VIRAL

#poupaeiokosmos με τις νέες τεχνολογίες στην γυμναστική;

The Nike + iPod Sport Kit is shown Thursday, Sept. 21, 2006 in New York. (AP Photo/Mark Lennihan)
AP Photo/Mark Lennihan ASSOCIATED PRESS

Κάποτε απλώς το να τρέχεις στην ύπαιθρο ή το να γραφτείς σε ένα γυμναστήριο αρκούσε για να πεις ότι γυμνάζεσαι. Πλέον, οι νέες τεχνολογίες και τα gadgets που έχουν εμφανιστεί έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Στην αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι γυμνάζονταν στις παλαίστρες, στα γυμνάσια ή απλώς στην... φύση. Πολλούς αιώνες αργότερα, παλαίστρες και γυμνάσια δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως γυμναστήρια και ανοιχτοί χώροι άθλησης. Από ότι φαίνεται πάντως, ούτε αυτό είναι αρκετό.

Ο κόσμος μας εξελίσσεται διαρκώς. Μέχρι πριν μερικά χρόνια ένας γυμναστής/προπονητής αρκούσε για να σου υποδείξει τι να κάνεις. Μετά ήρθε το ίντερνετ και πολλοί αποφάσισαν ότι επειδή θα δουν δύο βίντεο και θα διαβάσουν τέσσερα κείμενα γύρω από την γυμναστική αυτό σημαίνει ότι ξέρουν τα πάντα. Επειδή όμως και το ίντερνετ δεν είναι αρκετό και επειδή όλοι τα ξέρουν... όλα, πήγαμε στο επόμενο βήμα: Στις νέες τεχνολογίες, σε gadgets τα οποία μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και τους ημιμαθείς να γυμνάζονται καλύτερα και πιο σωστά. Αλήθεια, όμως, έχει αναρωτηθεί κανείς πού πάει ο κόσμος με όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες και τα gadgets που έχουν έρθει για να κάνουν πιο απλά τα πράγματα για τους ασκούμενους;

Προσπαθώντας λοιπόν να βρούμε μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα, βρήκαμε και παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα gadgets, ρούχα και βοηθήματα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν κάποιον που θέλει να γυμναστεί. Και η λίστα τα έχει όλα: Από το πιο απλό, μέχρι και το πλέον εντυπωσιακό και πολύπλοκο.

Smartphone

#poupaeiokosmos με τις νέες τεχνολογίες στην γυμναστική;


Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Τα κινητά τηλέφωνα – και δη τα smartphone – τα αγοράζει ο κόσμος για όλα τα υπόλοιπα που προσφέρουν εκτός από την επικοινωνία μέσω μίας κλήσης. Αν ενδιέφερε τον κόσμο να έχει ένα κινητό τηλέφωνο μόνο για να κάνει κλήσεις, τότε όλοι θα είχαν ακόμα στην κατοχή τους τα πρώτα τηλέφωνα που ήρθαν στην Ελλάδα την δεκαετία του 90'.

Το Smartphone λοιπόν αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις και το gadget που χρειάζεται ένας ασκούμενος , χάρη στις εκατοντάδες εφαρμογές που υπάρχουν και βοηθάνε από το να δημιουργήσεις το δικό σου πρόγραμμα γυμναστικής, μέχρι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής που σου παρέχεται ή απλώς να καταγράψεις τις επιδόσεις σου. Καλό δεν ακούγεται; Σαφώς! Και κοστίζει και λιγότερο από μια συνδρομή στο γυμναστήριο (όχι το κινητό, αυτό συνήθως κοστίζει πολύ περισσότερο. Το application κοστίζει λιγότερο και ενίοτε παρέχεται και δωρεάν).

Πού πάει όμως αλήθεια ο κόσμος όταν απλώς στηρίζει όλο το πρόγραμμα γυμναστικής του πάνω σε μία εφαρμογή; Γιατί, είναι άλλο πράγμα απλώς να καταγράφει πόσα χιλιόμετρα τρέχει τη μέρα και σε τι χρόνο, άλλο πράγμα να βλέπει πόσα κιλά “σηκώνει” σε κάθε προπόνηση και άλλο απλώς να ακολουθεί “τυφλά” ένα πρόγραμμα γυμναστικής που ενδέχεται να τον βλάψει αν δεν είναι φτιαγμένο για αυτόν...

Ρούχα φτιαγμένα από... καφέ!

#poupaeiokosmos με τις νέες τεχνολογίες στην γυμναστική;


Είχαμε τα πουλόβερ, τα ισοθερμικά, τα χοντρά μπουφάν, τις γούνες. Εδώ και μερικά χρόνια μία εταιρία από την Ταϊβάν πήγε τα πράγματα ένα βήμα πιο μακριά: Δημιούργησε ρούχα από κόκκους καφέ! Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους αστείο. Πράγματι μία εταιρία βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει ισοθερμικά ρούχα από τα κατάλοιπα του καφέ και πλαστικά μπουκάλια!

Πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό. Η απάντηση ωστόσο είναι πως όχι απλώς συνέβη, αλλά έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών ότι τα συγκεκριμένα ρούχα μπορούν να “παγιδεύσουν” την θερμότητα του σώματος, ανεβάζοντας την θερμοκρασία που αισθάνεται ο ασκούμενος μέχρι και κατά 10 βαθμούς κελσίου!

Όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας λοιπόν, το συγκεκριμένο γεγονός είναι σίγουρα πολύ χρήσιμο για όσους επιλέγουν να ασκηθούν στο χιόνι ή απλώς σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι “έξυπνες κάλτσες”

#poupaeiokosmos με τις νέες τεχνολογίες στην γυμναστική;


Κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό: Μία εταιρία θα έφτιαχνε κάλτσες, οι οποίες θα βοηθούσαν κάποιον να τρέχει καλύτερα. Για ακόμα μία φορά είναι καλό να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για μία πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που σε κάνει να αναρωτιέσαι... που πάει ο κόσμος όταν δέχεσαι συμβουλές από τις... κάλτσες σου για το τρέξιμο! Όσο και αν φαίνεται περίεργο ωστόσο, υπάρχει εξήγηση και σε αυτό.

Η εταιρία που έχει δημιουργήσει αυτές τις “έξυπνες κάλτσες” θέλει να βοηθήσει αυτούς που τους αρέσει το τρέξιμο να μάθουν κατά πόσο τρέχουν με σωστό τρόπο, προσπαθώντας παράλληλα να τους βοηθήσει μέσα από παρατηρήσεις. Οι συγκεκριμένες κάλτσες λοιπόν περιέχουν τρεις αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο που ακουμπάει το πέλμα και καταγράφουν τον ρυθμό που τρέχει ο ασκούμενος, καθώς και την ταχύτητα που διανύει, την ταχύτητα που έχει, τον χρόνο που έτρεξε, αλλά και τον δρόμο που ακολούθησε, αφού συνδέονται με GPS (!) στέλνοντας όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα πρόγραμμα ενός υπολογιστή.

Το καλύτερο – και παράλληλα πιο σημαντικό – ωστόσο είναι ότι καταγράφουν πώς πατάει ο ασκούμενος το κάθε πόδι του όταν προπονείται. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Επειδή μπορεί να υποδείξει τυχόν λάθη στον τρόπο που πατάει το πόδι στο έδαφος, όπως ότι έχει μία ελαφριά στροφή προς τα μέσα το πέλμα ή να πατάει ο ασκούμενος περισσότερο με τις μύτες του ποδιού, και να τα υποδείξει, προκειμένου να αποτρέψει τραυματισμούς. Για όποιον ενδιαφέρεται, αυτές οι κάλτσες κοστίζουν 199 δολάρια...

Τα High-Tech ρούχα που αλλάζουν την γυμναστική

#poupaeiokosmos με τις νέες τεχνολογίες στην γυμναστική;


Όποιος έχει τύχει να γυμναστεί έστω και λίγες φορές, σίγουρα έχει ακούσει την περίφημη ατάκα ότι “η μία πλευρά του σώματος είναι πιο γυμνασμένη από την άλλη”. Ε, λοιπόν, για όποιον αμφιβάλει, αυτή η ατάκα πράγματι ισχύει. Ο κάθε άνθρωπος έχει μία δυνατή και μία αδύνατη πλευρά. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα βέβαια όσο φαίνονται. Απλώς, συγκεκριμένοι μύες μπορεί να είναι πιο γυμνασμένοι στη μία πλευρά του σώματος σε σχέση με την άλλη. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται με γυμνό μάτι, αλλά ένας ειδικός μπορεί να το καταλάβει.

Έχοντας λοιπόν αυτό στο μυαλό τους κάποιες εταιρίες, θεωρούν ότι βρήκαν τον τρόπο για να λύσουν το πρόβλημα μία για πάντα. Με ποιον τρόπο; Δημιουργώντας ρούχα που μπορούν να καταγράψουν το φορτίο της δύναμης που παράγει κάθε μυς! Τα συγκεκριμένα ρούχα είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό υλικό και περιέχουν αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τον ηλεκτρισμό που παράγουν όχι οι μύες, αλλά οι μυϊκές ίνες κατά τη διάρκεια της άσκησης! Πώς το καταφέρνουν αυτό; Μέσω ηλεκτρομυογραφημάτων, μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην ιατρική.

Τι κάνουν λοιπόν αυτά τα high tech ρούχα; Όσο ο ασκούμενος γυμνάζεται αυτά καταγράφουν τις κινήσεις των μυϊκών ινών και το φορτίο δύναμης που παράγουν, αλλά και τον καρδιακό σφυγμό και τις ανάσες ενός ασκούμενου, στέλνοντας μέσω Bluetooth τα αποτελέσματα σε μία εφαρμογή στο κινητό του! Την στιγμή που συμβαίνει αυτό, ο ασκούμενος μπορεί να δει κατευθείαν αν έχει κάνει κάποιο λάθος και έχει ασκήσει περισσότερη δύναμη με τη μία πλευρά από ότι με την άλλη. Μπορεί για παράδειγμα να δει αν όταν εκτελεί την άσκηση “βαθιά καθίσματα” έχει βάλει περισσότερη δύναμη στο ένα πόδι από το άλλο, επιβαρύνοντάς το έτσι περισσότερο!

Οι εταιρίες που έχουν δημιουργήσει αυτά τα ρούχα θεωρούν ότι στο μέλλον θα εξαλείψουν την ανάγκη κάποιου να έχει έναν personal trainer. Καλό είναι βέβαια να αναφερθεί ότι όσο απλά και να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να πρέπει κάποιος να τα εξηγήσει αυτά στον ασκούμενο, κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Όλοι εμείς βέβαια δεν χρειάζεται να κάνουμε όλα αυτά για να είμαστε ασφαλείς. Αρκεί απλώς να πάμε στην Τράπεζα Πειραιώς , για να βρούμε τους δύο κορυφαίους ασφαλιστικούς οργανισμούς, την NN HELLAS και την ERGΟ

Κεντρική φωτογραφία, Photo Credit: AP Photo/Mark Lennihan

TAGS VIRAL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ