ΒΟΛΕΪ

Φοίνικας Σύρου: Νέος προπονητής ο Γιόσκο Μιλενκόσκι

Οι παίκτες του Φοίνικα πανηγυρίζουν τη νίκη απέναντι στην Κηφισιά
Οι παίκτες του Φοίνικα πανηγυρίζουν τη νίκη απέναντι στην Κηφισιά EUROKINISSI

Αλλάζει σελίδα ο Φοίνικας, καθώς το τιμόνι του συλλόγου αναλαμβάνει ο Γιόσκο Μιλενκόσκι. Ο τελευταίος σύλλογος πριν τη Σύρο ήταν η Club Sportif Sfaxien της Τυνησίας.

Αλλάζει σελίδα ο Φοίνικας Σύρου ONEX, καθώς το τιμόνι του συλλόγου αναλαμβάνει ο Γιόσκο Μιλενκόσκι. Ο έμπειρος προπονητής θα βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας μας, αρχής γενομένης της ρεβάνς με τη Haasrode Leuven για τους 32 του CEV Cup (8/12, 18:00).

Ο 61χρονος προπονητής έχει γεννηθεί στο Κρούσεβο της Βόρειας Μακεδονίας και έχει μακρά πορεία στον χώρο, έχοντας εργαστεί σε βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, ενώ έχει διατελέσει και ομοσπονδιακός προπονητής της.

Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ο Μιλενκόσκι διετέλεσε αρχικά βοηθός προπονητή (1992-1997) και στη συνέχεια (1997-2008) πρώτος προπονητής της Εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας, μετρώντας πάνω από 100 παιχνίδια με το εθνικό συγκρότημα.

Παράλληλα εργάστηκε σε συλλόγους της χώρας του, αρχικά στη Borec Veles (1993-94) και στην πορεία στη Rabotnicki Fersped, όπου παρέμεινε 13 χρόνια (1994-2007), κερδίζοντας πληθώρα τίτλων (13 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα). Στο διάστημα αυτό αναδείχθηκε 8 φορές κορυφαίος προπονητής (1995, 1996, 1998, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007) της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολούθησαν ομάδες του Μαυροβουνίου (Budvanska Rivijera Budva) και της Τυνησίας (Club Sportif Sfaxien), ενώ στη χώρα που έμελλε να μείνει για χρόνια, ήταν η Τουρκία, αρχικά στη Maliye Piyango Ankara (2011-17) και κατόπιν στη Ziraat Bankası Ankara (2017-19), την οποία μάλιστα οδήγησε στον τελικό του CEV Cup –για την ιστορία, ηττήθηκε από την πανίσχυρη ρωσική Belogorie Belgorod.

Οι επιτυχίες του στην Τουρκία τον οδήγησαν στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας το 2017, οδηγώντας την στην 11η θέση στο Ευρωβόλεϊ εκείνης της χρονιάς. Ο τελευταίος σύλλογος πριν τη Σύρο ήταν και πάλι η Club Sportif Sfaxien της Τυνησίας.

Πέρα από την πορεία του ως προπονητής, ο Γιόσκο Μιλενκόσκι έχει συγγράψει ένα βιβλίο για το βόλεϊ και έχει δημοσιεύσει παραπάνω από 70 papers πάνω στη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, κατέχοντας τίτλο διδάκτορα (Ph.D.) πάνω στο αντικείμενο αυτό.

Είναι μάλιστα και γλωσσομαθής, καθώς πέρα από αγγλικά και αρκετές γιουγκοσλαβικές γλώσσες (σερβικά, βοσνιακά, κροατικά, σλοβένικα και μαυροβουνιακά) μιλάει και αρκετά καλά ελληνικά, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει στον εγκλιματισμό και τη διαβίωση στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ