ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Πλατανιώτη - Παπάζογλου στο SPORT24: "Να είμαστε περήφανες με την απόδοση μας στο Τόκιο"

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου NIKOS KARANIKOLAS © 2020

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου μίλησαν στο SPORT24 για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για τους στόχους που έχουν στο Τόκιο.

Τα τελευταία χρόνια είναι αχώριστες αφού αποτελούν το εθνικό δίδυμο στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Όπως συνηθίζουν να λένε είναι δύο χαρακτήρες αντίθετοι, όμως παράλληλα η μία συμπληρώνει την άλλη.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου ετοιμάζονται να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μίλησαν στο SPORT24 για την προετοιμασία τους, αλλά και για τους στόχους που έχουν.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο πώς αντιμετώπισαν την περίοδο της καραντίνας καθώς και στη σημασία που παίζει η διατροφή τους.

Το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο απαιτητικά. Πώς το επιλέξατε και τι ήταν αυτό που σας κράτησε μέχρι σήμερα σε αυτό;

Ευαγγελία Πλατανιώτη: "Το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο άθλημα, ενώ όλα φαίνονται όμορφα και αρμονικά! Αυτή η «εικόνα» λοιπόν του αθλήματος είναι που με τράβηξε στην καλλιτεχνική κολύμβηση. Το νερό, ο χορός, η μουσική, τα αγαπώ και τα τρία".

Εβελίνα Παπάζογλου: "Το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης είναι πραγματικά πολύ δύσκολο και απαιτεί πολύ χρόνο από την καθημερινότητά μας. Εγώ ξεκίνησα από πολύ μικρή. Ήμουν μόλις τεσσάρων ετών και το έκανα λόγω της μεγάλης μου αδερφής, με την οποία έχω πέντε χρόνια διαφορά. Το άθλημα της καλλιτεχνικής κολύμβησης με κράτησε μέχρι σήμερα διότι είναι ένα άθλημα το οποίο δε σταματάς ποτέ να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις νέα πράγματα".

• Οι θυσίες που χρειάστηκε να κάνετε ήταν πολλές, αφού οι ώρες προπονήσεων είναι αμέτρητες. Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού με τη συγχρονισμένη κολύμβηση;

Ευαγγελία Πλατανιώτη: "Το 2007 κλήθηκα από την εθνική ομάδα και επιλέχθηκα για πρώτη μου φορά. Από τότε παραμένω μέλος της. Έκτοτε δεν σταμάτησα λεπτό να ανεβάζω τον πήχη. Έφτασα να βρίσκομαι στο δρόμο για την τρίτη μου Ολυμπιάδα. Δεν μετάνιωσα λοιπόν καμία θυσία".

Εβελίνα Παπάζογλου: "Δεν μπορώ να πω ότι αποφάσισα να ασχοληθώ με τον πρωταθλητισμό. Ένα παιδάκι ξεκινάει να κάνει από μικρό αυτό που του αρέσει. Έτσι και εγώ ξεκίνησα να κάνω συγχρονισμένη κολύμβηση και έπειτα οι επιτυχίες ήρθαν σιγά-σιγά και ακολούθησα αυτό το δρόμο".

• Πώς προέκυψε η συνεργασία σας και ποια πιστεύετε ότι είναι τα μυστικά της επιτυχίας;

Εβελίνα Παπάζογλου: "Με την Ευαγγελία είμαστε συναθλήτριές από πολύ μικρές, όμως σαν ντουέτο στην εθνική ομάδα είμαστε από το 2014. Πιστεύω ότι το μυστικό της επιτυχίας μας είναι ότι η μία συμπληρώνει την άλλη".

Ευαγγελία Πλατανιώτη: "Η συνεργασία μας ήταν επιλογή της προπονήτριας μας. Το μυστικό είναι σκληρή δουλειά και αλληλοσεβασμός".

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου NIKOS KARANIKOLAS © 2020


• Σε αυτό το ταξίδι είχατε να αντιμετωπίσετε αρκετά προβλήματα και σε αυτά προστέθηκε η πανδημία. Πόσο σας έχει επηρεάσει η πανδημία στην πορεία σας αλλά και γενικά τον ελληνικό αθλητισμό;

Ευαγγελία Πλατανιώτη: "Τον ελληνικό αθλητισμό τον έχει περιορίσει στο μέγιστο δεδομένου ότι μόλις τις τελευταίες ημέρες έχει επιτραπεί η προπόνηση μέχρι και στις ακαδημίες. Εμείς λόγω της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είμαστε από τους τυχερούς που καθ' όλη τη διάρκεια του δεύτερου lock down είχαμε τη δυνατότητα να προπονούμαστε στο καλύτερο προπονητικό κέντρο της Αθήνας (Ο.Α.Κ.Α )".

Εβελίνα Παπάζογλου: "Σίγουρα αυτό που ζούμε είναι κάτι πρωτόγνωρο και έχει επηρεάσει όχι μόνο εμάς τους αθλητές, αλλά και όλο τον κόσμο. Τον προηγούμενο χρόνο κι εμείς αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα λόγω πανδημίας δεν είχαμε που να κάνουμε προπόνηση. Όλη αυτή η κατάσταση δε μας πτόησε γίναμε πιο δυνατές και δεν το βάλαμε ποτέ κάτω. Τώρα η προετοιμασία μας πραγματοποιείται ομαλά και καθημερινά στο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο. Σίγουρα η πανδημία έχει επηρεάσει τον ελληνικό αθλητισμό, όμως από όλα αυτό πρέπει να βγούμε πιο δυνατοί".

• Η περίοδος της καραντίνας και ειδικά του πρώτου λοκ ντάουν πόσο δύσκολη ήταν για εσάς αφού μείνατε μακριά από την πισίνα. Πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να μπορέσετε να καλύψετε το χαμένο έδαφος και πώς αισθανθήκατε με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων;

Εβελίνα Παπάζογλου: "Αναγκαστήκαμε λόγω έλλειψης προπονήσεων στο φυσικό μας περιβάλλον που είναι η πισίνα να κάνουμε καθημερινά διαδικτυακά προπονήσεις προσπαθώντας να διατηρήσουμε την φυσική μας κατάσταση με όποιο μέσο είχαμε. Αργότερα, όμως, όταν μας δόθηκε η άδεια να ξεκινήσουμε τις προπονήσεις τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για μας και μπορούσαμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στους ρυθμούς μας. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν κάτι το οποίο μας επηρέασε εν μέρει ψυχολογικά, όμως από αυτό πήραμε μεγαλύτερη δύναμη. Για εμάς εν τέλει αυτή η αναβολή ήτανε δώρο διότι για έναν αθλητή ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός".

Ευαγγελία Πλατανιώτη: "Στη διάρκεια της καραντίνας προπονούμασταν διαρκώς. Σίγουρα μείναμε εκτός νερού, που αυτό είναι κάτι που μας στοιχίζει αρκετά, αλλά όλοι οι αντίπαλοι μας βρίσκονταν ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Η προπόνηση που κάναμε εκτός νερού ήταν αρκετά καλή και γυρίσαμε δυνατές και γυμνασμένες. Έτσι, ήταν εύκολη η προσαρμογή".

• Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Εβελίνα Παπάζογλου: "Οι στόχοι μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να εκτελέσουμε τα προγράμματα μας όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται και να είμαστε υπερήφανοι που εκπροσωπούμε την χώρα μας, τις οικογένειές μας και να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό".

Ευαγγελία Πλατανιώτη: "Να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να είμαστε περήφανες με την απόδοση μας. Στόχος μας είναι ο τελικός και η καλύτερη δυνατή απόδοση σε αυτόν".

• Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται για να ανθίσουν περισσότερο αθλήματα όπως η συγχρονισμένη κολύμβηση στη χώρα μας; Τι είναι αυτό που μας λείπει σε σχέση με τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου;

Εβελίνα Παπάζογλου: "Σίγουρα στην Ελλάδα τα αθλήματα δεν έχουν την αναγνώριση που θα έπρεπε, πόσο μάλλον το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης. Σίγουρα οι διακρίσεις κάνουν ένα άθλημα πιο γνωστό όμως πιστεύω ότι στην Ελλάδα και γενικότερα σε όλες τις χώρες τα παιδιά από πολύ μικρά πρέπει να δοκιμάζουν διαφορετικά αθλήματα για να μπορέσουν να βρουν σε ποιο άθλημα έχουν κλίση και σε ποιο είναι καλά".

• Ποια είναι η καθημερινή ρουτίνα σας; Πείτε μου δύο λόγια για το πρόγραμμά σας.

Εβελίνα Παπάζογλου: "Κάνουμε καθημερινά προπόνηση, συνήθως το πρωί. Έπειτα αφού τελειώσει η προπόνηση συνεχίζουμε με φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του αθλήματος μας. Δίπλα μας στην καθημερινή μας προσπάθεια έχουμε την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 της Herbalife Nutrition που καλύπτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία με βιταμίνες και μέταλλα που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις ενισχύοντας τον οργανισμό τόσο πριν όσο και μετά τις πολύωρες προπονήσεις".

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου NIKOS KARANIKOLAS © 2020


• Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για έναν αθλητή;

Εβελίνα Παπάζογλου: "Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός αθλητή. Η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλούσια σε πρωτεΐνη και λαχανικά. Σίγουρα το σώμα μας έχει περισσότερες ανάγκες από ότι ενός απλού ανθρώπου ο οποίος δεν κάνει πρωταθλητισμό και 12 ώρες προπόνηση την ημέρα. Όπως προανέφερα σε αυτό έχει συμβάλει και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ η Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24".

Ευαγγελία Πλατανιώτη: "Είναι η βάση της πυραμίδας και χωρίς αυτή ο αθλητής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο επιθυμητό επίπεδο και χαίρομαι που έχω δίπλα μου την Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά Herbalife24 για να μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των καθημερινών προπονήσεων".

• Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα;

Ευαγγελία Πλατανιώτη: "Είναι γεγονός πως η οποιαδήποτε χορηγία στον τομέα του αθλητισμού μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην προετοιμασία ενός αθλητή έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα καλύτερων συνθηκών προπόνησης και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η χορηγία της Herbalife συμπληρώνει στο έπακρο τις απαιτήσεις ενός αθλητή υψηλού επιπέδου και την ευχαριστούμε πολύ γι αυτό".

Εβελίνα Παπάζογλου: "Είναι πολύ σημαντική χορηγία διότι καλύπτει όλες τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες που έχουμε και βοηθάει στο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις πολύωρες και καθημερινές προπονήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για έναν αθλητή να έχει δυνατό και ενυδατωμένο σώμα. Η Herbalife Nutrition είναι υποστηρικτής της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, και την ευχαριστούμε πολύ που είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστούμε και συμβάλλει στο να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας και να πετύχουμε τους στόχους μας".

Photo credits: Νίκος Καρανικόλας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ