ΣΤΗΛΕΣ

Ο Τζέιμι Βάρντι ζει το όνειρο

Ο Τζέιμι Βάρντι ζει το όνειρο
© GETTY IMAGES

Ο Τζέιμι Βάρντι σκόραρε σε 8ο σερί ματς στην Premier League, κάτι που έχουν κάνει μόνο οι Φαν Νίστελροϊ και Στάριτζ, ενώ είναι 1ος σκόρερ με 11 γκολ. Ο πρωταγωνιστής αυτή την εβδομάδα στη στήλη Top Performance δούλευε 12ώρα σε εργοστάσιο πριν πάει στην προπόνηση!

Τον περασμένο Απρίλιο, έπειτα από τη νίκη της Τσέλσι με 3-1 επί της Λέστερ, ο Ζοζέ Μουρίνιο ρώτησε τον Τζέιμι Βάρντι στα αποδητήρια: "Εσύ σταματάς ποτέ να τρέχεις;"

Ο Βάρντι όχι απλά δεν σταματά να τρέχει φέτος, αλλά δεν σταματά και να σκοράρει, καθώς έχει πετύχει γκολ και στις τελευταίες 8 αγωνιστικές της Premier League.

Είναι μόλις ο τρίτος που το έχει καταφέρνει αυτό στην ιστορία της Premier League, έπειτα από τους Ρουντ φαν Νίστελροοϊ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ντάνιελ Στάριτζ με την Λίβερπουλ.

Το περασμένο Σάββατο η Λέστερ βρέθηκε να χάνει στην έδρα της Γουέστ Μπρομ, έκανε ανατροπή με δύο τέρματα του Μαχρέζ και ήρθε εν συνεχεία και το ιστορικό τέρμα του Βάρντι για το 1-3 στο 77'. Ιστορικό και πολύτιμο, καθώς οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μειώσουν στο 84', αλλά όχι τελικά και να γλιτώσουν την ήττα.

Η ομάδα του Κλάουντιο Ρανιέρι το ερχόμενο Σάββατο υποδέχεται την Γουότφορντ και ο 28άχρονος άσος αν σκοράρει για 9ο σερί ματς θα ξεπεράσει την επίδοση του Στάριτζ (τελευταίο ματς Φεβρουάριο του 2014) και μετά στόχος θα είναι αυτή του Φαν Νίστελροϊ.

Ο Ολλανδός έχει ένα σερί με 8 ματς (τελευταίο Ιανουάριο του 2002), αλλά και το απόλυτο ρεκόρ με ένα σερί 10 αγώνων με γκολ (τελευταίο ματς Αύγουστος του 2003). Αν λοιπόν σκοράρει ο Βάρντι κόντρα στην Γουότφορντ, τότε στις 21 Νοεμβρίου στην έδρα της Νιούκαστλ θα έχει την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ρουντ φαν Νίστελροϊ και στις 28 Νοεμβρίου να το σπάσει στην έδρα της Λέστερ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Η ιστορία του είναι μοναδική και αποτελεί έμπνευση για χιλιάδες ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές στην Αγγλία και ανά τον πλανήτη που κάνουν όνειρα...

Ο Τζέιμι Βάρντι ζει το όνειρο
© LEICESTER CITY FC VIA GETTY IMAG

Από ερασιτέχνης... πρώτος σκόρερ στην PL

Η ποδοσφαιρική του ιστορία είναι εντυπωσιακή και θα μπορούσε να γίνει ταινία. Το 2011 σε ηλικία 24 ετών έπαιζε με την φανέλα της Χάλιφαξ στην National League North, δηλαδή στην 6η κατηγορία της Αγγλίας.

Τώρα είναι πρώτος σκόρερ της Premier League με 11 γκολ έπειτα από 11 αγωνιστικές, έχει κάνει αυτό που μόνο οι Ρούντ φαν Νίστελροϊ και Ντάνιελ Στάριτζ έχουν καταφέρει, ενώ είναι πια διεθνής με την Αγγλία και αναμένεται να είναι στην αποστολή για τα τελικά του Euro 2016.

Ντεμπούτο με την εθνική Αγγλίας έκανε στις 7 Ιουνίου 2015, μπαίνοντας αλλαγή στο φιλικό με την Ιρλανδία, στην θέση του Γουέιν Ρούνεϊ. Από τα 5 ματς των προκριματικών του Euro 2016 που ακολούθησαν έχει παίξει στα τρία, ως βασικός με Σαν Μαρίνο και Λιθουανία (όχι στράικερ, αλλά αριστερό εξτρέμ) και ως αλλαγή με την Εσθονία που έκανε την ασίστ στο γκολ του Στέρλινγκ.

Ο Τζέιμι Βάρντι ζει το όνειρο
© ANDY HOOPER

Το εργοστάσιο και η καταδίκη

Γεννήθηκε στο Σέφιλντ στις 11 Ιανουάριου 1987 και ξεκίνησε από τις ακαδημίες τις Σέφιλντ Γουένσντεϊ, από τις οποίες έφυγε το 2003 στα 16 του χρόνια (ως αποτυχημένος για τους ανθρώπους της Σέφιλντ).

Τα επόμενα 4 χρόνια ήταν στις ακαδημίες της Στόκμπριτζ Παρκ Στιλς και στα 20 του κατάφερε να πάει στην πρώτη ομάδα (2007), υπογράφοντας συμβόλαιο με 30 λίρες την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα δούλευε σε εργοστάσιο παραγωγής ανθρακονημάτων και πήγαινε στην προπόνηση έπειτα από επίπονες 12άωρες βάρδιες, με τον ίδιο να έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις του πως έτρωγε μόνο "πρόχειρο" φαγητό απ'έξω.

Για μερικές εβδομάδες έπαιζε με ειδικό βραχιόλι στον αστράγαλο επειδή είχε καταδικαστεί για επίθεση, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως η επίθεση έγινε διότι ένας κουφός φίλος του έπεφτε θύμα χλευασμού. Επίσης, στην συγκεκριμένη καταδίκη έπρεπε να είναι σπίτι στις 18:00, έτσι αρκετές φορές γινόταν αλλαγή για να προλάβουν να τον έχουν πάει σπίτι γονείς του μέχρι αυτήν την ώρα.

Jamie Vardy in his days at Stocksbridge Park Steels
Jamie Vardy in his days at Stocksbridge Park Steels JAMIE VARDY IN HIS DAYS AT STOCKSBRIDGE PARK STEELS

Έπαιξε τρία χρόνια, και βοήθησε την ομάδα με τα 66 του γκολ σε 107 ματς να κερδίσει άνοδο για πρώτη φορά στην Northern Premier League Premier Division, η οποία είναι στο 6ο επίπεδο κατηγοριών της Αγγλίας. Στο έκτο επίπεδο ήταν και η Χάλιφαξ, η επόμενη ομάδα του Βάρντι. Πέτυχε 27 γκολ την σεζόν 2010-2011 και ξεκίνησε εκεί την σεζόν 2011-2012 με 3 γκολ στα πρώτα 4 ματς, για να ακολουθήσει η μεταγραφή στην Φλίτγουντ Τάουν, η οποία έπαιζε στην National League, στο 5ο επίπεδο δηλαδή των κατηγοριών στην Αγγλία. Έπαιρνε πλέον περίπου 1000 ευρώ την εβδομάδα (850 λίρες).

Ο Τζέιμι Βάρντι ζει το όνειρο
Ο Τζέιμι Βάρντι ζει το όνειρο
© GETTY IMAGES

Πέτυχε 31 γκολ σε 36 αγώνες και στις 17 Μαΐου ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στην Λέστερ έναντι 1.000.000 λιρών, δηλαδή περίπου 1.500.000 ευρώ. Ποσό που φυσικά αποτελούσε ρεκόρ πώλησης για μη επαγγελματική ομάδα, ενώ με τα μπόνους ξεπέρασε τα 2.000.000 ευρώ!

Πριν τον πάρει η Λέστερ ένας από τους θαυμαστές του ήταν ο Ρόι Χόντσον, ο οποίος τότε ήταν στην Γουέστ Μπρομ και προσπάθησε να τον πάρει. Τελικά αργότερα συνεργάστηκαν και συνεργάζονται στην εθνική Αγγλία!

Στην πρώτη χρονιά στην Championship πέτυχε 4 γκολ, όμως στην επόμενη (2013-2014) σκόραρε 16 φορές και βοήθησε την Λέστερ να επιστρέψει στην Premier League. Ο ίδιος ζούσε το όνειρο, χωρίς να μπορεί να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε.

Ο Τζέιμι Βάρντι ζει το όνειρο

Υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2018 και στην πρώτη του χρονιά λοιπόν στην Premier League έπαιξε σε 34 από τα 38 ματς. Αφού ξεπέρασε έναν τραυματισμό (έχασε τα 2 πρώτα ματς) έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή κόντρα στην Άρσεναλ στις 31 Αυγούστου 2014.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή στην μεγάλη κατηγορία ήρθε στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν πέτυχε το πρώτο του γκολ κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είχε συμμετοχή και στα υπόλοιπα 4, στην σπουδαία νίκη της ομάδας του με 5-3, αν και έχανε με 1-3 από τους "κόκκινους διαβόλους". Βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος του αγώνα!

Συνολικά στις 34 συμμετοχές του πέτυχε 5 γκολ, ενώ στις 11 Απριλίου 2015 πέτυχε (στο 90') το νικητήριο τέρμα επί της Γουέστ Μπρομ, όπως και στις 25 Απριλίου με την Μπέρνλι και ήταν υποψήφιος για παίκτης του μήνα στην Αγγλία.

Από τις 4 Απρίλη και έπειτα οι "αλεπούδες" πήραν 22 βαθμούς και... κέρδισαν άνετα την παραμονή (14η θέση). Ο Βάρντι πέτυχε το πρώτο γκολ από τα 5 στο 5-1 επί της ΚΠΡ στην τελευταία αγωνιστική (24/5) και το εντυπωσιακό του φινάλε έφερε την πρώτη του κλήση στην εθνική Αγγλίας.

Φέτος σκόραρε στη νίκη της πρεμιέρας επί της Σάντερλαντ, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ της Λέστερ με προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι, ενώ τα υπόλοιπα 10 γκολ του τα έχει πετύχει στις τελευταίες 8 αγωνιστικές που σκοράρει ανελλιπώς, καθώς κόντρα σε Άρσεναλ και Σαουθάμπτον βρήκε δίχτυα από δύο φορές.

Ο Τζέιμι Βάρντι ζει το όνειρο
© PA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ