X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ντράζεν Πέτροβιτς: In memoriam

Το Sport24 ξετυλίγει την καριέρα του Ντράζεν Πέτροβιτς, του "Μότσαρτ του μπάσκετ", του ανθρώπου που τα έκανε όλα γρήγορα και κατέκτησε σχεδόν τα πάντα.

Κάποτε ρώτησαν τον Ντράζεν Πέτροβιτς για το αν υπάρχει κάποιο μυστικό πίσω από το παιχνίδι του. “ Δεν υπάρχουν μυστικά στην καριέρα μου” αποκρίθηκε. “ Ολα όσα παρουσιάζω είναι απλά στοιχεία του παιχνιδιού του μπάσκετ. Η διαφορά είναι ότι προπονούμαι περισσότερο από τους άλλους και επαναλαμβάνω τις ασκήσεις πιο πολύ. Σεβόμουν το ταλέντο όταν ήμουν 16 ετών. Μετά άρχισα να σέβομαι τη σκληρή δουλειά”. Αυτός ήταν ο “Μότσαρτ του μπάσκετ”. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1964 και εάν δεν είχε συμβεί εκείνο το τραγικό δυστύχημα στο δρόμο από τη Φρανκφούρτη στο Μόναχο, το απόγευμα της 7ης Ιουνίου 1993, σήμερα θα γιόρταζε τα 50α γενέθλια του...

Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του έβαλε 30 πόντους, αλλά δεν ήταν αρκετοί για να νικήσει η Κροατία τη Σλοβενίας (ηττήθηκε με 94-90). Δεν είχε βέβαια καμία σημασία. Ο Πέτροβιτς διένυε την καλύτερη περίοδο της ζωής του. Ήταν 29 ετών, στο πικ της καριέρας του, προερχόταν από την κορυφαία χρονιά του στο ΝΒΑ (έβαζε 22,3 πόντους στο Νιου Τζέρσι) και προετοιμαζόταν για το επόμενο κεφάλαιο στην καριέρα του, την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό.

Ο Drazen τα έκανε όλα γρήγορα, λες και γνώριζε τη μοίρα του” είπε κάποτε ο Βλάντο Τζούροβιτς, ο άνθρωπος που έζησε από μικρό παιδί τον Petrovic, στις ακαδημίες της Σιμπένκα, εκεί όπου έπαιξε μπάσκετ για πρώτη φορά. Από τότε άλλωστε είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι ο γιος του Τζόλε και της Μπισέρκα ήταν από διαφορετική πάστα. Σε ηλικία 15 ετών και 3 μηνών έκανε κιόλας το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα της Σιμπένκα, ενώ από τα 14 του χρόνια ήταν στέλεχος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Γιουγκοσλαβίας. Το 1980 έκανε το διεθνές ντεμπούτο του με την Εθνική Εφήβων της Γιουγκοσλαβίας στο Βαλκανικό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης.

Το 1981 βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για το Βαλκανικό πρωτάθλημα παίδων και το Ευρωμπάσκετ Παίδων που διοργανώθηκε το ίδιο καλοκαίρι. Το 1982 ήταν πάλι στη χώρα μας. Στην Πάτρα συγκεκριμένα, για το Βαλκανικό πρωτάθλημα εφήβων. Το ίδιο καλοκαίρι βοήθησε τη Γιουγκοσλαβία να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων της Βουλγαρίας, την ίδια θέση δηλαδή που πήρε επίσης στην Πανεπιστημιάδα του Εντμοντον το 1983 και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα της Αθήνας το 1984. Όλα αυτά βέβαια συνέβησαν πολύ πριν δημιουργηθεί ο “θρύλος” του Μότσαρτ του μπάσκετ.

Ακόμα κι όταν στα 18-19 του χρόνια οδηγούσε τη Σιμπένκα σε δύο διαδοχικούς τελικούς του κυπέλλου Κόρατς (χάνοντας πάντως ισάριθμες φορές από τη Λιμόζ) ή φορούσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής ανδρών της Γιουγκοσλαβίας το 1983, ήταν ακόμα πολύ νωρίς. Ακόμα κι όταν κατακτούσε με τους “πλάβι” το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, ήταν ακόμα νωρίς. Άλλο αν ο ίδιος δεν μπορούσε να περιμένει. Το ξέσπασμα στην καριέρα του Ντράζεν Πέτροβιτς έγινε το 1985. Τότε μεταγράφηκε στην Τσιμπόνα, ακολουθώντας τα χνάρια του -κατά 5 χρόνια μεγαλύτερου αδερφού του- Ατσα.

Η φήμη της καλαθομηχανής που άκουγε στο όνομα Ντράζεν Πέτροβιτς άρχισε να εξαπλώνεται και εκτός των γιουγκοσλαβικών συνόρων. Στο ένα ματς έβαζε 40 πόντους, στο άλλο θα φόρτωνε το αντίπαλο καλάθι με 50, 55, 60. Μέχρι που στις 5 Οκτωβρίου του 1985 έκανε κάτι εξωπραγματικό. Πέτυχε 112 πόντους με 22/22 ελεύθερες βολές, 30/40 δίποντα και 10/20 τρίποντα σε έναν αγώνα του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα! Στην πορεία άρχισαν να έρχονται και οι τίτλοι. Το 1985 και το 1986 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων με την Τσιμπόνα και την ίδια χρονιά τον πρόσεξε και το ΝΒΑ, όταν οι Μπλέιζερς τον επέλεξαν στο νούμερο 60 του ντραφτ.

Η ώρα για το ΝΒΑ δεν είχε φτάσει όμως. Οχι ακόμα. Το 1988 προτίμησε το σίγουρο συμβόλαιο (αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων) που του προσέφερε η Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία οδήγησε το 1989 στην κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων, σε εκείνον τον ιστορικό τελικό του ΣΕΦ, στον οποίον πέτυχε 62 πόντους, απέναντι στον Οσκαρ Σμιντ (που έβαλε 44 πόντους) της Καζέρτα. Αφού το έκανε κι αυτό, χρειαζόταν μία ακόμα πιο δύσκολη πρόκληση. Και αυτή ήταν το ΝΒΑ, όπου παρά τη δύσκολη διετία στο Πόρτλαντ, βρήκε το δρόμο του στους Νετς. Έγινε ένας από τους καλύτερους σούτινγκ γκαρντ στο ΝΒΑ (κατά πολλούς ο δεύτερος, πίσω από τον Τζόρνταν). Απέδειξε την αξία του και στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Μία μέρα μετά την προπόνηση σούταρε τρίποντα και έβαλε 89/100, εκ των οποίων τα 66 ήταν συνεχόμενα” έλεγε ο Ρούμιελ Ρόμπινσον, συμπαίκτης του τη σεζόν 1992-93 στο Νιού Τζέρσι, μετά την απόσυρση της φανέλας με το νούμερο 3 που φορούσε ο Ντράζεν στους Nets. “ Μετά μου είπε: Δεν μπορώ να καταλάβω πως έχασα 11 σουτ”! Σε μία λίστα με τους καλύτερους σουτέρ που έχουν παίξει ποτέ μπάσκετ, ο Πέτροβιτς θα είχε κάθε δικαίωμα να απαιτεί επιτακτικά την πρώτη θέση. Αυτό πιστεύει άλλωστε και ο Ρέτζι Μίλερ.

Ο καλύτερος σουτέρ που έχω δει στη ζωή μου είναι ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Δεν τον άντεχα τον τύπο. Αν στραγγάλιζα ποτέ κάποιον, αυτός θα ήταν. Ήταν η Νέμεσις μου” είπε πριν από μερικά χρόνια ο Μίλερ. O Πέτροβιτς ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος σταρ στο ΝΒΑ. Ήταν ο παίκτης που έμαθε στους Αμερικανούς να σέβονται και να εκτιμούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήταν πιθανότατα και αυτός που άνοιξε το δρόμο για πολλούς άλλους. Όπως είπε και ο Ντέιβιντ Στερν...

Αν το μπάσκετ ήταν μία διεθνής γλώσσα, τότε κανείς δεν τη μίλησε καλύτερα από τον Ντράζεν Πέτροβιτς”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ