X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΕΛΕ

Πελέ: Το έγγραφο από την Κυβέρνηση της Βραζιλίας για την απαγόρευση μεταγραφής του στο εξωτερικό το 1961

Ο Πελέ σε στιγμιότυπο από αγώνα του 1977 1977 RAY STUBBLEBINE / AP PHOTO

Στο φως της δημοσιότητας είχε έρθει το επίσημο έγγραφο που έστειλε ο πρόεδρος της Βραζιλίας με το οποίο απαγόρευε την πώληση του Πελέ σε ευρωπαϊκό σύλλογο το 1961.

Οι επιδόσεις του Πελέ δεν γινόταν να περάσουν απαρατήρητες από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους οι οποίοι προσπαθούσαν να τον αποκτήσουν.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Κυβέρνηση της χώρας να πάρει τα μέτρα της για να μην επιτρέψει να φύγει το πολυτιμότερο κόσμημα από τη βιτρίνα της.

Ο τότε πρόεδρος της χώρας, Ζάνιο Κουάδρος θέλησε να βάλει ένα τέλος σε αυτό. Έτσι, έστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του αθλητικού συμβουλίου το οποίο ήρθε στην επιφάνεια αρκετά χρόνια αργότερα.

"Προβληματίζομαι για την επαναλαμβανόμενη πρόσληψη Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών από ξένους συλλόγους. Τώρα θέλουν να πάρουν και τον Πελέ. Η εξαγωγή αθλητών δεν μας ενδιαφέρει. Περιμένω μέτρα" ανέφερε το ξεκάθαρο μήνυμά του που εστάλη τον Απρίλιο του 1961.

Λίγους μήνες αργότερα ήρθε το ψήφισμα που ανακήρυσσε τον Πελέ ως "επίσημο εθνικό θησαυρό" και έτσι απαγορευόταν η πώλησή του στο εξωτερικό.

TAGS ΠΕΛΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ