ΜΠΑΣΚΕΤ

Βούκσεβιτς: "Ο Σπανούλης είναι ο Τζόρνταν της Ευρώπης"

Βούκσεβιτς: "Ο Σπανούλης είναι ο Τζόρνταν της Ευρώπης"
EUROKINISSI

Ο Ντούσαν Βούκσεβιτς μίλησε στο Instagram Live του Sport24.gr με τον Παντελή Βλαχόπουλο, για τον Μάικλ Τζόρνταν, τον οποίο είχε αντιμετωπίσει στο Παρίσι με τον Ολυμπιακό.

Ο Ντούσαν Βούκσεβιτς ήταν ο προσκεκλημένος του Παντελή Βλαχόπουλου στο Instagram LIVE που έκανε το Sport24.gr με κύριο θέμα συζήτησης το "The Last Dance" και το φιλικό του Ολυμπιακού με τους Σικάγο Μπουλς στο Παρίσι το 1997. Ο άλλοτε γκαρντ των ερυθρολεύκων μίλησε για την εμπειρία της μονομαχίας με τον Μάικλ Τζόρνταν στην τελευταία του σεζόν με τη φανέλα των "Ταύρων" αλλά και την επιρροή που έχει ασκήσει στο άθλημα. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Βασίλη Σπανούλη, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον Μάικλ Τζόρνταν της Ευρώπης, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση των νέων ταλέντων στην Ελλάδα, ενώ μίλησε για την παρουσία του γιου του, Τρίσταν, στην Ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το ποιο είναι το κορυφαίο παπούτσι του Μάικλ Τζόρνταν: "Τα Ai Jordan είναι καλά, αλλά είναι σκληρά παπούτσια. Δεν θυμάμαι ακριβώς τα παπούτσια που έχει βγάλει. Μία φορά φόρεσα ένα μοντέλο που με βόλευε. Τα άλλα είναι πιο πολύ για περπάτημα και μόδα. Δεν φορούσα τα δικά του παπούτσια όταν έπαιζα. Τα ρούχα είναι πολύ ωραία. Το Air Jordan I είναι φοβερό παπούτσι για να κυκλοφορείς έξω".

Για τη μονομαχία με τον Μάικλ Τζόρνταν στο Παρίσι: "Έχω παίξει όλο το παιχνίδι τότε. Έπαιζα άμυνα για να τον περιορίσω. Έχουν περάσει πολλά χρόνια. Ήμουν μικρός τότε, ήταν πολύ ιδιαίτερο να βλέπεις τον Μάικλ Τζόρνταν, να τον ακουμπάς και να τον σπρώχνεις. Ήταν όνειρο, όπως και για όλα τα άλλα παιδιά. Ήταν καλός σε εκείνο το παιχνίδι. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Τον κοιτούσαμε και λέγαμε "είναι όντως αυτό;". Όλοι περάσαμε ωραία. Συζητούσαμε μετά μεταξύ μας τι είχε γίνει".

Για το "ένας με έναν" που έπαιξε ο Μάικλ Τζόρνταν απέναντί του: "Έπαιρνε την μπάλα στο middle post και έκανε τη δουλειά του. Τον σπρώχναμε, αλλά δεν κουνιόταν. Γι αυτό ήταν κυρίαρχος, ήταν πολύ δυνατός και καλός αθλητής. Ήταν σαν να σπρώχνεις τοίχο. Με μία ντρίμπλα έφτανε στο καλάθι. Πηδούσαμε, εγώ έπεφτα κι αυτός συνέχισε να ανεβαίνει. Προσπάθησα πολύ".

Για το αν είναι ο καλύτερος όλων των εποχών: "Μπορούμε να πούμε πολλά ονόματα, όπως ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Λάρι Μπερντ, ο Κόμπι Μπράιαντ, ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Όλοι είναι σπουδαίοι παίκτες, έχουν γράψει ιστορία. Ο Μάικλ Τζόρνταν όμως είναι ένα δύο σκαλοπάτια πάνω από αυτούς. Το έχουμε δει όλοι αυτό. Δεν πιστεύω ότι πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει άλλος καλύτερος από αυτόν. Δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές σαν αυτόν. Είχε δικά του αποδυτήρια. Είχε προτεραιότητα σε όλα. Ήταν σαν αρχηγός και πρόεδρος. Όλοι οι παίκτες είχαν μεγάλο σεβασμό απέναντί του. Ήξεραν ότι αυτός ήταν το "Α" και όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν. Γι αυτό πήρε έξι πρωταθλήματα. Ακόμη και τώρα αν έπαιζε, σε ηλικία 30 ετών, θα ήταν πάλι καλύτερος".

Για το ποιος είναι ο Μάικλ Τζόρνταν της Ευρώπης: "Ο Βασίλης Σπανούλης ίσως. Ας βάλουμε πέντε - δέκα παίκτες. Τα τελευταία είκοσι χρόνια θα έβαζα τον Βασίλη Σπανούλη. Αν πάω πιο πίσω, τα τελευταία σαράντα θα έβαζα τον Νίκο Γκάλη. Δέκα παίκτες μπορώ να βάλω, σαν τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Είναι όλοι καλοί παίκτες, απλά ο καθένας έχει διαφορετική γνώμη".

Για το τι έχει ο Βασίλης Σπανούλης κι έχει ξεχωρίσει: "Είναι όπως ο Μάικλ Τζόρνταν. Όποιον παίκτη να του φέρεις, αυτός παίζει και κάνει μεγάλα συμβόλαια και κάνει σπουδαία καριέρα. Αυτός είναι. Φτιάχνει τους άλλους και τους κάνει καλύτερους".

Για την έλλειψη νέων ταλέντων και τον μικρό χρόνο συμμετοχής τους: "Πρώτα απ' όλα παίζει ρόλο ο προπονητής. Ένας προπονητής δεν θέλει να ρισκάρει να βάλει έναν 18χρονο για να παίξει γιατί θα χάσει τη δουλειά του. Εμένα, τον Μολφέτα και τον Βετούλα μας έβαζαν στον Απόλλωνα Πάτρας. Είχαμε δύο ξένους τότε, τώρα έχουμε έξι - επτά. Δεν δουλεύονται καλά τα νέα παιδιά. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για αυτά".

Για τον γιο του, Τρίσταν, ο οποίος είναι στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης: "Είναι 2μ10, πιστεύω θα ψηλώσει κι άλλο, αλλά δεν το θέλω. Ήρθε πριν από ενάμιση μήνα. Έκλεισαν όλες οι εγκαταστάσεις στην Ισπανία. Περιμένει κι αυτός να φύγει γιατί έχει βαρεθεί εδώ (γελάει). Έφυγε από εδώ γιατί δεν είχε πρόγραμμα ο Ολυμπιακός. Είχε καλή οργάνωση, αλλά δεν είχε το πρόγραμμα που σκεφτόμουν εγώ και ήθελα να κάνει. Δεν είχε δύο προπονήσεις την ημέρα. Εκεί είναι πολύ οργανωμένοι. Κάνουν το πρωί προπόνηση, πάνε στο σχολείο και μετά το απόγευμα πάλι προπόνηση. Εδώ δεν υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα. Ο Προμηθέας έχει εγκαταστάσεις για να γίνει τέτοια δουλειά, που το γήπεδο είναι δίπλα στα δωμάτια των παιδιών. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να του δώσει αυτά που σκεφτόμουν εγώ, αυτά που ήθελα. Γι αυτό πήρα την απόφαση να φύγει. Στη Ρεάλ Μαδρίτης έχουν πενήντα μάτια από πάνω τους. Ακόμη κι ο Πάμπλο Λάσο βλέπει τα παιχνίδια τους. Υπάρχει προσοχή και ενδιαφέρον. Γιατί κι αυτός σκέφτεται ότι ένας από αυτούς θα τους χρειαστεί.

Για τη συνεργασία με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς: "Ήταν ένας καθηγητής. Έμαθα πολλά από αυτόν. Μετά από εκείνον, όλα ήταν πιο εύκολα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό έπαιρνε το καλύτερο από τον εαυτό σου. Τον είχα δύο χρόνια, έμαθα πάρα πολλά. Ήταν πάρα πολύ αυστηρός. Στο μπάσκετ δεν έχει δημοκρατία. Ένας είναι ο καπετάνιος κι όλοι από κάτω τον ακούνε. Έτσι ήταν παλιά, τώρα έχουν αλλάξει. Στο ΝΒΑ βλέπουμε ότι αφεντικά είναι οι παίκτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ