ΣΤΗΛΕΣ

Μανωλόπουλος: "Έφυγα από την ΑΕΚ δίχως να έχω αποτύχει"

Μανωλόπουλος: "Έφυγα από την ΑΕΚ δίχως να έχω αποτύχει"
SPORT24.GR / WATKINSON

Τέσσερις μήνες μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος μιλάει για πρώτη φορά. Η αιτία της απόλυσης, το υποθετικό σενάριο της αποτυχίας που έφερε το "αντίο", η αναμονή που ίσως στοίχισε και το πλάνο με τους "μικρούς". Ο 47χρονος τεχνικός κάνει στο Sport24.gr τον απολογισμό του!

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την στιγμή που ανακοινώθηκε η απόλυσή του από την ΑΕΚ, κι η αλήθεια είναι πως ουδείς έχει ακούσει τη φωνή του από τότε. Καμία τοποθέτηση, καμία διευκρίνιση, καμία θέση για όσα έγιναν στους "κιτρινόμαυρους" επί των ημερών του. Ο λόγος δεν ήταν η αδυναμία του να τοποθετηθεί, όσο η διακριτικότητα απέναντι στον σύλλογο που υπηρέτησε για μία διετία (και κάτι).

Τέσσερις μήνες μετά την αποχώρησή του από το ΟΑΚΑ λοιπόν, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος μιλάει για πρώτη φορά. Στο Sport24.gr. Η πρώτη αποτύπωση των σκέψεων και των συναισθημάτων του για όσα έγιναν στους "κιτρινόμαυρους", τη βάση των οποίων δημιούργησε πριν η ομάδα φτάσει στο σημείο να διεκδικεί σε μερικές ημέρες τον τίτλο στο Basketball Champions League. Δεν έμεινε σε αυτά βέβαια, αλλά προχώρησε και σε εκείνα που ακολούθησαν την αποχώρησή του. Η πικρία που αισθάνεται για κάποια ζητήματα είναι φυσιολογική, από την άλλη όμως τηρεί μια πολύ νηφάλια στάση σε όσα διαδέχθηκαν την απόλυσή του.

Ατάκες όπως το "έφυγα χωρίς να έχω αποτύχει", το "δεν είμαι αυτοκτονικός", το "ίσως έχασα τη δουλειά μου επειδή περίμενα τον Μάνι Χάρις" και το "απολύθηκα με το υποθετικό σενάριο ότι θα αποτύχω" είναι χαρακτηριστικές όσων είπε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος. Κι αποτελούν ένα μόνο μέρος αυτών που εξέφρασε, για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Μία συνέντευξη που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Για πολλούς λόγους.

Συνέντευξη στους Γιώργο Οικονόμου και Αλέξανδρο Τρίγκα

- Έχεις ζήσει το σενάριο κι από την καλή κι από την ανάποδη στην ΑΕΚ: δηλαδή της προαγωγής σε πρώτο προπονητή και της απόλυσης. Για να τα πάρουμε με τη σειρά, πώς ήταν η ομάδα όταν διαδέχθηκες τον Γιούρι Ζντοβτς;

"Πέρσι είχε φτιάχτηκε μια πολύ καλή και ακριβή ομάδα με πολλούς καλούς και έμπειρους παίκτες, που ενώ έπαιζε ωραίο μπάσκετ δεν κατάφερε να περάσει στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και να πάει στο Final Four του Basketball Champions League. Θεωρώ πως όταν ανέλαβα υπήρχε μια απογοήτευση εντός της ομάδας και έπρεπε να κάνουμε κάτι προκειμένου να δώσουμε στους παίκτες να καταλάβουν ότι η χρόνια δεν είχε τελειώσει.

Νομίζω τα καταφέραμε αρκετά καλά. Στη regular season του πρωταθλήματος, χάσαμε από τον Παναθηναϊκό μετά από δυο παρατάσεις, στα playoffs ήμασταν ανταγωνιστικοί στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια, ενώ συν τοις άλλοις καταφέραμε να πάρουμε την πρώτη νίκη της ΑΕΚ απέναντι σε έναν εκ των δύο "αιωνίων" μεγάλους μετά από πολλά χρόνια. Κι ακολούθησε η επικράτηση επί του Άρη στους μικρούς τελικούς, παρότι παίξαμε όλη τη σειρά χωρίς τους Ρόκο Λένι Ούκιτς, Ντόνι ΜακΓκραθ και Ντούσαν Σάκοτα.

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι η περσινή ομάδα πέτυχε στο ακέραιο τους αγωνιστικούς στόχους που τέθηκαν από τη διοίκηση, όταν ανέλαβα την ομάδα στα μισά της σεζόν. Οι στόχοι στους οποίους αναφέρομαι είναι το να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στους "μεγάλους" και να τερματίσουμε τρίτοι στα playoffs".

- Έχει περάσει αρκετός καιρός από την στιγμή που η ΚΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε το "διαζύγιό" σας. Γιατί δεν είχες τοποθετηθεί όλο αυτό το διάστημα; Γενικά, έδωσες την αίσθηση ότι απομακρύνθηκες απότομα από τα γεγονότα. Υπήρχε λόγος για αυτό;

"Ξέρεις, σκεφτόμουν ότι από την στιγμή που υπήρχε μπροστά ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας και η σημαντική πορεία στο Basketball Champions League, ήταν σωστό να τοποθετηθώ για να βοηθήσω την ομάδα να είναι συγκεντρωμένη στους στόχους της -κάτι που έγινε. Δέθηκα με την ΑΕΚ, δεν μπορώ να το κρύψω. Κι ο ίδιος ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος με έκανε να αισθάνομαι στο διάστημα της συνεργασίας μας ως μέλος της οικογένειάς του".

- Πώς κρίνεις τη φετινή πορεία της ΑΕΚ; Υπάρχει λίγο μέσα σου το αίσθημα της δικαίωσης γιατί -κακά τα ψέματα- έχεις βάλει κι εσύ ένα λιθαράκι σε όλο αυτό.

"Νομίζω πως η σεζόν είναι κάτι παραπάνω από πετυχημένη αυτή την στιγμή. Η ομάδα απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, με αποτέλεσμα να καταφέρει να "σπάσει" το δίπολο -κάτι που ήταν ένας από τους βασικούς στόχους που υπήρχαν. Στην πορεία πήρε τον πρώτο της τίτλο μετά την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια και έδειξε ότι είναι "εδώ" απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Το Κύπελλο Ελλάδας που πήρε φέτος η ΑΕΚ γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία.

Προσωπικά, πιστεύω πως η ΑΕΚ είναι επίσης φαβορί για να κατακτήσει το Basketball Champions League, έχει το υλικό για να τα καταφέρει και να πάει μέχρι τους τελικούς στο πρωτάθλημα.

Η αλήθεια είναι πως νιώθω πολύ χαρούμενος αλλά και δικαιωμένος μπορώ να πω διότι βλέπω ότι το αγωνιστικό πλάνο που είχε τεθεί αρχικά ήταν ικανό να οδηγήσει την ομάδα στην επιτυχία -κάτι στο οποίο πίστευα ακράδαντα. Επίσης αισθάνομαι καλά διότι φάνηκε πως η ομάδα αυτή είχε δουλευτεί σωστά.

Όλοι οι γνώστες του αθλήματος καταλαβαίνουν πώς αν μία ομάδα δεν έχει δουλευτεί και προπονηθεί καλά τους πρώτους μήνες της σεζόν δε μπορεί να γυρίζει παιχνίδια και διαφορές τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Γενικά είμαι περήφανος που ο κορμός που φτιάξαμε απέδειξε ότι μπορούσε με τις απαραίτητες προσθήκες να πρωταγωνιστήσει και που -πλην του Τσινεμέλου Ελόνου- δε χρειάστηκε να υπάρξει αντικατάσταση για κάποια από τις επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι ως προπονητικό επιτελείο.

Το κομμάτι των πολλών αλλαγών μέσα στη σεζόν, ήταν και ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα από τη χρονιά που επέστρεψε στην Α1. Δηλαδή η ανάγκη για αντικατάσταση των καλοκαιρινών επιλογών, κάτι το οποίο συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος είχαμε να επιλέξουμε τέσσερις ξένους το καλοκαίρι και οι τρεις από αυτούς βγήκαν λίρα εκατό.

Δεν συμπεριλαμβάνω τον Μπάντζι Σι διότι ήταν λύση ανάγκης τον Οκτώβριο, ένας παίκτης που γνωρίζαμε μαζί με τη διοίκηση ότι στην πορεία θα έπρεπε να αντικατασταθεί. Έπρεπε όμως να αποκτηθεί λόγω του τραυματισμού που αντιμετώπιζε ο Μάνι Χάρις όταν ήρθε από την Κίνα".

Μανωλόπουλος: "Έφυγα από την ΑΕΚ δίχως να έχω αποτύχει"
SPORT24.GR / WATKINSON

- Έχεις καθόλου στο μυαλό σου ότι δημιουργήθηκαν υπέρ το δέον υψηλές προσδοκίες στην ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να προστεθεί περισσότερο βάρος εντός του συλλόγου; Κυρίως επειδή μέσα σε όλα επιχειρούσε να ξαναχτίσει τον χαρακτήρα της ως ομάδα.

"Κοίτα, οι προσδοκίες στην αρχή της χρονιάς στο θέμα της διαχείρισης, ήταν να προσπαθήσει η ομάδα να στηριχτεί σε κάποια από τα νεαρά παιδιά και ταλέντα τα όποια είχε αποκτήσει. Να μπορούν, δηλαδή, να βρουν χώρο στην ομάδα ώστε να συμμετέχουν πολύ πιο ενεργά στην προπόνηση και αν αποδείξουν ότι αντέχουν την πίεση, να έχουν όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους αγώνες. Αυτό το θεωρούσα λογικό διότι μακροπρόθεσμα η παραγωγή είναι σημαντικό κομμάτι ώστε να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός απέναντι στα εκατομμύρια ευρώ που επενδύουν κάθε καλοκαίρι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Αγωνιστικά οι προσδοκίες -ειδικά μετά τα φιλικά στα οποία πήγαμε εξαιρετικά- ήταν κυρίως να πάει μακριά η ομάδα στο Basketball Champions League και να σπάσει το δίπολο των "αιωνίων". Οι οπαδοί της ΑΕΚ, αλλά και ο πρόεδρος που είναι κι ο ίδιος φίλαθλος, θέλουν η ομάδα τους να κερδίζει σε κάθε παιχνίδι. Αυτό είναι κάτι απολύτως κατανοητό, κάτι φυσικό και σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό".

Είχαμε δημιουργήσει χώρο για τους νεαρούς παίκτες

- Από τη μία η αξιοποίηση και η προώθηση των νεαρών παικτών, από την άλλη οι νίκες και η ευρωπαϊκή πορεία. Ακούγεται κάπως αντικρουόμενο το ένα με το άλλο, σαν κάτι υπερβολικό για να γίνει ταυτόχρονα.

"Νομίζω πώς η μόνη υπερβολή ήταν η προσδοκία πως μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των νεαρών παικτών ώστε να αναπτυχθούν και να "βγουν", την ώρα που η ομάδα θα κερδίζει και θα πετυχαίνει τους αγωνιστικούς της στόχους. Κατά τα άλλα εκτιμώ πως οι αγωνιστικοί στόχοι από μόνοι τους ήταν ρεαλιστικοί και η ομάδα έτσι όπως είναι, με τις προσθήκες που έγιναν, δικαιούται να θεωρείται φαβορί και να στοχεύει στην κατάκτηση του Basketball Champions League καθώς και στο σπάσιμο του διπόλου στο πρωτάθλημα. Δε σημαίνει πως είναι εύκολο να συμβεί, αλλά σίγουρα το ρόστερ είναι πλήρες. Κι αυτό συμβαίνει λόγω της λατρείας που έχει ο πρόεδρος για την ομάδα και της συνεχούς στήριξής του σε αυτή".

- Είπες πως υπήρχαν προσδοκίες να προσπαθήσει να στηριχτεί η ομάδα σε νεαρούς παίκτες. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που σε έχουν "κατηγορήσει" άμεσα ή έμμεσα πως επί των ημερών σου στην ΑΕΚ, οι μικροί δεν πήραν μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

"Καταρχάς, το βασικότερο είναι ότι είχαμε δημιουργήσει χώρο στο ρόστερ για τους νεαρούς παίκτες. Είχαμε στη δωδεκάδα τέσσερα παιδιά (μαζί με τον Κέλσεϊ Μπάρλοου) που είχαν ενεργό ρόλο στην προπόνηση και στο διπλό, άρα είχαν την ευκαιρία να δείξουν πράγματα και να διεκδικήσουν ευθέως χρόνο συμμετοχής στους αγώνες. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια διαδικασία για να παίξει ένας νεαρός παίκτης, δεν μπορείς να τον ρίξεις απευθείας στους αγώνες, χωρίς πρώτα να έχει αποκτήσει κάποιο ρόλο στην προπόνηση.

Θα σου θυμίσω απλά πως στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, ο Έντιν Άτιτς είχε δέκα λεπτά μέσο όρο συμμετοχής και ο Κέλσεϊ Μπάρλοου ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών μας. Όταν όμως χάσαμε από την Εστουδιάντες στο ΟΑΚΑ, στην πρεμιέρα του Basketball Champions League, από αυτούς που λες ότι με κατηγορούσαν για τον χρόνο συμμετοχής των "μικρών", κανείς δεν είπε ότι "δεν πειράζει που έχασε η ομάδα, τουλάχιστον έπαιξαν οι νεαροί". Σε εκείνο το παιχνίδι λοιπόν, ο Έντιν Άτιτς έπαιξε για 23 λεπτά, ο Κέλσεϊ Μπάρλου για 32 λεπτά και πήρε χρόνο συμμετοχής ο Δημήτρης Μωραΐτης.

Εκείνο το παιχνίδι ήταν κομβικό για την αντιμετώπιση που είχα στη συνέχεια από τους δημοσιογράφους και από άτομα κοντά στη διοίκηση. Οπότε είναι σίγουρο πως αν έγινε κάτι λάθος, αυτό σίγουρα δεν είναι ότι δεν έδωσα χώρο στους νεαρούς παίκτες. Γιατί χώρο είχαν για να αποδείξουν τι μπορούν να καταφέρουν. Μπορεί αυτόν τον χώρο να μην κατάφεραν να τον μετατρέψουν σε λεπτά συμμετοχής, αλλά προσωπικά αυτός ο χώρος που σου λέω μού έλειψε γιατί θα μπορούσα να είχα επιλέξει πιο έμπειρα παιδιά και να είχαμε ακόμη την... απορία αν οι μικροί μπορούν να βοηθήσουν φέτος".

- Ξαναπάμε δηλαδή στην κουβέντα αν μπορεί να συνδυαστεί η ανάδειξη νεαρών παικτών με τον πρωταθλητισμό. Το καλοκαίρι, όταν σχεδιαζόταν η ομάδα, πώς αντιμετώπισες αυτό το δίλημμα και γιατί δεν ενημέρωσες τη διοίκηση πως δεν είναι εφικτό να υπάρξει συνδυασμός αυτών των δύο;

"Πριν σου απαντήσω, θα σου πω ότι για μένα ο προπονητής σε μία ομάδα έχει καθήκον να βρίσκει τρόπους για να λύνει προβλήματα και όχι να δικαιολογίες. Γι αυτό δεν βγήκα ποτέ να ρίξω τον πήχη των απαιτήσεων και των προσδοκιών δημόσια με τη δικαιολογία πως προσπαθούμε να "βγάλουμε" παιδιά από την ομάδα. Το πλάνο που έκανα το καλοκαίρι θεωρώ ότι ήταν το μοναδικό ρεαλιστικό για να πετύχει η ΑΕΚ και να δώσουμε την ευκαιρία στους νεαρούς παίκτες του ρόστερ. Πριν αναλάβω την ομάδα, είχαν ήδη γίνει μεγάλες επενδύσεις για παιδιά όπως ο Έντιν Άτιτς, ο Δημήτρης Μωραΐτης, ο Γιώργος Τσαλμπούρης και ο Κέλσεϊ Μπάρλοου.

Στους δύο πρώτους γιατί είναι μικροί και θα μπορούσα να εξελιχθούν σημαντικά και στον τελευταίο γιατί έκανε σπουδαία χρονιά με τα Τρίκαλα, είχε χαμηλή τιμή και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια επιλογή value for money. Η σκέψη ήταν σωστή λοιπόν, υπό την έννοια πως για να σπάσει το δίπολο, πρέπει να βρεις και κάποιους ξένους που θα είναι πιο φτηνοί, αλλά τελικά θα προσφέρουν πολλαπλάσια. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, κρίθηκε ότι ο Κέλσεϊ Μπάρλοου μπορούσε να πάρει την ευκαιρία να δείξει αυτό.

Αν θες να δώσεις ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά, δε μπορείς να περιμένεις πως θα τους έχεις εκτός δωδεκάδας σε ένα ρόστερ και αυτοί θα καταφέρουν να προσπεράσουν τους έμπειρους παίκτες που έχουν μπροστά τους και να πάρουν χρόνο συμμετοχής. Δεν γίνεται έτσι! Πρέπει να τους κάνεις χώρο στη δωδεκάδα, να μπορούν να παίζουν στο διπλό της προπόνησης, να γίνονται καλύτεροι και να διεκδικούν πράγματα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Στην προετοιμασία λοιπόν είχαμε αυτά τα τέσσερα παιδιά εντός της δωδεκάδας. Αυτό έπρεπε να γίνει για να υπηρετήσω το πλάνο της ομάδας και αυτό έκανα. Δεν το μετανιώνω διότι ήταν καθήκον μου προς τη διοίκηση και την ομάδα να προσπαθήσω και να δώσω μία ολοκληρωμένη ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά. Ταυτόχρονα είχα δημιουργήσει πλάνο για την περίπτωση που θα έπρεπε να κινηθούμε διαφορετικά μέσα στην χρονιά".

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

- Τι εννοείς ότι είχες δημιουργήσει πλάνο αν έπρεπε να κινηθείτε διαφορετικά μέσα στη χρονιά; Ήταν κάτι διαφορετικό σε σχέση με την χρησιμοποίηση των μικρών;

"Μπορεί να καταλάβει ο καθένας πως σε μια ομάδα με πίεση, δεν υπάρχει προπονητής που για παράδειγμα θα διαλέξει τον Κέλσεϊ Μπάρλοου έναντι του Κέβιν Πάντερ, ή τον Έντιν Άτιτς έναντι του Παναγιώτη Βασιλόπουλου. Οπότε δεν είμαι αυτοκτονικός να πηγαίνω κόντρα στη λογική. Το πλάνο λοιπόν, για την περίπτωση που η ομάδα δεν θα έδινε ευκαιρία στους νεαρούς είχε συζητηθεί με τον κ. Μάκη Αγγελόπουλο και γι' αυτό λέω πως αισθάνομαι δικαιωμένος.

Στην αρχή του καλοκαιριού αν και εφόσον η διοίκηση αποφάσιζε να μην δοθεί η ευκαιρία και ο χώρος στους "μικρούς", θα αποκτούσαμε τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, ενώ εξάλλου όταν έγινε πλέον σαφές ότι ο Κέλσεϊ Μπάρλοου δεν ανταπεξέρχεται, είναι γνωστό πως ψάχναμε για ξένο σουτέρ. H δικαίωση που αναφέρω είναι στο ότι η ομάδα με τις προσθήκες που είχαμε σχεδιάσει σαν μπακ απ πλάνο, ενός σουτέρ (Κέβιν Πάντερ), ενός καλού φόργουορντ (Παναγιώτης Βασιλόπουλος) και ενός ακόμα ψηλού (Βασίλης Καββαδάς) αποδείχθηκε βάσει της πορείας της επιτυχημένη με το πώς πήγε μετά τις προσθήκες που έγιναν".

- Αυτό ακούγεται... κάπως. Σαν να εννοείς πως η διοίκηση δεν σου επέτρεψε να πάρεις τους παίκτες που ήθελες.

"Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πω αυτό, δεν εννοώ κάτι τέτοιο. Αν έλεγα στον κ. Μάκη Αγγελόπουλο πως εγώ δεν μπορώ να δουλέψω με τους νεαρούς, αλλά θέλω απαραίτητα τα έμπειρα παιδιά που είχα σημειώσει, είμαι σίγουρος πως θα έκανε μεταγραφές. Έχει αποδείξει άλλωστε πως βάζει την αγάπη του για την ομάδα πάνω απ' όλα και απ' όλους. Απλά αν έκανα κάτι τέτοιο, αισθάνομαι πως δεν θα υπηρετούσα το πλάνο που υπήρχε στον σύλλογο, τον απώτερο σκοπό της ομάδας.

Ως προπονητής, κι εγώ σαν τον πρόεδρο, βάζω πάνω απ' όλα το μακροπρόθεσμο πλάνο της ομάδας, όχι το προσωπικό μου συμφέρον. Γι αυτόν τον λόγο λοιπόν ξεκίνησα να δουλεύω το καλοκαίρι με αυτά τα τέσσερα παιδιά που σου είπα νωρίτερα εντός δωδεκάδας, κάτι που σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Μάνι Χάρις ήρθε από την Κίνα με πρόβλημα τραυματισμού, είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουμε στις αρχές την εικόνα που ήθελα. Παρόλ' αυτά, έβλεπα ότι ο κορμός ήταν σωστός και με τις κατάλληλες προσθήκες του πλάνου που σου ανέφερα, η ομάδα θα έφτανε ψηλά. Όπως κι έγινε".

Μανωλόπουλος: "Έφυγα από την ΑΕΚ δίχως να έχω αποτύχει"
SPORT24.GR / WATKINSON

- Πρόλαβες πάντως να γίνεις μέρος της ιστορίας με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού εσύ οδήγησες την ΑΕΚ στον τελικό. Το βράδυ που κερδίσατε τον Παναθηναϊκό, πίστεψες ότι ήρθε η ώρα για να κάνει η ΑΕΚ το μεγάλο βήμα;

"Εκείνη η νύχτα ήταν το μεγάλο βήμα για την ΑΕΚ. Ήταν η νύχτα που η ομάδα αυτή πίστεψε σε αυτό που πίστευε ο πρόεδρος και εγώ, ότι μπορεί να σπάσει το δίπολο. Η ΑΕΚ απέκλεισε τον έναν "αιώνιο" σε αγώνα τίτλου και πήρε τη θέση του για τον πρώτο τελικό της χρονιάς, συνεπώς το δίπολο που έλεγε μόνο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στον τελικό, αν βέβαια δεν βρισκόντουσαν μεταξύ τους αντιμέτωποι νωρίτερα στο Κύπελλο Ελλάδας, είχε σπάσει. Ουσιαστικά πετύχαμε τον πρώτο στόχο που είχε τεθεί από την διοίκηση.

Πολύ περισσότερο όμως η ομάδα εκείνο το βράδυ πίστεψε στις δυνατότητές της, στο ταβάνι της. Διότι σου θυμίζω ότι αυτή τη νίκη την πετύχαμε χωρίς να έχουμε δυναμώσει μέσα στο γήπεδο ακόμα σε σχέση με το αρχικό πλάνο. Σε εκείνη την ομάδα δεν υπήρχε ούτε ο σουτέρ που ψάχναμε, ούτε ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ούτε ο έξτρα ψηλός που θέλαμε γιατί τότε ακόμη ο Βασίλης Καββαδάς ήταν τραυματίας.

Προσωπικά, εκείνο το βράδυ πίστεψα πραγματικά πως η ομάδα αυτή μόλις γίνουν και οι απαραίτητες προσθήκες θα μπορέσει να κατακτήσει το Basketball Champions League, αλλά ακόμα και να προκριθεί στους τελικούς του πρωταθλήματος. Το μεγάλο κέρδος αυτής της νίκης νομίζω ήταν η πίστη. Όχι απλά ο τίτλος στον οποίον μετά την οδήγησε".

- Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το δικό σου μερίδιο στην κατάκτηση του τίτλου;

"Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει αυτό και δεν έχει και πολύ σημασία. Συγκινήθηκα όμως παρά πολύ που το 90% της ομάδας μου έστειλε συγχαρητήρια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και μου έγραψε πως έχω πολύ μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Επίσης, συγκινήθηκα επειδή παρά πολύ φίλαθλοι της ΑΕΚ, που δεν τους έχω γνωρίσει ποτέ, μου έστειλαν συγχαρητήρια στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook. Αυτό για μένα δείχνει ότι ο κόσμος της ΑΕΚ και γνωρίζει από μπάσκετ και εκτιμά πράγματα που έγιναν"!

- Νιώθεις δικαιωμένος από τις επιλογές που έκανες αυτόν τον ενάμιση χρόνο στην ΑΕΚ;

"Αρχικά, θέλω να πω πώς ό,τι επιλογή έκανα, την έκανα με γνώμονα το καλό και το μέλλον της ΑΕΚ, και αυτό το ξέρουν όλοι εντός της ομάδας! Όπως επίσης πως δεν υπάρχει προπονητής που δεν κάνει λάθη. Λάθη κάνουν όσοι δε δουλεύουν και ένα πράγμα το οποίο όλοι γνωρίζουν είναι πως έβαλα όλο μου το "είναι" στην αποστολή που μου ανατέθηκε.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία ένιωσα πραγματικά δικαιωμένος όπως είπα πριν ήταν η επιλογή των ξένων παικτών. Ήταν ένα στοίχημα που είχα βάλει με τον εαυτό μου επειδή τα προηγούμενα χρόνια η ΑΕΚ άλλαζε κάθε χρόνο πάνω από τους μισούς ξένους της. Στη θέση του ψηλού ταλαιπωρηθήκαμε, δεν καταφέραμε να κλείσουμε τις πρώτες επιλογές μας που ήταν ο Βινς Χαντερ και ο Κάντι Λαλέιν. Κι οι δύο βέβαια στην πορεία δικαίωσαν το γεγονός πως τους είχα ξεχωρίσει βάσει της πορείας τους.

Οι άλλοι τρεις που επέλεξα πιστεύω ότι αποτέλεσαν πλήρη δικαίωση στο στοίχημα αυτό. Ο Μάικ Γκριν, Ντελρόι Τζέιμς και ο Μάνι Χάρις έκαναν τη διαφορά ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια και όταν έκαιγε η μπάλα. Συγκεκριμένα, με τον Μάνι Χάρις θεωρώ ότι δικαιώθηκα απόλυτα που τον περίμενα αφού άργησε να έρθει από την Κίνα, που δεν τον άλλαξα όταν ήρθε τραυματίας. Νομίζω απέδειξε πως είναι ίσως ο καλύτερος ξένος που έχει έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκτός των "αιωνίων" και έκανε τη διαφορά. Έστω και αν η επιλογή μου να τον περιμένω μπορεί και να μου στοίχισε ενδεχομένως τη δουλειά μου. Πιστεύω ότι τελικά ανέβασε επίπεδο την ΑΕΚ και την οδήγησε στο Final Four.

Όσον αφορά στον Τσινεμέλου Ελόνου, είχα αποφασίσει να πάρουμε άλλον παίκτη. Παρότι έκανε σπουδαία παιχνίδια πέρσι στο τέλος της χρονιάς και τον κρατήσαμε, οι πρώτες επιλογές ήταν άλλες. Κάναμε πρόταση στον Βινς Χάντερ, αλλά ήθελε να δοκιμάσει στο ΝΒΑ, είχαμε υπογράψει με τον Κάντι Λαλέιν, αλλά τελικά ο παίκτης άλλαξε γνώμη και προτίμησε να πάει στην Ιταλία κι από εκεί πήρε ένα πολύ καλό συμβόλαιο στην Μπεσίκτας.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι μαζί με τους συνεργάτες μου (Θανάσης Παπαχατζής, Αλέξης Φαλέκας, Βαγγέλης Μάγειρας, Κώστας Μάμαλης και Γιώργος Χήνας) δουλέψαμε άπειρες ώρες για να ξεψαχνίσουμε την αγορά. Ήταν ένα δύσκολο μεταγραφικό καλοκαίρι για όλες τις ελληνικές ομάδες, όχι μόνο για την ΑΕΚ. Ειδικά εμείς, είχαμε μεγάλη άνεση να κινηθούμε σε πολλές θέσεις, ειδικά αν σκεφτείς ότι υπήρχαν ήδη δύο ξένοι (Κέλσεϊ Μπάρλοου και Έντιν Άτιτς) που έπαιζαν στην ίδια θέση, έχοντας ταυτόχρονα τα ίδια αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Και στο τέλος δικαιωθήκαμε βάσει επιλογών και αποτελέσματος σε πολύ μεγάλο βαθμό".

- Πριν από μερικές ημέρες, ο Μάκης Αγγελόπουλος δήλωσε πως είχες πρόβλημα στη διαχείριση των ξένων παικτών. Πώς το εκλαμβάνεις;

"Δεν ξέρω πώς προκύπτει αυτή η άποψη, σίγουρα προβληματίστηκα όταν το διάβασα διότι σημαίνει πως κάποιος μετέφερε ανακριβή πράγματα στον πρόεδρο από τα αποδυτήρια μετά την απομάκρυνσή μου, διότι πριν από αυτήν δεν είχαμε συζητήσει ότι υπήρχε κάποιο τέτοιο πρόβλημα με τη διοίκηση. Εξάλλου αν υπήρχε ζήτημα πειθαρχίας είναι σίγουρο πώς ο GM της ΑΕΚ, ο Γιώργος Χήνας, μαζί με τον πρόεδρο θα είχαν επιβληθεί και θα το είχαν λύσει. Τώρα, αν κάποιοι παίκτες μπορεί να είχαν πρόβλημα με την πολύ προπόνηση ή το video που κάναμε ή με το γεγονός ότι τους ασκούσαμε κριτική ως προπονητές για να τους βελτιώσουμε και παραπιονιόντουσαν στην διοίκηση, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Η δουλειά των προπονητών δεν είναι να κάνουν τα χατίρια στον παίκτη ούτε να μην το πιέζουν να κάνει προπόνηση, ούτε να τον βάζουν να παίζει όσο κρίνει ο ίδιος. Ο προπονητής πρέπει να προπονεί και οι παίκτες να προπονούνται. Μόνο με τη δουλειά και με το να δέχεται την κριτική μπορεί ένας παίκτης να βελτιωθεί".

- Είπες ότι η απόφαση να περιμένεις τόσο τον Μάνι Χάρις μπορεί να στοίχισε την παραμονή σου στην ΑΕΚ. Πώς ήρθε το "διαζύγιο";

"Όπως έρχονται συνήθως αυτά, μετά από δύο σερί ήττες".

- Ήταν κάτι που περίμενες ως κίνηση από τη διοίκηση;

"Αν το περίμενα ή όχι δεν παίζει κάποιον ρόλο. Η αλήθεια είναι πώς πίστευα πως πρώτα θα παίρναμε τουλάχιστον έναν καλό σουτέρ που θέλαμε και θα είχα χρόνο να δουλέψω με αυτή την προσθήκη, αλλά δεν τον είχα. Ειδικά επειδή ένας σουτέρ αλλάζει την ομάδα της εικόνας πάρα πολύ διότι ανοίγει τις άμυνες και κάνει και τον Μάνι (Χάρις) και τον Ντελρόι (Τζειμς) να έχουν χώρους για σουτ και διεισδύσεις. Οπότε αυτόματα ανεβάζει επίπεδο την ομάδα. Κάποιος θα ρωτήσει γιατί δεν πήραμε το καλοκαίρι σουτέρ, αλλά βλέποντας το ρόστερ θα καταλάβει ότι έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ του Μάνι Χάρις κι ενός σουτέρ. Δεν χωρούσαν κι οι δύο αν θέλαμε να δώσουμε χώρο στον Έντιν Άτιτς και τον Κέλσεϊ Μπάρλοου. Έτσι προτιμήσαμε τον Μάνι Χάρις, ώστε η ομάδα να έχει έναν καλό σκόρερ, με το μυαλό πάντα πως αν χρειαστεί ένας ακόμη σουτέρ, θα έρθει ως αντικατάσταση ενός εκ των δύο παιδιών. Ξέρεις, δύσκολα βρίσκεις μέσα στη σεζόν παίκτες σαν τον Μάνι Χάρις, οπότε από την στιγμή που παρουσιάστηκε η ευκαιρία, πήγαμε να τον πάρουμε".

Μανωλόπουλος: "Έφυγα από την ΑΕΚ δίχως να έχω αποτύχει"
SPORT24.GR / WATKINSON

- Έχεις κάποια πικρία για τον τρόπο που ήρθε το τέλος;

"Αν έχω μία πικρία είναι πώς έφυγα από την ομάδα χωρίς να έχουμε αποτύχει στους στόχους που είχαν τεθεί επί δώδεκα μήνες, αλλά με την υπόθεση ότι θα αποτύχουμε έτσι όπως πήγαινε η ομάδα. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν το δέχομαι. Όπως είπα, ο στόχος της πρώτης χρονιάς ήταν η τρίτη θέση και αν γίνεται δίχως ήττα στους μικρούς τελικούς. Το καταφέραμε. Δεύτερος στόχος ήταν να είμαστε ανταγωνιστικοί και αν μπορούμε να πετύχουμε μία νίκη με τους μεγάλους. Το πετύχαμε σημειώνοντας την πρώτη νίκη της ομάδας στη σύγχρονή ιστορία της απέναντι στον Παναθηναϊκό, από την στιγμή που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία.

Τη δεύτερη χρονιά, ο στόχος αγωνιστικά ήταν να περάσουμε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, να πάμε μακριά στην Ευρώπη και να διεκδικήσουμε την πρόκριση στους τελικούς του πρωταθλήματος. Ο μοναδικός στόχος που είχε κριθεί όταν έφυγα ήταν ο τελικός του Κυπέλλου, τον οποίο ξαναλέω ότι πετύχαμε κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Στο Basketball Champions League, ήμασταν μέσα στη διεκδίκηση της πρόκρισης στην επόμενη φάση και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρναμε. Δε χρειαζόμασταν παράλογα αποτελέσματα για να περάσουμε. Αφότου έφυγα, η ομάδα έκανε μία μεγάλη νίκη μέσα στην Εστουδιάντες, η οποία όμως "ισοφαρίστηκε" από την εντός έδρας ήττα -εκτός προγράμματος- από την Στρασμπούρ. Όλα τα άλλα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά.

Οπότε η ομάδα δεν ήταν σε δυσμενή θέση βάσει προγράμματος και δεν χρειαζόταν υπερβάσεις για να προκριθεί, απλά να πάρει όλα τα εντός έδρας συν τα δύο εύκολα εκτός. Μιλάμε για τον δυσκολότερο όμιλο του Basketball Champions League. Επίσης έχοντας προσωπικά δύο νίκες εναντίον των "μεγάλων" σε μερικούς μήνες, νομίζω πως μπορώ να πω ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τους τελικούς απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Συνεπώς, η πικρία μου είναι πως έφυγα λόγω του υποθετικού σεναρίου ότι θα αποτύχει η ομάδα και όχι επειδή απέτυχε στην πράξη. Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να δουλέψω μέχρι τέλους, να είχαμε κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που ο πρόεδρος θα έκανε ούτως ή άλλως, κι αν στο τέλος αποτύγχανα, ας μην ξαναδούλευα ως πρώτος προπονητής ποτέ στη ζωή μου.

Τώρα όμως, δυστυχώς, όλα αυτά είναι υποθέσεις. Προσωπικά, μπορώ να πω ότι η ομάδα θα είχε αυτή την πορεία επειδή ήταν δουλεμένη και υπήρχε σχεδιασμός για τις αλλαγές. Κάποιος άλλος θα πει ότι η ομάδα έκανε καλή πορεία επειδή έφυγα, κι όλοι θα έχουν δίκιο. Μην ξεχνάμε πώς η Φενέρμπαχτσε πέρσι στη μέση της χρονιάς παρουσίαζε πολύ μέτρια εικόνα και έφτασε στο σημείο να μείνει τρεις μήνες αήττητη και να κατακτήσει την EuroLeague".

- Μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία είδαμε την ΑΕΚ να κάνει σημαντικές προσθήκες που έχουν βοηθήσει αισθητά στην πρόοδο της ομάδας. Είχες εισηγηθεί κάτι ανάλογο;

"Όπως έχω πει, θέλαμε από το καλοκαίρι τον Βινς Χάντερ, τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο τον θέλαμε πολύ από νωρίς, αλλά το πλάνο ήταν να δώσουμε χρόνο στους μικρούς. Είχα εισηγηθεί από την αρχή της χρονιάς ότι έπρεπε, αφού αλλάξαμε στόχους και κυνηγούσαμε όλα τα αποτελέσματα, να φέρουμε στην ομάδα έναν "καθαρό" σουτέρ για να υποστηρίξουμε το παιχνίδι μας. Ψάχναμε από την αρχή, είχα κάνει τις προτάσεις μου, αλλά δεν καταφέραμε να φέρουμε κανέναν όσο ήμουν εγώ στην ομάδα πλην του Μπάντζι Σι, που ήρθε λόγω του τραυματισμού του Μάνι Χάρις με τη λογική να έχουμε ένα ακόμα κορμί στην περιφέρεια -που μετέπειτα θα αλλάζαμε".

Κανείς δεν γλιτώνει

- Τι θεωρείς ότι "πλήρωσες" περισσότερο; Την αδυναμία της ομάδας να κερδίσει εκτός έδρας στην Ελλάδα ή την ασταθή παρουσία της στην Ευρώπη;

"Νομίζω τη γενική αστάθεια της ομάδας ιδιαίτερα σε παιχνίδια που θεωρητικά ήμασταν καλύτεροι στο πρωτάθλημα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η ομάδα δεν είχε το βάθος ειδικά στην αρχή να κυνηγάει όλα τα αποτελέσματα. Έχοντας ουσιαστικά επτά παίκτες να μπορούν να σταθούν στο υψηλό επίπεδο ήταν κάπως λογικό να μη μπορούν να παίξουν με την ίδια ένταση δύο παιχνίδια την εβδομάδα και λογικά έμενε πιο πίσω το ελληνικό πρωτάθλημα.

Επίσης μας πλήγωσε που χάσαμε τον Μάνι (Χάρις) με το που ήρθε και άργησε πολύ στην προσαρμογή του. Αυτό βέβαια δε με ανησυχούσε διότι στην Ελλάδα γνώριζα ότι με την ανωτερότητά μας και με το καλό πρόγραμμα του δεύτερου γύρου, η ομάδα θα ερχόταν σίγουρα τρίτη στην κανονική διάρκεια. Επίσης ήμουν σίγουρος πως θα περάσουμε στον επόμενο γύρο στην Ευρώπη διότι ήμασταν σοβαροί στα παιχνίδια του Basketball Champions League.

Είχαμε κάνει μία μεγάλη νίκη στη Βενετία, είχαμε κρατήσει χαμηλά τις διαφορές με Στρασμπούρ και Μπάιροϊτ εκτός, και είχαμε καλό πρόγραμμα στον δεύτερο γύρο με την έννοια πως είχαμε τα δύο εύκολα παιχνίδια εκτός".

- Όσο δούλεψες στην ΑΕΚ, υπήρχαν άλλες περιπτώσεις που είχες καταλάβει ή ενημερωθεί ότι ήσουν κοντά σε απόλυση;

"Μια φορά είχα ενημερωθεί ότι έπρεπε να πιάσουμε κάποια αποτελέσματα, τα οποία πιάσαμε εν τέλει και με το παραπάνω. Γενικά όμως το κλίμα, όσον αφορά εμένα, δεν ήταν καλό τον τελευταίο καιρό".

- Υπήρχαν πράγματα που σε πείραξαν τόσο πριν όσο και μετά από την λύση της συνεργασίας;

"Πολλά θα μπορούσα να πω, αλλά όταν κάποιος δουλεύει ως προπονητής, πρέπει να είναι συμβιβασμένος με τέτοιες καταστάσεις. Αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις, τότε είμαι της άποψης πως καλύτερα να μην κανείς αυτή τη δουλειά. Όπως λέει κι ο Ντράγκαν (Σάκοτα), σε αυτή τη δουλειά ένα είναι σίγουρο: κανείς δεν γλιτώνει"!

Μανωλόπουλος: "Έφυγα από την ΑΕΚ δίχως να έχω αποτύχει"
SPORT24.GR / WATKINSON

- Περίμενες να γίνει μεγαλύτερη αναφορά στην προσπάθεια που έκανε πριν η ΑΕΚ, με δεδομένο ότι το πρώτο βήμα για το Κύπελλο, έγινε με εσένα στον πάγκο; Σε ενόχλησε που ο Ντράγκαν Σάκοτα δεν είπε κάτι για σένα στη Συνέντευξη Τύπου;

"Δεν με ενόχλησε, εξάλλου δεν εξαρτιόταν από εμένα. Εμένα μου είναι σημαντικό πως ο Ντράγκαν (Σάκοτα) όταν του έστειλα συγχαρητήρια για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, αναγνώρισε τη συμβολή μου σε αυτό. Προσωπικά δεν αναζητώ την δημόσια αναγνώριση, από την στιγμή που ο κόουτς αισθάνθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να αναφερθεί σε αυτό, καλά έκανε. Ξέρω πως κάποιοι προπονητές ή ομάδες το κάνουν, αλλά όπως νιώθει ο καθένας. Εμένα με χαροποιεί, όπως είπα και πριν η αναγνώριση που είχα από τους συνεργάτες μου και από τον κόσμο της ΑΕΚ, όπως και από τον μπασκετικό κόσμο γενικότερα. Νομίζω πώς όλοι καταλαβαίνουν πώς η ομάδα δεν έφτασε στον τελικό με κλήρωση, το κέρδισε αγωνιστικά και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες".

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΑΚΟΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

- Πώς ήταν η σχέση σου με τον Ντράγκαν Σάκοτα σε όλη αυτή την πορεία;

"Νομίζω ότι τουλάχιστον όταν πήγα στην ΑΕΚ ήταν άριστη. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία και μου έδωσε παρά πολύ χώρο να δουλέψω. Αφότου αποχώρησε είχαμε συχνή επαφή και με τις οικογένειες μας. Άλλωστε έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον Ντούσαν που και εγώ προσωπικά πριν από δύο χρόνια ήμουν ο βασικός λόγος που έμεινε στην ομάδα, και το περασμένο καλοκαίρι εισηγήθηκα να του γίνει νέο τριετές συμβόλαιο. Οπότε σε όλη αυτή την πορεία μου, από την πλευρά μου αισθάνομαι πώς είχα καλή σχέση και δεν θέλω να πιστεύω πώς από την πλευρά του ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

- Είπες πως είχατε επικοινωνία μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, δείγμα αυτού που ανέφερες κι εσύ πιο πάνω.

"Ναι, εννοείται πως του έστειλα! Έστειλα επίσης στον πρόεδρο, και θα έστελνα σε όλους, αλλά πολύ με προλάβανε. Όπως εννοείται ότι χάρηκα και παρά πολύ με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Όλοι, οι παίκτες και όλοι όσοι δουλεύουν για την ομάδα έχουν δουλέψει παρά πολύ και τους άξιζε αυτός ο τίτλος! Ο Ντράγκαν μού απάντησε αμέσως ότι η προσφορά μου σε αυτό το Κύπελλο είναι δεδομένη! Ο Ντρλαγκαν είναι παρά πολύ έξυπνος άνθρωπος και γνωρίζει πώς δουλεύω. Νομίζω ότι είδε πως η ομάδα ήταν πολύ καλά δουλεμένη όταν την ανέλαβε και οι όποιες ανισορροπίες στο ρόστερ είχαν να κάνουμε με τους λόγους που προανέφερα. Οι σχέσεις μου με τα μέλη της ομάδας παραμένουν εξαιρετικές, γι αυτό κιόλας έστειλα τα συγχαρητήριά μου τόσο στον Ντράγκαν (Σάκοτα) όσο και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, όταν η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση στο Final Four του Basketball Champions League".

- Η σχέση σου με τον Μάκη Αγγελόπουλο;

"Καταπληκτική! Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Με έβαλε στην καταπληκτική οικογένεια του. Έχουμε μιλήσει άπειρες ώρες face to face αλλά και καθημερινά στο τηλέφωνο, στις 2 και τις 3 το πρωί κάνοντας σχέδια και όνειρα για το μέλλον. Θεωρώ ότι είναι πολύ τυχερή η ΑΕΚ που έχει έναν τέτοιο άνθρωπο να την υπηρετεί και να την καθοδηγεί σε διοικητικό επίπεδο! Ζει, αναπνέει και ονειρεύεται για την ΑΕΚ!

- Θα σου πω κάτι που μου είχε κάνει εντύπωση. Σε μία παλαιότερη συνέντευξή του στο Sport24.gr, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης είχε πει ότι "οι γύρω από τον Μάκη Αγγελόπουλο δεν είναι ό,τι καλύτερο για συμβουλές". Έχεις κι εσύ τέτοια εικόνα;

"Δεν μπορώ να ξέρω τι εννοεί ο Λουκάς. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Προσωπικά δεν ξέρω αν επηρεάζεται από κάποιους σε συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά σίγουρα είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, ο οποίος νομίζω πως παίρνει τις τελικές του αποφάσεις βάσει αυτού που ο ίδιος πιστεύει και χωρίς να επηρεάζεται -έστω και αν ακούει τους γύρω του.

- Έχεις στο μυαλό σου ότι άφησες κάτι στη μέση;

"Σε αυτή τη δουλειά δεν αφήνεις ποτέ κάτι στη μέση, απλά φεύγεις και κλείνει ένας κύκλος. Όμως είμαι παρά πολύ περήφανος για όλα όσα έχω κάνει στην ΑΕΚ. Εγώ και όλοι μου οι συνεργάτες (προπονητές, μάνατζερ, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, γιατροί, φροντιστές και άλλοι πολλοί) έχουμε δουλέψει άπειρες ώρες για να στήσουμε ένα πρόγραμμα λειτουργίας της ομάδας που συγκρίνεται εύκολα με αυτό ομάδων που έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας στην EuroLeague. Κάτι που πίστεψέ με δεν είναι καθόλου εύκολο. Βέβαια τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς την βοήθεια του κ. Μάκη Αγγελόπουλου.

Ειδικά το πρόγραμμα για τη βελτίωση των νεαρών και μικρότερων παικτών νομίζω ότι αν συνεχιστεί θα δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στον σύλλογο! Γι αυτό κι έφερα έμπειρους προπονητές και γυμναστές στην ομάδα, τον Βαγγέλη Μάγειρα και τον Νίκο Παπαβασιλείου. Και πρέπει γιατί τα νέα παιδιά που έχει η ΑΕΚ (ξεκινώντας από το παιδικό) έχουν παρά πολύ ταλέντο.

Είχα πολύ μεγάλη αγωνία για τους νέους και το μέλλον τους! Πολλές φορές έκανα πράγματα κόντρα στους μεγαλύτερους παίκτες, γιατί θεωρούσα ότι είχα την υποχρέωση να "εκπαιδεύσω" τα νέα παιδιά και να τα βάλω στο σωστό καλούπι, όχι να αποκτήσουν "κουσούρια" των πιο έμπειρων παικτών. Δεν νομίζω να τους έδωσα ποτέ ρεπό όσο ήμουν στην ομάδα. Έχω μελετήσει πώς δουλεύουν παίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδη, ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Νίκος Ζήσης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Αντώνης Φώτσης, και άλλοι μεγάλοι Έλληνες παίκτες που δεν βγαίνουν ποτέ από το γήπεδο, που τα βάρη είναι τρόπος ζωής και που τελειώνει το βίντεο και ζητάνε και άλλο. Αυτούς πρέπει να μιμούνται και να προσπαθούν να φτάσουν. Μιλάμε για προσωπικότητες που δούλευαν σκληρά σε όλη την καριέρα τους, προετοιμάζονταν κατάλληλα για κάθε παιχνίδι ανεξαρτήτως σημασίας και είχαν τεράστιο βαθμό συγκέντρωσης στις προπονήσεις, κάτι που μεταφερόταν επίσης στους αγώνες. Νομίζω πως στην ΑΕΚ ασχολήθηκα με όλους και τα πάντα".

- Η πιο φυσιολογική ερώτηση που μπορεί να σου γίνει για το φινάλε: σχέδια για το μέλλον;

(γελάει) "Ψάχνω τον επόμενο σταθμό της καριέρας μου".

- Μόνο ως πρώτος; Έχεις "σκοτώσει" μέσα σου το κομμάτι του βοηθού;

"Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος προπονητής, βοηθός και τέτοια. Λειτουργώ με την αμερικανική λογική, που λέει ότι όλοι είναι εξίσου... προπονητές. Υπάρχει σεβασμός στη δουλειά τους. Αν βρεθεί ένα πρότζεκτ με έναν σπουδαίο προπονητή που με θέλει στο πλευρό του, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να δουλέψω πάλι ως βοηθός".

Photo Credits: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ