Η video-ανάλυση του ντέρμπι
Ο "ογκόλιθος" Ντόρσι, η άμυνα του Παναθηναϊκού στον Σπανούλη, η συνεισφορά του Λο, το κοντό σχήμα που έφερε τα πάνω-κάτω και τα κόκκινα σουτ-μαχαιριές που έκριναν το ντέρμπι. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος παρουσιάζει τα "κλειδιά" του ντέρμπι με τη βοήθεια του video.
Η ανάλυση μέσω βίντεο δίνει απαντήσεις στα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα του κυριακάτικου ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.
Διαβάστε ακόμη την ανασκόπηση του αγώνα , την κριτική των παικτών και το σχόλιο που ακολούθησε το ντέρμπι.
Δείτε σε βίντεο τις χαρακτηριστικές φάσεις για το πως οι "πράσινοι" σταμάτησαν τον Σπανούλη, πως ο Ντόρσεϊ "έδεσε" την άμυνα των Πειραιωτών, πως λειτούργησε το "κοντό" σχήμα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πως βοήθησε ο Έισι Λο και πόση σημασία τελικά είχαν τα μακρινά σουτ για τον Ολυμπιακό.
Ντόρσι ο... ογκόλιθος
Ο Αμερικανός σέντερ του Ολυμπιακού δεν έχει ραφινάτο παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια. Δεν είναι βιρτουόζος στο low-post. Για την ακρίβεια δεν τον ενδιαφέρει καν να σκοράρει. Οι πόντοι που πέτυχε κόντρα στον Παναθηναϊκό ήρθαν αποκλειστικά από πάσες των συμπαικτών του. Κι όμως, αυτός ο παίκτης διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου!
Ο Ντόρσι έχει δώσει στους Πειραιώτες αυτό που τους έλειπε: την "προστασία" της ρακέτας. Οι συμπαίκτες του πιέζουν καλύτερα έξω από το καλάθι, γιατί γνωρίζουν ότι πίσω τους υπάρχει αυτός. Τόσο στην ομαδικά άμυνα (περιστροφές), όσο και στις συνεργασίες στη μπάλα (pick-n-roll) ο πρώην παίκτης του Μέμφις είναι... σεμινάριο. Διαθέτει πολύ δυνατό σώμα, ταχύτητα και πάνω από όλα γρήγορα χέρια τα οποία του επιτρέπουν να παρεμποδίζει πάσες και να αλλοιώνει σουτ.
Με τον Ντόρσι στο παρκέ οι "ερυθρόλευκοι" σταμάτησαν τα pick-n-roll του Παναθηναϊκού τουλάχιστον για τρία δεκάλεπτα κι αυτό το χρωστούν κυρίως στον νέο τους ξένο.
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο με τις αμυντικές επιδόσεις του Ντόρσι.
Το "πράσινο μίλι" του Σπανούλη
Για να φτάσει στο καλάθι ο Βασίλης Σπανούλης έπρεπε να αντιμετωπίσει δύο και πολλές φορές τρεις αμυντικούς. Ήταν ξεκάθαρο από το ξεκίνημα ότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν ο Νο1 στόχος της άμυνας του "τριφυλλιού" και για αυτό ο ψηλός που μάρκαρε τον σκρίνερ (σε φάσεις pick-n-roll) προσπαθούσε να βγει μακριά από το καλάθι για να μη του δώσει χώρο. Παράλληλα ακόμη κι ο παίκτης της δυνατής πλευράς* (επιλογή που πάει αντίθετα με τις σταθερές αρχές του μπάσκετ) "έκλεινε" για να σταματήσει τις διεισδύσεις.
Τελικά ο Παναθηναϊκός κατάφερε να σταματήσει τον Σπανούλη (πέτυχε 2 πόντους και μοίρασε 2 ασίστ στα τρία τελευταία δεκάλεπτα), αλλά τελικά "πλήρωσε" το ρίσκο, καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν πολύ εύστοχοι από την περιφέρεια. Χαρακτηριστική φάση το τρίποντο του Άντιτς, εκεί όπου ο Μάικ Μπατίστ κάνει το λάθος να αφήσει αμαρκάριστο (και πάλι στη δυνατή πλευρά) τον Σκοπιανό παρότι βρίσκεται μια πάσα μακριά.
Δείτε στο χαρακτηριστικό βίντεο πως οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς "κλείνουν" πάνω στον Σπανούλη. Σε πολλές φάσεις τον αντιμετωπίζουν δύο, τρεις ακόμη και τέσσερις παίκτες.
*Δυνατή πλευρά: αν θεωρήσουμε ότι το γήπεδο χωρίζεται στη μέση από τη γραμμή που ενώνει τα δύο καλάθια, η πλευρά που βρίσκεται η μπάλα ονομάζεται δυνατή κι άλλη αδύνατη (weak side). Κατά κόρον οι προπονητές απαγορεύουν τις βοήθειες από τη δυνατή πλευρά, ενώ αντίθετα όλες οι περιστροφές προέρχονται από την αδύνατη, στους παίκτες της οποίας είναι πιο "δύσκολες" οι πάσες.
Η συνεισφορά του Έισι Λο
Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Βοήθησε πολύ στο επιθετικό κομμάτι, έστω κι αν δεν απέφυγε κάποιες λάθος επιλογές. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς του έδωσε τη μπάλα στα χέρια στα σημεία που ο Σπανούλης ξεκουραζοταν στον πάγκο κι ο πρώην παίκτης της Παρτίζαν ανταποκρίθηκε. Συγκεκριμένα ευστόχησε σε τρία προσωπικά καλάθια και μοίρασε άλλο ένα "έτοιμο" στον Ντόρσι.
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο με τις εξάρσεις του Λο.
Το κοντό σχήμα του Παναθηναϊκού
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο 33' κι ενώ η ομάδα του βρισκόταν πίσω στο σκορ με 18 πόντους (63-45) αποφάσισε να περάσει στο παρκέ τον Στράτο Περπέρογλου αντί του Κώστα Τσαρτσαρή. Επέλεξε να τα παίξει "όλα για όλα" με ένα κοντό σχήμα, που είχε τον Σάτο στη θέση "4".
Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα του έγινε πιο πιεστική στην άμυνα και έπαιξε πιο γρήγορα στην επίθεση. Οι Τσαρτσαρής-Καϊμακόγλου ήταν άστοχοι από την περιφέρεια κι έτσι η ύπαρξη καλών σουτέρ βοήθησε ώστε να ανοίξει περισσότερο το γήπεδο. Για αυτό και είδαμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε pick-n-roll φάσεις. Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι με το χρόνο να κυλάει εις βάρος τους, οι "πράσινοι" άρχισαν να κάνουν γρήγορες επιθέσεις, με κύριο εκφραστή ως το 38' τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.
Το αποτέλεσμα; Στα τελευταία 7 λεπτά το επιμέρους σκορ ήταν 15-32.
Σουτ-μαχαιριές...
Ο Ολυμπιακός σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν αρκετά εύστοχος από την περιφέρεια. Οι "πράσινοι" επικεντρώθηκαν στο μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη και έδωσαν χώρο στους υπόλοιπους παίκτες, κάτι που φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.
Οπότε ήταν πολύ σημαντική για την έκβαση του αγώνα η ευστοχία των παικτών του Ντούσαν Ίβκοβιτς σε σουτ, που έδωσε και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση (με αποτέλεσμα να μπουν και μαρκαρισμένες προσπάθειες).
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γηπεδούχοι σούταραν τα ίδια τρίποντα και τα ίδια δίποντα (25) κι ενώ κατά μέσο όρο εκτελούν 37 δίποντα και 21 τρίποντα στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Στο ντέρμπι είχαν 10/25 τρίποντα κι αρκετές εύστοχες προσπάθειες από τα 5 μέτρα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μερικά σουτ έδωσαν... έξτρα ώθηση γιατί είχαν αρκετές ιδιαιτερότητες: ο Μάντζαρης που πέρσι σούταρε με 26% είχε 3/4 τρίποντα, οι Άντιτς-Πρίντεζης ευστόχησαν σε μαρκαρισμένες προσπάθειες, ο Γκετσεβίτσιους βρίσκει διχτάκι στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, ενώ κι ο Χάινς σημειώνει δύο μακρινά δίποντα. Αυτά τα σουτ έδωσαν μεγάλη ψυχολογική ώθηση στους "ερυθρόλευκους" και κατά την ταπεινή μου άποψη έκριναν το παιχνίδι.
*Για ερωτήσεις και σχόλια υπάρχει το Twitter ( @stefanos_rose )