ΣΤΗΛΕΣ

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Το Atalent Show συνεχίζει τη γνωριμία σας με αθλήματα και είδη εγκύμνασης που μπορεί να σου φανούν ενδιαφέροντα ή χρήσιμα, με το Pilates Reformer. Στο ρόλο του "ταλέντου", ο Θανάσης Κρεκούκιας! Μια παράκληση: να είσαι επιεικής.

Τι νομίζεις πως κάνουμε στο Sport24.gr; Για εσένα δουλεύουμε! Για να σε βοηθήσουμε να έλθεις σε ουσιαστική επαφή με αθλήματα που σε ενδιαφέρουν, που ξέρεις πως υπάρχουν κάπου, αλλά δεν γνωρίζεις το πού και το πώς μπορείς να τα δοκιμάσεις. Για να γνωρίσεις μεθόδους που ενδεχομένως να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα, αν τυχόν αντιμετωπίζεις θεματάκια με την υγεία σου που δεν έχεις καταφέρει να ξεφορτωθείς. Για αυτό πήγαμε για Cryosauna , για αυτό πήγαμε και για Pilates Reformer. Προκειμένου δε, να μπορέσεις να ταυτιστείς με την προσπάθεια, δεν ζητήσαμε από αθλητές ή ειδικούς να ζήσουν την εμπειρία, αλλά... παρθένους οργανισμούς, προκειμένου να σου την αποδώσουν στο 100% του ρεαλισμού.

Για τη μύηση του Θανάση Κρεκούκια στο Pilates Reformer, αποταθήκαμε σε μια εξπέρ του είδους: τη Δήμητρα Γκοντίνα. Παιδιά, η Δήμητρα. Δήμητρα, τα παιδιά.

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια

Επειδή είναι πολλά και θα τα ξεχάσεις, σημείωσε τι έχει κάνει η δασκάλα μας. Κατ' αρχάς, έως τα 16 ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Στην ενήλικη ζωή της έγινε καθηγήτρια γυμναστικής, εστιάζοντας στη μέθοδο Pilates, την οποία σου σύστησε πρόσφατα ο Στέφανος Μακρής . Κοντολογίς, την εμπνεύστηκε ο Joseph Pilates, o οποίος αρχικά την είχε βαπτίσει "contrology" (ελεγχολογία). Ως ασθενικό παιδί που υπέφερε από φυματίωση, έπρεπε να γυμνάζεται για να επιβιώσει, με ασκήσεις που δεν ήταν δυναμικές, αλλά ουσιαστικές. Κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο τρόπο άσκησης, που συνδύαζε τις βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης, με τη δυναμική μεταγενέστερων μεθόδων. Παρατήρησε ότι αυτός ο τρόπος βοηθούσε στην ανάρρωση τραυματισμένων στρατιωτών και πως σε περιόδους επιδημίας, όσοι ακολουθούσαν το πρόγραμμα του δεν προσβλήθηκαν.

Η Δήμητρα που λες, είναι απόφοιτος pilates instructor της σχολής BASI (θεωρείται μία από τις 5 καλύτερες στον κόσμο και έχει έδρα στην California, της Αμερικής) στο mat και με όργανα και της Studio One, με πιστοποίηση από τον Alan Herdman (μαθητή του Joseph Pilates). Επίσης, έχει πιστοποιηθεί για aerial pilates και έχει εκπαιδευτεί σε aqua pilates. Κυρίως, όμως, είναι... παθούσα. "Είχα πρόβλημα στον αυχένα, από κακή στάση του σώματος στη δουλειά γραφείου, αλλά και λόγω του στρες. Το pilates ήταν η διέξοδος για να διώξω τον πόνο και να δυναμώσω". Διαπίστωσε πολύ σύντομα πως "η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι εύκολη, εν τούτοις αλλάζει όχι μόνο το σώμα, αλλά και τη στάση απέναντι στη ζωή, βλέποντας κάθε μέρα το σώμα σου να μεταμορφώνεται".

Εντάξει, αυτό το τελευταίο δεν θα το δεις στον Θανάση, εκτός και αν αποφασίσει να βοηθήσει το σώμα του -έχει δισκοπάθεια- με κάτι. "Πέραν του pilates, χρειάζεται να χάσει και κιλά" λέει η Δήμητρα και δέχεται το... δολοφονικό βλέμμα του πρωταγωνιστή. Όμοιο με αυτό που "έριξε" σε εμένα, όταν συνειδητοποίησε πως δεν ήμουν ιδιαίτερα ειλικρινής, όταν του είπα "έλα μωρέ, εύκολο είναι", προκειμένου να τον πείσω να υποβληθεί στη δοκιμασία.

Το ραντεβού δόθηκε στο Shape Health Club, στη Νέα Σμύρνη (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 5Α). Για να είμαι ωστόσο, σίγουρη πως δεν θα 'χουμε non-show, προσφέρθηκα να πάω η ίδια τον Θανάση -που δεν οδηγεί- στο γυμναστήριο, μαζί με την -τίμια- Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson, που μέχρι τώρα θα έχεις μάθει πως είναι η φωτογράφος της 24Media. Βάζω στοίχημα ότι λίαν συντόμως θα την προσεγγίσει εκδοτικός οίκος για να γράψει σε βιβλίο τις εμπειρίες που της έχουμε προσφέρει. Μέχρι τότε, θα σου πω τι έγινε όταν ο Θανάσης συνάντησε το κρεβάτι (reformer).

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Δήλωσε... εξαντλημένος το δευτερόλεπτο που κατάφερε να τοποθετήσει το σώμα του στην επίπεδη πλατφόρμα, που μετακινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω, σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Δηλαδή, σε συνδυασμό με τα ελατήρια που βρίσκονται ενσωματωμένα στο μηχάνημα. Όσα περισσότερα ελατήρια είναι συνδεδεμένα, τόσο πιο δύσκολη είναι η άσκηση, γιατί αυξάνεται το επίπεδο αντίστασης. Ο Θανάσης ξεκίνησε με ένα ταπεινό ελατήριο. Κοίτα λίγο, στη φωτογραφία, κάτω από τα πόδια του να καταλάβεις τι εννοώ.

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Η κόπωση που κατέβαλε τον αθλητή, πριν καν αρχίσει η διαδικασία μας εξέπληξε. "Να μην πω τι συμβαίνει;" ρώτησε με αθώο βλέμμα. Να πεις Θανάση μου, να πεις.

Ο Κρεκούκιας ένιωσε... καινούργιος -το επόμενο πρωί

"Η Νίκη Μπάκουλη είναι αδερφή μου, αλλιώς θα είχε ξεμπερδέψει πολύ άσχημα από όλη αυτή την ιστορία. Επίσης, η Φραντζέσκα είναι ένα μικρό αθώο κοριτσάκι, αλλιώς και αυτή θα τις είχε αρπάξει, αφού επί 40 λεπτά που εγώ βρισκόμουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, εκείνη δεν σταμάτησε να γελάει και μάλιστα απροκάλυπτα. Τέλος, η Δήμητρα είναι φίλη της Νίκης, αλλιώς σίγουρα θα είχε πληρώσει τα σπασμένα, με όλα αυτά που με ανάγκασε να κάνω. Εντάξει, τα είπα και ξέσπασα. Πάμε στα σοβαρά τώρα!

Το πιλάτες, αθώοι μου πελάτες, δεν είναι καθόλου εύκολο. Μισή ώρα με πιλάτευε η Δήμητρα και τα είδα σχεδόν όλα. Ευτυχώς δηλαδή που η φυσική μου κατάσταση, μου επέτρεψε να κάνω όλο το πρόγραμμα χωρίς να λιποθυμήσω. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια σειρά ασκήσεων που σκοπό έχουν να σου βγάλουν την πίστη ξεκούραστα, αφού δεν είσαι όρθιος αλλά ξαπλωμένος. Ένιωσα τον κίνδυνο να με απειλεί από όλες τις πάντες: δικέφαλοι, τρικέφαλοι, τετρακέφαλοι, όλοι οι -κέφαλοι βασανίστηκαν, αλλά οκ, δεν πάθαμε και τίποτα.

Βγαίνοντας πονούσα παντού, αλλά η υπόσχεση της Δήμητρας αποδείχτηκε αληθινή: το επόμενο πρωί ήμουνα καινούργιος! Η εμπειρία είχε την πλάκα της, παρά την συνεχόμενη απειλή της αερόβιας άσκησης, η οποία όπως είπε η γκουρού γυμνάστρια, θα πρέπει να προηγηθεί του πιλάτες, για να χάσω κιλά. Για όλες και όλους εσάς που βαριέστε να τρέχετε και να χοροπηδάτε, υπάρχει το πιλάτες με το κρεβατάκι του, όπου ναι μεν θα υποφέρετε ανάλογα με τα ελατήρια που θα συνδέσει η Δήμητρα, αλλά θα είστε χαλαροί, ξαπλωμένοι και ανέμελοι. Καλά, μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη άσκηση. Γιατί από εκεί και ύστερα, βουή σας μαύρη, που λένε και στο χωριό μου! Καλή δύναμη!"

Ας δούμε όμως, και τι έκανε ο ασκούμενος. Ιδού λοιπόν, οι.... ενέργειες του παίκτη, σε περιγραφή της Δήμητρας.

Άσκηση Νο1: footwork

"Στο ασκησιολόγιο υπάρχει μια σειρά που λέγεται "footwork". Είναι για ζέσταμα και μυική ενδυνάμωση. Το μυικό επίκεντρο είναι ο τετρακέφαλος και οπίσθιοι μηριαίοι και στόχος να δυναμώσουν οι μύες των ποδιών, για όσους έχουν προβλήματα με μηνίσκο και ρήξη χιαστού. Ξαπλώνει λοιπόν, ο ασκούμενος ανάσκελα στο reformer, βάζει τα πόδια στο "footwork" (στη βάση που βλέπεις στη φωτογραφία, στο κάτω άκρο) και σπρώχνει το "καρότσι" προς τα πίσω. Ζητούμενο είναι η ελεγχόμενη κίνηση αν και "σε όσα γίνονται στο pilates, υπάρχουν δέκα αρχές που τηρούνται αυστηρά. Η μια είναι ο έλεγχος". Οι υπόλοιπες είναι η χαλάρωση, η συγκέντρωση, η αναπνοή, η ευθυγράμμιση, η συνειδητοποίηση του κέντρου (του πυρήνα), η ακρίβεια, η συνεχής ροή των κινήσεων και η αντοχή.

Ξεκίνησε που λες, η προθέρμανση και από την πρώτη κίνηση αναφώνησε "ω ρε φίλε". Η Δήμητρα του ζήτησε να ελέγξει το σώμα του, όπως το μετακινούσε με τους ιμάντες που κρατούσε στα χέρια του. Δηλαδή, όχι ίσα πάνω, ίσα κάτω, αλλά να πηγαίνει και να επιστρέφει ελεγχόμενα -σιγά, σιγά, προσέχοντας όλους τους μύες του σώματος του. Εκείνος παρατήρησε "αυτό το ελεγχόμενα, κάποια στιγμή θα χαθεί νομίζω".

Η δεύτερη προσπάθεια ήταν πιο πειστική. Στην ερώτηση "το νιώθεις στα πόδια σου;" απάντησε "το νιώθω σε όλο μου το σώμα". Όχι, δες πόσο καλός είναι ο Θανάσης -στη δεύτερη ευκαιρία.

Άσκηση Νο2: hundred prep

"Για τη δεύτερη δοκιμασία, έμεινε ως είχε, ξαπλωμένος στην πλατφόρμα. Το όνομα της άσκησης είναι "Hundred prep" και εκτελείται ως εξής: ο ασκούμενος ξαπλώνει ανάσκελα στην πλατφόρμα, πιάνει τα straps (τα λουριά που βλέπεις) και τα τραβά, φέρνοντας τα δίπλα στους γλουτούς. Την ίδια ώρα, ανεβάζει προς τα επάνω το πάνω μέρος του κορμού. Αυτή η άσκηση έχει μυικό επίκεντρο τους κοιλιακούς. Στόχος η ενδυνάμωση τους και βοηθά όσους έχουν θέματα με τη μέση (κήλες, δισκοπάθεια, στένωση κλπ), μεταξύ άλλων".

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια

Άσκηση Νο3: hug a tree

Το επόμενο... κομμάτι που θα δούλευε ο Θανάσης στο σώμα του, ήταν οι μύες της πλάτης και των χεριών. Η άσκηση που επιλέχθηκε λέγεται "hug a tree" -εν προκειμένω βέβαια, το tree μάλλον ήταν ο ασκούμενος, αλλά... ας είμαστε ευγενικοί.

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια

"Κυρίως δουλεύουν οι μύες της πλάτης και των χεριών. Βέβαια, δουλεύει και η κοιλιά, γιατί προσπαθεί να κρατήσει την αντίσταση. Ο ασκούμενος κάθεται πάνω στο box, πιάνει τα straps και από τη θέση "Τ" ("T position" είναι όταν τα χέρια ειναι ανοιχτά στο πλάι, στην ευθεία των ώμων και η πλάτη ίσια) και τα φέρνει μπροστά, με σταθερό κορμό. Βοηθά ανθρώπους που έχουν προβλήματα με την πλάτη, όπως κύφωση, βραχυμένη πλάτη κλπ.".

Άσκηση Νο4: Arms sitting on box I

Με την κόπωση να έχει αρχίσει να τον καταβάλει, εμφανίστηκαν και οι πρώτες (δεύτερες και τρίτες) σταγόνες ιδρώτα, όπως εκτελούσε την επόμενη άσκηση της σειράς που αφορά την πλάτη και τα χέρια. Ό,τι είχε δουλέψει πριν, το δούλεψε και στην υπ' 4 άσκηση δοκιμασία, που είχε μυικό επίκεντρο τον τρικέφαλο του χεριού". "Παίζει" να ήταν η μόνη που έκανε αδιαμαρτύρητα και φάνηκε να του αρέσει!

Άσκηση Νο5: Arms sitting on box II

"Ακολούθως, μυικό επίκεντρο έγινε ο δικέφαλος -σε συνέχεια της άσκησης όλων των μυών του χεριού. Όλες αυτές οι ασκήσεις που είναι στο κουτί, ανήκουν στη σειρά "arms sitting on box". Όλες προφυλάσσουν τους τένοντες από διάφορες παθήσεις. Πάλι πρέπει να είναι ίσια η πλάτη".

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια

Άσκηση Νο6: Πλάγιοι κοιλιακοί

"Μια που καθόταν στο box, έμεινε εκεί για την επόμενη άσκηση που ήταν για τους πλάγιους κοιλιακούς. Τα χέρια είναι σε έκταση προς τα επάνω και κρατούν το pole και η πλάτη πρέπει να μένει ίσια. Στόχος είναι να γυρίζεις το σώμα, με τους κοιλιακούς. Η απομόνωση, ο έλεγχος και η ευθυγράμμιση. Η λεκάνη πρέπει να μείνει ακίνητη, όπως και το κάτω μέρος του κορμού και ο ασκούμενος τρίβει με τους πλάγιους κοιλιακούς. Εντάξει, βέβαια, ο Θανάσης είχε κουραστεί και προσπαθούσε απλά να κρατήθεί".

Άσκηση Νο7: Βack extension

Για την επόμενη άσκηση, γύρισε μπρούμυτα πάνω στο box και μεταξύ άλλων, έκανε πάλι ασκήσεις ισορροπίας. Μη στα λέω. Δες τα.

"Για το τέλος, ο Θανάσης ξάπλωσε μπρούμυτα, πάνω στο box. Σε πρηνή θέση, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Έπιασε τα straps και στόχος ήταν να τα φέρνει δίπλα στον κορμό τεντωμένα, ανεβάζοντας ελάχιστα τη θωρακική μοίρα προς τα επάνω. Είναι άσκηση για πλάτη και ανήκει στη σειρά "back extension". Ουσιαστικά, είναι ραχιαίοι και έχουν ως επίκεντρο τους μύες της πλάτης και των χεριών. Είναι ιδανική για όσους έχουν κύφωση".

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια

Δεν ξέρω αν παρατήρησες... το βυσσινί χρώμα στο πρόσωπο του Θανάση. Εμείς το είδαμε και κάπου εκεί αποφασίσαμε να ολοκληρωθεί το μάθημα. Μετά, καλέσαμε τη Δήμητρα να βαθμολογήσει τον ασκούμενο. Πρώτα βέβαια, τους βγάλαμε μια φωτογραφία αγκαλιά, για να δείξουμε το καλό κλίμα που υπήρχε στα παρασκήνια και βγήκε προς τα έξω.

Στο κρεβάτι με τον Κρεκούκια
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Τι είχε να πει η δασκάλα για τον μαθητή

Ούσα επαγγελματίας στο έπακρο, η Δήμητρα είχε ετοιμάσει μια εισαγωγή στο Pilates Reformer με λίγες ασκήσεις μεν, για όλο το σώμα δε. Έδειξε ιώβεια υπομονή, τέτοια που μετέτρεψε τον Θανάση από ατίθασο παιδί στον καλύτερο μαθητή. Tης ζητήσαμε να αξιολογήσει τον Θανάση. Ξεκίνησε με ένα μεγάλο χαμόγελο και το σχόλιο "θέλει δουλειά", πριν διευκρινίσει ότι "στο pilates υπάρχουν επίπεδα. Ξεκινάμε με το "ένα", μετά πάμε στο "δύο' και υπάρχει και το "τρία", στο οποίο μπορεί και να μη φτάσουμε ποτέ. Κάθε επίπεδο διαρκεί οκτώ μήνες. Πράγμα που σημαίνει πως όποιος ασχοληθεί με αυτό το είδος της γυμναστικής πρέπει να 'χει υπομονή και να είναι έτοιμος για πολλή δουλειά".

Όπως διευκρίνισε "ξεκινήσαμε με κάποιες ασκήσεις βασικής δομής, μετά πήγαμε λίγο στη μέση και "κλείσαμε" με back extension που δουλεύει τους ραχιαίους και την πλάτη. Ο Θανάσης θα χρειαστεί να κάνει και κάτι αερόβιο, ταυτόχρονα, για να χάσει κιλά (χαμογελάει πάλι, όπως κοιτά τον Κρεκούκια κατάματα). Το βέβαιο είναι πως αν μπει στη διαδικασία να ακολουθήσει σχετικό πρόγραμμα, θα βοηθηθεί πάρα πολύ και σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έχει στη μέση. Το ιδανικό για κάποιον που θέλει να χρησιμοποιήσει το pilates για θεραπεία, είναι να κάνει 3 επισκέψεις την εβδομάδα, αλλά και οι δύο είναι αρκετές. Όταν κάποιος έχει πρόβλημα, πηγαίνει κατ' αρχάς στον ορθοπεδικό, μετά στο φυσικοθεραπευτή και έπειτα έρχεται σε εμάς, για συντήρηση και διατήρηση. Όσο το κάνει, τόσο καλύτερα είναι για όποιον το χρειάζεται. Και για μια ζωή να το κάνει, ακόμα καλύτερα. Επειδή το pilates κάνει ενδυνάμωση, δουλεύει τους εν τω βάθει μύες του κορμού -δεν είναι δηλαδή, επιφανειακό-, αν κάποιος σταματήσει ας πούμε, για οκτώ μήνες, μετά ξαναμπαίνουν γρήγορα. Δεν ξεχνά το σώμα".

Πίσω στον Θανάση "είχε πάρα πολύ καλή διάθεση, ήταν πάρα πολύ καλός μαθητής, άκουγε πάρα πολύ και ό,τι έκανε προσπάθησε να το κάνει σωστά και αυτό είναι που μετράει. Είδες πώς δουλεύει η κοιλιά; Στο reformer και γενικά στο pilates, δεν υπάρχει έστω μια άσκηση που να μη δουλεύει η κοιλιά. Δουλεύεις το κέντρο, τον πυρήνα. Επίσης, βοηθά σε άλλου είδους παθήσεις. Κάνει ορθοσωμία και δουλεύει με ίδιο τρόπο τις δυο πλευρές του σώματος. Οπότε, διορθώνει και μικρά προβλήματα όπως είναι η κύφωση, η λόρδωση, παθήσεις όπως οι κήλες στη μέση -γιατί κάνει τρομερή ενδυνάμωση στους κοιλιακούς, δουλεύει πύελο και τους κοιλιακούς που είναι κοντά στην σπονδυλική στήλη".

Μια από τις τελευταίες ασκήσεις (καλά, μη φανταστείς ότι έκανε και 50), αφορούσε τους τρικέφαλους. Με την ευκαιρία, ο Θανάσης θυμήθηκε... πού βρίσκονται αφότου είχε ολοκληρώσει την προσπάθεια. Δες όμως, τον πυρήνα του (aka την κοιλιά του), δες το ευθυτενές του κορμού του. Ε; Τη βλέπεις την εξέλιξη μέσα σε λίγα λεπτά;

Τι χρειάζεσαι για το pilates reformer

Μια φόρμα θα έχεις σπίτι, όπως και ένα T-shirt. Είναι αρκετά, για να κάνεις δουλειά. Δεν χρειάζεσαι παπούτσια -μόνο τις καλτσούλες σου. Τι άλλο χρειάζεσαι; Περί τα 35 ευρώ για κάθε συνεδρία. Αυτή είναι μια μέση τιμή, που μπορεί να βελτιωθεί αν κλείσεις "πακέτο" επισκέψεων, σε σόλο καριέρα. Υπάρχουν και συνεδρίες με γκρουπ έως 4 ανθρώπων, τα οποία μπορείς να αναζητήσεις και να καλυφθείς για δέκα συνεδρίες με 145 ευρώ (η τιμή είναι μια μέση κατάσταση, αν λάβουμε υπ' όψιν όσα υπάρχουν στην αγορά).

Πού βοηθά η μέθοδος Pilates Reformer

Βελτιώνει Ενισχύει
τη στάση του σώματος την υγεία των αρθρώσεων
την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης τη γράμμωση χεριών-ποδιών
την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης την τόνωση των κοιλιακών μυών
την ευθυγράμμιση του σώματος την τόνωση των ραχιαίωμ μυών
την αίσθηση ευεξίας την ανακούφιση από το στρες

Επίσης, διευκολύνει την πρόληψη των τραυματισμών και της φυσικής αποκατάστασης. Δημιουργεί καλύτερη ισορροπία και συντονισμό, κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα. Ανακουφίζει από πόνους και πονοκεφάλους, βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, αναπτύσσει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του αναπνευστικού συστήματος, μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας, προσφέρει ασφαλή και ευεργετικη μορφή άσκησης σε μεγάλο φάσμα παθολογικών καταστάσεων (σκολίωση, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας). ΑΡΚΕΙ να αποταθείς σε κάποιον που ξέρει τι κάνει.

Ο εμπνευστής της μεθόδου είχε εξηγήσει πως "σε 10 μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, σε 20 τη βλέπουν οι άλλοι και σε 30 έχεις καινούργιο σώμα" και έλεγε αλήθεια! Βασική προϋπόθεση βέβαια, είναι ο ασκούμενος να προσπαθήσει, να έχει υπομονή και συνέπεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ