ΣΤΗΛΕΣ

Μάθαμε γκολφ από τον προπονητή του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Μάθαμε γκολφ από τον προπονητή του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο... πέταξε το γάντι, το Atalent Show το σήκωσε και αποδεικνύει σήμερα στο κοινό του Sport24.gr πως υπάρχει κάτι που οι Γιάννης Φιλέρης και Μάνος Χωριανόπουλος μπορούν να κάνουν καλύτερα από τον "Greek Freak"! Στον... πάγκο κάθισε ο άνθρωπος που κοουτσάριζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γιώργος Γκίνης.

Το δευτερόλεπτο που είδαμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίζει γκολφ, αποφασίσαμε ποιο θα ήταν το αντικείμενο του νέου Atalent Show, της στήλης που διατηρεί το Sport24.gr και σας παρουσιάζει σπορ και χόμπι που δεν ανήκουν ακριβώς στη λίστα με τα πιο δημοφιλή της Ελλάδας. Ναι, η σημερινή πρόκληση που θέσαμε στους Γιάννη Φιλέρη (αρθρογράφος στο Sport24.gr,"ταίρι" του Παντελή Διαμαντόπουλου, στην εκπομπή "Το 10 το κακό", που ακούς κάθε πρωί 10.00 με 12.00 στο Sport24 Radio 103.3 και Γενικός Διευθυντής στην εφημερίδα "ΦΩΣ") και Μάνο Χωριανόπουλο (διευθυντής σύνταξης, στο news247.gr) αφορά το σπορ που θεωρείται "παιχνίδι της αριστοκρατίας", αλλά η νέα πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Πρώτα, θυμήσου τι έκανε ο "Greek Freak".

Με το που τελείωσε η προσπάθεια του Έλληνα All Star, επικοινωνήσαμε με τον Περικλή Δορκοφίκη (βλ. τομεάρχης αθλητισμού στο Δήμο Γλυφάδας), εκείνος μας έφερε σε επικοινωνία με τον Στέλιο Κουρουπάκη (δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας και πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης του Γκολφ Γλυφάδας) και... κλείσαμε το ραντεβού για το πρωί του Σαββάτου. Στην είσοδο του Γκολφ Γλυφάδας "Κ. Καραμανλής" μας περίμενε και ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου (tourettephoto.com), για να αποθανατίσει τα όσα μαγικά επρόκειτο να ζήσουμε. 'Όχι, δες ένα trailer και θα καταλάβεις πως ο Φιλέρης είχε από την αρχή... ηγετικές τάσεις.

Με το που περάσαμε το κατώφλι, είδαμε την προτομή του Έλληνα πολιτικού, τέσσερις φορές πρωθυπουργού Ελλάδος, δυο φορές Προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας και του πιο ξεχωριστού παίκτη, στην ιστορία του Ομίλου Γκολφ (για να μη σου πω στην ιστορία του σπορ στη χώρα μας). Προχωρήσαμε, αναζητώντας τον προπονητή μας, Γιώργο Γκίνη. Τον εντοπίσαμε λίγα μέτρα πιο μακριά, όπου είχε μάθημα με την Αθανασία και τη Μαρία. Δυο από τα δεκάδες παιδιά που προπονούνται στις εγκαταστάσεις. Ζητήσαμε από τους γονείς των κοριτσιών την άδεια να μας δείξουν οι (πραγματικές) μαθήτριες πώς γίνεται η δουλειά, σε περίπτωση που οι δικοί μας μαθητές αποδεικνύονταν σκράπες. Τελικά, δεν χρειάστηκε -γιατί ναι, οι διαγωνιζόμενοι είχαν έμφυτο το ταλέντο (σύντροφοι, χρωστάτε από 50 ευρώ, έκαστος). Παρ' όλα αυτά, ένα... bullying το αισθάνθηκαν, όταν είδαν την Ελισάβετ και τη Μαρία (κορίτσια που ασχολούνται χρόνια και προπονούνται κάθε σαββατοκύριακο), εν δράσει.

Μάλλον βοήθησε και το γεγονός ότι ο κ. Γκίνης ξέρει να μεταδίδει τις πληροφορίες, κατά τρόπο που να κάνεις δουλειά, ακόμα και αν είσαι ο πιο άκαμπτος άνθρωπος στον πλανήτη. Εργάζεται στο Γκολφ Γλυφάδας από την ημέρα που άνοιξε "αρχικά ως βοηθός. Κουβαλούσα τον εξοπλισμό των παικτών, οι οποίοι ήταν οι Αμερικανοί, που έμεναν στη βάση. Ήταν εκείνοι που μας δίδαξαν το σπορ... και πολύ σύντομα φτάσαμε στο σημείο να τους κερδίζουμε (γελάει)". Διαπίστωσε πως το γκολφ ήταν και κάτι που του άρεσε, οπότε έκανε τις ενέργειες του για να γίνει προπονητής. Μεταξύ των μαθητών του (αλλά και των αντιπάλων του) ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

"Ναι, κάναμε μαζί προπονήσεις. Παίζαμε μαζί. Ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Κατ' εμέ ίσως ο καλύτερος πολιτικός που είχε ποτέ η Ελλάδα. Ήταν πολύ ανοιχτόκαρδος και κάθε φορά που ερχόταν να παίξει είχε μεγάλο άγχος να μην ενοχλήσει τους άλλους παίκτες. Όταν του λέγαμε πως έχει προτεραιότητα (ως πρόεδρος γαρ), μας απαντούσε “προτεραιότητα έχετε εσείς”. Ήταν φιλικός με όλους, είχε τρομερή μνήμη, ήταν καταπληκτικός, πολύ ωραίος άνθρωπος". Τον κέρδιζε; “Ο Καραμανλής έπαιζε για να περνά η ώρα του. Δεν ήταν ανταγωνιστικός. Και δεν τον πείραζε να χάνει. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να κερδίζει παντού η Ελλάδα, να είναι πάντα μπροστά”.

Υπήρξαν (και υπάρχουν) και άλλοι πολιτικοί που χαλαρώνουν, παίζοντας γκολφ, όπως και μέλη της showbiz. Αυτός που ξεχωρίζει, με τις επιδόσεις του, είναι “ο Σάκης Ρουβάς. Είναι καλός παίκτης. Έχει ενδιαφερθεί και έχει μάθει. Είναι και πατριώτης μου", Κερκυραίος.

Αρκετές είναι και οι γυναίκες που ασχολούνται με ζέση, όπως η Σοφία Γεράρδη Παππά, η οποία έχει αναδειχθεί πολλάκις και πρωταθλήτρια Ελλάδος. Πριν προχωρήσουμε στο παρασύνθημα, ρωτήσαμε τον κ. Γκίνη τι χρειάζεται για να ασχοληθεί κάποιος με το γκολφ. "Είναι άθλημα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κάποιος από 7 χρόνων... μέχρι όσο ζήσει, όσο περπατά”. Γιατί για ένα παιχνίδι (κανονικό) θα χρειαστεί να διανύσεις “επτά χιλιόμετρα. Αλλά επειδή περπατάς στο γκαζόν, δεν σου φαίνεται. Δεν κουράζεσαι". Τουναντίον "καθαρίζει το μυαλό, γιατί είσαι στη φύση, στην ηρεμία". Τι άλλο χρειάζεται το γκολφ; "Δυνατό χέρι, ισορροπία και τεχνική", την οποία θα σου μάθουν οι άρτια εκπαιδευμένοι προπονητές.

Ακολούθως, η κάμερα έκανε zoom στους ανθρώπους. Για αρχή, πήγαμε στο γήπεδο προπόνησης, με τα... βασικά του σπορ. Δηλαδή, μπαλάκια, μπαστούνια και... καρτ -ώστε να μην μας φάνε οι δρόμοι. Να ξέρεις οι εγκαταστάσεις εκτείνονται σε 530 στρέμματα και άρα θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τη φύση, παίρνοντας το δισάκι σου στον ώμο (για την ακρίβεια, υπάρχουν "τρόλεϊ" όπου μπορείς να εναποθέσεις τον εξοπλισμό και να κάνεις δουλίτσα). Αν το περπάτημα δεν είναι το δυνατό σου σημείο, αν έχεις, βρε αδελφέ, έναν τραυματισμό, υπάρχουν τα εξαιρετικά καρτ.

Μάθαμε γκολφ από τον προπονητή του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Για να ξέρεις και να μην αγχώνεσαι, το γήπεδο της προπόνησης είναι δίπλα στην είσοδο, οπότε μέχρι εκεί δεν έχεις θέμα. Εκεί αρχίζουν όλα... για όλους τους υποψήφιους golfers. Αν δεις και το γρασίδι, καταλαβαίνεις άνετα τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου χώρου, αφού μέχρι να μάθεις πώς να χτυπάς το μπαλάκι, έχεις και τις αστοχίες σου. Μέχρι βέβαια, να φτάσεις εκεί (στο να κάνεις την πρώτη προσπάθεια), ο προπονητής σου μαθαίνει τη σωστή στάση σώματος, για να πετύχεις το στόχο. Ο κόουτς έδειξε στους ανθρώπους μας πώς να πιάνουν σωστά το μπαστούνι, εξηγώντας κάθε μικρή λεπτομέρεια. Μετά προχώρησε στη θέση του σώματος, που μεταξύ άλλων χρειάζεται να ανοίξεις λίγο τα πόδια και να λυγίσεις τα γόνατα. Έπειτα ασχολείσαι με το μπαστούνι και το πώς θα χτυπήσεις το μπαλάκι, έχοντας πάντα σε αυτό το βλέμμα σου.

Μάθαμε γκολφ από τον προπονητή του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Στα... όχι και τόσο ευχάριστα ανήκει το γεγονός ότι αν δεν κάνεις κάτι από τις βασικές κινήσεις (στήσιμο σώματος, τρόπος που πιάνεις το μπαστούνι, λύγισμα στα γόνατα... κλπ), δεν πετυχαίνεις το μπαλάκι. Ακούτε Γιάννη και Μάνο;

Αγάπη μόνο για τους αθλητές μας, πολλώ δε αν σκεφτείς ότι "η εκκίνηση της διαδικασίας για όποιον θέλει να μάθει να παίζει, είναι ένα πρόγραμμα 22 μαθημάτων" μας λέει ο κ. Γκίνης, "τα πρώτα 15 γίνονται στο γήπεδο προπονήσεως, απ' όπου ξεκινήσαμε σήμερα. Στόχος είναι να μάθουν την κίνηση που χτυπάς το μπαλάκι, στο βαθμό που να γίνεται αυτόματα, φυσικά. Παράλληλα, διδάσκουμε και τους κανόνες του σπορ. Οι βασικοί είναι δέκα. Για παράδειγμα, εξηγούμε σε ποια στιγμή δικαιολογείσαι να κουνάς την μπάλα σου. Δεν μπορείς να το κάνεις όποτε θέλεις. Απαγορεύεται. Οι προπονητές μας εξηγούν κάθε λεπτομέρεια, για το πώς θα είστε απολύτως νόμιμοι μέσα στο παιχνίδι. Μετά, γίνονται άλλα 7 μαθήματα, μέσα στο γήπεδο. Η προεργασία δηλαδή, είναι 22 επισκέψεις, ώστε να μπορούν μετά να έρχονται μόνοι τους για εξάσκηση. Σε έξι μήνες... γίνονται όλοι σαΐνια". Ο Μάνος έγινε σαΐνι, από το πρώτο μάθημα.

Αφότου ολοκλήρωσαν τα παλικάρια μας, με ό,τι κάνει στο πρώτο μάθημα, οποιοσδήποτε εμφανίζεται στο Γκολφ Γλυφάδας και λέει πως θέλει να μάθει το σπορ, ζητήσαμε από τον κόουτς να βάλει λίγο... αλατοπίπερο, στήνοντας έναν αγώνα, στα μέτρα τους. Είπε στο συνεργάτη του, Γιάννη Μπρέντα "πάμε στην 10" και χωριστήκαμε σε δυο καρτ, για να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Τρία λεπτά αργότερα, ήμασταν δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, όπου τελούνται και πολλοί γάμοι.

Μάθαμε γκολφ από τον προπονητή του Κωνσταντίνου Καραμανλή


Στη φωτογραφία... κάποιοι άλλοι γκολφέρ

Οι πίστες είναι 18. Ή για να το πούμε πιο σωστά, το κεντρικό γήπεδο του γκολφ είναι 18 οπών (holes). Αφορά "τις τέσσερις, που είναι από 500 μέτρα και πάνω και η μπάλα πρέπει να βρει στόχο με πέντε χτυπήματα. Υπάρχουν άλλες τέσσερις, έως 400 μέτρα, στις οποίες η μπάλα πρέπει να μπει με τέσσερα χτυπήματα και οι υπόλοιπες που είναι από 120 έως 190 μέτρα, χρειάζονται τρία χτυπήματα".

H ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ζητήσαμε να γίνει μια εξαίρεση στον κανόνα (να καλύψουν μια μικρή απόσταση οι Φιλέρης και Χωριανόπουλος, με τέσσερα χτυπήματα), ώστε να... ανάψουν λίγο τα αίματα. Δηλαδή, να 'χει ένα ενδιαφέρον, γιατί το γκολφ μάλλον δεν έχει... συναντηθεί ποτέ με το άναμμα αίματος. Εκτός και αν μιλάς και χαλάς το... τσι των παικτών πριν την προσπάθεια.Στο δια ταύτα, ο Γιάννης έπαιξε πρώτος και κινήθηκε -ομολογώ- μεθοδικά, έως το στόχο.

Ο Μάνος επιχείρησε να κάνει το μεγάλο κόλπο, για να γίνει η ανατροπή, αλλά... έχασε στις λεπτομέρειες. Διαφορετικά, με δυο χτυπήματα θα είχε "καθαρίσει" την παρτίδα.

Στα πρακτικά ζητήματα, πόσο στοιχίζει το σπορ που έγινε γνωστό ως “αυτό των πλουσίων”, γιατί απαιτεί πολύ ελεύθερο χρόνο και χρήματα για τον εξοπλισμό και το γήπεδο; “Δεν θα είναι υπερβολή να σας πω ότι η ενασχόληση με το γκολφ είναι πιο φθηνή και από ένα γυμναστήριο. Είναι παρεξηγημένο το άθλημα. Να σκεφτείτε πως για να έλθει κάποιος να παίξει μόνος του, είναι 3 ευρώ την ημέρα”. Αν βάλετε και τα μαθήματα το ποσό φτάνει στα 1000 ευρώ το χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό “αρχίζει από 50 ευρώ και φτάνει τα 15.000 ευρώ. Το μπαστούνι όμως, δεν κάνει τον παίκτη. Ισχύει το αντίθετο. Ο καλός παίκτης θα κάνει τη δουλειά του, ό,τι μπαστούνι και αν του δώσεις”. Ιδού και η απόδειξη -το χτύπημα του δασκάλου μας.

Οι εγκαταστάσεις είναι στη διάθεση σας κάθε μέρα από την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος μέχρι τη δύση, εκτός της Δευτέρας που ανοίγει στις 13.00.Οι υπεύθυνοι του Γκολφ Γλυφάδας "Κ. Καραμανλής" ξέρουν πολύ καλά πως η εξάσκηση είναι πολύ σημαντική, αλλά την ίδια ώρα οι αθλητές ενδιαφέρονται να... τσεκάρουν και τις γνώσεις τους, σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Για αυτό και διοργανώνουν ουκ ολίγα τουρνουά, στα οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι, μετά τη συμπλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Σε αυτά, θα πάρουν μέρος και οι παίκτες μας, διότι κατά το ρηθέν του ειδικού, λίγη δουλίτσα θέλουν και είναι έτοιμοι. Ακούστε τι είχε να πει ο ειδικός... και για τη φυσική κατάσταση του Φιλέρη -που αποθέωθηκε.

Ραντεβού στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κάθε εβδομάδα διοργανώνονται τουρνουά "και τέσσερις φορές το χρόνο παίζουμε για το πρωτάθλημα Ελλάδας", με τη συμμετοχή παικτών από τις οκτώ περιοχές, όπου υπάρχουν γήπεδα γκολφ στη χώρα μας. Φυσικά, υπάρχει ομοσπονδία (με πρόεδρο τον Πέτρο Δούκα) που διοργανώνει την επίσημη λίγκα και εδρεύει στη Γλυφάδα. "Το κάθε γήπεδο έχει και τους ομίλους του. Εμείς έχουμε τέσσερις. Ο Όμιλος Γκολφ Γλυφάδας, ο Όμιλος Γυναικών, οι Seniors και τα Juniors". Στην τελευταία κατηγορία "την ακαδημία του Γκολφ Γλυφάδας, υπάρχουν 108 παιδιά που είναι μέλη. Σε αυτή του Ομίλου Γκολφ υπάρχουν άλλα 50, ενώ στην ακαδημία γυναικών προπονούνται 30 παιδιά”.

Παρατήρησα πως ο χώρος είναι πολύ καλά διατηρημένος. Πράγμα που το λες και εντυπωσιακό (αν όχι ιδιαίτερο), αν σκεφτείς πως ανήκει στο Δήμο Γλυφάδας."Όταν έγινε, το 1963, άνηκε στον ΕΟΤ. Το 1967 το ανέλαβε ο όμιλος Γκολφ Γλυφάδας και από το 1992, οπότε δημιουργήθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση ανήκει στο Δήμο. Τώρα ειδικά, που έχουμε για Δήμαρχο τον Γιώργο Παπανικολάου όλα είναι εξαιρετικά. Συνεννοούμαστε απόλυτα, του αρέσει να εξελίσσονται, να βελτιώνονται οι εγκαταστάσεις και σε συνεργασία με τη διοίκηση του χώρου, η διαχείριση είναι εξαιρετική". Δεν πιστεύεις; Μια επίσκεψη θα σε πείσει.

Και μη ξεχνάς πως εφόσον έχει γίνει ολυμπιακό άθλημα, δεν αποκλείεται να γίνεις και διεθνής! “Αυτός είναι ο στόχος μας” μας εξήγησε ο κ. Γκίνης, “να στείλουμε αθλητές μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες”. Αλλά και αυτό να μη γίνει, θα έχεις περάσει ωραία, όπως επισήμαναν και οι δυο μετέχοντες του σημερινού Atalent Show.

Εις το επανιδείν.

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ