Είναι τελικά καλή γυμναστική το 5x5; Ένας γυμναστής εξηγεί

Το 5x5 είναι διασκέδαση. Είναι παιχνίδι. Είναι όμως και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γυμναστείς.

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Αν λοιπόν το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς, τότε το 5x5 είναι ο... πρίγκιπας. Και, ακολουθώντας πιστά τα βήματα του ποδοσφαίρου 11x11, έχει πολλαπλά οφέλη για τον παίκτη/ασκούμενο.

Α, ναι, σημαντική λεπτομέρεια, την οποία ξεχνάνε πολλοί απλώς επειδή την στιγμή που παίζουν σε ένα γήπεδο 5x5, όπως στο Ultrex Cup 5x5, περνάνε καλά: Δεν είναι απλώς παίκτες εκείνη την ώρα. Είναι ασκούμενοι. Και, αν και συνήθως το αντιλαμβάνονται κάποιοι αρκετές ώρες μετά το παιχνίδι όταν είναι πιασμένοι, η αλήθεια είναι ότι εκείνη την στιγμή γυμνάζονται.

Το 5x5 είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περάσεις καλά με την παρέα σου κάνοντας κάτι που αγαπάς. Απλώς είναι σημαντικό να θυμάται όποιος παίζει εκείνη την ώρα ότι κάνει ένα είδος γυμναστικής που μπορεί να του προσφέρει οφέλη που δε μπορεί να τα βρει πηγαίνοντας σε ένα γυμναστήριο ή απλώς για τρέξιμο. Το 5x5 είναι στα αλήθεια ένας εξαιρετικός τρόπος να γυμναστεί κάποιος. Απλώς τυχαίνει να διασκεδάζει περισσότερο από ότι συνήθως. Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη του 5x5 για τον οργανισμό, με την απαραίτητη σημείωση βέβαια πως για να υπάρχουν πραγματικά οφέλη πρέπει να γίνεται με συνέπεια.

5x5 και καλή κυκλοφορία του αίματος πάνε μαζί!Ο σημαντικότερος μυς του σώματός μας είναι η καρδιά. Για ευνόητους λόγους τους οποίους μπορεί να καταλάβει κανείς. Αυτό το μυ λοιπόν πρέπει να τον προπονήσεις. Να τον γυμνάσεις. Να του δώσεις ερεθίσματα προκειμένου να μπορέσει αντίστοιχα να στηρίξει όλο το υπόλοιπο σώμα. Και το ποδόσφαιρο, ακόμα και σε επίπεδο 5x5 είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνεις.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η φιλοσοφία του του αθλήματος, που υποστηρίζει συνεχείς αλλαγές ρυθμού στο τρέξιμο (από τζόκινγκ σε σπριντ, σε χαλαρό τρέξιμο και σε περπάτημα ) πρακτικά οδηγούν τον αθλητή/ασκούμενο στο να γυμνάζεται τόσο αερόβια, όσο και αναερόβια. Σε απλά ελληνικά: Η αερόβια προπόνηση ενισχύει την αντοχή και η αναερόβια την δύναμη και την ταχύτητα. Αυτό δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις στο σώμα, που χρειάζεται να έχει καλύτερη κυκλοφορία αίματος προκειμένου να αντεπεξέλθει σε αυτό το αυξημένο φορτίο. Κι εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η καρδιά.

Βλέποντας τις απαιτήσεις να αυξάνονται, η καρδιά στέλνει περισσότερο αίμα στους μύες. Αυτό αρχικά οδηγεί σε κόπωση. Όταν όμως συνεχίσει κάποιος να παίζει ποδόσφαιρο, τότε και η καρδιά εξασκείται και συνηθίζει πλέον σε αυτές τις απαιτήσεις, στέλνοντας πιο εύκολα το αίμα στους μύες, με την κυκλοφορία του αίματος να βελτιώνεται. Μόνο που δεν βελτιώνεται απλώς όταν κάποιος ασκείται πλέον, αλλά και όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Κοινώς, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει: Η κυκλοφορία του αίματος έχει βελτιωθεί και άρα έχει βελτιωθεί και το επίπεδο ζωής ενός ανθρώπου.

Το σώμα αλλάζει. ΔυναμώνειΤο κομμάτι της καρδιάς είναι το σημαντικότερο όλων. Η ειρωνεία της υπόθεσης βέβαια είναι ότι συνήθως ελάχιστοι ασκούμενοι το σκέφτονται, αφού στέκονται στην εξωτερική εμφάνιση και την εικόνα του σώματός τους μετά την γυμναστική. Και εδώ όμως το 5x5 έχει τα δικά του ξεχωριστά οφέλη.

Η φύση του αθλήματος επιτάσσει στους αθλητές/ασκούμενους να κάνουν κινήσεις που ασκούν πίεση στο σώμα τους. Οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, οι εκρηκτικές κινήσεις, τα σπριντ, ακόμα και καταστάσεις όπως ένα σουτ ή μία πάσα γυμνάζουν τους μύες, δυναμώνουν τους συνδέσμους και - βάσει ερευνών - αυξάνουν την οστική πυκνότητα, κάνοντας πιο δυνατό το σώμα.

Κάθε εκρηκτική - ή απλώς γρήγορη - κίνηση μέσα στο γήπεδο υποχρεώνει τον μυ να δράσει και τους συνδέσμους και τα οστά να αντέξουν αυτή την πίεση. Αυτό όμως γίνεται σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Οι συνεχείς επαναλήψεις λοιπόν δυναμώνουν τους μύες που συμμετέχουν, αλλά και τους συνδέσμους και τα οστά που πρέπει να αντέξουν αυτό το φορτίο. Το ακόμα καλύτερο βέβαια είναι ότι μέσα σε ένα γήπεδο χρειάζεται να κάνεις κινήσεις που δεν κάνεις συνήθως στην καθημερινότητά σου και σίγουρα δεν κάνεις στο γυμναστήριο, όπως οι γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γυμνάζονται υπό διαφορετικές γωνίες κάποιοι μύες, αλλά και να ενεργοποιούνται άλλοι μύες, που δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν σε ένα απλό μηχάνημα γυμναστικής.

Όλα αυτά τα διαφορετικά φορτία που ασκούνται λοιπόν σε όλο το μυϊκό σύστημα, οδηγούν στην εκγύμνασή του, δηλαδή στην ενδυνάμωσή του. Ένας δυνατός μυς σημαίνει ότι θα αργήσει να ατονίσει όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία, ενώ οι δυνατοί σύνδεσμοι και τα δυνατά οστά εξασφαλίζουν ότι στο μέλλον θα είναι πιο δύσκολο για κάποιον να τραυματιστεί ή να υποστεί κάποιο κάταγμα.

Γυμνάζεσαι και διασκεδάζειςΈχουμε και λέμε: Η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος βελτιώνεται. Οι μύες γυμνάζονται. Οι σύνδεσμοι δυναμώνουν. Τα οστά αποκτούν καλύτερη πυκνότητα. Ο αθλητής/ασκούμενος αποκτάει καλύτερη ισορροπία. Υπάρχει και ο τομέας της ψυχολογίας που πάντα παίζει ρόλο και αυτός ξεκάθαρα βελτιώνεται. Χρειάζεται κανείς κάποιο άλλο επιχείρημα;

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το μόνο επιχείρημα που χρειάζεται κάποιος για να παίξει 5x5 είναι ότι θα περάσει καλά παρέα με τους φίλους του, όπως δηλαδή συμβαίνει στο Ultrex Cup 5x5. Απλώς την ίδια στιγμή, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνει, κάνει περισσότερο καλό στον εαυτό του από ότι μπορεί να φανταστεί, βελτιώνοντας την καθημερινότητά του, αλλά και την ζωή του γενικότερα.

Με τον καιρό και τις συνθήκες να ευνοούν λοιπόν, καλό είναι όσοι έχουν αυτή την δυνατότητα να πάρουν την παρέα τους και να πάνε σε ένα γήπεδο 5x5 για να περάσουν καλά και παράλληλα να γυμναστούν κιόλας. Πραγματικά, καλύτερα δεν γίνεται...

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Το Honor 8X είναι το smartphone που θα τιμήσει τα λεφτά του

Βρήκαμε το καινούριο μας κινητό σε ένα βασιλικό κάστρο της Πράγας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24