VIRAL

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Ξέρουμε το μυστικό για να τραβήξεις τις πιο εντυπωσιακές action φωτογραφίες. Και στο αποκαλύπτουμε.

Σου έχει τύχει ποτέ να βρίσκεσαι σε κάποιο γήπεδο ή στον δρόμο και να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου κάτι το οποίο θες τόσο πολύ να απαθανατίσεις; Σίγουρα πολλές φορές. Ξέρεις ότι εκείνη την στιγμή, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις αμέσως το κινητό από την τσέπη και τρέχεις να πατήσεις το "κλικ" την κατάλληλη στιγμή για να "πιάσεις" τη δράση. Δεν είσαι ο μόνος, έχει συμβεί σε όλους μας.

Τα ζητούμενα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα εξής:

Πρώτον, να έχεις αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σου

Δεύτερον, να είσαι γρήγορος

Τρίτον, να έχεις ένα smartphone που εκτός από όλους τους άλλους σκοπούς που εξυπηρετεί, να μπορεί να βγάλει τις καλύτερες φωτογραφίες. Και όταν λέμε τις καλύτερες, δεν εννοούμε απλά φωτογραφίες με καλή ανάλυση, αλλά φωτογραφίες που μοιάζουν με επαγγελματικές. Και όχι απαραίτητα μόνο φωτογραφίες, αλλά και videos. Δεν χρειάζεται να είσαι ο ίδιος επαγγελματίας για να το καταφέρεις. Αρκεί να έχεις το smartphone που θα σου "λύσει" τα χέρια και θα γίνει ο βοηθός σου σε αυτό. Πώς αλλιώς θα μπορείς να μοιράζεσαι τα δημιουργήματά σου με καμάρι στα social media; Πρόκληση.

Η 24MEDIA αποφάσισε να δεχθεί αυτή την πρόκληση και να "μεταμορφώσει" τους δημοσιογράφους της σε επαγγελματίες φωτογράφους. Τέσσερις δημοσιογράφοι από τέσσερα διαφορετικά sites του Ομίλου πήραν στα χέρια τους το Sasmung Galaxy S10+ εντόπισαν το αγαπημένο τους θέμα και με τη βοήθεια των εκπληκτικών δυνατοτήτων (κάποτε ούτε που τις φανταζόμασταν) της πενταπλής κάμερας του νέου μοντέλου της Samsung μας έδωσαν μερικά πραγματικά εντυπωσιακά στιγμιότυπα. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Για το Sport24.gr το #GalaxyS10Takeover ανέλαβε ο Θέμης Καίσαρης, ο οποίος προ(σ)κάλεσε τον Χρήστο Χατζηιωάννου σε ένα μονό σε ένα από τα ανοιχτά γηπεδάκια μπάσκετ που τόσο αγαπάμε. Το ραντεβού δόθηκε, οι παίκτες ήταν έτοιμοι και το μόνο που έλειπε ήταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος, ο φωτογράφος μας Νικόλας Κατσαρός, ο οποίος μπορεί να μην έπαιξε μπάσκετ, ήταν όμως πάντα εκεί για να δώσει τα "φώτα" του για το πώς μπορείς να βγάλεις τις πιο ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές action φωτογραφίες.

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Κανόνας Νο 1: κάμερα

Σχεδιασμός, οθόνη, ήχος, απόδοση, νοημοσύνη, το Samsung Galaxy S10+ τα έχει πάει όλα αυτά ένα βήμα παραπέρα. Δεν θα μιλήσουμε όμως ακόμα γι' αυτά, αφού εδώ θα σταθούμε στην κάμερα που είναι το πιο βασικό, όχι μόνο για τις action αλλά για κάθε είδους φωτογραφίσεις. Η επιλογή του συγκεκριμένου κινητού θα σε δικαιώσει. Και εξηγούμε αναλυτικά το γιατί.

Γιατί βγάζεις καθαρές φωτογραφίες μέρα νύχτα.

Το διπλό διάφραγμα της κάμερας παρέχει έλεγχο φωτισμού ημέρας και νύχτας - προσαρμόζοντας και βελτιστοποιώντας το φως πριν αγγίξεις το κλείστρο. Συγκεκριμέν, η λειτουργία διαφράγματος F2.4 βοηθά τη φωτογραφία να βγαίνει καθαρή σε φως ημέρας ενώ η λειτουργία διαφράγματος F1.5 συλλέγει περισσότερο φως για να να φωτογραφίζεις σκηνές με χαμηλό φωτισμό.

Για τον ευρυγώνιο και υπερ-ευρυγώνιο φακό.

Η ισχυρή, επόμενης γενιάς κάμερα 16MP υπερ-ευρυγώνια, επιτρέπει να χωράς περισσότερα σε κάθε λήψη. Και σε συνδυασμό με την ευρυγώνια κάμερα και την κάμερα με τηλεφακό των 12MP, μπορείς να κάνετε λήψη με οπτικό ζουμ 2x. Η υπερ-ευρυγώνια κάμερα προσφέρει οπτικό πεδίο 123 μοιρών, που σημαίνει ότι βλέπει σχεδόν όσα και το ανθρώπινο μάτι. Συλλαμβάνει μεγαλύτερη σκηνή σε ένα μόνο πλάνο, οριζόντια και κάθετα. Ακόμα κι αν κινείσαι λιγότερο, συλλαμβάνεις περισσότερα.

Για τον "καθοδηγητή" και τις προτάσεις λήψεων.

Με βάση τους κανόνες φωτογραφίας που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες, η προηγμένη εκμάθηση μηχανής σε καθοδηγεί σε μια ιδανική φωτογραφία που βασίζεται στην ανάλυση πάνω από 100 εκατομμυρίων φωτογραφιών υψηλής ποιότητας.

Για τη ζωντανή εστίαση που αναδεικνύει αυτά που έχουν σημασία.

Η εστίαση σε πραγματικό χρόνο της κάμερας χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για την ανίχνευση ανθρώπων, επιτρέποντάς σου να απαλύνεις το φόντο και να προσαρμόσεις το βάθος πεδίου για όμορφα καλλιτεχνικά πλάνα. Κατόπιν μπορείς να αλλάξεις τη διάθεση με φίλτρα, ακόμη και μετά τη λήψη της φωτογραφίας.

Για τις καινοτομίες της εμπρόσθιας κάμερας.

Εκτός από την τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος και η εμπρόσθια διπλή κάμερα, είναι γεμάτη με πρωτοποριακές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής βίντεο ανάλυσης 4K UHD. Οι selfies σου "μεταμορφώνονται" σε πιο καλλιτεχνικές με εστίαση σε πραγματικό χρόνο.

How to: Tips για τέλειες action φωτογραφίες

Μάθε τα πάντα για τη θεματική σου

Πρώτο και βασικότερο είναι να ξέρεις τι είναι αυτό που θα φωτογραφίσεις. Αν για παράδειγμα βρεθείς σε έναν αγώνα μπάσκετ και θες να έχεις τα καλύτερα action "κλικ", θα πρέπει να ξέρεις κάποια πράγματα για το μπάσκετ. Δεν λέμε απαραίτητα να γνωρίζεις απ'έξω και ανακατωτά όλους τους κανόνες του αθλήματος, αλλά τα βασικά για να μπορείς να κάνεις focus και σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή στιγμές.

Κουνήσου, πειραματίσου με τις λήψεις

Μην κάθεσαι στο ίδιο σημείο. Επειδή ειδικά το θέμα "action" είναι αρκετά δύσκολο, χρειάζεται να βγάλεις αρκετές λήψεις, προκειμένου να καταλήξεις σε αυτές που θα γίνουν οι αγαπημένες σου. Δεν μπορείς να είσαι πάντα σίγουρος ότι θα έχεις "πιάσει" το pick της κίνησης ή ότι θα "γράφει" ωραία στον φακό μόνο από μια γωνία, οπότε καλό θα ήταν να μη μένεις στάσιμος.

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Κινήσου, δοκίμασε λήψεις από διαφορετικά spots και γωνίες για να καταλήξεις σε αυτά που θα σου προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

"Παίξε" με το ύψος δαπέδου

Αν το αντικείμενο της φωτογράφισης είναι κάποιο άθλημα, τότε μια πολύ καλή συμβουλή είναι να "παίξεις" με το ύψος δαπέδου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σε διάφορα σπορ είναι πολύ ωραίο να κατέβεις όσο πιο χαμηλά γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας να γίνεται από το δάπεδο προς τα επάνω. Η συγκεκριμένη λήψη είναι δίνει έναν έξτρα "δυναμισμό" και μια διαφορετική ατμόσφαιρα στο "κλικ" σου, το οποίο αυτομάτως γίνεται πολύ πιο εντυπωσιακό.

Παράδειγμα Νο1.

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Παράδειγμα Νο2.

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Δώσε σημασία στο φως

Με το διπλό διάφραγμα που παρέχει έλεγχο φωτισμού ημέρας και νύχτας το φως δεν είναι πρόβλημα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να του δώσεις τη σημασία που πρέπει. Αν είσαι λοιπόν σε εξωτερικό χώρο, προτίμησε ώρες της ημέρας και σημεία όπου το φως είναι πιο "μαλακό" για πιο απλές, καθαρές φωτογραφίες, ενώ το "σκληρό" φως μπορεί να σου δώσει πιο δυναμικές λήψεις με περισσότερη ένταση που ενδεχομένως τη χρειάζεσαι από τη στιγμή που το θέμα είναι η δράση.

Υπολόγισε την κίνηση

Το πιο "κρίσιμο" σημείο στη διάρκεια της φωτογράφισης. Για να υπάρχει το "action", η δράση δηλαδή, θα πρέπει να είσαι γρήγορος και να μπορείς να υπολογίσεις την κίνηση, προκειμένου να την πιάσεις όσο καλύτερα γίνεται στο "κλικ" σου. Δώσε έμφαση στο pick της κίνησης προκειμένου να μην φαίνεται άβολο το σώμα αυτού/ής που φωτογραφίζεται.

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Πήγαινε κοντά

Όσο πιο κοντά στη δράση βρίσκεσαι, τόσο πιο ωραίες και εντυπωσιακές θα βγουν οι φωτογραφίες. Εννοείται πώς πάντα πρέπει να κρατάς μια απόσταση ασφαλείας, ωστόσο αν μπορείς να έχεις αρκετά κοντινές λήψεις, να είσαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που θες και αρκετά πιο ενδιαφέρον.

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Μην ξεχνάς το πρόσωπο

Μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα φωτογράφισης να δίνεται σημασία στη δράση, ωστόσο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάς και τα πρόσωπα. Όταν λέμε πρόσωπα δεν εννοούμε τους πρωταγωνιστές σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αλλά συγκεκριμένα τα πρόσωπά τους, στα οποία την ώρα της δράσης μπορούν να σου χαρίσουν μερικά πολύ χαρακτηριστικά "κλικ" με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μπορείς να δεις σε αυτά "ζωγραφισμένα" συναισθήματα και αντιδράσεις. Αυτά τα στοιχεία αρέσουν πολύ στο κοινό των social media.

Οι κινήσεις

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Και οι εκφράσεις

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Χρησιμοποίησε εφέ

Εκτός από το blur, υπάρχουν ακόμη δύο εφέ τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις στις φωτογραφίες σου για να τις μετατρέψεις σε έργα τέχνης και να τις κάνεις να ξεχωρίζουν, εντυπωσιάζοντας τον κόσμο των social media. Είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεσαι. Το Spin Bokeh και το Zoom Bokeh, ή για να το πούμε πιο απλά το εφέ της περιστροφής και του zoom, σου επιτρέπουν να απαλύνεις το φόντο και να προσαρμόσεις το βάθος πεδίου για όμορφα καλλιτεχνικά πλάνα.

Κατόπιν μπορείς να αλλάξετε τη διάθεση με φίλτρα, ακόμη και μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Οι συγκεκριμένες δύο επιλογές εφέ, δίνουν από μόνες τους κίνηση όταν τη χρειάζεσαι στο concept της φωτογράφισης για παράδειγμα σε πορτραίτα αθλητών.

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Επένδυσε στην κάμερα ευρυγώνιου ή υπερ – ευρυγώνιου φακού

Εδώ έχεις δύο επιλογές. Την κάμερα ευρυγώνιου και την κάμερα υπερ – ευρυγώνιου φακού. Η πρώτη είναι ουσιαστικά η κλασική κάμερα και σε βοηθά γιατί είναι αυτή που έχει την καλύτερη ανάλυση. Αν πάλι θες να βάλεις όσο περισσότερα στοιχεία γίνεται στο κάδρο σου σε μια action φωτογραφία, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κάμερα υπερ – ευρυγώνιου φακού, η οποία συλλαμβάνει μια μεγαλύτερη σκηνή σε ένα μόνο πλάνο.

Bonus: Μια selfie για το τέλος

Photo guide: Πώς θα τραβήξεις action φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Η κατασκευή του, ο σχεδιασμός του, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όλα αυτά κάνουν το Samsung Galaxy S10+ τη Νο1 επιλογή στην αγορά κινητού. Κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που θες και στη σύγκριση με τα υπόλοιπα μοντέλα που κυκλοφορούν, η ναυαρχίδα της Samsung βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μπροστά.

Photo Credits:Νικόλας Κατσαρός

#sponsored

TAGS VIRAL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ