ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Αλλαγές και αναβάθμιση του Europa Cup

Αλλαγές και αναβάθμιση του Europa Cup

Αλλαγές και αναβάθμιση του Europa Cup, θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού U15, οι σημαντικές αποφάσεις από την Τεχνική Επιτροπή της LEN.

Σημαντικές αποφάσεις που αναμένεται να επικυρωθούν από το μπιρό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας πήρε η Τεχνική Επιτροπή Υδατοσφαίρισης της LEN στην τελευταία συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή στη Βαρκελώνη, με τη συμμετοχή του Έλληνα εκπροσώπου, Νίκου Σταυρόπουλου.

Η Επιτροπή αποφάσισε αλλαγές στον νεοσύστατο θεσμό του Europa Cup που αναβαθμίζεται και με ένα σημαντικό κίνητρο. Συγκεκριμένα, για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2018-2019), μετά την προκριματική φάση θα διεξαχθούν αγώνες σε έδρες, με βαθμολογία, απ' όπου θα γίνουν οι προκρίσεις στις αντίστοιχες Τελικές φάσεις Ανδρών και Γυναικών.

Στα προκριματικά ΔΕΝ θα συμμετέχουν οι 8 πρώτες ομάδες του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Βαρκελώνη, οι οποίες θα προκριθούν αυτόματα στη δεύτερη φάση, αυτή των αγώνων με τις έδρες. Το μεγάλο κίνητρο είναι ότι οι τέσσερις πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης των Τελικών φάσεων θα προκρίνονται αυτόματα στο επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ ένα σημαντικό χρηματικό ποσό (bonus) θα δοθεί στις τρεις πρώτες ομάδες των μεταλλίων.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της διοργάνωσης της περιόδου 2018-2019:

EUROPA CUP ΑΝΔΡΩΝ: QUALIFICATIONS: 26 - 28 Οκτωβρίου 2018. GROUP STAGE: Αγωνιστικές: 13 Νοεμβρίου 2018, 11 Δεκεμβρίου 2018, 29 Ιανουαρίου 2019, 19 Φεβρουαρίου 2019, 12 Μαρτίου 2019, 9 Απριλίου 2019. SUPER FINAL: 24 – 26 Μαϊου 2019.

EUROPA CUP ΓΥΝΑΙΚΩΝ: QUALIFICATIONS: 19 - 21 Οκτωβρίου 2018. GROUP STAGE: Αγωνιστικές: 6 Νοεμβρίου 2018, 4 Δεκεμβρίου 2018, 15 Ιανουαρίου 2019, 12 Φεβρουαρίου 2019, 19 Μαρτίου 2019, 16 Απριλίου 2019. SUPER FINAL: 17 – 19 Μαϊου 2019.

«Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης του Europa Cup αποφασίστηκε η συνέχισή του ως θεσμός επίσημα, με ουσιαστική και αναβαθμισμένη παρουσία», μας δήλωσε σχετικά ο Νίκος Σταυρόπουλος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, με την καταπληκτική οργάνωση του 1ου προκριματικού γύρου Europa Cup Γυναικών στον Βόλο και την επιτυχία της πρόκρισης και των δύο μας Εθνικών ομάδων -Ανδρών στο Final 8 και Γυναικών στο Final 6- έγινε σημείο αναφοράς στη συνάντηση και συζητήθηκε η πρόταση να μας ανατεθεί η οργάνωση μιας εκ των δύο Τελικών φάσεων του 2019».

Η άλλη σημαντική απόφαση της Επιτροπής είναι η θεσμοθέτηση επίσημα Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης για αθλητές κάτω των 15 ετών ( U15) από το 2019 και για κάθε δύο χρόνια, δηλαδή Παίδων και Κορασίδων. Εξετάστηκε, εξάλλου, η πρόταση για καθιέρωση Ευρωπαϊκού U13 κάθε δύο χρόνια. Μετατέθηκε η σχετική συζήτηση και η απόφαση μετά την 1η διεξαγωγή των αγώνων U15 και αφού μελετηθεί η δυνατότητα εύρεσης κατάλληλων ημερομηνιών.

Αύξηση αριθμού παικτών στις μεγάλες διοργανώσεις της LEN

Μια ευεργετική απόφαση για την εξέλιξη του αθλήματος είναι η αύξηση του αριθμού αθλητών που θα μπορεί να έχει μαζί της η αποστολή σε κάθε μεγάλη διοργάνωση (Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών, Γυναικών, Νέων, Νεανίδων, Παίδων, Κορασίδων) από 13 σε 15. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους προπονητές να έχουν μαζί τους σε κάθε αποστολή 15 αθλητές, από τους οποίους σε κάθε αγώνα θα μπορούν να δηλώνουν 13. «Καλυτερεύουν οι μέχρι τώρα συνθήκες, καθώς μετά από κάποιο τραυματισμό ή ασθένεια αθλητή η ομάδα κατέβαινε με λιγότερους από 13 παίκτες», λέει ο Σταυρόπουλος.

Επιμόρφωση με Σχολές Διαιτητών

«Η συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων επισήμων –διαιτητών, παρατηρητών- είναι, εξάλλου, ο άμεσος στόχος της LEN με επακόλουθο την ουσιαστική και αποτελεσματική βελτίωσή τους. Για τον λόγο αυτό θεσμοθετήθηκε Επιτροπή Εκπαίδευσης με σκοπό τη διενέργεια σχολών και επιμορφωτικών σεμιναρίων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», καταλήγει ο πρώην διεθνής διαιτητής που έχει αναλάβει και χρέη εκπαιδευτή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ