OPINIONS

Γιατί το κρίκετ έπρεπε να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Γιατί το κρίκετ έπρεπε να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Η πρώτη σκέψη ήταν να γραφτεί ένα χιουμοριστικό κείμενο για το κρίκετ, την αγγλική κουλτούρα που είναι συσκευασμένη μέσα του και γιατί θα είχε πλάκα να το δούμε ειδικά στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Αντ' αυτού, ακολουθεί μια νηφάλια και σοβαρή επιχειρηματολογία που στηρίζει ότι όντως το κρίκετ χωρά σύντομα στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Γέλασε κανείς;

Among others, που λένε και οι Βρετανοί με την αγαπημένα προβληματική τους προφορά, το κρίκετ έχει ένα τεράστιο ντεζαβαντάζ, αυτό που πιθανότατα σκέφτεσαι κι εσύ κάθε φορά που ακούς γι' αυτό. Δεν έχεις ιδέα πώς παίζεται.Δυστυχώς, η ελληνική πραγματικότητα είναι αυτή ακριβώς. Είμαστε απαίδευτοι (πάλι among others) στο άθλημα του κρίκετ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι ολυμπιακό άθλημα. Να σου θυμίσω νωρίς-νωρίς ότι ολυμπιακά αθλήματα που απολαύσαμε (not) στους Αγώνες που τέλειωσαν την Κυριακή (12/8) ήταν και το ντρεσάζ -κάτι που θα πίστευες ότι θα βρεις σε βιβλιοπωλείο και όχι σε Ολυμπιακούς-, το τραμπολίνο (Θεέ, το ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ) ή το χόκεϊ επί χόρτου.

Σπεύδω να τονίσω ότι αν ήξερες πώς παίζεται το κρίκετ, θα έστελνες επιστολές στον ΟΠΑΠ ζητώντας του να αντικαταστήσει άμεσα το μπέιζμπολ από το κουπόνι με τα ειδικά στοιχήματα. Με τον καιρό, όσο θα το μάθαινες όλο και πιο βαθιά, μπορεί να έγραφες κι επιστολή στην ΔΟΕ για να το σκεφτεί λίγο καλύτερα ενόψει των Ολυμπιακών του Ρίο.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το κρίκετ στην Twenty20 μορφή του είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2020. Ιστορική νίκη αν αναλογιστείς ότι η μοναδική του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1900 στο Παρίσι, όταν έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Γιατί όμως ένας συνάνθρωπός θέλει τόσο απεγνωσμένα να δει το κρίκετ στους Ολυμπιακούς; Απαντώ με επιχειρήματα.

1) Το κρίκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα συγκλονιστικών εναλλαγών

Το κρίκετ μπορεί να παιχτεί σε τρεις εκδοχές. Ως test cricket που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 μέρες (όχι, όχι, μην αποσυντονίζεσαι, μείνε μαζί μας, ψυχραιμία), ως One Day International που ξεκινά και τελειώνει την ίδια μέρα όπως προδίδει και το όνομά του ή ως Twenty20 (η εκδοχή που μπορεί να γίνει ολυμπιακό άθλημα σύντομα) που διαρκεί λίγες μόνο ώρες.

Και στις τρεις εκδοχές, στο κρίκετ κερδίζει η ομάδα που θα κάνει τα περισσότερα runs, είτε οι παίκτες ξεροσταλιάζουν για 5 σερί μέρες είτε ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους μέσα σε ένα 5ωρο. (Κατανοείς ότι ακόμη και η light εκδοχή του αθλήματος δεν είναι καν κοντά στη διάρκεια των ομαδικών αθλημάτων που έχεις συνηθίσει).

Γιατί το κρίκετ έπρεπε να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Πολύ χοντρικά -γιατί αν επεκταθώ θα ξεφύγουμε από το θέμα- σημειώνω ότι το κρίκετ έχει βασικές δομικές ομοιότητες με το baseball, που ήταν ολυμπιακό άθλημα από το 1992 μέχρι και τους τελευταίους Αγώνες του Πεκίνου.

Τα βασικά είναι ότι το παιχνίδι παίζεται σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο γήπεδο με χόρτο, ότι υπάρχει ένας batsman (επιθετικός με μπαστούνι) κι ότι υπάρχει ένας bowler (αμυντικός που του ρίχνει την μπάλα προσπαθώντας να ρίξει τα ξυλάκια που στέκονται από πίσω του, τα wickets, ώστε να τον αποβάλλει).

Κάθε ομάδα έχει 10 batsmen στην διάθεσή της και μαζεύει runs κατά τη διάρκεια των innings που βρίσκεται στην επίθεση, μέχρι να καταφέρει η ομάδα που αμύνεται να αποβάλλει και τους 10 batsmen της ή μέχρι να τελειώσουν τα προκαθορισμένα innings. Ή μέχρι να βρέχει τόσο σταθερά και ακατάπαυστα (αχ Αγγλία σ' αγαπώ) που να αναβληθεί το παιχνίδι.

Οι παίκτες της ομάδας που αμύνεται είναι απλωμένοι στο παραλληλόγραμμο γήπεδο και καλούνται να πιάσουν στον αέρα το μπαλάκι μετά το χτύπημα του batsman ώστε να τον αποβάλλουν, ή απλά να γυρίσουν γρήγορα το μπαλάκι στη "βάση" ώστε να σταματήσει να καταγράφει runs ο batsman, τρέχοντας από το ένα wicket στο άλλο και τούμπαλιν.

Αν δούμε ποτέ κρίκετ σε Ολυμπιακούς, αυτό θα είναι στην πιο εμπορική και φιλική προς τον χρήστη μορφή του, τα Twenty20, ήτοι 20 innings για κάθε ομάδα (κάθε inning περιλαμβάνει 6 μπαλιές προς τον batsman) και όποιος σημειώσει τα περισσότερα runs κερδίζει.

Φιλικό tip: Παρακολούθησε λίγο κρίκετ online γιατί αυτός είναι ο πιο λειτουργικός τρόπος να το μάθεις. Παράλληλα, ρίξε μια προσεκτικότερη ματιά εδώ ή εδώ.

2) O "ουδέν κακό, αμιγές καλού" διττός ρόλος Η.Π.Α. και Κίνας

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κρίκετ στις δύο χώρες που κατεξοχήν σφάζονται στη μάχη των μεταλλίων των Ολυμπιακών. Αυτό αποτελεί win-win συνθήκη για το κρίκετ (μας).

Από τη μία, (if ever) θα απολαύσουμε ένα ομαδικό άθλημα χωρίς ξεκάθαρο φαβορί και χωρίς την ενοχλητική μανία Κινέζων και Αμερικάνων για χρυσά μετάλλια με οποιοδήποτε κόστος. Από την άλλη, ένα τυχόν άνοιγμα αυτών των δύο υπερδυνάμεων προς το άθλημα, θα του έδινε παγκοσμίως την αίγλη που του λείπει. Έτσι, οι προς το παρόν γραφικοί Βρετανοί που φωνάζουν ότι το κρίκετ είναι το σπουδαιότερο άθλημα γενικά, θα ένιωθαν μισό βηματάκι πιο κοντά στο world evolution του.

3) Μπορεί να λειτουργήσει ως ατραξιόν

Μόνο και μόνο χάριν περιέργειας, το κρίκετ θα μπορούσε να δώσει μια ένεση ενδιαφέροντος στο ολυμπιακό πρόγραμμα, αφού ειδικά στα ομαδικά αθλήματα -με τρανές εξαιρέσεις το μπάσκετ και το βόλεϊ ανδρών- το πρόγραμμα χωλαίνει.

Άγνωστοι για τις ουδέτερες χώρες αθλητές, άγνωστες ομάδες και αρχικά άγνωστοι κανονισμοί είναι συνθήκες που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Θεωρητικά, το ίδιο θα συνέβαινε και με το netball, αλλά το συγκεκριμένο άθλημα παραείναι ποταπό για να το πάρουμε στα σοβαρά.

4) Δημιουργία εγκαταστάσεων = Δημιουργία προδιαγραφών

Γιατί το κρίκετ έπρεπε να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Με δεδομένο ότι κάθε χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες είναι υποχρεωμένη να δημιουργεί κτίρια και υποδομές για κάθε άθλημα, η προσθήκη του κρίκετ στο ολυμπιακό πρόγραμμα έστω της Βραζιλίας (γιατί η Μ. Βρετανία δεν έχει ανάγκη από γήπεδα κρίκετ) θα εξασφάλιζε τις βασικές προδιαγραφές για να αναπτυχθεί το σπορ σε μια ήπειρο που δεν το έχει τιμήσει καθόλου.

Θα μου πεις και στην Ελλάδα φτιάξαμε γήπεδο του badminton, αλλά το σπορ δεν άνθησε εδώ. Εντάξει, αλλά για την Ελλάδα μιλάμε.

5) Έλα, αλήθεια τώρα, ποιο χόκεϊ χόρτου;

Δεν γίνεται να χωράει αυτό το απόλυτα ανιαρό άθλημα στο ολυμπιακό πρόγραμμα κι όχι ένα τίμιο, αυτιστικό, ράθυμο, περίπλοκο άθλημα με εκατομμύρια φίλους ανά τον κόσμο.

Το κρίκετ παίζεται από τη Μ. Βρετανία μέχρι την Αυστραλία και από την Ινδία μέχρι τη Ζιμπάμπουε. Απαιτεί ψυχή, μυαλό, τεχνική, δύναμη, ετοιμότητα, ζεν ψυχολογία, τακτική. Δεν απαιτεί φυσική κατάσταση. Εννοώ ότι αν ο bowler είναι αετός και μπορεί να δώσει διαβολικά φάλτσα στην μπάλα και να εκθέσει τον batsman, δεν θα το κάνει επειδή είναι fit και τρέχει 10 χιλιόμετρα τη μέρα. Θα το κάνει επειδή μπορεί.

Να σημειωθεί επίσης ότι το άθλημα δεν φείδεται σούπερ σταρ παικτών. Συγκεκριμένα, οι κορυφαίοι διεθνείς Άγγλοι cricketers (βλ. Kevin Pietersen) είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το ίδιο δημοφιλείς με τους αντίστοιχους διεθνείς του ποδοσφαίρου.

Εύχομαι από καρδιάς η NOVA να συνετισθεί και να επαναφέρει τις ζωντανές μεταδόσεις κρίκετ, τις οποίες μας σέρβιρε το καλοκαίρι του 2005 (όταν και μυήθηκα). Θα αφομοιώσεις γρηγορότερα την γραμμή "το κρίκετ πρέπει να γίνει ολυμπιακό άθλημα".

Υ.Γ.: Αν κάποιος εξυπνάκιας καγχάσει ότι δεν ξέρεις καν τις καλύτερες ομάδες κρίκετ σε επίπεδο εθνικών, πες με όποια σειρά θες "Ινδία, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Αγγλία, Αυστραλία".

Υ.Γ.2: Ενώ έγραφα, δίπλα μου ξεκουραζόταν μια αυθεντική μπάλα του κρίκετ που μου έφερε ο επίσης Top Gun, Χρήστος Χατζηιωάννου, από την εξωτική Σρι Λάνκα.

Παρατηρήσεις, απόψεις και υπογραφές για ένα -αρχικά- πιο ζωντανό κρίκετ στην Ελλάδα, και στο @illanastasiadis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ