X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ραμπεσαντρατανά: "Πίστευα πολύ στην ΑΕΚ, αλλά με έλεγαν χοντρό για να με διώξουν"

Ερίκ Ραμπεσαντρατανά. Ένα όνομα - σιδηρόδρομος που άφησε ιστορία χωρίς να παίξει. Μιλά στο Sport24.gr για την ΑΕΚ, απαντά για το "χοντρός" που του αποδόθηκε και πλέκει το εγκώμιο Βαλμπουενά - Αραμπί.

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιουνίου 2001 όταν η ΑΕΚ ανακοίνωνε την απόκτηση του Ερίκ Ραμπεσαντρατανά. Ήταν η δεύτερη μεταγραφή της Ένωσης εκείνη τη θερινή μεταγραφική σεζόν μετά από τον Κάρλος Γκαμάρα.

Και μπορεί τον Παραγουανό να τον γνώριζαν όλοι λόγω της παρουσίας του σε Μουντιάλ και Κόπα Αμέρικα με την εθνική (είχε περάσει από την Ευρώπη με τις φανέλες των Ατλέτικο και Μπενφίκα), αλλά και ο Ραμπεσαντρατανά δεν ήταν άγνωστος.

Ο Ερίκ ξεκίνησε την καριέρα του από τη Νανσί, όπου τον ανακάλυψε ο Εμέ Ζακέ. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που οδήγησε την εθνική Γαλλίας στην κατάκτηση του Μουντιάλ 1998, που φιλοξενήθηκε στα γήπεδά της.

Το 1997 έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και μετακινήθηκε στην Παρί Σεν-Ζερμέν. Στην πρώτη του κιόλας χρονιά καθιερώθηκε και βοήθησε την ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας να κατακτήσει το Κύπελλο, το Λιγκ Καπ και το Σούπερκαπ.

Paris St Germain's players (left to right) Franck Gava, Eric Rabesandratana and Leonardo Nascimento, of Brazil waves to the crowd after their team defeated Steaua Bucharest during their second-leg second-round Champion Cup qualifier match, at the Parc des Princes stadium in Paris, Wednesday August 27, 1997. Paris St Germain won 5-0 and is qualified for the Champions League.(AP Photo/Laurent Rebours) ASSOCIATED PRESS

Έγινε, μάλιστα, κι αρχηγός της. Η μαγιά στο Παρίσι χάλασε, όταν αφίχθη ο Λουίς Φερναντέζ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Και κάπου εκεί ο Ραμπεσαντρατανά ξεκίνησε να ψάχνεται για το εξωτερικό. Αυτό εξομολογείται και ο ίδιος στο Sport24.gr στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ("Είχα περάσει έξι δύσκολους μήνες στην Παρί Σεν-Ζερμέν και η ΑΕΚ μου έδωσε την ευκαιρία") Αλήθεια ποιο είναι το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό του όταν ακούει τη λέξη... Ελλάδα:

"Ήλιος, θάλασσα... αποτυχία. Α, και κακές συναντήσεις (γέλια)".

Αποτυχία; Ναι. Ο Ερίκ Ραμπεσαντρατανά δεν έπαιξε παρά μόνο πέντε ματς. Δύο στο Κύπελλο και πέντε ευρωπαϊκά. Κανένα στο πρωτάθλημα. Γιατί θεωρεί ο ίδιος ότι απέτυχε, σκεπτόμενος ψύχραιμα μετά από 19 ολόκληρα χρόνια;

"Νομίζω ότι απέτυχα στην ΑΕΚ λόγω του τότε προέδρου, ο οποίος δεν ήξερε τίποτα από ποδόσφαιρο και χάλασε τη θητεία μου στην Ελλάδα, όπου η αλήθεια ήταν ότι ήρθα με ενθουσιασμό.

Είχα υπογράψει τριετές συμβόλαιο και θα το εξαντλούσα εάν δεν ήταν ο τότε πρόεδρος γιατί πίστευα πολύ σε αυτήν την ομάδα".

Με τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη, είχε έλθει σε ρήξη. Το παραδέχεται. Ξεχωρίζει, όμως, τον Φερνάντο Σάντος, για τον οποίον πίστευε από τότε. Και μιλά για τρεις πρώην συμπαίκτες του.

"Με τον Φερνάντο Σάντος είχα καλή σχέση και ήθελε να παίζω. Θα μπορούσα να πετύχω πολλά πράγματα με τον Σάντος και δυστυχώς λυπάμαι που δεν τα κατάφερα.

Μετά τραυματίστηκα και ο πρόεδρος δεν ήθελε να με πληρώνει. Μετά δεν ήθελε να παίζω και να προπονούμαι. Άρχισαν προβλήματα, τα οποία έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να λυθούν από τη FIFA.

Δεν έχω κρατήσει επαφές με πρώην συμπαίκτες μου. Θυμάμαι τον Ντέμη. Ο Τσιάρτας ήταν πολύ καλός παίκτης, αλλά πολύ υπερήφανος. Ο Ζήκος τρομερά ευγενικό παιδί. Και ο Ζαγοράκης δουλευταράς".

Η φυσική του κατάσταση και λόγω των τραυματισμών δεν έμοιαζε η ιδανική. Του κόλλησαν το παρατσούκλι "χοντρός". Ακόμη και σήμερα το όνομά του πέρα από γλωσσοδέτης ταυτίζεται με όσους παίκτες έρχονται από το εξωτερικό και έχουν... παραπανίσια κιλά. Ο Ραμπεσαντρατανά δίνει τη δική του εξήγηση στο Sport24.gr.

"Έλεγαν ότι είμαι χοντρός για να μ' αναγκάσουν να φύγω. Ήμουν όμως καλά και μπορούσα να παίξω όταν δεν ήμουν τραυματίας".

Στα 47 του ακολουθεί έναν διαφορετικό δρόμο. Είναι σχολιαστής αγώνων στη γαλλική τηλεόραση και το γαλλικό ραδιόφωνο. Είχε και ένα πέρασμα από τις ΗΠΑ όταν μαζί με τον πρώην επιθετικό του Παναθηναϊκού, Σίντνεϊ Γκοβού, ξεκίνησαν ένα πρότζεκτ ακαδημιών στο Μαϊάμι. Απέτυχε όπως εξηγεί.

"Δουλεύω ως σχολιαστής αγώνων στο ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Paris. Εδώ και τέσσερα χρόνια σχολιάζω τα ματς της Παρί Σεν-Ζερμέν. Σχολιάζω το τουρκικό πρωτάθλημα στο Canal + και έχω μια εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI. Έφυγα από Μαϊάμι και τις ΗΠΑ το 2015. Ήταν μια κακή εμπειρία".

Ως σχολιαστής - έστω κι αν όπως παραδέχεται δεν παρακολουθεί πολύ ελληνικό πρωτάθλημα - έχει μια άποψη. Δεν εκπλήσσεται επουδενί από τη σεζόν του Ματιέ Βαλμπουενά και πλέκει το εγκώμιο των Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Λίντσεϊ Ρόζ.

"Για μένα είναι φυσιολογικό ο Βαλμπουενά να κλέβει την παράσταση στην Ελλάδα. Τι κι αν είναι 35 ετών. Είναι μεγάλος παίκτης.

Ξέρω τον Ελ Αραμπί που έχει πολύ καλό όνομα στη Γαλλία, ενώ φυσικά έχω μάθει και για τον Λίντσεϊ Ροζ. Ήταν πολύ καλός με τη Λοριάν".

Φόρεσε τη φανέλα της Παρί Σεν-Ζερμέν και δεν έχει κρύψει ποτέ ότι έγινε και οπαδός της. Αλήθεια έχουν αντίπαλο οι πρωτεουσιάνοι στη Ligue 1. Θα γίνει ο Κιλιάν Εμπαπέ ο κορυφαίος του κόσμου;

"Η Παρί Σεν-Ζερμέν δεν έχει αντίπαλο. Αντίπαλος της Παρί Σεν-Ζερμέν είναι η... Παρί Σεν-Ζερμέν. Εάν παίζουν σοβαρά, δεν χάνουν από κανέναν.

Το ποδόσφαιρο είναι πιο δύσκολο στο υψηλό επίπεδο. Χρειάζεται σταθερότητα. Ο χρόνος θα δείξει για τον Κιλιάν Εμπαπέ".

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ