X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΤΗΛΕΣ

Σούπερ άμυνα Vs Aλλαγών Σάντος

O αναλυτής αγώνων Δημήτρης Ξουρής γράφει στο Sport24 για τις τακτικές, τα χαρίσματ και τα αδύνατα σημεία Πολωνίας και Πορτογαλίας, λίγο πριν από τον πρώτο προημιτελικό του Euro.

Μετά από δύο μέρες ξεκούρασης για τις ομάδες, απόψε έχουμε και πάλι δράση. Στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι απέναντι στην Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο διεκδικούν τον εισιτήριο που θα οδηγήσει την νικήτρια στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΥΛ

ΠΟΛΩΝΙΑ

Ο κύριος Ναβάλκα χρησιμοποιεί σχηματισμό 1-4-4-2 σε ευθεία, χρησιμοποιώντας τους Μίλικ και Λεβαντόβσκι στην κορυφή της επίθεσης. Έχει δημιουργήσει ένας συμπαγές και πειθαρχημένο σύνολο που με τη διπλή ζώνη άμυνας που χρησιμοποιεί έχει καλή συνοχή γύρω και πίσω από τη μπάλα. Αμυντικά έχει την δεύτερη καλύτερη άμυνα από τις ομάδες που βρίσκονται στους «8» πίσω από την Γερμανία με ένα γκολ παθητικό: και το γκολ, το ψαλιδάκι του Σατσίρι! Διαθέτει την χειρότερη επίθεση καθώς έχει πετύχει μόλις τρία τέρματα (δύο γκολ ο Μπλαστσικόβσκι , ένα γκολ ο Μίλικ). Προσπαθεί, όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις , να βγει σε γρήγορες κόντρα επιθέσεις και έχει πολύ καλό επιθετικό transition.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η Πορτογαλία με τον κύριο Σάντος στο πάγκο της είναι αήττητη σε επίσημα παιχνίδια. Στα ματς του ομίλου δεν έπεισε με την απόδοση της, ωστόσο απέναντι στην Κροατία έδειξε πειθαρχημένη και καλή εικόνα. Ο τέως προπονητής της Εθνικής μας έκανε αρκετά πειράματα σε σχηματισμούς και πρόσωπα στα παιχνίδια με Ισλανδία και Αυστρία. Χρησιμοποιεί κλασικό 1-4-4-2 σε ευθεία. Στο παιχνίδι με τους Κροάτες άφησε στο πάγκο τους Μοουτίνιο και Ρ. Καρβάλιο αντικαθιστώντας τους, με τους Άντριεν Σίλβα και Φόντε αντίστοιχα. Η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο μπροστά αποτελεί φόβητρο για κάθε αντίπαλη άμυνα και στα τελευταία δύο παιχνίδια δείχνει να ξεπερνάει τις κακές εμφανίσεις στα ματς με Ισλανδία και Αυστρία. Συνήθως, οι δύο πλάγιοι μέσοι που χρησιμοποιούνται είναι μεσοεπιθετικοί, με αποτέλεσμα στη φάση της επίθεσης ο σχηματισμός να παίρνει μορφή 1-4-2-4.

Αμυντική Λειτουργία

ΠΟΛΩΝΙΑ

Στη φάση της άμυνας η πίεση ξεκινά ψηλά από τους δύο φορ. Σε δεύτερο χρόνο επιστρέφουν στο μισό γήπεδο και κάνουν οργανωμένη άμυνα. Ο Μίλικ γυρίζει να βοηθήσει την κεντρική ζώνη και σε να υποστηρίξει σε περίπτωση που κερδίσουν τη μπάλα. Ο Λεβαντόβσκι μένει ψηλά διατηρώντας το επιθετικό βάθος.

Όταν η μπάλα φτάσει στο αμυντικό τρίτο δημιουργούν πολύ καλές διαγώνιες σχέσεις κάλυψης και αλληλοκάλυψης (αμυντικά τρίγωνα) με τον παίκτη που πιέζει στη μπάλα και κλείνουν πολύ καλά τους χώρους μη επιτρέποντας στον αντίπαλο να πατήσει περιοχή. Η Γερμανία τους απείλησε μόνο με μακρινά σουτ τα οποία δεν είχαν αποτέλεσμα. Η παρουσία των ακραίων μέσων Μπλαστσικόβσκι και Γκροσίτσκι στη αμυντική λειτουργία είναι πολύ σημαντική, καθώς επιστρέφουν γρήγορα και βοηθούν τους πλάγιους αμυντικούς.

Όταν η μπάλα είναι στα πλάγια ένας εκ των δύο κεντρικών μέσων πηγαίνει να δώσει υποστήριξη δημιουργώντας υπεραριθμία μαζί με τον μπακ και τον ακραίο χαφ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η πίεση στη μπάλα ξεκινάει λίγα μέτρα κάτω από τη μεσαία γραμμή με τους Ρονάλντο και Νάνι, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα πιεστική. Ο Σίλβα ανεβαίνει να πιέσει τον κεντρικό μέσο που θα υποδεχθεί τη μπάλα από τους αμυντικούς με τον Ουίλιαμ Καρβάλιο να μένει πίσω διατηρώντας το αμυντικό βάθος.

Τα τρία τέρματα που δέχθηκαν από την Ουγγαρία την 3η αγωνιστική των ομίλων φανέρωσαν πως αμυντικά έχει προβλήματα. Ο κύριος Φερνάντο Σάντος άλλαξε τα 3/4 της αμυντικής γραμμής αντικαθιστώντας τους Ρικάρντο Καρβάλιο, Ελιζέου, Βιεϊρίνια με τους Φόντε, Γκερέιρο και Σέντρικ απέναντι στην Κροατία, όπου η αμυντική τετράδα πήρε άριστα. Στην αμυντική μετάβαση οι επιστροφές των ακραίων μέσων δεν είναι γρήγορες, κάτι που ίσως εκμεταλλευτεί η Πολωνία με τους ταχύτατους Μπλαστσικόβσκι και Γκροσίτσκι.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΠΟΛΩΝΙΑ

Στη φάση της επίθεσης προσπαθεί να επιτεθεί με την μπάλα κάτω από την πρώτη ζώνη. Παίκτης «κλειδί» για την ομάδα της Πολωνίας είναι ο Κριχόβιακ που γυρίζει πολύ πίσω να πάρει μπάλα και να δημιουργήσει. Εκδηλώνουν το 81% των επιθέσεών τους από τις πτέρυγες, όπου οι ταυτόχρονες προωθήσεις των ακραίων αμυντικών βοηθούν ιδιαίτερα την ομάδα του Ναβάλκα να δημιουργήσει υπεραριθμία στην πλευρά όπου είναι η μπάλα. Επιχειρούν αρκετές σέντρες με στόχο τους φορ που κινούνται συνήθως αντίθετα και διαγώνια μέσα στην μεγάλη περιοχή.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στη φάση της επίθεσης οι πορτογάλοι επιλέγουν σύνθετη ανάπτυξη , με μακρινές ματαβιβάσεις με στόχο τον Ρονάλντο είτε με κάτω τη μπάλα και ανάπτυξη από τα πλάγια. Αρκετά συχνά ο Ρονάλντο κινείται μακριά από τον χώρο δράσης τους να υποδεχθεί τη μπάλα και να δημιουργήσει προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Με αυτόν τον τρόπο πέρασε κάθετη πάσα και έδωσε ασίστ στον Νανί εναντίον της Ουγγαρίας.

Δεν πατούν περιοχή παίκτες από τη κεντρική ζώνη και αφήνουν τους Ρονάλντο και Νανί μόνους να διεκδικήσουν τις σέντρες από τα πλάγια.

Σε περίπτωση που δεν εξελίσσονται καλά τα πράγματα για την ομάδα του κυρίου Σάντος, ίσως επιλέξει διαφορετικούς σχηματισμούς κατά την διάρκεια του παιχνιδιού βρίσκοντας λύσεις από παίκτες του πάγκου (Κουαρέσμα και Ρενάτο Σάντσες). Στα δύο προηγούμενα παιχνίδια στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε τη διάταξη σε 1-4-3-3 με τους Κουαρέσμα (δεξιά), Νάνι (αριστερά) και Ρονάλντο (στην κορυφή της επίθεσης).

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Η λύση για τις δύο ομάδες ίσως έρθει από τις στατικές φάσεις. Οι εξαιρετικές εκτελέσεις των Κριχόβιακ, Μπλαστσικόβσκι και Γκερέιρο για την Πορτογαλία μπορεί να φανούν ικανές να αλλάξουν τα δεδομένα στο παιχνίδι.

ΣΥΝΟΨΗ

Πολωνία και Πορτογαλία είναι δύο ομάδες που εφαρμόζουν το ίδιο αγωνιστικό σύστημα. Τα σημεία ανάλυσης είναι σχεδόν ταυτόσημα. Στόχος των δύο προπονητών θα είναι μέσα από παιχνίδι προσανατολισμένο στη μπάλα, να μετατραπούν οι καταστάσεις αριθμητικής ισορροπίας στον αγωνιστικό χώρο σε καταστάσεις αριθμητικού πλεονεκτήματος. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να προσπαθούν διαρκώς να βρίσκονται κοντά στη μπάλα με 2 ή και με 3 παίκτες και στη φάση άμυνας και σε αυτή της επίθεσης.

Περιμένουμε κλειστό παιχνίδι που θα κριθεί στις λεπτομέρειες και ίσως στο ένα γκολ. Η ομάδα που θα προηγηθεί έχει σίγουρα το προβάδισμα για να φτάσει στην πολυπόθητη πρόκριση. Η Πολωνία δεν διαθέτει βάθος πάγκου και σε αυτές τις διοργανώσεις είναι απαραίτητο. Πολύ πιθανόν στα τελευταία λεπτά ή στη παράταση να μείνουν από δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ