν δύσκολες οι συνθήκες”.
Για τη συμπεριφορά των οπαδών: “Δυστυχώς, μεταφέρονται οπαδοί από το ποδόσφαιρο σε όλα τα αθλήματα. Είναι δύσκολη εποχή, ο κόσμος εκτονώνεται. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και σκάκι να παίξουνε υπάρχει φανατισμός. Υπάρχουν όμως και όρια. Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία κάνει focus σε αυτό το κομμάτι. Δεν μπορεί να είναι περισσότεροι οι αστυνομικοί από τον κόσμο μέσα στο γήπεδο. Πως να μεγαλώσουμε παιδιά όταν βιώνουν τέτοιες καταστάσεις”.
Για τον κόσμο του Ολυμπιακού: “Ήταν καταπληκτικός και πέρυσι και φέτος. Στον τρίτο τελικό χάναμε με 2-1 σετ και ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο. Μας έδωσε ώθηση για να γίνει η ανατροπή. Και μας βοήθησε αυτό στον τελευταίο τελικό. Ο κόσμος χρειάζεται να είναι πιο κοντά”.
Για το κλειδί της επιτυχίας: “Η στήριξη της διοίκησης ήταν σημαντική. Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά, το Σεπτέμβριο είχαμε τα χειρουργεία με τις Κοσμά, Κωνσταντίνου και μετά τη Βλαχάκη. Ήρθε η Νέσοβιτς και νωρίτερα, τον Οκτώβριο, η Βέσοβιτς. Μπορέσαμε με υπομονή και επιμονή, χωρίς πανικό, να φτάσουμε στην κατάκτηση του τίτλου”.
Για τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας σε μια ομάδα: “Με ενδιαφέρει η χημεία της ομάδας να είναι καλή. Να ταιριάζει το concept με τη φιλοσοφία της ομάδας και της διοίκησης”.
Για την επόμενη σεζόν: “Ακόμη η ομάδα πανηγυρίζει, όλα είναι νωπά, οπότε δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Θα δει η διοίκηση τι ταιριάζει και τι δεν ταιριάζει και θα προχωρήσουμε”.
Για την πορεία στην Ευρώπη και το ποιες από τις παίκτριες θα παραμείνουν στον Ολυμπιακό: “Ο επόμενος στόχος είναι να κάνουμε ένα βήμα εκτός συνόρων. Το σίγουρο είναι ότι η Κατερίνα Γιώτα, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, έκανε εκπληκτικά παιχνίδια. Θα παραμείνει σίγουρα, γιατί έχει συμφωνήσει για τα επόμενα χρόνια. Για τις ξένες θα δούμε…”
Για το αν θα παραμείνει στον Ολυμπιακό: “Θα ρωτήσω την κόρη μου (σ.σ. γέλια). Θα μιλήσω με τη διοίκηση και υπάρχει θετική προδιάθεση. Τώρα υπάρχει η χαρά, το στρες, να φύγουν πρώτα όλα αυτά και θα δούμε. Δεν ήμουν χθες στα πανηγύρια, γιατί είχα ένα οικογενειακό πρόβλημα”.
Για το πότε θα γίνει η απονομή του πρωταθλήματος: “Η στέψη θα γίνει μάλλον στη φιέστα της Κυριακής, στο ποδόσφαιρο, που θα είναι παρούσα και η ομάδα πόλο γυναικών, που κατέκτησε το ευρωπαϊκό”.
Για το γεγονός ότι έχει κατακτήσει επτά πρωταθλήματα στην καριέρα του: “Κάθε προπονητής κρατάει τον τίτλο και τους αριθμούς για τον εαυτό του. Είναι μεγάλη τιμή που ισοφάρισα το ρεκόρ του Τουρσούγκα. Παίζουν ρόλο οι διοικήσεις και οι παίκτριες, χρειάζεται και τύχη”.
Για τις διαφορές του αντρικού με το γυναικείο βόλεϊ: “Είναι δύο διαφορετικά αθλήματα. Το ανδρικό βόλεϊ είναι πιο απλό, πιο επαγγελματικό και είναι πιο στρωμένα τα πράγματα. Στις γυναίκες παίζει ρόλο η υπομονή, η ψυχολογία, είναι πράγματα που χρειάζεσαι πάνω από 10-15 ώρες ημερησίως για να ανταπεξέλθεις. Είναι πάρα πολλά”.
Για το ρόλο του προπονητή στο βόλεϊ γυναικών: “Χρειάζεται να είσαι προπονητής, ψυχαναλυτής, πατέρας, φίλος. Είναι και θέμα εγωισμού. Έχω πει ότι σε αυτά τα ματς δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, εκτός από το να παρεμβαίνεις κάποιες φορές στη διάρκεια του παιχνιδιού. Περισσότερο έχει να κάνει με την προετοιμασία”.
Για το αν σκέφτεται να ασχοληθεί με το αντρικό βόλεϊ: “Θέλω και πρέπει να συνεχίσω με τις γυναίκες. Θα ήμουν αγνώμων αν έλεγα ότι δεν θέλω να ασχοληθώ άλλο με αυτό το κομμάτι”.
Για το πρωτάθλημα που κατέκτησε στους άνδρες ο Π.Α.Ο.Κ.: “Ο πρώτος τίτλος φέρνει όραμα, φέρνει όρεξη. Με το κύπελλο το 2011, ήρθαν οι δικές μας επιτυχίες. Τώρα στους άνδρες μπήκε ο Π.Α.Ο.Κ., έκανε το νταμπλ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το άθλημα”.
Για τα απαραίτητα που χρειάζεται μια βολεϊμπολίστρια: “Μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το γυμναστήριο. Είναι πολύ σημαντικό η βολεϊμπολίστρια να γίνει αθλήτρια. Όταν μια αθλήτρια έχει μεγάλο όγκο προπόνησης, μαζί με πανεπιστήμια και άλλες ασχολίες, χρειάζεται μασάζ, φυσιοθεραπεία και την κατάλληλη υποστήριξη”.
Για το αν υπάρχει σκέψη να δουλέψει ξανά στην εθνική γυναικών: “Ποτέ μη λες ποτέ. Είχα δουλέψει δύο μεγάλες τριετίες στην εθνική, στη νεανίδων και τη γυναικών. Δεν ξέρω αν έχει κλείσει αυτός ο κύκλος. Πάντως, υπάρχει πολύ καλός προπονητής εκεί και έχει φτιάξει ένα καλό σύνολο. Ειλικρινά, δεν το έχω σκεφτεί”.
Για την φετινή ομάδα της Α.Ε.Κ.: “Αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα, που με μικρό μπάτζετ και Ελληνίδες παίκτριες έκανε την έκπληξη, μπήκε στην τετράδα. Ήταν ένα σύνολο που έπαιζε στα… κόκκινα συνέχεια και κατά την άποψή μου ήταν μεγάλη επιτυχία”.
Για το ελληνικό πρωτάθλημα: “Εξαρτάται με το τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες το αν ο Ολυμπιακός θα ανοίξει την ψαλίδα. Αν δεν κινηθούν οι άλλοι, ο Ολυμπιακός θα έχει τον πρώτο λόγο. Είναι καλό για την ποιότητα του πρωταθλήματος να δυναμώσουν ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, η Νάξος και η Σαντορίνη”.
Για το τουρκικό πρωτάθλημα: “Τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια είναι υψηλού επιπέδου με πολύ μεγάλες αθλήτριες και απίστευτα μπάτζετ. Είναι ένα ποιοτικό πρωτάθλημα, κάτι που λείπει από την Ελλάδα”.
Για το πώς θα έρθει μία μεγάλη αθλήτρια στην Ελλάδα: “Δεν είναι μόνο θέμα το οικονομικό. Το πρώτο που ρωτούν συνήθως οι ξένες είναι η ποιότητα του πρωταθλήματος και οι στόχοι των ομάδων. Μετά αποφασίζουν. Σίγουρα παίζει ρόλο και ο προπονητής ”.
Για την απόκτηση της Νέσοβιτς: “Τελείωσε το πρωτάθλημα της Κίνας που έπαιζε, καθώς η ομάδα της αποκλείστηκε και έψαχνε ομάδα να επιστρέψει στην Ευρώπη. Πρόκειται για πολύ μεγάλη αθλήτρια”.
Για το με ποια Ελληνίδα αθλήτρια θα ήθελε να συνεργαστεί: “Χαρούμενος που έχω αυτές τις ελληνίδες στην Ολυμπιακό. Σε υψηλό επίπεδο, και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Είναι χαρά μου που συνεργάζομαι μαζί τους και πήραμε το πρωτάθλημα”.
Για τα τμήματα υποδομής του συλλόγου: “Γίνεται καλή δουλειά στα τμήματα υποδομής. Μαζεύονται αθλήτριες με ταλέντο και η δουλειά αυτή θα δώσει καρπούς στο μέλλον, όπως έγινε στο αντρικό με τον Κοκκινάκη. Υπάρχει καλή μαγιά προπονητών”.
Για το τι θα έκανε αν δεν είχε ασχοληθεί με βόλεϊ: “Λατρεύω το μπάσκετ. Με έσωσε ο κουμπάρος μου που με παρότρυνε να μην πάρω ειδικότητα μπάσκετ. Έπαιξα πολύ λίγα χρόνια βόλεϊ, αλλά με κέρδισε η προπονητική. Ταξίδεψα σε πολλά μέρη για να γίνω καλύτερος ως άνθρωπος και ως προπονητής. Εκτός αθλητισμού θα μου άρεσε να ασχοληθώ με την ηθοποιία και το θέατρο”.
Για το αν θα ήθελε να πάει στο φάιναλ φορ του μπάσκετ: “Θα ήθελα να είμαι παρών, με μεγάλη χαρά”.