X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Αφιέρωμα Πρέμιερ: Mid-Table

H Πρέμιερ Λιγκ βρίσκεται προ των πυλών και το Betblog.gr είναι όπως πάντα εδώ για να σκιαγραφήσει τους 20 μονομάχους.

HΠρέμιερ Λιγκ βρίσκεται προ των πυλών και το Betblog.gr είναι όπως πάντα εδώ για να σκιαγραφήσει τους 20 μονομάχους.Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, με το γιγάντιο αφιέρωμα να συνεχίζεται με τις έξι ομάδες που αναμένεται να παλέψουν για μια θέση στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.

HΠρέμιερ Λιγκ βρίσκεται προ των πυλών και το Betblog.gr είναι όπως πάντα εδώ για να σκιαγραφήσει τους 20 μονομάχους. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, με το γιγάντιο αφιέρωμα να συνεχίζεται με τις έξι ομάδες που αναμένεται να παλέψουν για μια θέση στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.

Σαουθάμπτον:Ο Κούμαν σε ρόλο Σίσυφου

Μεταγραφές

Πήρε:
Κλάσιε (24, μέσος, 12 εκ.)
Χουάνμι (22 , φορ, 7 εκ.)
Σοάρες (23,μπακ, 6,5 εκ.)
Μαρτίνα (25, μπακ, 1,5 εκ.)
Στεκέλενμπουργκ (32, κίπερ, δαν.)
Κόλκερ (24, στόπερ, δαν., 1,7 εκ.)

Ίστεντ, Σλότερι, Γουντ, Λιτλ (U18)

Έδωσε:
Σνάιντερλεν (25, μέσος, 35 εκ.)
Κλάιν (24, μπακ, 17,7 εκ.)
Άλντερβαϊρελντ (26, στόπερ, λήξη δαν.)
Οσβάλντο (29, φορ, ελεύθ.)
Μπόρουτς (35, κίπερ, ελεύθ.)
Χούιβελντ (32, στόπερ, ελεύθ.)
Ελία (28, εξτρέμ, λήξη δαν.)
Τζούρισιτς (λήξη δαν.)

Ρόου, Τζονς, Σινκλέρ, Κρόπερ, Ντόκινς (ελεύθ.), Στέφενς, Γκάλαχερ, Τέρνμπουλ (δαν.)

Πέρυσι (7η):Συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία (14, 8τις προηγούμενες χρονιές), παρότι το καλοκαίρι μοσχοπούλησε μεγάλο μέρος του κορμού της (Λαλάνα, Σο, Λόβρεν, Τσέιμπερς) βάζοντας 120 εκ. ευρώ στα ταμεία, κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά μετά το 2003. Στην αρχή της σεζόν όλα φαίνονταν μαύρα, κάποιο έκαναν λόγο ακόμα και για υποβιβασμό, τα πάντα όμως κύλησαν ρολόι, από την πρώτη μέρα η ομάδα έδειξε δουλεμένη και η 7θέση ήρθε επάξια. Εξαιρετική στο “Σεντ Μέρις” (11-4-4 με 37-13 τέρματα), καθάρισε όλες τις ομάδες στα μέτρα της, τελείωσε τη σεζόν δεχόμενη μόλις ένα γκολ παραπάνω από την πρωταθλήτρια Τσέλσι.

Προπονητής(Ρόναλντ Κούμαν, 2014):Τον αγαπήσαμε σαν παίχτη για της καραβολίδες του (ιδιαίτερα αυτή ), σαν τεχνικός είχε αρκετά καλά αποτελέσματα στην Ολλανδία, αλλά η Σαουθάμπτον ήταν το εισιτήριο του για το κορυφαίο επίπεδο. Ερχόμενος από τρεις αποδοτικές σεζόν στη Φέγενορντ για να αντικαταστήσει τον επιτυχημένο Ποκετίνο δεν είχε εύκολο έργο, αλλά ανταποκρίθηκε στην πρόκληση κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Έφερε μαζί του παίχτες που γνώριζε και τον βοήθησαν άμεσα, έφτιαξε όπως και στις προηγούμενες ομάδες του άμυνα από γρανίτη, η 7θέση ήρθε με μεγάλη άνεση.

Ανάλυση:Στυλοβάτες της Σαουθάμπτονπέρσι οιΣνάιντερλεν και Κλάιν, μοσχοπουλήθηκαν με τη σειρά τους σε Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, οι “Άγιοι” δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν για πάντα, άλλωστε αυτή είναι και η πολιτική τους. Σημαντική απώλεια και ο Άλντερβαϊρελντ, που αγωνίστηκε δανεικός από την Ατλέτικο (μεταπήδησε στην Τότεναμ) και ήταν εξαιρετικός. Προσθέτοντας σε αυτούς τον επίσης εξαιρετικό πέρσι κίπερ Φόρστερ, που έχασε το τέλος της σεζόν με σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και θα χάσει μεγάλο μέρος της φετινής καμπάνιας των “Αγίων”, βλέπουμε ότι και φέτος η Σαουθάμπτον καλείται να ξαναβρεί ραχοκοκαλιά.

Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι ο Κούμαν έχει τοknow-howγια να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή, με τις κινήσεις που έγιναν αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα (3-0 τη Φίτεσε για το Γιουρόπα) να γεννούν αισιοδοξία. Ο Κλάισε (παλιός γνώριμος του Ολλανδού τεχνικού από τις μέρες του στο Ρότερνταμ) ήρθε να αντικαταστήσει τον Σνάιντερλεν, ο Σέντρικ Σοάρες (από τα σπλάχνα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, διεθνής με την εθνική Πορτογαλίας) τον Κλάιν, ο πολύπειρος Στεκέλενμπουργκ το κενό του Φόρστερ ενώ αποκτήθηκε δανεικός με οψιόν ο ελπιδοφόρος στόπερ Κόλκερ. Και οι τέσσερις στα χαρτιά μπορούν να καλύψουν το κενό εκείνων που αποχώρησαν, ενώ ο Χουάνμι ια δώσει μια ακόμα λύση μεσοεπιθετικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σαουθάμπτον έχει ένα από τα καλύτερα φυτώρια παιχτών στη Βρετανία(από όπου έχουν ξεπηδήσει Μπέιλ, Οξντέιλ-Τσάμπερλαϊν κτλ) ενώ τον περασμένο Νοέμβρη εγκαινίασε το νέο προπονητικό της κέντρο με στόχο της ακόμα καλύτερη παραγωγή ταλέντων (τέσσερα εκ των οποίων μεταπήδησαν φέτος στην πρώτη ομάδα).

Συμπέρασμα:Οι απαραίτητες κινήσεις για να καλυφθούν τα κενά της Σαουθάμπτον απ΄ τις απώλειες στο μεταγραφικό παζάρι έγιναν, θα πρέπει όμως στην πράξη να δούμε πότε και αν οι νέοι παίχτες θα προσαρμοστούν στις καινούριες απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση μετά την περσινή σεζόν ο Κούμαν έχει από εμάς τοbenefit of the doubt, ενώ και οι άνθρωποι των “Αγίων” δηλώνουν αισιοδοξία ότι η ομάδα τους θα καταφέρει και πάλι να ανταγωνιστεί με τους καλύτερους. Παρά το έξτρα βάρος της Ευρώπης, περιμένουμε να δούμε τη Σαουθάμπτον στο τέλος στην πρώτη δεκάδα, πιθανότατα μεταξύ 7και 9θέσης.

Πρώτο φαβορί για νικητής εκτός τουBig-6 (3,05 Stoiximan ), δεν πετάμε τη σκούφια μας, η Έβερτον περιμένουμε να παρουσιαστεί βελτιωμένη και η Γουέστ Χαμ έρχεται με φόρα.

Πέρσι βγάλαμε λαβράκι με τον Γκρασιάνο Πελέ (πρώτος σκόρερ της Σαουθάμπτον σε απόδοση 3,50), στο τέλος πάντως καρδιοχτυπήσαμε από τον Μανέ, που παρότι μπήκε στην ομάδα αρκετά πιο αργά και έπαιξε σαφώς λιγότερα λεπτά κατάφερε να βρει δίχτυα 10 φορές, έναντι 12 του Ιταλού. Με την ταχύτητα και την αίσθηση του γκολ που έδειξε ο Μανέ, κινούμενος ως κρυφός φορ, θα αποτελούσε τη φετινή επιλογή μας στο 4,50.

Σουόνσι:Στα γνωστά της στάνταρ

Μεταγραφές

Πήρε:
Έντερ (27, φορ, 7 εκ.)
Ταμπανού (26, μπακ-χαφ, 4,9 εκ.)
Νόρντφελντ (25, κίπερ, 8,50 χιλ.)
Αντρέ Αγιού (25, εξτρέμ, ελεύθ.)
Μίτσου (29, φορ, λήξη δαν.)

ΜακΜπέρνι, Χόλαντ, Κοπ.

Έδωσε:
Ρίτσαρντς (24, μπακ, 700 χιλ.)
Ολιβέιρα (23, φορ, λήξη δαν.)

Τρεμέλ, Τέιτ, Κορνελ, Τζιαλιγουόκο, Ομπένγκ, Τάνκοκ, Ντόνελι (ελεύθ.), Κινγκ, Γκορ (δαν.)

Πέρυσι (8η):Αθόρυβα αποτελεσματική, χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι τερμάτισε στην ψηλότερη θέση στην ιστορία της στην Πρέμιερ, κάνοντας παράλληλα ρεκόρ συγκομιδής πόντων (56). Δεν εντυπωσίασε, τελείωσε το πρωτάθλημα με αρνητικό συντελεστή τερμάτων (-3) αλλά έκανε το χρέος της κόντρα στις ομάδες στα μέτρα της και αυτό ήταν αρκετό.

MVPο στόπερ-αρχηγός Άσλεϊ Γουίλιαμς,ο Γκίλφι Σίγκουρντσον (7 γκολ, 10 ασίστ) και από το πουθενά ο κίπερ Φαμπιάνσκι (περισσότερες αποκρούσεις στην Πρέμιερ, 2σε “καθαρά δίχτυα” πίσω από τον Χαρτ), το Γενάρη έχασε τον αρχισκόρερ Μπόνι (9 γκολ σε 20 ματς) αλλά Κι και Γκομίς έπραξαν τα δέοντα.

Προπονητής(Γκάρι Μονκ, 2014):Σημαία της ομάδας, 10 χρόνια αγωνίστηκε με τα χρώματα της, πρόπερσι ανέλαβε χρέη τεχνικού στα μέσα της σεζόν μετά την απόλυση Λάουντρουπ κρατώντας τις ισορροπίες. Πέρσι για πρώτη φορά με ρόστερ δικής του επιλογής τα πήγε περίφημα, πατώντας πάντως στο έργο των προκατόχων του. Προτιμάει σχήμα με δύο φορ, συνήθως χρησιμοποιεί παραλλαγές του 4-4-2, αν και εκτός έδρας συχνά τον είδαμε να δοκιμάζει το 4-2-3-1.

Ανάλυση:Στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην Πρέμιερ Λιγκ η Σουόνσι, παρότι έχει αλλάξει τεχνικούς, πρόσωπα στον αγωνιστικό χώρο και έχει δοκιμαστεί κάτω απ΄ το βάρος των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων έχει δείξει αξιέπαινη σταθερότητα, τερματίζοντας εναλλάξ λίγο πάνω, λίγο κάτω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Με τα οικονομικά της σε εξαιρετικό επίπεδο (μόνο 5 ομάδες έχουν μικρότερα έξοδα μισθών από τους Ουαλούς) και τον κορμό της να παραμένει αναλλοίωτος οι φίλοι της ομάδας ζητάνε το κάτι παραπάνω, πράγμα που σύμφωνα με δηλώσεις του Μονκ είναι πάντα στο μυαλό του.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, αφού όσο ανεβαίνει το επίπεδο ο ανταγωνισμός γίνεται αδυσώπητος, ενώ ενόψει του νέου γιγάντιου τηλεοπτικού ντιλ η μάχη για την παραμονή θα γίνει ακόμα σκληρότερη. Το υλικό της Σουόνσι δεν τρομάζει, και μπορεί οι προσθήκες των Έντερ, Ταμπανού, Νόρντφελντ, καθώς και η κλοπή του Αντρέ Αγιού σαν ελεύθερη μεταγραφήαπ’ τη Μαρσέιγ, να προσδίδουν βάθος, από την άλλη δεν φαίνεται να την ανεβάζουν επίπεδο.

Συμπέρασμα:Δουλεμένη ομάδα η Σουόνσι, με έτοιμο κορμό και συμπαθητικές προσθήκες, περιμένουμε και φέτος να μείνει μακριά από περιπέτειες, τερματίζοντας κάπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.Overachievingομάδα, με το σύνολο να αποδίδει περισσότερο από το άθροισμα των μερών, έχουμε τις αμφιβολίες μας ότι ο Φαμπιάνσκι έχει μετατραπεί σε μια χρονιά σε τερματοφύλακα μεγάλης κλάσης ή ότι ο 30χρονος Γουίλιαμς θα συνεχίζει σε αυτούς τους ρυθμούς, οπότε περισσότερο πιθανή μοιάζει στα μάτια μας μια -μικρή- πτώση. Το να βρεθεί στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα (σύμφωνα με τη σειρά που διατηρεί τα τέσσερα αυτά χρόνια) πληρώνει 1,72 στην Βet365.

Στόουκ:(Υπερβολικά) Μεγάλες προσδοκίες

Μεταγραφές

Πήρε:
Χοσελού (25, φορ, 8 εκ.)
Βόλσαϊτ (26, στόπερ, 3,8 εκ.)
Χάουγκααρντ (23, κίπερ, 600 χιλ.)
Φαν Χίνκελ (22, μέσος, δανεικός)
Αφελάι (29, εξτρέμ, ελεύθ.)
Γκλεν Τζόνσον (30, μπακ, ελεύθ.)
Γκίβεν (39, κίπερ, ελεύθ.)

Μόχα (19, εξτρέμ, ελεύθ.)
Μολίνα (19, μέσος, ελεύθ.)

Έδωσε:
Μπέγκοβιτς (28, κίπερ, 11,1 εκ.)
Ν’ Ζονζί (26, μέσος, 9,75 εκ.)
Χουτ (30, στόπερ, 4,20 εκ.)
Μόσες (24, εξτρέμ, λήξη δαν.)
Σόρενσεν, Παλάσιος, Γουίλκινσον (ελεύθ.)

Ρίκετς-Χόπκινσον, Αντελόγιε, Τόμας, Γουίλερ, Πάρι, Νες, Αλάμπι, Γκραντ (ελεύθ.), Μπάχμαν (δαν.)

Πέρυσι (9η):Για δεύτερη σερί χρονιά στην πρώτη δεκάδα, που ήταν ο στόχος της στην αρχή της σεζόν, σταθερά όλα αυτά τα χρόνια μακριά από περιπέτειες παρότι το ποδόσφαιρο της, καθαρά “αγγλικό”,physicalκαι με πολύ γιόμα, δεν θαμπώνει. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι στο Μπριτάνια σκόρπισε αρκετούς βαθμούς κόντρα σε “μικρούς” (ήττες από Μπέρνλι, Βίλα, Λέστερ) αλλά πήρε μεγάλα διπλά (Σίτι, Τότεναμ, Έβερτον).

Ανέβηκε πολύ στο δεύτερο μισό της σεζόν, άψογος ο Μόσες (ήρθε δανεικός από την Τσέλσι), θετικός ο Μπόγιαν όσο αγωνίστηκε (14 αγ./4 γκολ, έχασε μισή σεζόν με τραυματισμό στο γόνατο), πρώτος σκόρερ ο Ντιούφ με 11 γκολ, βοήθησαν αρκετοί παίχτες στο σκοράρισμα. Έκλεισε τη σεζόν με τη μεγαλύτερη νίκη της σε επίπεδο Πρέμιερ, το εμφατικό 6-1 επί της Λίβερπουλ. Αδιάφορη πορεία στα κύπελλα, έμεινε έξω από νωρίς.

Προπονητής(Μαρκ Χιούζ, 2013):Βρήκε Ιθάκη στο Στόουκ, κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει καλύτερα χωρίς κανείς να του παραπονιέται για το αν η ομάδα του παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, τόσα χρόνια με τον Πιούλις οι φίλοι της ομάδας είχαν μάθει να εκτιμούν τοphysicalπαιχνίδι. Πλην της ΚΠΡ (2012), όπου δούλεψε έφερε αποτελέσματα, παθιασμένος και ο ίδιος, μεταδίδει ενέργεια στους παίχτες του. Παίζει 4-3-3 με τρία φορ και πολλές βαθιές μπαλιές.

Ανάλυση:Είναι τουλάχιστον ενδεικτικό της νοσηρής αίσθησης χιούμορ που έχει η ζωή το γεγονός ότι στη Στόουκ, που κάποτε παρουσιαζόταν σαν το άκρον αντίθετο της Μπαρτσελόνα όσον αφορά την προσέγγιση των δύο ομάδων στο ποδόσφαιρο, από του χρόνου θα αγωνίζονται τρεις με τέσσερις παίχτες που πέρασαν από τους “μπλαουγκράνα”. Αν προσθέσουμε και δύο που προέρχονται από τα φυτώρια της Ρεάλ, βλέπουμε μια σαφή διάθεση των “Potters” να βάλουν λίγη γλύκα στο μέχρι πρότινος ιδιαίτερα τραχύ παιχνίδι τους. Ο Μπόγιαν άφησε πέρσι καλές εντυπώσεις, οπότε φέτος ακολούθησαν οι Αφελάι, Χοσελού, οι πιτσιρικάδες Μόχα, Μολίνα, ενώ και ο 19χρονος εξτρέμ της Μπαρτσελόνα Β’ Αντάμα Τραορέ βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή.

Tα παραπάνω, μαζί με τον δανεισμό του Φαν Χίνκελ (από Τσέλσι) και το φλερτ με Γιαρμολένκο έχουν ανεβάσει ψηλά φέτος τον πήχη στο Μπριτάνια, με κάποιες υπεραισιόδοξες φωνές να κάνουν λόγο και για πεντάδα! Ακόμα και ανάμεσα στους πιο ψύχραιμους οπαδούς των “Potters” ο ενθουσιασμός δεν κρύβεται, είναι όμως δικαιολογημένος;

Ξεκινώντας από τοNo. 1 ξεκινάνε και οι αμφιβολίες μας.Ο Μπέγκοβιτς μετά από πέντε χρόνια προσφοράς στο σύλλογο (MVPσυνολικά μαζί με τον αρχηγό Σόκρος) έκανε το αναμενόμενο άλμα στην καριέρα του, υπογράφοντας στην Τσέλσι. Για αντικαταστάτης του προορίζεται ο 22χρονος Μπάτλαντ, διεθνής με τις μικρές ομάδες της Αγγλίας, έχοντας παίξει και ένα ματς με την Ανδρών αλλά μόλις έξι στην Πρέμιερ! Τέτοιες αλλαγές στη πλέον ιδιότροπη θέση στο ποδόσφαιρο χρειάζονται συνήθως χρόνο (τα παραδείγματα πολλά) και λεπτές κινήσεις. Ο Χάουγκαρντ που ήρθε από τη Μίντιλαντ είναι επίσης μικρός (23), ο Γκίβεν πολύ μεγάλος (39) για να πάρει συνεχόμενα παιχνίδια, οπότε διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το πόσο ασφαλής θα είναι η εστία της Στόουκ σε σχέση με πέρσι.

Τα μετόπισθεν παρέμειναν σχεδόν ανέγγιχτα, ο Χουθ που παραχωρήθηκε στη Λέστερ πέρσι είχε τραυματισμούς και χρησιμοποιήθηκε μόλις τρεις φορές (πριν πάει δανεικός στις αλεπούδες), ο Βόλσαϊτ αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή αφού άφησε καλές εντυπώσεις πέρσι στο δεύτερο μισό, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης της Αγγλίας, Γκλεν Τζόνσον, ήρθε για να κολλήσει τα τελευταία ένσημα. Ποτέ δεν θάμπωνε η συγκεκριμένη γραμμή της Στόουκ, αλλά με ακρογωνιαίο λίθο το Σόκρος (και υπό τις οδηγίες του Μπέγκοβιτς) ήταν αποτελεσματική.

Μεγάλες απώλειεςστο χώρο του κέντρου το δυναμό της Ν’Ζονζί(πήγε Σεβίλλη), που κάλυπτε τα πάντα (ξεκίνησε σε όλα τα ματς πρωταθλήματος), καθώς και ο Μόσες που επέστρεψε στην Τσέλσι. Και αν οι εξτρέμ που ήρθαν μπορούν να καλύψουν το κενό του Νιγηριανού, εκείνο του Γάλλου παραμένει. Ο Φαν Χίνκελ που ήρθε επίσης δανεικός απ’ τους λονδρέζους αγωνίζεται στον άξονα αλλά δεν είναι αμυντικό χαφ, ενώ πέρσι στη Μίλαν έκανε λίγα πράγματα. Άνταμ, Άϊρλάντ δεν έχουν τα τρεξίματα του Γάλλου, ούτε ο Σίντγουελ πλέον στα 32 του.

Στην επίθεση υπάρχει πολυκοσμία, αλλά με Κράουτς και Οντεμβινγκί να πατάνε αισίως τα 34 ήταν απαραίτητη η ενίσχυση. Βελτιωμένη ποσοτικά και τεχνικά, είναι και ο κύριος λόγος που οι φίλη της Στόουκ βγάζουν τόσο ενθουσιασμό.

Συμπέρασμα:Μεγάλες προσδοκίες φέτος στο Μπριτάνια, πρώτη φορά στα χρόνια που η Στόουκ βρίσκεται στην Πρέμιερ Λιγκ ο πήχης είναι τόσο ψηλά. Η δεκάδα φαίνεται να θεωρείται δεδομένη (2,10 Βet365, 9βάσει αποδόσεων), οι απώλειες όμως βασικών μονάδων –που δεν φαίνεται να καλύφθηκαν επαρκώς- μας κάνει σκεπτικούς. Η Σαουθάμπτον είναι καλύτερη ομάδα, η Σουόνσι έχει τον τρόπο της, Γουέστ Χαμ και Κρίσταλ Πάλας δείχνουν έρχονται με φόρα, περιμένουμε οι “Potters” να έχουν μια χρονιά χωρίς καρδιοχτυπήματα, αλλά δεν βλέπουμε νε ξεφεύγουν από τα γνωστά τους στάνταρ.

Πολύ δημοφιλές στοίχημα το να αναδειχθούν ξανά καλύτερη ομάδα των Μίντλαντς, οι ομάδες που ανταγωνίζεται (Λέστερ, Άστον Βίλα, Γουέστ Μπρομ) δείχνουν να ξεκινάμε πιο πίσω. Δεν διαφωνούμε, άλλο όμως το 2,40 που πληρωθήκαμε πέρσι και άλλο το 1,95 ( Stoiximan ) που βρίσκουμε φέτος…

Κρίσταλ Πάλας:Ώρα για το βήμα παραπάνω;

Μεταγραφές

Πήρε:
Καμπάιγ (29, χαφ, 13,9 εκ.)
Γουίκαμ (22, φορ, 10 εκ.)
Μακ Κάρθι (25, κίπερ, 4,9 εκ.)
Σακό (27, εξτρέμ, ελευθ.)
Μπάμφορντ (21, φορ, δαν.)
Οάρ (18, χαφ), Φίλιπς (17, χαφ) (U18)

Έδωσε:
Πράις (30, κίπερ), Μάγκρι (21, μπακ), Τόμας (32, εξτρέμ), Γκάρβαν (27, μεσοεπιθετικός), Ντε Σίλβα (21, μεσοεπιθετικός), Τσέιμπερς (21, στόπερ), Ντόμπι (32, φορ), Ραμάτζ (31, στόπερ)(ελευθ.)
Χαντ (25, μπακ), Γουίλιαμς (21, μπακ), Ίνις (20, στόπερ), Μπόατενγκ (19, χαφ) (δαν.)

Πέρυσι (10η):Σεζόν με τα πάνω της και τα κάτω της η περσινή για την Κρίσταλ Πάλας, η οποία τελικά κατέλεξε στην πιο επιτυχημένη πορεία της από καταβολής Πρέμιερ. Η χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού ο Τόνι Πιούλις παραιτήθηκε από την τεχνική της ηγεσία λίγο πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη σφιχτή μεταγραφική πολιτική της διοίκησης. Στη θέση του ανέλαβε ο Νιλ Γουόρνοκ, με τα αποτελέσματα της δουλειάς του να μην είναι τα καλύτερα δυνατά, κάτι που έφερε την Πάλας σε θέση να παλεύει για την παραμονή της.

Γύρω στα Χριστούγεννα, η διοίκηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του, με τον εκλεκτό για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας να είναι ο μέχρι πρότινος τεχνικός της Νιούκαστλ, Άλαν Πάρντιου. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό σε πρώτη φάση, αφού ο ασπρομάλλης τεχνικός βρισκόταν στο επίκεντρο της κριτικής για τη μέτρια πορεία των Ανθρακωρύχων και θεωρούταν αμφίβολο το κατά πόσο θα ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να σώσει την Πάλας.

Το ντεμπούτο του με τη νέα του ομάδα έγινε στις 4 Ιανουαρίου, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ντόβερ για το Κύπελλο, με την Πάλας να φθάνει σε μια άνετη νίκη - πρόκριση με 4-0. Η έλευση του Πάρντιου αποδείχθηκε τελικά ευεργετική για το σύλλογο, αφού ο νέος αέρας που έφερε στα αποδυτήρια, σε συνδυασμό με το πιο επιθετικό στυλ παιχνιδιού που εφάρμοσε, ταίριαξαν απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία των παιχτών του, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να μην αργούν να φανούν.

Με αυτόν στον πάγκο, η Πάλας, συνδύασε καλό ποδόσφαιρο με ουσία, με αποτέλεσμα να μετρήσει ως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου απολογισμό 10-1-7 στο πρωτάθλημα, καταφέρνοντας έτσι όχι μόνο να αποφύγει τις περιπέτειες υποβιβασμού, αλλά και να τερματίσει στην 10η θέση της βαθμολογίας, την καλύτερη στην ιστορία της από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ.Χαρακτηριστικό είναι ότι με τον Πάρντιου στον πάγκο συγκέντρωσε 31 βαθμούς σε 18 αναμετρήσεις, ενώ στο πρώτο μισό της σεζόν είχε μόλις 17 έπειτα από 20 αγωνιστικές.

Προπονητής (Άλαν Πάρντιου, Ιανουάριος 2015):Ο αναμορφωτής της Πάλας (έκανε μεγάλη καριέρα στην ομάδα και ως ποδοσφαιριστής), ανέλαβε σε μια δύσκολη καμπή για το σύλλογο και κατάφερε να φέρει χαμόγελα σε όλους τους τομείς. Η φιλοσοφία του ταίριαξε απόλυτα με τους ποδοσφαιριστές που βρήκε στο ρόστερ, ακολούθησε μια περισσότερο επιθετική προσέγγιση σε σχέση με τους προκατόχους τους, έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους παίχτες του, καταφέρνοντας στο φινάλε να συνδυάσει θεαματικό ποδόσφαιρο και επιτυχή αποτελέσματα.

Με σκαμπανεβάσματα η μέχρι τώρα προπονητική του καριέρα, ελπίζει να βρει την Ιθάκη του στο Λονδίνο, με το κοινό της ομάδας να τον λατρεύει αλλά και τη διοίκηση να τον εμπιστεύεται με τυφλά μάτια έπειτα από τα περσινά του κατορθώματα.

Ανάλυση: Ο Πάρντιου δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει πολλά σε σχέση με την περσινή επιτυχημένη συνταγή της ομάδας, εμπιστεύεται τον κορμό των παιχτών που βρήκε και προέβη σε λίγες μεταγραφικές ενισχύσεις. Αναμφισβήτητα η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η έλευση του Καμπάιγ, με το Γάλλο να επιστρέφει στην Πρέμιερ Λιγκ, μετά από διακοπή ενάμιση χρόνου, για να ξανασυναντήσει τον προπονητή με τον οποίο έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του όσο βρισκόταν στη Νιούκαστλ. Προφανώς ο Καμπάιγ θα πάρει άμεσα φανέλα βασικού, θα γίνει ο ηγέτης της μεσαίας γραμμής της Κρίσταλ Πάλας και είναι ο παίχτης ο οποίος θα αναλάβει να ανεβάσει το σύλλογο επίπεδο.

Οι υπόλοιπες κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, έγιναν με στόχο την ενίσχυση της επιθετικής γραμμής, με τους Γουίκαμ, Μπάμφορντ (δανεικός από Τσέλσι) και Σακό να προσδίδουν επιπλέον εναλλακτικές λύσεις στον Πάρντιου, ενώ η απόκτηση του Μακ Κάρθι ήρθε για να συμπληρωθεί το τιμ στη θέση του τερματοφύλακα. Επιπλέον δεν αποχώρησε σχεδόν κανείς από τους βασικούς πρωτεργάτες της περσινής πορείας,κάτι που θα συμβάλλει θετικά στο να παρουσιαστεί η ομάδα έτοιμη στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Μια πρώτη σκιαγράφηση του φετινού ρόστερ της Πάλας δείχνει ότι υπάρχει πληθώρα λύσεων για τις θέσεις από τη μέση και μπροστά, με το κύριο χαρακτηριστικό των ποδοσφαιριστών της να είναι η ταχύτητα, ειδικά στις πτέρυγες. Στα χαφ δεσπόζουν οι φυσιογνωμίες των Καμπάιγ και Γέντινακ, ενώ για τη θέση του τερματοφύλακα, ο αειθαλής Σπερόνι συνεχίζει να αποτελεί εγγύηση. Το αδύναμο σημείο της ομάδας δείχνει να είναι η άμυνα, οι λύσεις εκεί δεν είναι επαρκείς ενώ ειδικά στο κέντρο της άμυνας συναντάμε βαριά κορμιάπου πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα απέναντι σε γρήγορους αντιπάλους.

Συμπέρασμα:Με αισιοδοξία ξεκινά η φετινή σεζόν για την Κρίσταλ Πάλας. Η απόλυτα επιτυχημένη περσινή χρονιά, που συνοδεύτηκε από ωραίο ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο περσινός κορμός παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτος και επιπλέον ενισχύθηκε με την πολύ σημαντική έλευση του Καμπάιγ, κάνουν τους πάντες στην ομάδα να ελπίζουν σε πορεία, αν όχι καλύτερη τουλάχιστον ανάλογη με την περσινή.

Αν μάλιστα καταφέρει να γίνει πιο αποτελεσματική στην έδρα της (ήταν η ομάδα με τις περισσότερες εντός έδρας ήττες κατά την προηγούμενη σεζόν, ενώ συγκέντρωσε και περισσότερους πόντους μακριά από το γήπεδό της), τότε θα δει τη βαθμολογική τη συγκομιδή να βελτιώνεται και τη θέση της στην κατάταξη να σταθεροποιείται στα περσινά στάνταρ.

Το να μπλέξει σε περιπέτειες υποβιβασμού δεν δείχνει και τόσο πιθανό (9,00 στηνBet365),περισσότερο ρεαλιστικό φαντάζει να κινηθεί στα μεσαία στρώματα της βαθμολογίας και να προσπαθήσει να διεκδικήσει εκ νέου μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Το να τα καταφέρει πληρώνει 2,80 στον Stoiximan , ωστόσο το έργο της δεν θα είναι εύκολο αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς μετά τουςBig7 υπάρχουν ομάδες (Σαουθάμπτον, Σουόνσι, Στόουκ) παρόμοιας, αν όχι μεγαλύτερης, δυναμικής, που θα διεκδικήσουν στα ίσα το πλασάρισμα στο πάνω μισό της κατάταξης.

Γουέστ Χαμ:Με Μπίλιτς και φιλοδοξία

Μεταγραφές

Πήρε:
Παγιέτ (28, εξτρέμ, 15 εκ.)
Ογκμπόνα (27, στόπερ, 11 εκ.)
Ομπιάνγκ (23, μέσος, 6 εκ.)
Χέντρι (20, μπακ, 1,3 εκ.)
Τζένκινσον (23,μπακ, δαν.)
Ράντολφ (28, κίπερ, ελεύθ.)

Νόιλ, Πάουελ (U18)

Έδωσε:
Ντάουνινγκ (30, εξτρέμ, 7,9 εκ.)
Σονγκ (27, μέσος, λήξη δαν.)

Νενέ, Ντεμέλ, Κ. Κόουλ, Γιασκελάινεν, ΜακΚάλουμ, Ποτς, Μαγκουάιρ (ελεύθ.)

Πέρυσι (12η):Ξεκίνησε δυναμικά, σκοράροντας κατά ριπάς, στο δεύτερο μισό της σεζόν Σακό και Βαλέντσια σίγησαν με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της. Η κόντρα Άλαρνταϊς-οπαδών και η αναμενόμενη αποχώρηση του στο τέλος της σεζόν έκαναν τους τελευταίους μήνες αγγαρεία. Αδιάφορη στα κύπελλα, τερμάτισε 12, βγήκε όμως στο Γιουρόπα Λίγκα μέσωFair Play.

Προπονητής(Σλάβεν Μπίλιτς, νέος):Τυπάρα, ξεχωρίζει όπου και αν βρεθεί, οι Άγγλοι ακόμα τον θυμούνται για το χουνέρι που τους είχε κάνει με την Κροατία το 2007 στο Γουέμπλεϊ. Πολύ καλό έργο σαν προπονητής στην εθνική της χώρας του (2006-2012), καθώς και στη Μπεσίκτας την τελευταία διετία. Παθιασμένος, καμία φορά περισσότερο από όσο πρέπει, θα αγαπηθεί παράφορα από τους φίλους των “σφυριών”, αν και τα αποτελέσματα βοηθήσουν.

Ανάλυση:Γεμάτη ταλέντο η περσινή Γουέστ Χαμ, η 12θέση στο πρωτάθλημα θεωρείται αποτυχία. Οι ιδιοκτήτες της προσπαθούν τα τελευταία χρόνια επενδύοντας να την ανεβάσουν επίπεδο, καθιερώνοντας της σαν ομάδα της πρώτης δεκάδας, εν όψει και της μεταφοράς της από το μικρό “Μπόλεϊν Γκράουντ” στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου την επόμενη σεζόν.

Και φέτος το χέρι μπήκε βαθιά στην τσέπη, αφού ξοδεύτηκαν 33 εκ. ευρώ για να έρθουν οι Παγιέ (πρώτος σε ασίστ πέρσι στη Γαλλία με τη Μαρσέιγ), Ογκμπόνα (Γιουβέντους) και Ομπιάνγκ (Σαμπντόρια) που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Η πώληση του Ντάουνινγκ, παλιομοδίτικου εξτρέμ που λόγω Άλαρνταϊς έπαιξε πολύ (6 γκολ, 8 ασίστ) δεν θα επηρεάσει, αν ο γάλλος εξτρέμ αγωνιστεί σύμφωνα με τις δυνατότητες του.

Το ρόστερ της είναι πολυπρόσωπο, ικανό να σηκώσει το έξτρα βάρος του Γιουρόπα αν αυτό χρειαστεί, ο τραυματισμός όμως του Βαλέντσια στο πρώτο ματς με την Άστρα (2-2 εντός)που θα τον κρατήσει έξω μέχρι τον Οκτώβρη προβληματίζει (γίνονται σκέψεις για απόκτηση του Όστιν), αφού και ο Κάρολ είναι ως συνήθως εκτός για καιρό.

Συμπέρασμα:Το υλικό υπάρχει στο “Μπόλεϊν Γκράουντ”, ο Μπίλιτς έρχεται με περγαμηνές και μπορεί να γίνει ο άνθρωπος που θα κάνει τη Γουέστ Χαμ να ξεχωρίσει από τη μέση του σωρού, όμως τα πρώτα αποτελέσματα στο Γιουρόπα (στα πέναλτι πέρασε τη μαλτέζικη Μπιρκιρκάρα, κινδυνεύει με αποκλεισμό από την Άστρα) δεν είναι τα καλύτερα, φέρνοντας γενική ανησυχία. Στις σκέψεις μας σε κάθε περίπτωση για τη δεκάδα (3,00 Bet365), θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν τα “σφυριά” στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς και στις 3-4 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος (πρεμιέρα με ντέρμπι στο Έμιρεϊτς) πριν αποφασίσουμε.

Γουέστ Μπρομ:OΠιούλις δεν πέφτει

Μεταγραφές

Πήρε:
Τσέστερ (26, στόπερ, 11,3 εκ.)
ΜακΛιν (26, εξτρέμ, 2,1 εκ.)

Έδωσε:
Μουλούμπου (28, μέσος, ελεύθ.)
Ντόρανς (28, μέσος, άγνωστο)
Μπέιρντ (33, μεσος, ελεύθ.)
Σαμαράς (30, φορ, ελεύθ).

Ντάβιντσον, Γκάρμστον, Ντάνιελς, Ο’ Σάλιβαν, Άτκινσον, Τζόουνς, Πάλμερ, Ρουφ (ελεύθ.)

Πέρυσι (13η):Ξεκίνησε με τον Ιρβάϊν στον πάγκο, παίζοντας με τη φωτιά, όσο σκόραρε η αποκάλυψη της περσινής σεζόν Μπρεραϊνό (14 γκολ) κάτι γινόταν, το τελευταίο δίμηνο του 2014 όμως μέτρησε 1-1-7 και από 1/1/2015 ανέλαβε ο Πιούλις, οδηγώντας την στη σωτηρία. Κορωνίδα το 3-0 επί της –ήδη πρωταθλήτριας- Τσέλσι την προτελευταία αγωνιστική, στο κύπελλο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

Προπονητής(Τόνι Πιούλις, 2015):Μεγάλη αδυναμία μας εδώ στοBetblog, ο μόνος που μπορεί να τον συναγωνιστεί σε αναρτημένες φωτογραφίες στοsiteείναι ο Καρούσο Λομπάρντι . 7 χρόνια στη Στόουκ, την έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη, πρόπερσι πήγε στη μέση της σεζόν στην Κρίσταλ Πάλας και την έσωσε άνετα, πέρσι πήγε στη μέση της σεζόν στη Γουέστ Μπρομ και την έσωσε άνετα. Γεννημένος μαχητής, μεταλαμπαδεύει το πνεύμα του στους παίχτες, οι ομάδες του παίζουν πολύ ξύλο και πρέπει να φτύσεις αίμα να τις κερδίσεις, ιδανικές για “κλασικά σκοράκια” (1-0/2-0/2-1).

Ανάλυση:Ο Πιούλις έδιωξε τη σκαρταδούρα (Σαμαρά και σια), πλην του Μουλούμπου (που πρόσφατα τραυματίστηκε) κανένας από όσους αποχώρησαν δεν πρόκειται να λείψει στους “magpies”. Οι μεταγραφές είναι όλες κινήσεις Πιούλις, Αγγλάρες μόνο με τσαμπουκά και πάθος, τους βλέπουμε ήδη να ταιριάζουν απόλυτα στα θέλω του Ουαλού. Δεν έχει κλείσει ακόμα ο λογαριασμός, ο Πιούλις φαίνεται να ψάχνει για κίπερ (ο καλός 32χρονος Φόστερ θα λείψει μέχρι τον Οκτώβρη) και μέσο, το ρόστερ της Γουέστ Μπρομ είναι μικρό οπότε ίσως δούμε περαιτέρω ενίσχυση.

Μεγάλο ερωτηματικό οMVPτης περασμένης σεζόν, 22χρονος Σαϊντό Μπεραϊνό, που βολιδοσκοπείται από κορυφαία κλαμπ και ίσως αποχωρήσει(από πέρσι το χειμώνα κάνει νερά). Ιντέγιε και ΜακΜάναμαν έχουν απαντήσεις να δώσουν φέτος, το αγωνιστικό στυλ του Πιούλις τους χωράει και τους δύο.

Συμπέρασμα:Υπό κανονικές συνθήκες το ρόστερ της Γουέστ Μπρομ δεν γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι, η παρουσία όμως του Πιούλις στην άκρη του πάγκου κάνει τη διαφορά. Μανούλα ο Ουαλός να κρατάει στην κατηγορία μέτριες ποιοτικά ομάδες, περιμένουμε να τα καταφέρει για ακόμα μια φορά. Στα υπόψιν φυσικά για κόντρες, αλλά και εντός έδρας νίκες με χαμηλό σκορ.

HΠρέμιερ Λιγκ βρίσκεται προ των πυλών και το Betblog.gr είναι όπως πάντα εδώ για να σκιαγραφήσει τους 20 μονομάχους. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, με το γιγάντιο αφιέρωμα να συνεχίζεται με τις έξι ομάδες που αναμένεται να παλέψουν για μια θέση στο πρώτο μισό της βαθμολογίας.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.

Σαουθάμπτον:Ο Κούμαν σε ρόλο Σίσυφου

Μεταγραφές

Πήρε:
Κλάσιε (24, μέσος, 12 εκ.)
Χουάνμι (22 , φορ, 7 εκ.)
Σοάρες (23,μπακ, 6,5 εκ.)
Μαρτίνα (25, μπακ, 1,5 εκ.)
Στεκέλενμπουργκ (32, κίπερ, δαν.)
Κόλκερ (24, στόπερ, δαν., 1,7 εκ.)

Ίστεντ, Σλότερι, Γουντ, Λιτλ (U18)

Έδωσε:
Σνάιντερλεν (25, μέσος, 35 εκ.)
Κλάιν (24, μπακ, 17,7 εκ.)
Άλντερβαϊρελντ (26, στόπερ, λήξη δαν.)
Οσβάλντο (29, φορ, ελεύθ.)
Μπόρουτς (35, κίπερ, ελεύθ.)
Χούιβελντ (32, στόπερ, ελεύθ.)
Ελία (28, εξτρέμ, λήξη δαν.)
Τζούρισιτς (λήξη δαν.)

Ρόου, Τζονς, Σινκλέρ, Κρόπερ, Ντόκινς (ελεύθ.), Στέφενς, Γκάλαχερ, Τέρνμπουλ (δαν.)

Πέρυσι (7η):Συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία (14, 8τις προηγούμενες χρονιές), παρότι το καλοκαίρι μοσχοπούλησε μεγάλο μέρος του κορμού της (Λαλάνα, Σο, Λόβρεν, Τσέιμπερς) βάζοντας 120 εκ. ευρώ στα ταμεία, κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά μετά το 2003. Στην αρχή της σεζόν όλα φαίνονταν μαύρα, κάποιο έκαναν λόγο ακόμα και για υποβιβασμό, τα πάντα όμως κύλησαν ρολόι, από την πρώτη μέρα η ομάδα έδειξε δουλεμένη και η 7θέση ήρθε επάξια. Εξαιρετική στο “Σεντ Μέρις” (11-4-4 με 37-13 τέρματα), καθάρισε όλες τις ομάδες στα μέτρα της, τελείωσε τη σεζόν δεχόμενη μόλις ένα γκολ παραπάνω από την πρωταθλήτρια Τσέλσι.

Προπονητής(Ρόναλντ Κούμαν, 2014):Τον αγαπήσαμε σαν παίχτη για της καραβολίδες του (ιδιαίτερα αυτή ), σαν τεχνικός είχε αρκετά καλά αποτελέσματα στην Ολλανδία, αλλά η Σαουθάμπτον ήταν το εισιτήριο του για το κορυφαίο επίπεδο. Ερχόμενος από τρεις αποδοτικές σεζόν στη Φέγενορντ για να αντικαταστήσει τον επιτυχημένο Ποκετίνο δεν είχε εύκολο έργο, αλλά ανταποκρίθηκε στην πρόκληση κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Έφερε μαζί του παίχτες που γνώριζε και τον βοήθησαν άμεσα, έφτιαξε όπως και στις προηγούμενες ομάδες του άμυνα από γρανίτη, η 7θέση ήρθε με μεγάλη άνεση.

Ανάλυση:Στυλοβάτες της Σαουθάμπτονπέρσι οιΣνάιντερλεν και Κλάιν, μοσχοπουλήθηκαν με τη σειρά τους σε Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, οι “Άγιοι” δεν μπορούσαν να τους κρατήσουν για πάντα, άλλωστε αυτή είναι και η πολιτική τους. Σημαντική απώλεια και ο Άλντερβαϊρελντ, που αγωνίστηκε δανεικός από την Ατλέτικο (μεταπήδησε στην Τότεναμ) και ήταν εξαιρετικός. Προσθέτοντας σε αυτούς τον επίσης εξαιρετικό πέρσι κίπερ Φόρστερ, που έχασε το τέλος της σεζόν με σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και θα χάσει μεγάλο μέρος της φετινής καμπάνιας των “Αγίων”, βλέπουμε ότι και φέτος η Σαουθάμπτον καλείται να ξαναβρεί ραχοκοκαλιά.

Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι ο Κούμαν έχει τοknow-howγια να φέρει εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή, με τις κινήσεις που έγιναν αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα (3-0 τη Φίτεσε για το Γιουρόπα) να γεννούν αισιοδοξία. Ο Κλάισε (παλιός γνώριμος του Ολλανδού τεχνικού από τις μέρες του στο Ρότερνταμ) ήρθε να αντικαταστήσει τον Σνάιντερλεν, ο Σέντρικ Σοάρες (από τα σπλάχνα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, διεθνής με την εθνική Πορτογαλίας) τον Κλάιν, ο πολύπειρος Στεκέλενμπουργκ το κενό του Φόρστερ ενώ αποκτήθηκε δανεικός με οψιόν ο ελπιδοφόρος στόπερ Κόλκερ. Και οι τέσσερις στα χαρτιά μπορούν να καλύψουν το κενό εκείνων που αποχώρησαν, ενώ ο Χουάνμι ια δώσει μια ακόμα λύση μεσοεπιθετικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σαουθάμπτον έχει ένα από τα καλύτερα φυτώρια παιχτών στη Βρετανία(από όπου έχουν ξεπηδήσει Μπέιλ, Οξντέιλ-Τσάμπερλαϊν κτλ) ενώ τον περασμένο Νοέμβρη εγκαινίασε το νέο προπονητικό της κέντρο με στόχο της ακόμα καλύτερη παραγωγή ταλέντων (τέσσερα εκ των οποίων μεταπήδησαν φέτος στην πρώτη ομάδα).

Συμπέρασμα:Οι απαραίτητες κινήσεις για να καλυφθούν τα κενά της Σαουθάμπτον απ΄ τις απώλειες στο μεταγραφικό παζάρι έγιναν, θα πρέπει όμως στην πράξη να δούμε πότε και αν οι νέοι παίχτες θα προσαρμοστούν στις καινούριες απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση μετά την περσινή σεζόν ο Κούμαν έχει από εμάς τοbenefit of the doubt, ενώ και οι άνθρωποι των “Αγίων” δηλώνουν αισιοδοξία ότι η ομάδα τους θα καταφέρει και πάλι να ανταγωνιστεί με τους καλύτερους. Παρά το έξτρα βάρος της Ευρώπης, περιμένουμε να δούμε τη Σαουθάμπτον στο τέλος στην πρώτη δεκάδα, πιθανότατα μεταξύ 7και 9θέσης.

Πρώτο φαβορί για νικητής εκτός τουBig-6 (3,05 Stoiximan ), δεν πετάμε τη σκούφια μας, η Έβερτον περιμένουμε να παρουσιαστεί βελτιωμένη και η Γουέστ Χαμ έρχεται με φόρα.

Πέρσι βγάλαμε λαβράκι με τον Γκρασιάνο Πελέ (πρώτος σκόρερ της Σαουθάμπτον σε απόδοση 3,50), στο τέλος πάντως καρδιοχτυπήσαμε από τον Μανέ, που παρότι μπήκε στην ομάδα αρκετά πιο αργά και έπαιξε σαφώς λιγότερα λεπτά κατάφερε να βρει δίχτυα 10 φορές, έναντι 12 του Ιταλού. Με την ταχύτητα και την αίσθηση του γκολ που έδειξε ο Μανέ, κινούμενος ως κρυφός φορ, θα αποτελούσε τη φετινή επιλογή μας στο 4,50.

Σουόνσι:Στα γνωστά της στάνταρ

Μεταγραφές

Πήρε:
Έντερ (27, φορ, 7 εκ.)
Ταμπανού (26, μπακ-χαφ, 4,9 εκ.)
Νόρντφελντ (25, κίπερ, 8,50 χιλ.)
Αντρέ Αγιού (25, εξτρέμ, ελεύθ.)
Μίτσου (29, φορ, λήξη δαν.)

ΜακΜπέρνι, Χόλαντ, Κοπ.

Έδωσε:
Ρίτσαρντς (24, μπακ, 700 χιλ.)
Ολιβέιρα (23, φορ, λήξη δαν.)

Τρεμέλ, Τέιτ, Κορνελ, Τζιαλιγουόκο, Ομπένγκ, Τάνκοκ, Ντόνελι (ελεύθ.), Κινγκ, Γκορ (δαν.)

Πέρυσι (8η):Αθόρυβα αποτελεσματική, χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι τερμάτισε στην ψηλότερη θέση στην ιστορία της στην Πρέμιερ, κάνοντας παράλληλα ρεκόρ συγκομιδής πόντων (56). Δεν εντυπωσίασε, τελείωσε το πρωτάθλημα με αρνητικό συντελεστή τερμάτων (-3) αλλά έκανε το χρέος της κόντρα στις ομάδες στα μέτρα της και αυτό ήταν αρκετό.

MVPο στόπερ-αρχηγός Άσλεϊ Γουίλιαμς,ο Γκίλφι Σίγκουρντσον (7 γκολ, 10 ασίστ) και από το πουθενά ο κίπερ Φαμπιάνσκι (περισσότερες αποκρούσεις στην Πρέμιερ, 2σε “καθαρά δίχτυα” πίσω από τον Χαρτ), το Γενάρη έχασε τον αρχισκόρερ Μπόνι (9 γκολ σε 20 ματς) αλλά Κι και Γκομίς έπραξαν τα δέοντα.

Προπονητής(Γκάρι Μονκ, 2014):Σημαία της ομάδας, 10 χρόνια αγωνίστηκε με τα χρώματα της, πρόπερσι ανέλαβε χρέη τεχνικού στα μέσα της σεζόν μετά την απόλυση Λάουντρουπ κρατώντας τις ισορροπίες. Πέρσι για πρώτη φορά με ρόστερ δικής του επιλογής τα πήγε περίφημα, πατώντας πάντως στο έργο των προκατόχων του. Προτιμάει σχήμα με δύο φορ, συνήθως χρησιμοποιεί παραλλαγές του 4-4-2, αν και εκτός έδρας συχνά τον είδαμε να δοκιμάζει το 4-2-3-1.

Ανάλυση:Στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην Πρέμιερ Λιγκ η Σουόνσι, παρότι έχει αλλάξει τεχνικούς, πρόσωπα στον αγωνιστικό χώρο και έχει δοκιμαστεί κάτω απ΄ το βάρος των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων έχει δείξει αξιέπαινη σταθερότητα, τερματίζοντας εναλλάξ λίγο πάνω, λίγο κάτω από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Με τα οικονομικά της σε εξαιρετικό επίπεδο (μόνο 5 ομάδες έχουν μικρότερα έξοδα μισθών από τους Ουαλούς) και τον κορμό της να παραμένει αναλλοίωτος οι φίλοι της ομάδας ζητάνε το κάτι παραπάνω, πράγμα που σύμφωνα με δηλώσεις του Μονκ είναι πάντα στο μυαλό του.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο, αφού όσο ανεβαίνει το επίπεδο ο ανταγωνισμός γίνεται αδυσώπητος, ενώ ενόψει του νέου γιγάντιου τηλεοπτικού ντιλ η μάχη για την παραμονή θα γίνει ακόμα σκληρότερη. Το υλικό της Σουόνσι δεν τρομάζει, και μπορεί οι προσθήκες των Έντερ, Ταμπανού, Νόρντφελντ, καθώς και η κλοπή του Αντρέ Αγιού σαν ελεύθερη μεταγραφήαπ’ τη Μαρσέιγ, να προσδίδουν βάθος, από την άλλη δεν φαίνεται να την ανεβάζουν επίπεδο.

Συμπέρασμα:Δουλεμένη ομάδα η Σουόνσι, με έτοιμο κορμό και συμπαθητικές προσθήκες, περιμένουμε και φέτος να μείνει μακριά από περιπέτειες, τερματίζοντας κάπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.Overachievingομάδα, με το σύνολο να αποδίδει περισσότερο από το άθροισμα των μερών, έχουμε τις αμφιβολίες μας ότι ο Φαμπιάνσκι έχει μετατραπεί σε μια χρονιά σε τερματοφύλακα μεγάλης κλάσης ή ότι ο 30χρονος Γουίλιαμς θα συνεχίζει σε αυτούς τους ρυθμούς, οπότε περισσότερο πιθανή μοιάζει στα μάτια μας μια -μικρή- πτώση. Το να βρεθεί στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα (σύμφωνα με τη σειρά που διατηρεί τα τέσσερα αυτά χρόνια) πληρώνει 1,72 στην Βet365.

Στόουκ:(Υπερβολικά) Μεγάλες προσδοκίες

Μεταγραφές

Πήρε:
Χοσελού (25, φορ, 8 εκ.)
Βόλσαϊτ (26, στόπερ, 3,8 εκ.)
Χάουγκααρντ (23, κίπερ, 600 χιλ.)
Φαν Χίνκελ (22, μέσος, δανεικός)
Αφελάι (29, εξτρέμ, ελεύθ.)
Γκλεν Τζόνσον (30, μπακ, ελεύθ.)
Γκίβεν (39, κίπερ, ελεύθ.)

Μόχα (19, εξτρέμ, ελεύθ.)
Μολίνα (19, μέσος, ελεύθ.)

Έδωσε:
Μπέγκοβιτς (28, κίπερ, 11,1 εκ.)
Ν’ Ζονζί (26, μέσος, 9,75 εκ.)
Χουτ (30, στόπερ, 4,20 εκ.)
Μόσες (24, εξτρέμ, λήξη δαν.)
Σόρενσεν, Παλάσιος, Γουίλκινσον (ελεύθ.)

Ρίκετς-Χόπκινσον, Αντελόγιε, Τόμας, Γουίλερ, Πάρι, Νες, Αλάμπι, Γκραντ (ελεύθ.), Μπάχμαν (δαν.)

Πέρυσι (9η):Για δεύτερη σερί χρονιά στην πρώτη δεκάδα, που ήταν ο στόχος της στην αρχή της σεζόν, σταθερά όλα αυτά τα χρόνια μακριά από περιπέτειες παρότι το ποδόσφαιρο της, καθαρά “αγγλικό”,physicalκαι με πολύ γιόμα, δεν θαμπώνει. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι στο Μπριτάνια σκόρπισε αρκετούς βαθμούς κόντρα σε “μικρούς” (ήττες από Μπέρνλι, Βίλα, Λέστερ) αλλά πήρε μεγάλα διπλά (Σίτι, Τότεναμ, Έβερτον).

Ανέβηκε πολύ στο δεύτερο μισό της σεζόν, άψογος ο Μόσες (ήρθε δανεικός από την Τσέλσι), θετικός ο Μπόγιαν όσο αγωνίστηκε (14 αγ./4 γκολ, έχασε μισή σεζόν με τραυματισμό στο γόνατο), πρώτος σκόρερ ο Ντιούφ με 11 γκολ, βοήθησαν αρκετοί παίχτες στο σκοράρισμα. Έκλεισε τη σεζόν με τη μεγαλύτερη νίκη της σε επίπεδο Πρέμιερ, το εμφατικό 6-1 επί της Λίβερπουλ. Αδιάφορη πορεία στα κύπελλα, έμεινε έξω από νωρίς.

Προπονητής(Μαρκ Χιούζ, 2013):Βρήκε Ιθάκη στο Στόουκ, κάνει τη δουλειά του όπως ξέρει καλύτερα χωρίς κανείς να του παραπονιέται για το αν η ομάδα του παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, τόσα χρόνια με τον Πιούλις οι φίλοι της ομάδας είχαν μάθει να εκτιμούν τοphysicalπαιχνίδι. Πλην της ΚΠΡ (2012), όπου δούλεψε έφερε αποτελέσματα, παθιασμένος και ο ίδιος, μεταδίδει ενέργεια στους παίχτες του. Παίζει 4-3-3 με τρία φορ και πολλές βαθιές μπαλιές.

Ανάλυση:Είναι τουλάχιστον ενδεικτικό της νοσηρής αίσθησης χιούμορ που έχει η ζωή το γεγονός ότι στη Στόουκ, που κάποτε παρουσιαζόταν σαν το άκρον αντίθετο της Μπαρτσελόνα όσον αφορά την προσέγγιση των δύο ομάδων στο ποδόσφαιρο, από του χρόνου θα αγωνίζονται τρεις με τέσσερις παίχτες που πέρασαν από τους “μπλαουγκράνα”. Αν προσθέσουμε και δύο που προέρχονται από τα φυτώρια της Ρεάλ, βλέπουμε μια σαφή διάθεση των “Potters” να βάλουν λίγη γλύκα στο μέχρι πρότινος ιδιαίτερα τραχύ παιχνίδι τους. Ο Μπόγιαν άφησε πέρσι καλές εντυπώσεις, οπότε φέτος ακολούθησαν οι Αφελάι, Χοσελού, οι πιτσιρικάδες Μόχα, Μολίνα, ενώ και ο 19χρονος εξτρέμ της Μπαρτσελόνα Β’ Αντάμα Τραορέ βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή.

Tα παραπάνω, μαζί με τον δανεισμό του Φαν Χίνκελ (από Τσέλσι) και το φλερτ με Γιαρμολένκο έχουν ανεβάσει ψηλά φέτος τον πήχη στο Μπριτάνια, με κάποιες υπεραισιόδοξες φωνές να κάνουν λόγο και για πεντάδα! Ακόμα και ανάμεσα στους πιο ψύχραιμους οπαδούς των “Potters” ο ενθουσιασμός δεν κρύβεται, είναι όμως δικαιολογημένος;

Ξεκινώντας από τοNo. 1 ξεκινάνε και οι αμφιβολίες μας.Ο Μπέγκοβιτς μετά από πέντε χρόνια προσφοράς στο σύλλογο (MVPσυνολικά μαζί με τον αρχηγό Σόκρος) έκανε το αναμενόμενο άλμα στην καριέρα του, υπογράφοντας στην Τσέλσι. Για αντικαταστάτης του προορίζεται ο 22χρονος Μπάτλαντ, διεθνής με τις μικρές ομάδες της Αγγλίας, έχοντας παίξει και ένα ματς με την Ανδρών αλλά μόλις έξι στην Πρέμιερ! Τέτοιες αλλαγές στη πλέον ιδιότροπη θέση στο ποδόσφαιρο χρειάζονται συνήθως χρόνο (τα παραδείγματα πολλά) και λεπτές κινήσεις. Ο Χάουγκαρντ που ήρθε από τη Μίντιλαντ είναι επίσης μικρός (23), ο Γκίβεν πολύ μεγάλος (39) για να πάρει συνεχόμενα παιχνίδια, οπότε διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το πόσο ασφαλής θα είναι η εστία της Στόουκ σε σχέση με πέρσι.

Τα μετόπισθεν παρέμειναν σχεδόν ανέγγιχτα, ο Χουθ που παραχωρήθηκε στη Λέστερ πέρσι είχε τραυματισμούς και χρησιμοποιήθηκε μόλις τρεις φορές (πριν πάει δανεικός στις αλεπούδες), ο Βόλσαϊτ αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή αφού άφησε καλές εντυπώσεις πέρσι στο δεύτερο μισό, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης της Αγγλίας, Γκλεν Τζόνσον, ήρθε για να κολλήσει τα τελευταία ένσημα. Ποτέ δεν θάμπωνε η συγκεκριμένη γραμμή της Στόουκ, αλλά με ακρογωνιαίο λίθο το Σόκρος (και υπό τις οδηγίες του Μπέγκοβιτς) ήταν αποτελεσματική.

Μεγάλες απώλειεςστο χώρο του κέντρου το δυναμό της Ν’Ζονζί(πήγε Σεβίλλη), που κάλυπτε τα πάντα (ξεκίνησε σε όλα τα ματς πρωταθλήματος), καθώς και ο Μόσες που επέστρεψε στην Τσέλσι. Και αν οι εξτρέμ που ήρθαν μπορούν να καλύψουν το κενό του Νιγηριανού, εκείνο του Γάλλου παραμένει. Ο Φαν Χίνκελ που ήρθε επίσης δανεικός απ’ τους λονδρέζους αγωνίζεται στον άξονα αλλά δεν είναι αμυντικό χαφ, ενώ πέρσι στη Μίλαν έκανε λίγα πράγματα. Άνταμ, Άϊρλάντ δεν έχουν τα τρεξίματα του Γάλλου, ούτε ο Σίντγουελ πλέον στα 32 του.

Στην επίθεση υπάρχει πολυκοσμία, αλλά με Κράουτς και Οντεμβινγκί να πατάνε αισίως τα 34 ήταν απαραίτητη η ενίσχυση. Βελτιωμένη ποσοτικά και τεχνικά, είναι και ο κύριος λόγος που οι φίλη της Στόουκ βγάζουν τόσο ενθουσιασμό.

Συμπέρασμα:Μεγάλες προσδοκίες φέτος στο Μπριτάνια, πρώτη φορά στα χρόνια που η Στόουκ βρίσκεται στην Πρέμιερ Λιγκ ο πήχης είναι τόσο ψηλά. Η δεκάδα φαίνεται να θεωρείται δεδομένη (2,10 Βet365, 9βάσει αποδόσεων), οι απώλειες όμως βασικών μονάδων –που δεν φαίνεται να καλύφθηκαν επαρκώς- μας κάνει σκεπτικούς. Η Σαουθάμπτον είναι καλύτερη ομάδα, η Σουόνσι έχει τον τρόπο της, Γουέστ Χαμ και Κρίσταλ Πάλας δείχνουν έρχονται με φόρα, περιμένουμε οι “Potters” να έχουν μια χρονιά χωρίς καρδιοχτυπήματα, αλλά δεν βλέπουμε νε ξεφεύγουν από τα γνωστά τους στάνταρ.

Πολύ δημοφιλές στοίχημα το να αναδειχθούν ξανά καλύτερη ομάδα των Μίντλαντς, οι ομάδες που ανταγωνίζεται (Λέστερ, Άστον Βίλα, Γουέστ Μπρομ) δείχνουν να ξεκινάμε πιο πίσω. Δεν διαφωνούμε, άλλο όμως το 2,40 που πληρωθήκαμε πέρσι και άλλο το 1,95 ( Stoiximan ) που βρίσκουμε φέτος…

Κρίσταλ Πάλας:Ώρα για το βήμα παραπάνω;

Μεταγραφές

Πήρε:
Καμπάιγ (29, χαφ, 13,9 εκ.)
Γουίκαμ (22, φορ, 10 εκ.)
Μακ Κάρθι (25, κίπερ, 4,9 εκ.)
Σακό (27, εξτρέμ, ελευθ.)
Μπάμφορντ (21, φορ, δαν.)
Οάρ (18, χαφ), Φίλιπς (17, χαφ) (U18)

Έδωσε:
Πράις (30, κίπερ), Μάγκρι (21, μπακ), Τόμας (32, εξτρέμ), Γκάρβαν (27, μεσοεπιθετικός), Ντε Σίλβα (21, μεσοεπιθετικός), Τσέιμπερς (21, στόπερ), Ντόμπι (32, φορ), Ραμάτζ (31, στόπερ)(ελευθ.)
Χαντ (25, μπακ), Γουίλιαμς (21, μπακ), Ίνις (20, στόπερ), Μπόατενγκ (19, χαφ) (δαν.)

Πέρυσι (10η):Σεζόν με τα πάνω της και τα κάτω της η περσινή για την Κρίσταλ Πάλας, η οποία τελικά κατέλεξε στην πιο επιτυχημένη πορεία της από καταβολής Πρέμιερ. Η χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού ο Τόνι Πιούλις παραιτήθηκε από την τεχνική της ηγεσία λίγο πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη σφιχτή μεταγραφική πολιτική της διοίκησης. Στη θέση του ανέλαβε ο Νιλ Γουόρνοκ, με τα αποτελέσματα της δουλειάς του να μην είναι τα καλύτερα δυνατά, κάτι που έφερε την Πάλας σε θέση να παλεύει για την παραμονή της.

Γύρω στα Χριστούγεννα, η διοίκηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του, με τον εκλεκτό για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας να είναι ο μέχρι πρότινος τεχνικός της Νιούκαστλ, Άλαν Πάρντιου. Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό σε πρώτη φάση, αφού ο ασπρομάλλης τεχνικός βρισκόταν στο επίκεντρο της κριτικής για τη μέτρια πορεία των Ανθρακωρύχων και θεωρούταν αμφίβολο το κατά πόσο θα ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για να σώσει την Πάλας.

Το ντεμπούτο του με τη νέα του ομάδα έγινε στις 4 Ιανουαρίου, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ντόβερ για το Κύπελλο, με την Πάλας να φθάνει σε μια άνετη νίκη - πρόκριση με 4-0. Η έλευση του Πάρντιου αποδείχθηκε τελικά ευεργετική για το σύλλογο, αφού ο νέος αέρας που έφερε στα αποδυτήρια, σε συνδυασμό με το πιο επιθετικό στυλ παιχνιδιού που εφάρμοσε, ταίριαξαν απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία των παιχτών του, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να μην αργούν να φανούν.

Με αυτόν στον πάγκο, η Πάλας, συνδύασε καλό ποδόσφαιρο με ουσία, με αποτέλεσμα να μετρήσει ως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου απολογισμό 10-1-7 στο πρωτάθλημα, καταφέρνοντας έτσι όχι μόνο να αποφύγει τις περιπέτειες υποβιβασμού, αλλά και να τερματίσει στην 10η θέση της βαθμολογίας, την καλύτερη στην ιστορία της από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ.Χαρακτηριστικό είναι ότι με τον Πάρντιου στον πάγκο συγκέντρωσε 31 βαθμούς σε 18 αναμετρήσεις, ενώ στο πρώτο μισό της σεζόν είχε μόλις 17 έπειτα από 20 αγωνιστικές.

Προπονητής (Άλαν Πάρντιου, Ιανουάριος 2015):Ο αναμορφωτής της Πάλας (έκανε μεγάλη καριέρα στην ομάδα και ως ποδοσφαιριστής), ανέλαβε σε μια δύσκολη καμπή για το σύλλογο και κατάφερε να φέρει χαμόγελα σε όλους τους τομείς. Η φιλοσοφία του ταίριαξε απόλυτα με τους ποδοσφαιριστές που βρήκε στο ρόστερ, ακολούθησε μια περισσότερο επιθετική προσέγγιση σε σχέση με τους προκατόχους τους, έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους παίχτες του, καταφέρνοντας στο φινάλε να συνδυάσει θεαματικό ποδόσφαιρο και επιτυχή αποτελέσματα.

Με σκαμπανεβάσματα η μέχρι τώρα προπονητική του καριέρα, ελπίζει να βρει την Ιθάκη του στο Λονδίνο, με το κοινό της ομάδας να τον λατρεύει αλλά και τη διοίκηση να τον εμπιστεύεται με τυφλά μάτια έπειτα από τα περσινά του κατορθώματα.

Ανάλυση: Ο Πάρντιου δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει πολλά σε σχέση με την περσινή επιτυχημένη συνταγή της ομάδας, εμπιστεύεται τον κορμό των παιχτών που βρήκε και προέβη σε λίγες μεταγραφικές ενισχύσεις. Αναμφισβήτητα η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η έλευση του Καμπάιγ, με το Γάλλο να επιστρέφει στην Πρέμιερ Λιγκ, μετά από διακοπή ενάμιση χρόνου, για να ξανασυναντήσει τον προπονητή με τον οποίο έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του όσο βρισκόταν στη Νιούκαστλ. Προφανώς ο Καμπάιγ θα πάρει άμεσα φανέλα βασικού, θα γίνει ο ηγέτης της μεσαίας γραμμής της Κρίσταλ Πάλας και είναι ο παίχτης ο οποίος θα αναλάβει να ανεβάσει το σύλλογο επίπεδο.

Οι υπόλοιπες κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι, έγιναν με στόχο την ενίσχυση της επιθετικής γραμμής, με τους Γουίκαμ, Μπάμφορντ (δανεικός από Τσέλσι) και Σακό να προσδίδουν επιπλέον εναλλακτικές λύσεις στον Πάρντιου, ενώ η απόκτηση του Μακ Κάρθι ήρθε για να συμπληρωθεί το τιμ στη θέση του τερματοφύλακα. Επιπλέον δεν αποχώρησε σχεδόν κανείς από τους βασικούς πρωτεργάτες της περσινής πορείας,κάτι που θα συμβάλλει θετικά στο να παρουσιαστεί η ομάδα έτοιμη στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Μια πρώτη σκιαγράφηση του φετινού ρόστερ της Πάλας δείχνει ότι υπάρχει πληθώρα λύσεων για τις θέσεις από τη μέση και μπροστά, με το κύριο χαρακτηριστικό των ποδοσφαιριστών της να είναι η ταχύτητα, ειδικά στις πτέρυγες. Στα χαφ δεσπόζουν οι φυσιογνωμίες των Καμπάιγ και Γέντινακ, ενώ για τη θέση του τερματοφύλακα, ο αειθαλής Σπερόνι συνεχίζει να αποτελεί εγγύηση. Το αδύναμο σημείο της ομάδας δείχνει να είναι η άμυνα, οι λύσεις εκεί δεν είναι επαρκείς ενώ ειδικά στο κέντρο της άμυνας συναντάμε βαριά κορμιάπου πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα απέναντι σε γρήγορους αντιπάλους.

Συμπέρασμα:Με αισιοδοξία ξεκινά η φετινή σεζόν για την Κρίσταλ Πάλας. Η απόλυτα επιτυχημένη περσινή χρονιά, που συνοδεύτηκε από ωραίο ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο περσινός κορμός παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτος και επιπλέον ενισχύθηκε με την πολύ σημαντική έλευση του Καμπάιγ, κάνουν τους πάντες στην ομάδα να ελπίζουν σε πορεία, αν όχι καλύτερη τουλάχιστον ανάλογη με την περσινή.

Αν μάλιστα καταφέρει να γίνει πιο αποτελεσματική στην έδρα της (ήταν η ομάδα με τις περισσότερες εντός έδρας ήττες κατά την προηγούμενη σεζόν, ενώ συγκέντρωσε και περισσότερους πόντους μακριά από το γήπεδό της), τότε θα δει τη βαθμολογική τη συγκομιδή να βελτιώνεται και τη θέση της στην κατάταξη να σταθεροποιείται στα περσινά στάνταρ.

Το να μπλέξει σε περιπέτειες υποβιβασμού δεν δείχνει και τόσο πιθανό (9,00 στηνBet365),περισσότερο ρεαλιστικό φαντάζει να κινηθεί στα μεσαία στρώματα της βαθμολογίας και να προσπαθήσει να διεκδικήσει εκ νέου μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Το να τα καταφέρει πληρώνει 2,80 στον Stoiximan , ωστόσο το έργο της δεν θα είναι εύκολο αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς μετά τουςBig7 υπάρχουν ομάδες (Σαουθάμπτον, Σουόνσι, Στόουκ) παρόμοιας, αν όχι μεγαλύτερης, δυναμικής, που θα διεκδικήσουν στα ίσα το πλασάρισμα στο πάνω μισό της κατάταξης.

Γουέστ Χαμ:Με Μπίλιτς και φιλοδοξία

Μεταγραφές

Πήρε:
Παγιέτ (28, εξτρέμ, 15 εκ.)
Ογκμπόνα (27, στόπερ, 11 εκ.)
Ομπιάνγκ (23, μέσος, 6 εκ.)
Χέντρι (20, μπακ, 1,3 εκ.)
Τζένκινσον (23,μπακ, δαν.)
Ράντολφ (28, κίπερ, ελεύθ.)

Νόιλ, Πάουελ (U18)

Έδωσε:
Ντάουνινγκ (30, εξτρέμ, 7,9 εκ.)
Σονγκ (27, μέσος, λήξη δαν.)

Νενέ, Ντεμέλ, Κ. Κόουλ, Γιασκελάινεν, ΜακΚάλουμ, Ποτς, Μαγκουάιρ (ελεύθ.)

Πέρυσι (12η):Ξεκίνησε δυναμικά, σκοράροντας κατά ριπάς, στο δεύτερο μισό της σεζόν Σακό και Βαλέντσια σίγησαν με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της. Η κόντρα Άλαρνταϊς-οπαδών και η αναμενόμενη αποχώρηση του στο τέλος της σεζόν έκαναν τους τελευταίους μήνες αγγαρεία. Αδιάφορη στα κύπελλα, τερμάτισε 12, βγήκε όμως στο Γιουρόπα Λίγκα μέσωFair Play.

Προπονητής(Σλάβεν Μπίλιτς, νέος):Τυπάρα, ξεχωρίζει όπου και αν βρεθεί, οι Άγγλοι ακόμα τον θυμούνται για το χουνέρι που τους είχε κάνει με την Κροατία το 2007 στο Γουέμπλεϊ. Πολύ καλό έργο σαν προπονητής στην εθνική της χώρας του (2006-2012), καθώς και στη Μπεσίκτας την τελευταία διετία. Παθιασμένος, καμία φορά περισσότερο από όσο πρέπει, θα αγαπηθεί παράφορα από τους φίλους των “σφυριών”, αν και τα αποτελέσματα βοηθήσουν.

Ανάλυση:Γεμάτη ταλέντο η περσινή Γουέστ Χαμ, η 12θέση στο πρωτάθλημα θεωρείται αποτυχία. Οι ιδιοκτήτες της προσπαθούν τα τελευταία χρόνια επενδύοντας να την ανεβάσουν επίπεδο, καθιερώνοντας της σαν ομάδα της πρώτης δεκάδας, εν όψει και της μεταφοράς της από το μικρό “Μπόλεϊν Γκράουντ” στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου την επόμενη σεζόν.

Και φέτος το χέρι μπήκε βαθιά στην τσέπη, αφού ξοδεύτηκαν 33 εκ. ευρώ για να έρθουν οι Παγιέ (πρώτος σε ασίστ πέρσι στη Γαλλία με τη Μαρσέιγ), Ογκμπόνα (Γιουβέντους) και Ομπιάνγκ (Σαμπντόρια) που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Η πώληση του Ντάουνινγκ, παλιομοδίτικου εξτρέμ που λόγω Άλαρνταϊς έπαιξε πολύ (6 γκολ, 8 ασίστ) δεν θα επηρεάσει, αν ο γάλλος εξτρέμ αγωνιστεί σύμφωνα με τις δυνατότητες του.

Το ρόστερ της είναι πολυπρόσωπο, ικανό να σηκώσει το έξτρα βάρος του Γιουρόπα αν αυτό χρειαστεί, ο τραυματισμός όμως του Βαλέντσια στο πρώτο ματς με την Άστρα (2-2 εντός)που θα τον κρατήσει έξω μέχρι τον Οκτώβρη προβληματίζει (γίνονται σκέψεις για απόκτηση του Όστιν), αφού και ο Κάρολ είναι ως συνήθως εκτός για καιρό.

Συμπέρασμα:Το υλικό υπάρχει στο “Μπόλεϊν Γκράουντ”, ο Μπίλιτς έρχεται με περγαμηνές και μπορεί να γίνει ο άνθρωπος που θα κάνει τη Γουέστ Χαμ να ξεχωρίσει από τη μέση του σωρού, όμως τα πρώτα αποτελέσματα στο Γιουρόπα (στα πέναλτι πέρασε τη μαλτέζικη Μπιρκιρκάρα, κινδυνεύει με αποκλεισμό από την Άστρα) δεν είναι τα καλύτερα, φέρνοντας γενική ανησυχία. Στις σκέψεις μας σε κάθε περίπτωση για τη δεκάδα (3,00 Bet365), θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν τα “σφυριά” στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς και στις 3-4 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος (πρεμιέρα με ντέρμπι στο Έμιρεϊτς) πριν αποφασίσουμε.

Γουέστ Μπρομ:OΠιούλις δεν πέφτει

Μεταγραφές

Πήρε:
Τσέστερ (26, στόπερ, 11,3 εκ.)
ΜακΛιν (26, εξτρέμ, 2,1 εκ.)

Έδωσε:
Μουλούμπου (28, μέσος, ελεύθ.)
Ντόρανς (28, μέσος, άγνωστο)
Μπέιρντ (33, μεσος, ελεύθ.)
Σαμαράς (30, φορ, ελεύθ).

Ντάβιντσον, Γκάρμστον, Ντάνιελς, Ο’ Σάλιβαν, Άτκινσον, Τζόουνς, Πάλμερ, Ρουφ (ελεύθ.)

Πέρυσι (13η):Ξεκίνησε με τον Ιρβάϊν στον πάγκο, παίζοντας με τη φωτιά, όσο σκόραρε η αποκάλυψη της περσινής σεζόν Μπρεραϊνό (14 γκολ) κάτι γινόταν, το τελευταίο δίμηνο του 2014 όμως μέτρησε 1-1-7 και από 1/1/2015 ανέλαβε ο Πιούλις, οδηγώντας την στη σωτηρία. Κορωνίδα το 3-0 επί της –ήδη πρωταθλήτριας- Τσέλσι την προτελευταία αγωνιστική, στο κύπελλο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

Προπονητής(Τόνι Πιούλις, 2015):Μεγάλη αδυναμία μας εδώ στοBetblog, ο μόνος που μπορεί να τον συναγωνιστεί σε αναρτημένες φωτογραφίες στοsiteείναι ο Καρούσο Λομπάρντι . 7 χρόνια στη Στόουκ, την έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη, πρόπερσι πήγε στη μέση της σεζόν στην Κρίσταλ Πάλας και την έσωσε άνετα, πέρσι πήγε στη μέση της σεζόν στη Γουέστ Μπρομ και την έσωσε άνετα. Γεννημένος μαχητής, μεταλαμπαδεύει το πνεύμα του στους παίχτες, οι ομάδες του παίζουν πολύ ξύλο και πρέπει να φτύσεις αίμα να τις κερδίσεις, ιδανικές για “κλασικά σκοράκια” (1-0/2-0/2-1).

Ανάλυση:Ο Πιούλις έδιωξε τη σκαρταδούρα (Σαμαρά και σια), πλην του Μουλούμπου (που πρόσφατα τραυματίστηκε) κανένας από όσους αποχώρησαν δεν πρόκειται να λείψει στους “magpies”. Οι μεταγραφές είναι όλες κινήσεις Πιούλις, Αγγλάρες μόνο με τσαμπουκά και πάθος, τους βλέπουμε ήδη να ταιριάζουν απόλυτα στα θέλω του Ουαλού. Δεν έχει κλείσει ακόμα ο λογαριασμός, ο Πιούλις φαίνεται να ψάχνει για κίπερ (ο καλός 32χρονος Φόστερ θα λείψει μέχρι τον Οκτώβρη) και μέσο, το ρόστερ της Γουέστ Μπρομ είναι μικρό οπότε ίσως δούμε περαιτέρω ενίσχυση.

Μεγάλο ερωτηματικό οMVPτης περασμένης σεζόν, 22χρονος Σαϊντό Μπεραϊνό, που βολιδοσκοπείται από κορυφαία κλαμπ και ίσως αποχωρήσει(από πέρσι το χειμώνα κάνει νερά). Ιντέγιε και ΜακΜάναμαν έχουν απαντήσεις να δώσουν φέτος, το αγωνιστικό στυλ του Πιούλις τους χωράει και τους δύο.

Συμπέρασμα:Υπό κανονικές συνθήκες το ρόστερ της Γουέστ Μπρομ δεν γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι, η παρουσία όμως του Πιούλις στην άκρη του πάγκου κάνει τη διαφορά. Μανούλα ο Ουαλός να κρατάει στην κατηγορία μέτριες ποιοτικά ομάδες, περιμένουμε να τα καταφέρει για ακόμα μια φορά. Στα υπόψιν φυσικά για κόντρες, αλλά και εντός έδρας νίκες με χαμηλό σκορ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ