X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

Τα μανίκια του Πικέ

Από τις κάλτσες του Πουγιόλ και του Τσάβι, στα μανίκια του Πικέ. Μια διαχρονική κόντρα Καταλανών και Ισπανών με αφορμή την Εθνική.

Από το βράδυ της Κυριακής (9/10) οι Ισπανοί φίλαθλοι βρήκαν καινούργιο θέμα για να αρχίσουν και πάλι τη γκρίνια. Λίγα μόλις λεπτά μετά το ξεκίνημα του παιχνιδιού ανάμεσα στην Αλβανία και την Ισπανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ, κάποιοι παρατήρησαν πως από τα μανίκια της φανέλας του Ζεράρ Πικέ απουσίαζε η μπορντούρα με τα χρώματα της ισπανικής σημαίας. Θεώρησαν ότι ο Καταλανός παίκτης είχε αφαιρέσει επίτηδες το κοκκινοκίτρινο τελείωμα και αμέσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά! Πολλοί έπεσαν στην παγίδα του "προφανούς" και η φωτογραφία ανέβηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε όλα τα αθλητικά sites της υφηλίου!

Τελικά, μετά τη λήξη του αγώνα και ενώ το ρεπορτάζ περίμενε την αντίδραση της ισπανικής ομοσπονδίας και την "σίγουρη" τιμωρία του Πικέ, τα πράγματα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά. Από τη μία, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας, ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε θέμα, αφού όλα είχαν ξεκινήσει από μια παρεξήγηση. Ο Πικέ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς συνηθίζει να παίζει με φανέλες με μακριά μανίκια (όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν, το κάνει και για γούρι, αλλά και επειδή έτσι νιώθει πιο άνετα), προτίμησε να αγωνιστεί με την μακρυμάνικη από την οποία έκοψε τα μανίκια. Η συγκεκριμένη εμφάνιση δεν έχει την μπορντούρα με τα χρώματα της ισπανικής σημαίας, γι' αυτό και παρατηρήθηκε η διαφορά.

Τα κομμένα μανίκια από την μακρυμάνικη φανέλα του Πικέ!

Από την άλλη, ο παίκτης της Μπαρτσελόνα, φανερά εκνευρισμένος, όταν ενημερώθηκε για τον μικρό σάλο που είχαν προκαλέσει τα... μανίκια του, δήλωσε ότι του τα έχουν ζαλίσει και πως μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας, θα εγκαταλείψει την Εθνική! Είπε πως δεν ήταν μια απόφαση εν θερμώ, πως την έχει σκεφτεί εδώ και αρκετό καιρό και πως αν δεν πίστευε στο πλάνο και το σχέδιο του Τζούλεν Λοπετέγκι, θα έφευγε από τώρα. Η αλήθεια είναι πως και ο Πικέ φροντίζει να ρίχνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα το λαδάκι του στη φωτιά, αλλά και οι Ισπανοί (και Καταλανοί) δημοσιογράφοι παίρνουν συχνά την τρίχα και την κάνουν τριχιά. Οι δε φίλαθλοι ψάχνουν αφορμή και κάπως έτσι δημιουργούνται θέματα εκ του μη όντος.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνο με τον Πικέ, αλλά και με άλλους Καταλανούς παίκτες της Εθνικής Ισπανίας. Στις 2 Ιουνίου του 2007, για παράδειγμα, σε έναν αγώνα της Roja με την Λετονία για την προκριματική φάση του EURO 2008, ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών από τους Ισπανούς φιλάθλους, επειδή στην αναμνηστική φωτογραφία (αυτήν που η βασική ενδεκάδα βγάζει πριν την έναρξη του ματς), οι Πουγιόλ και Τσάβι είχαν γυρίσει προς τα μέσα τις κάλτσες τους, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται η ίδια μπορντούρα στο πάνω τελείωμα, με τα χρώματα της ισπανικής σημαίας! Σε αυτό ακριβώς το περιστατικό αναφερόταν χθες βράδυ ο Πουγιόλ, όταν μετά τον χαμό που έγινε με τον Πικέ, τουιτάρισε στον προσωπικό του λογαριασμό την φράση "Κάτι μου θυμίζει όλο αυτό".

Ο Τσάβι στο περίφημο παιχνίδι του 2007 με τις κάλτσες γυρισμένες ώστε να μη φαίνονται τα χρώματα της ισπανικής σημαίας, όπως σε αυτές του Σέρχιο Ράμος

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τόσο οι Πουγιόλ και Τσάβι, όσο και ο ίδιος ο Πικέ, είναι "πολύ" Καταλανοί. Ταγμένοι και οι τρεις ξεκάθαρα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δεν χάνουν ευκαιρία να το δηλώνουν. Αυτή τους η στάση, είναι που κάνει τόσο πολύ "ευαίσθητους" τους Ισπανούς φίλαθλους, αλλά και τους αντίστοιχους δημοσιογράφους, οι οποίοι ψάχνουν ευκαιρία για να βγάλουν από την μύγα ξύγκι! Νομίζω ότι η πιο τίμια και σωστή στάση, ήταν αυτή του διευθυντή της μαδριλένικης As, Αλφρέδο Ρελάνιο, ο οποίος σε προσωπική του σημερινή αρθρογραφία, γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: "Ελπίζω ο Πικέ να το ξανασκεφτεί, όπως έκανε και ο Μέσι. Αλλά προσωπικά τον καταλαβαίνω. Γύρω από τον Πικέ, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη παρεξήγηση. Μπορεί να είναι πολύ μαχητικός εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης και να έχει κάνει ακραίες δηλώσεις, όμως με την Εθνική ομάδα υπήρξε πάντοτε παραδειγματικός".

Και συνεχίζει ο Ρελάνιο: "Επειδή παντού στην Ισπανία υπάρχουν φίλοι της Ρεάλ, άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν στα παιχνίδια της Εθνικής, σε κάτι που εξελίχθηκε σε μια θλιβερή μόδα. Είναι πολλοί αυτοί που μπέρδεψαν, άθελά τους ή σκόπιμα, τις αιτίες για αυτά τα σφυρίγματα, δίνοντάς τους πολιτικό και ενοχλητικό χαρακτήρα. Ο Πικέ έχει μια άψογη παρουσία στην Εθνική, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι παίκτες που προέρχονται από τον ίδιο σύλλογο. Και δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι η Μπαρτσελόνα είναι ο σύλλογος που έχει προσφέρει τους περισσότερους διεθνείς από οποιονδήποτε άλλον". Και επειδή, όπως φαίνεται, υπάρχει και φιλότιμο και ανάληψη ευθύνης, ο Ρελάνιο δεν διστάζει να αναγνωρίσει το λάθος του σάιτ της As, που και αυτό έπεσε στην παγίδα, ζητώντας δημόσια συγνώμη από τον παίκτη: "Του στέλνω από εδώ την συγνώμη μου για την ελαφρότητα με την οποία επί είκοσι λεπτά, στην ηλεκτρονική μας σελίδα, μεταφέραμε τα όσα συνέβαιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

Ο Πικέ στην Diada του 2013

Ο Πικέ, όπως ανέφερε και ο Ρελάνιο, έχει γίνει στόχος τόσο σκληρής κριτικής, όσο και αποδοκιμασιών στο πρόσφατο παρελθόν, κάτι που είχε συμβεί παλαιότερα και με άλλους παίκτες της Μπαρτσελόνα, όχι όμως σε αυτή την έκταση. Ίσως βοηθάει και ο χαρακτήρας του Ζεράρ, που είναι ένα μεγάλο (πλέον) παιδί και δεν διαθέτει την ωριμότητα (ή ακόμα και την σοβαρότητα) άλλων παικτών που επίσης τα έχουν ακούσει, όπως ο Πουγιόλ ή ο Τσάβι, ακόμα και ο ίδιος ο Γουαρδιόλα. Ο Πικέ μοιάζει να την "ψάχνει", σε μια λογική λίγο χαβαλέ, λίγο σοβαρού, αλλά περισσότερο για να "κάνουμε την πλάκα μας". Κάπως έτσι όμως, βρίσκεται στο στόχαστρο, χωρίς αυτά που κάνει να είναι στην πραγματικότητα τόσο "επιλήψιμα". Για παράδειγμα, στο πρόσφατο EURO του περασμένου καλοκαιριού, πριν το ματς της Ισπανίας με την Κροατία και ενώ έπαιζε ο εθνικός ύμνος, η κάμερα τον συνέλαβε να έχει προτάξει το μεσαίο του δάχτυλο, σε μια χειρονομία που - όπως ήταν φυσικό - αμέσως παρεξηγήθηκε.

Ο ίδιος είπε ότι έκανε "κρακ" στα δάχτυλά του και ότι ο κόσμος θα έπρεπε να σταματήσει να ψάχνει ιστορίες εκεί που δεν υπάρχουν. Δυο χρόνια νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2014, του την είχαν πέσει επειδή είχε συμμετάσχει στην πορεία της Diada (εθνική εορτή των Καταλανών), ανεβάζοντας μια φωτογραφία μαζί με τον γιο του, ο οποίος φορούσε μια φανέλα της Μπαρτσελόνα με τα χρώματα της σενιέρα. Εκεί κατηγορήθηκε ως "αποσχιστικός" και πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο συνέχιζε να αγωνίζεται στην Roja. Μπούρδες. Λες και δεν έχουμε δει στο παρελθόν άλλους παίκτες να γιορτάζουν την Diada, όπως οι Τσάβι, Πουγιόλ, Γουαρδιόλα κλπ. Άλλο ένα περιστατικό ήταν εκείνο που ξεκίνησε στην φιέστα για το τρεμπλ του 2015. Εκεί ο Πικέ είχε πει στο μικρόφωνο το "Gracias a Kevin Roldán, contigo empezó todo" (ευχαριστώ τον Κέβιν Ρολντάν, από αυτόν ξεκίνησαν όλα).

Σε επίσημο παιχνίδι της Roja κατά την ανάκρουση του ισπανικού εθνικού ύμνου. Ο Πικέ με το κεφάλι σκυμμένο, σε αντίθεση με τους συμπαίκτες του

Αναφερόταν στον Κολομβιανό τραγουδιστή Κέβιν Ρολντάν, τον οποίο είχε κλείσει ο Κριστιάνο για να τραγουδήσει στο πάρτι γενεθλίων του τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς. Όμως, λίγες ώρες πριν, η Ρεάλ έχασε 4-0 από την Ατλέτικο και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τις επόμενες μέρες (παρά την ρητή απαγόρευση του Πορτογάλου), ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τους φίλους της Ρεάλ και τον Τύπο της Μαδρίτης και άπλετη καζούρα από τον αντίστοιχο της Βαρκελώνης. Οι "μερένγκες" λοιπόν, από τότε που έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο ο Πικέ, άρχισαν να τον κράζουν, πρώτα στο φιλικό της Ισπανίας με την Κόστα Ρίκα στη Λεόν και στη συνέχεια σε πολλά άλλα γήπεδα, όπως στο Οβιέδο, στο Αλικάντε κλπ. Γενικότερα, οτιδήποτε κάνει ή πει ο Πικέ, στήνεται αμέσως στο απόσπασμα. Ακόμα και το γεγονός ότι έχει σκυμμένο το κεφάλι του όταν παιανίζει ο εθνικός ύμνος στα διεθνή παιχνίδια, έχει γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής.

Η αλήθεια είναι ότι οι Καταλανοί παίκτες και ειδικότερα οι πιο πολιτικοποιημένοι, θα προτιμούσαν να αγωνίζονται σε μια αναγνωρισμένη εθνική Καταλονίας. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει γι' αυτό. Ειδικά από την στιγμή, που όπως έγραψε και ο Ρελάνιο για τον Πικέ, η συμπεριφορά τους όταν παίζουν με την Roja είναι άψογη. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ακόμα και οι φανατικότεροι οπαδοί της Ρεάλ, ξέρουν ότι αυτό ισχύει. Άλλωστε, οι πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες της εθνικής Ισπανίας, στηρίχτηκαν σε τεράστιο βαθμό σε Καταλανούς παίκτες (Τσάβι, Πουγιόλ, Φάμπρεγας, Μπουσκέτς, Άλμπα) που έπαιζαν στην Μπαρτσελόνα και σε αρκετούς άλλους συμπαίκτες τους που επίσης αγωνίζονταν στον καταλανικό σύλλογο (Ινιέστα, Πέδρο, Βίγια). Ο βασικός κορμός των μεγάλων επιτυχιών προερχόταν είτε από την Καταλονία, είτε από την Μπαρτσελόνα, είτε και από τις δυο μαζί.

Πουγιόλ και Τσάβι πανηγυρίζουν το 2010 την κατάκτηση του Μουντιάλ με το εθνόσημο στη φανέλα και την σενιέρα στα χέρια

Άλλοι μπορούν να το χωνέψουν αυτό, άλλοι όμως - και είναι πολλοί - όχι. Πολλοί επίσης, για παράδειγμα, δεν μπόρεσαν να χωνέψουν την εικόνα των Πουγιόλ και Τσάβι να πανηγυρίζουν στα EURO και στο Μουντιάλ με την σενιέρα και όχι με την ισπανική σημαία. Μεταξύ μας, είναι μια παρηγοριά για όλους στην Ισπανία, το γεγονός ότι ο εθνικός τους ύμνος δεν έχει λόγια, γιατί φανταστείτε τί θα γινόταν αν είχε και σε κάθε παιχνίδι οι μισοί από τους παίκτες δεν τραγουδούσαν. Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα, οι επιτυχίες είναι εκείνες που "εξαφανίζουν" από το προσκήνιο κάθε γκρίνια. Και από τη στιγμή που οι διεθνείς μεταξύ τους τα βρίσκουν και μπορούν να προσπερνούν ακόμα και τους ύφαλους, όπως στις μέρες του Μουρίνιο που χρειάστηκε να αναλάβουν πρωτοβουλία συμφιλίωσης οι Τσάβι και Κασίγιας ή όπως στην πρόσφατη ψιλοκόντρα μεταξύ Πικέ και Σέρχιο Ράμος που ήδη ξεχάστηκε, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς λεπτομέρειες, που ενίοτε γιγαντώνονται, είτε λόγω της "λόξας" των οπαδών, είτε λόγω της ανάγκης των δημοσιογράφων να "δημιουργήσουν" ειδήσεις.

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo

Βίντεο: Η υποτιθέμενη χειρονομία του Πικέ στη διάρκεια της ανάκρουσης του ισπανικού εθνικού ύμνου στο EURO 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ