ATP

Τσιτσιπάς: Μπήκε στην 30άδα όλων των εποχών σε χρηματικά έπαθλα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Open του Ρότερνταμ
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Open του Ρότερνταμ AP PHOTO/PETER DEJONG

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με το ποσό που κέρδισε ως χρηματικό έπαθλο από την πορεία του ως τα ημιτελικά στο Madrid Open εισχώρησε στην πρώτη 30άδα όλων των εποχών.

Τα χρηματικά έπαθλα που λαμβάνουν οι αθλητές για την πορεία τους στα τουρνουά που συμμετέχουν (με εξαίρεση την περσινή περίοδο λόγω του κορονοϊού) είναι διαρκώς αυξανόμενα.

Αυτό έχει επιτρέψει σε πολλούς σύγχρονους τενίστες να αποκομίσουν σημαντικά ποσά και να ανέβουν θέσεις στη σχετική λίστα εσόδων από χρηματικά έπαθλα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι δίχως αμφιβολία ένας από αυτούς, αφού με τις σταθερές πορείες του καταφέρνει να αποσπά σημαντικά έπαθλα. Το Νο5 της Παγκόσμιας κατάταξης με τα χρήματα που θα λάβει από την παρουσία του στο Madrid Open θα μπει στην πρώτη τριαντάδα όλων των εποχών.

Ο Στεφ έφτασε συνολικά, τόσο σε μονό όσο και στο διπλό, τα 17.843.138 ευρώ. Ένα ποσό που του επέτρεψε να ξεπεράσει τον Φελιθιάνο Λόπεθ που βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση.

Η αποτύπωση της κυριαρχίας των Big3

Η πρώτη τριάδα της σχετικής λίστας είναι εδώ και χρόνια καπαρωμένη από την Big3 του παγκοσμίου τένις. Στην κορυφή είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Σέρβο να έχει κερδίσει μόνο από τα χρηματικά έπαθλα 146,8 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερος εξακολουθεί να είναι ο Ρότζερ Φέντερερ με 123,8 εκατομμύρια ευρώ και τον ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος έχει προσθέσει στο πουγκί του 121,4 εκατομμύρια ευρώ.

Από τους νεότερους ο μόνος που βρίσκεται μέσα στην δεκάδα είναι ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο οποίος έχει αποκομίσει 29,2 εκατομμύρια ευρώ - χωρίς να υπολογίζουμε αυτά που θα λάβει από το Madrid Open.

Το χάος με τις αμοιβές του παρελθόντος

Κάτι που φυσικά εξηγεί το λόγο που πολλοί νεότεροι ανεβαίνουν γρήγορα στη σχετική λίστα είναι η χαοτική διαφορά που υπάρχει στα χρηματικά έπαθλα του παρελθόντος σε σχέση με τα τωρινά.

Για παράδειγμα αθλητές όπως ο Τζίμι Κόνορς και ο Ιβάν Λεντλ που έχουν κατακτήσει 109 και 94 τίτλους αντίστοιχα, εισέπραξαν ελάχιστα χρήματα σχετικά με τις επιτυχίες τους.

Βέβαια τα λεφτά που έπαιρναν τότε ήταν σημαντικά για την εποχή, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα τωρινά. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά θα χρησιμοποιήσουμε τα έπαθλα του Wimbledon.

Το 1972 ο Σταν Σμιθ κατέκτησε το ιστορικό τουρνουά και πήρε 5000 λίρες που σε σημερινά χρήματα υπολογίζεται περίπου στα 56.605 λίρες. Φέτος ο νικητής θα λάβει 1,7 εκατομμύρια λίρες.

Δείτε την πορεία των χρηματικών επάθλων.

TAGS ATP ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ