ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Αραούζου: "Κέρδισα μια πολύτιμη εμπειρία"

Kalliopi Araouzou, foreground, of Greece and other swimmers compete in women's open water 5km final of the Swimming World Championships 2017 in Balatonfured, 124 kms southwest of Budapest, Hungary, Wednesday, July 19, 2017. (Zsolt Szigetvary/MTI via AP)
Kalliopi Araouzou, foreground, of Greece and other swimmers compete in women's open water 5km final of the Swimming World Championships 2017 in Balatonfured, 124 kms southwest of Budapest, Hungary, Wednesday, July 19, 2017. (Zsolt Szigetvary/MTI via AP) AP

Ικανοποιημένη από την ένατη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εμφανίστηκε η Κέλλυ Αραούζου αποκαλύπτοντας παράλληλα τα σχέδια της για το μέλλον.

Η Κέλλυ Αραούζου, πάλεψε όσο μπορούσε στα 5 km, στον τελευταίο της αγώνα στο "οpen water" του 17ου παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου της Βουδαπέστης. Με τεράστια ψυχικά αποθέματα και με τη συμπαράσταση του προπονητή της Νίκου Γέμελου, υπό το βάρος της κούρσας της περασμένης Κυριακής στα 10 km, (26η), αποχαιρέτισε την πανέμορφη λίμνη Μπάλατον, με ψηλά το κεφάλι.

Βουδαπέστη: Αποστολή ΠΣΑΤ, Πάνος Σαμαράς

Η 9η θέση στον κόσμο, αυτή καθαυτή, με 59’.28’’.00 – διόλου αμελητέα – πίσω απ την Αμερικανίδα Άσλεϊ Τουίτσελ (59΄07’’) , τη Γαλλίδα Αουρελί Μιλέρ (59’10’’50) και τη Βραζιλιάνα Ανα Μαρσέλα Κούνια (59’11’’40), δεν ήταν το πρωταρχικό,ούτε το μέγιστο. Ήταν περισσότερο η επιβεβαίωση ότι παραμένει στις κορυφαίες του κόσμου. Ότι μπορεί να ανακάμψει, να το γυρίσει όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια, αναφερόμενη στο «δεκάρι». της Κυριακής. Να δοκιμάσει και να ξεπεράσει τα ψυχικά της όρια. Να αποδείξει ακόμη και στον εαυτό της. Και να πιστοποιήσει ότι παραμένει στις μεγάλες πρωταγωνίστριες του αθλήματος… Δυο αργυρά μετάλλια, στα 5 km το 2013 στο παγκόσμιο της Βαρκελώνης και το 2015 στο Καζάν, μόνο τυχαία δεν ήρθαν…

Πλέον λίγες ημέρες ξεκούρασης στον τόπο καταγωγής της, την πανέμορφη Ίο και στη συνέχεια νέος προγραμματισμός για την καινούργια χρονιά. Με νέο στοιχείο ότι στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων μπαίνουν και τα 1500 μέτρα, με τα οποία έχει παλιούς λογαριασμούς και διακρίσεις…

"Φάνηκε στα 5 κμ ότι ήμουν σε πολύ καλύτερη κατάσταση και μπήκα στην κούρσα όπως έπρεπε", ανέφερε λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό της, χαμογελαστή η 26χρονη πρωταθλήτρια.

"Στα 10 km δεν ήταν ένας καλός αγώνας. Κέρδισα όμως μια πολύτιμη εμπειρία η οποία θα με βοηθήσει στο μέλλον σίγουρα. Σαν συνολικό αποτέλεσμα θεωρώ ότι είμαι μια αθλήτρια που μπορώ να έχω διακρίσεις και φαίνεται αυτό. Μπορώ να διεκδικώ θέσεις. Κάθε αγώνας, είτε είναι παγκόσμιο, είτε ευρωπαϊκό, είναι διαφορετικός και πρέπει να τον μετράμε τελείως διαφορετικά".

- Ποια ήταν η στρατηγική και η τακτική στην κούρσα;

"Εγώ επειδή είχα κι ένα φόβο απ΄ τον αγώνα των 10 km μήπως μείνω πίσω, ξεκίνησα αρκετά δυναμικά απ΄την αρχή και μπήκα στις προπορευόμενες αθλήτριες. Ήμουν στο γκρουπ των πρώτων 15 αθλητριών, όπως θα έπρεπε να είμαι. Συνέχισα με ένα χαλαρό τέμπο για τα επόμενα 2-3 χιλιόμετρα και στα τελευταία 2 χιλιόμετρα – εκεί όπου στην ουσία τα δίνουν όλες όλα- διεκδικήσαμε κάθε μία κοπέλα την καλύτερη δυνατή θέση".

- Το σπριντ είναι το δυνατό σου σημείο…

"Έτσι ακριβώς. Στο σπριντ όπως έχω δείξει και στο παρελθόν, μπορώ να περάσω αρκετές αθλήτριες. Σήμερα δυστυχώς ήμουν πίσω από δύο αθλήτριες, οι οποίες δυστυχώς είχαν μεταξύ τους μια κόντρα και δεν μπορούσα να τις περάσω ούτε από δεξιά, ούτε από αριστερά, παρότι προσπάθησα, στη μεγάλη ευθεία. Όπως πάντως έχω ξαναπεί είμαι ευχαριστημένη απ την επίδοση μου. Έδειξα ότι είμαι ψυχικά σε μια κατάσταση – ακόμη κι αν απέχω αγωνιστικά απ την καλύτερη δυνατή όπως φάνηκε στο «δεκάρι» - ότι δηλαδή μπορώ να συνεχίσω στο επόμενο αγώνισμα τελείως διαφορετικά. Για μένα το γύρισα. Είδα αυτό που έπρεπε να δω και να αποδείξω στον εαυτό μου, και συνεχίζουμε".

-Θα αναθεωρήσετε κάποια στοιχεία για τον νέο προγραμματισμό ; Oπως είπες μετά τα 10 km, ίσως στοίχισε το γεγονός ότι δεν είχες άλλη μεγάλη κούρσα μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, όταν συναθλήτριες σου, είχαν παρουσία σε αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου…

"Ναι πρέπει να γίνει ένας νέος προγραμματισμός. Ούτως ή άλλως θα γίνει, γιατί μπήκαν και τα 1500 μέτρα στην πισίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό αλλάζει τελείως τα πλάνα, γιατί είμαι μια γρήγορη αθλήτρια και στα 1500 μέτρα δηλαδή και πρέπει να το δούμε τελείως διαφορετικά. Δεν ξέρω ακριβώς πως θα συνεχίσουμε. Αυτά θα το δούμε προσεχώς".

- Ο κ Γέμελος σε μύησε στην «ανοιχτή θάλασσα» το 2009. Μπορείς να περιγράψεις ποια παραπάνω συγκίνηση δίνει το «open water » σε σχέση με τα αγωνίσματα της πισίνας;

"O μαραθώνιος εκτός από σωματικός αγώνας, είναι και ψυχικός. Δηλαδή κάθε φορά πρέπει να ξεπερνάς και τα ψυχικά σου όρια και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Και να βγάζεις ότι έχεις στην ψυχή σου. Θεωρώ ότι γι αυτό νικούσαμε και νικάμε τόσα χρόνια, γιατί έχουμε μεγάλη καρδιά σαν Έλληνες".

- Μπορείς να μας πεις πόσα κιλά χάνεις μετά από έναν αγώνα 10 km;

"Αυτό είναι μια συζήτηση που δεν θέλω να κάνω. Θα σας πω πόσα κιλά χάνει ο προπονητής μου. Γύρω στα δύο με τρία κιλά(γέλια)…Είναι επιβαρυμένος ο αγώνας, ούτως ή άλλως. Χάνω πολλά υγρά , αλλά τα αναπληρώνουμε κάθε δυόμιση χιλιόμετρα που ταϊζόμαστε. Τώρα ξεκούραση. Επιστρέφουμε στην Ελλάδα, αύριο το πρωί, διακοπές στον τόπο καταγωγής μου στην Ίο , εκεί θα ξεκουραστώ".

Από την πλευρά του ο Νίκος Γέμελος τόνισε αρχικά: "Ηταν μια κούρσα πάρα πολύ καλή, τόνισε ο Νίκος Γέμελος. Η θέση δεν την δικαίωσε τόσο καλά. Θα μπορούσε να ήταν πολύ ψηλά. Με την ταυτόχρονη άφιξη δυό κολυμβητριών στην 7η θέση, η Κέλλυ τερμάτισε 9η. Ήταν σωστή η τακτική, δεν ήρθε το μετάλλιο ή το αποτέλεσμα, αλλά ουσιαστικά έδειξε ότι είναι στις top 10 αθλήτριες παγκοσμίως".

- Πως εξελίχθηκε η κούρσα ;

"Οι 15 καλύτερες κολυμβήτριες ήταν απ την αρχή μπροστά. Αποσπάστηκαν απ΄τις 57 αθλήτριες. Η Κέλλυ μπήκε στο πρώτο γκρουπ, ήταν στη σωστή θέση συνέχεια, 8η με 12η. Ήταν πάρα πολύ καλά, προσπάθησε πάρα πολύ και πήρε την 9η θέση…Λίγη ξεκούραση και ξανά σκληρή δουλειά. Η Κέλλυ το έχει αποδείξει, πάντα αυτό κάνει και πάντα δουλεύει σωστά, ώστε να πρωταγωνιστήσει και πάλι, γιατί ανήκει στις πρωταγωνίστριες".

Photo credits: Zsolt Szigetvary/MTI via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ