X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Παίκτης λιγότερος, ψυχή περισσότερη

INTIME SPORTS

Μάρτιος του 2001 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το ματς είναι Ελλάδα-Γερμανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Στο 59' με το σκορ στο 2-2 αποβάλλεται ο Ντάισλερ. Με παίκτη λιγότερο οι Γερμανοί σκοράρουν δύο φορές και κερδίζουν 4-2.

Στην πρες κόμφερανς που ακολούθησε ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Δανιήλ αιφνιδιάζει: "Η αποβολή του Γερμανού ποδοσφαιριστή μάς αποπροσανατόλισε και μας μπέρδεψε".

Την επομένη εισπράττει τη χλεύη των δημοσιογράφων: "Μα είναι ποτέ δυνατόν το να παίζεις με παίκτη παραπάνω, αντί για πλεονέκτημα να συνιστά μειονέκτημα; Πράγματι, από πρώτη άποψη η τοποθέτηση του Β. Δανιήλ ήταν αδόκιμη. Το ένα κι ένα κάνουν δύο, όμως, ισχύει στα μαθηματικά. Το ποδόσφαιρο έχει τους δικούς του κανόνες και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Συμβαίνει μια ομάδα, όταν μένει με παίχτη λιγότερο, να ανεβάζει την απόδοσή της. Οι δέκα που παίζουν να υπερβάλλουν για να καλύψουν το κενό. Να καταβάλλουν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Να βγάζουν ψυχικά αποθέματα και να τα καταθέτουν στο χορτάρι.

Αυτό έκανε ο ΠΑΟΚ με τη Φενέρ από το 58' και μετά, όταν έχασε τον Βιτόλο. Όχι απλά έναν ποδοσφαιριστή, αλλά το σημαντικότερο γρανάζι στη μηχανή του. Από το 46' και μέχρι να βγει ο Ισπανός, το ματς κάπου είχε γίνει ροντέο. Με τους Τούρκους να βγαίνουν μπροστά για την ισοφάριση, είχε ανοίξει. Ο κίνδυνος για το 1-1 ήταν ορατός.

Από την αποβολή και μετά, όμως, το ματς έκλεισε. Ο ΠΑΟΚ μαζεύτηκε, συσπειρώθηκε και η συντριπτική κατοχή της Φενέρ ήταν άνευ αντικειμένου και ουσίας. Οι ποδοσφαιριστές με τις ασπρόμαυρες φανέλες δεν έχαναν μονομαχία. Η άμυνα, που με τον Άγιαξ είχε γίνει φύλλο και φτερό, είχε μετατραπεί σε μπετόν. Κι ο ΠΑΟΚ ήταν μάλιστα αυτός που έχασε και την "κανονική" ευκαιρία με τον Παπάζογλου για να σκοράρει. Η φάση που έβγαλε ο Κρέσιτς ήταν τυχαία και προέκυψε από κόντρα.

Το να παίξεις καλά για μισή ώρα με παίκτη λιγότερο ούτε αυτονόητο είναι ούτε εύκολο. Πρέπει να έχεις ψυχικά αποθέματα για να βγάλεις. Πρέπει να μπορείς για να κάνεις αυτή την υπερπροσπάθεια. Πρέπει να το λένε και τα πόδια και η καρδιά σου. Και του ΠΑΟΚ το λέγανε και με το παραπάνω.

Είχανε τα κουράγια οι δέκα που μείνανε να παίξουνε για έντεκα. Αυτός ήταν ένας επιπλέον πόντος για όλη την ομάδα, πέρα από το 1-0. Κι όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο, έστω κι αν ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει και θα παίξει στη ρεβάνς με 11, απ' αυτό το ματς ο Βιτόλο θα λείψει πολύ περισσότερο. Δεν υπάρχει παίκτης με τα προσόντα του για να τον αντικαταστήσει. Για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να κρατήσει αυτό το 1-0 και να περάσει, θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές του να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη υπερπροσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ